Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Miles&More Jetfriends dla twojego dziecka +500 mil na start

Jakby ktoś musiał załatwiać bilet (nagrodę) w niedzielę przez infolinię to podaję numer +902123548899 (infolinia Turkish, mówią po angielsku)

- "rezerwacja biletu nagrody"
obecnie na apce i stronie internetowej wywala mi błąd.
coś mam zmienić w ustawieniach?
- usuń polskie znaki w ustawieniach profilu

Informacja od @billabong
Odcinki statusowe w M&M są naliczane tylko za loty: LOTem, Lufą, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Air, Brussels Air, Croatia Air, Luxair lub Swiss. Lecąc tymi liniami, wejdziemy do Poloneza/Mazurka na FTL w WAW.
Do statusu za odcinki nie wlicza się m.in. TAP

Sprawdzanie daty wazności mil - od @skrzat
W przeglądarce trzeba się zalogować na konto M&M
W tej samej zakładce otworzyć stronę: https://api.miles-and-more.com/v1/accou ... Periods=12
gdzie na końcu adresu wpisuje się ilość następnych kwartałów, które chcemy podejrzeć (w powyższym przypadku 12 kwartałów, czyli 3 lata.
Pokaże się plik JSON, w którym jest m.in. ilość posiadanych mil (remainingAmount), ilość mil, które wydaliśmy (cumulativeSpendAmount), ilość mil które wygasły (cumulativeExpiredAmount) oraz podział na kwartały z liczbą mil, które wygasną po zakończeniu każdego kwartału.
Oczywiście przy statusie ilość wygasająca będzie = 0 z informacją dlaczego nie wygasną, np. status: SEN

Nie masz mil? Nie naliczono Ci odcinka? Wyślij zapytanie z kartą pokładową na ffp[at]lot.pl

Infolinie:
PL +48 22 459 62 00
DE +49 69 209 777 777
+49 69 86799555
US +1 800 581 6400

Biletu za mile nie upgrade'ujesz za e-voucher

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9588 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 480  Następna
Autor Wiadomość
#1481 PostWysłany: 09 Cze 2015 12:25 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tyranozaurus napisał(a):
Cześć,

Mam około 50k mil, które wygasaj z końcem czerwca i chciałbym przerobić je na jakiś wylot dla 2 osób.

Gleba3 napisał(a):
A tak swoją drogą pojawiły się nowe promocje milowe. Wrócił Nowy Jork za 40 tys. Za 10 tys. jest Larnaca, Leningrad, Moskwa i kilka innych mniej ciekawych...
http://www.lot.com/pl/pl/promocja-milowa

Dzwoniłem na infolinię lotu, ale rozmówca wydawał się mało zorientowany :) Chciałbym więc powtórzyć pytania tutaj:

1. Czy pojawiła się już nowa porcja ofert na ten miesiąc i nie ma sensu oczekiwać nowych?
2. Mile wymieniać można do 13.06... a co potem? Przez resztę miesiąca LOT nie daje możliwości skorzystania z oferty?
3. Czy wyloty zawsze odbywają się z Warszawy? Nie ma lotów z np. Gdańska?

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Myślę, że najlepsza dla Ciebie będzie oferta FlySmart czyli dowolne miasto w Europie za połowę normalnej stawki, tj. 15k mil za osobę.
Podstawowym warunkiem tej "promocji" jest wylot maksymalnie 14 dni od momentu rezerwacji, czyli rezerwując bilet 30.06. możesz wylecieć maksymalnie 14.07., powrót oczywiście może być po tym terminie.

