Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Miles&More Jetfriends dla twojego dziecka +500 mil na start

Jakby ktoś musiał załatwiać bilet (nagrodę) w niedzielę przez infolinię to podaję numer +902123548899 (infolinia Turkish, mówią po angielsku)

- "rezerwacja biletu nagrody"
obecnie na apce i stronie internetowej wywala mi błąd.
coś mam zmienić w ustawieniach?
- usuń polskie znaki w ustawieniach profilu

Informacja od @billabong
Odcinki statusowe w M&M są naliczane tylko za loty: LOTem, Lufą, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Air, Brussels Air, Croatia Air, Luxair lub Swiss. Lecąc tymi liniami, wejdziemy do Poloneza/Mazurka na FTL w WAW.
Do statusu za odcinki nie wlicza się m.in. TAP

Sprawdzanie daty wazności mil - od @skrzat
W przeglądarce trzeba się zalogować na konto M&M
W tej samej zakładce otworzyć stronę: https://api.miles-and-more.com/v1/accou ... Periods=12
gdzie na końcu adresu wpisuje się ilość następnych kwartałów, które chcemy podejrzeć (w powyższym przypadku 12 kwartałów, czyli 3 lata.
Pokaże się plik JSON, w którym jest m.in. ilość posiadanych mil (remainingAmount), ilość mil, które wydaliśmy (cumulativeSpendAmount), ilość mil które wygasły (cumulativeExpiredAmount) oraz podział na kwartały z liczbą mil, które wygasną po zakończeniu każdego kwartału.
Oczywiście przy statusie ilość wygasająca będzie = 0 z informacją dlaczego nie wygasną, np. status: SEN

Nie masz mil? Nie naliczono Ci odcinka? Wyślij zapytanie z kartą pokładową na ffp[at]lot.pl

Infolinie:
PL +48 22 459 62 00
DE +49 69 209 777 777
+49 69 86799555
US +1 800 581 6400

Biletu za mile nie upgrade'ujesz za e-voucher

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9588 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 480  Następna
Autor Wiadomość
#1221 PostWysłany: 29 Sty 2015 15:06 

niebieski
SPLDER napisał(a):
To wszystko mam z *G. Wybór miejsca to był jedyny