Mając do dyspozycji ok. 50k mil jak piszesz (a konkretnie jeżeli masz minimum 48k) to najkorzystniej dla Ciebie będzie kupić 2 identyczne bilety za 15k mil każdy i do tego pokryć wszelkie opłaty dodatkowe dla jednego z tych dwóch biletów kwotą kolejnych 18k mil, w tej sytuacji wydarz 2x15k +18k czyli 48k mil i będziesz musiał z własnej kieszeni pokryć opłaty dodatkowe dla jednego z tych dwóch biletów.
Jeżeli chcesz by w kieszeni zostało jak najwięcej pieniędzy to szukaj rejsów wykonywanych wyłącznie przez LOT, a unikaj Lufthansy, Austriana, Swiss i Brussels ponieważ LOT ma zdecydowanie najniższe opłaty dodatkowe (to oczywiście dotyczy tylko tego drugiego biletu gdzie musisz wyłożyć gotówkę na pokrycie opłat dodatkowych, gdy płacisz za podatki milami w kwocie 18k to nie ma znaczenia jaką linie wybierzesz i jaka będzie kwota dopłat bo i tak będzie ona pokryta przez dokładnie 18 tyś mil).

Poniżej wklejam Ci przykład takiego biletu na trasie GDN-WAW-MAD-WAW-GDN, gdybyś kupował dzisiaj. Łączna cena pakietu dla 2 osób wyniesie 48tyś mil i 420 PLN w gotówce. Gdybyś zdecydował się na wylot z WAW a nie z GDN to cena wyniesie dokładnie tyle samo mil, ale w gotówce do dopłaty będzie już tylko 297 PLN.
Dla porównania decydując się na podróż do tego samego Madrytu, ale nie LOTem tylko Lufthansą zapłaciłbyś 48 tyś mil i aż ponad 1000 PLN w gotówce (prawie identyczna kwota będzie zarówno przy wylocie z WAW jak i z GDN).

Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN
Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳 Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳
#1482 PostWysłany: 09 Cze 2015 12:35 

Wielkie dzięki za pomoc, szczególnie dla użytkownika kemot :) Mam jakoś 49.5k więc wybiorę zaproponowany sposób.

Czy taką rezerwację smart dokonuje się w jakiś specjalny sposób/poprzez specjalny link czy zwyczajowo poprzez stronkę m&m? Wydaje mi się, że odtworzyłem Twojrezerwację, ale pytam dla pewności :)
 Profil Relacje PM off  

#1483 PostWysłany: 09 Cze 2015 12:36 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Możesz przez stronę, a jak wolisz to też przez infolinię.

#1484 PostWysłany: 09 Cze 2015 13:45 
Awatar użytkownika

niebieski
FlySmart tylko przez www są dostępne.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
szymonpoznan1 uważa post za pomocny.

#1485 PostWysłany: 09 Cze 2015 14:42 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Fakt, zapedzilem sie:-)

#1486 PostWysłany: 11 Cze 2015 09:29 

Loty: 724
Kilometry: 938 929
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Czy ktoś dostał już mile za maj ?
 Profil Relacje PM off  

#1487 PostWysłany: 11 Cze 2015 10:09 

niebieski
Nie, jeszcze nie dopisali mil. Na innych portalach ludzie mają tak samo.

-- 11 Cze 2015 20:46 --

Mile pojawiły się dziś po południu.
 Profil Relacje PM off  

#1488 PostWysłany: 15 Cze 2015 13:30 

srebrny
Odnośnie mil - mi już wpadły (nie wiem co prawda kiedy).
Odnośnie nowych promocji milowych - jednak pojawiły się wcześniej:
http://www.lot.com/pl/pl/promocja-milow ... 5_adhoc_PL
Nawet sporo terminów i kierunków.

-- 15 Cze 2015 13:30 --

Odnośnie mil - mi już wpadły (nie wiem co prawda kiedy).
Odnośnie nowych promocji milowych - jednak pojawiły się wcześniej:
http://www.lot.com/pl/pl/promocja-milow ... 5_adhoc_PL
Nawet sporo terminów i kierunków.
 Profil Relacje PM off  

#1489 PostWysłany: 15 Cze 2015 14:01 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tak swoją drogą to czy dodatkowe opłaty w tych specjalnych biletach, które mogą być zamawiane wyłącznie telefoniczne, mogą być opłacone milami (18k) czy wyłącznie gotóweczką?
 Profil Relacje PM off  

#1490 PostWysłany: 15 Cze 2015 14:10 

srebrny
99%, że milami nie da rady:
Pozostałe warunki promocji milowej: ◾okres podróży - od 16.06.2015 do 12.07.2015
◾zwrot biletu - niedozwolony
◾zmiana biletu - niedozwolona
opłaty lotniskowe - opłata wyłącznie kartą kredytową
◾klasa podróży - LOT Economy Class
◾zniżka dla dzieci - nie obowiązuje
◾companion award - nie obowiązuje
◾split award - nie obowiązuje

Edit: Mam potwierdzenie od konsultanta, że za promocyjne stawki milami płacić nie można.
Ja zamówiłem bilet na tracie SVO-WAW-SVO, 323 PLN opłat - dość sporo zważywszy, że bilet na trasie WAW-SVO-WAW kupiony w ramach ostatniej szalonej środy na koniec września kosztował mnie 328 PLN via edreams (Diners), czyli lekko zawyżone mają wyliczenie tych opłat.
Te promocje mają taki plus, że bilet powrotny może być nawet na ten sam dzień (o ile są miejsca), a w większości promocji niemilowych minimum jest jednak te 3 dni.
Także przykładowo w szalonych środach wylot musi być z PL, a tu takiego warunku nie ma.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#1491 PostWysłany: 15 Cze 2015 14:51 

Zbanowany
niebieski
Tulio napisał(a):
Ja zamówiłem bilet na tracie SVO-WAW-SVO, 323 PLN opłat - dość sporo zważywszy, że bilet na trasie WAW-SVO-WAW kupiony w ramach ostatniej szalonej środy na koniec września kosztował mnie 328 PLN via edreams (Diners), czyli lekko zawyżone mają wyliczenie tych opłat.

Nie porównuj kosztu biletu z wylotem z Polski, do biletu z wylotem z Rosji. Bilety XXX-WAW-XXX są najczęściej droższe (z reguły dużo droższe), niż WAW-XXX-WAW. Porównaj sobie chociażby stale połącznie w promocji: WAW-RIX-WAW z RIX-WAW-RIX.

Nie wiem na ile to wynika z wyższych kosztów np. opłat lotniskowych, a na ile z chęci zabezpieczenia się przed kupowaniem dwóch biletów na zakładkę, by ominąć minimalny czas trwania podróży.
 Profil Relacje PM off  

#1492 PostWysłany: 15 Cze 2015 14:56 

srebrny
Mylisz się.
Sprawdziłem przykładowo te same daty w ramach biletu Fly Smart i wychodzi 15.000 mil + 323,73 PLN niezależnie czy wylot zaczyna się z WAW czy z SVO.
Kwota opłat związana jest na pewno z kursem EUR/PLN, choć zmiany są niewielkie.
Jutro kwota dopłat będzie delikatnie wyższa.
 Profil Relacje PM off  

#1493 PostWysłany: 15 Cze 2015 15:09 

Zbanowany
niebieski
W swoim wcześniejszym poście porównywałeś bilet kupiony za mile z biletem kupionym podczas szalonej środy i do tego się odniosłem.
 Profil Relacje PM off  

#1494 PostWysłany: 15 Cze 2015 16:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Przecież to porównanie było jak najbardziej na miejscu. Skoro bilet pełno-płatny można kupić za kwotę "opłat i podatków" to chyba coś z tą drugą pozycja jest nie tak w biletach milowych.
Kierunek lotu może tu mieć znaczeni (vide haracz LH przy wylotach z US), ale jak pisze Tulio tutaj takiej sytuacji nie ma.
 Profil Relacje PM off  

#1495 PostWysłany: 15 Cze 2015 16:46 

Zbanowany
niebieski
Nie bierzecie pod uwagę tego, że bilet kupiony za mile jest bardziej elastyczny (można z niego zrezygnować lub zmienić termin za bodajże 50 EUR), a bilet w Szalonej Środzie czy inny w najniższych taryfach jest niezbywalny.
 Profil Relacje PM off  

#1496 PostWysłany: 15 Cze 2015 17:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie, nie bierzemy. Dlatego, że opłaty są te same niezależnie od elastyczności - czy to dla FlySmart, "meilenschnaeppchen" LH, "promocji milowej" LO - o zmianach czy anulacji nie ma mowy.

Popraw mnie jeśli się myle, ale nie widziałem też nigdy opłat lotniskowych czy podatków których wysokość byłaby uzależniona od elastyczności taryfy.
 Profil Relacje PM off  

#1497 PostWysłany: 15 Cze 2015 18:27 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
L4FF, czy Ty na pewno przeczytałeś to co napisał Tulio? To przecież on bezsensownie porównywał koszt biletu z Szalonej Środy z dopłatą do biletu kupionego za mile, mimo, że to dwie zupełnie różne rzeczy.
Nie można porównywać jabłek do gruszek i tyle. :)

A to że dopłaty są różne w zależności od taryfy chyba też powinieneś wiedzieć - porównaj choćby dopłaty do lotu w biznesie i w klasie ekonomicznej...
 Profil Relacje PM off  

#1498 PostWysłany: 15 Cze 2015 18:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, dokładnie prze czytałem. Na przykład takie fragmenty:
Tulio napisał(a):
99%, że milami nie da rady:
◾zwrot biletu - niedozwolony
◾zmiana biletu - niedozwolona

Więc o jakiej elastyczności flus tu mówi?

sranda napisał(a):
A to że dopłaty są różne w zależności od taryfy chyba też powinieneś wiedzieć - porównaj choćby dopłaty do lotu w biznesie i w klasie ekonomicznej...

To są dopłaty od kabiny, a nie od elastyczności, która tu podobno ma być czynikiem wyroźniającym.
 Profil Relacje PM off  

#1499 PostWysłany: 15 Cze 2015 18:55 

niebieski
L4FF napisał(a):
Przecież to porównanie było jak najbardziej na miejscu. Skoro bilet pełno-płatny można kupić za kwotę "opłat i podatków" to chyba coś z tą drugą pozycja jest nie tak w biletach milowych.
Kierunek lotu może tu mieć znaczeni (vide haracz LH przy wylotach z US), ale jak pisze Tulio tutaj takiej sytuacji nie ma.

Jakiś czas temu kupiłem choćby pełnopłatny bilet WAW-RIX r/t za free. Skąd wniosek, że to akurat z biletem za mile jest coś nie tak?
 Profil Relacje PM off  

#1500 PostWysłany: 15 Cze 2015 18:56 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
L4FF napisał(a):
Nie, nie bierzemy. Dlatego, że opłaty są te same niezależnie od elastyczności - czy to dla FlySmart, "meilenschnaeppchen" LH, "promocji milowej" LO - o zmianach czy anulacji nie ma mowy.

L4FF widzę, że i tak nie potrafisz przyznać się do błędu, to chociaż przeczytaj ten regulamin w kontekście tego co napisałeś wyżej:

https://www.miles-and-more.com/online/p ... =1000340#3

Podpowiem, punkt 2.3 Zmiana rezerwacji, możliwość przeniesienia i rezerwacja w imieniu osób trzecich oraz 2.5 o możliwości anulacji biletu FlySmart

Piszesz po prostu bzdury i nie masz nawet odwagi się do tego przyznać...

L4FF napisał(a):
To są dopłaty od kabiny, a nie od elastyczności, która tu podobno ma być czynikiem wyroźniającym.

Tak się jakoś dziwnie składa, że taryfa/klasa rezerwacyjna również zależy od kabiny...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9588 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 480  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości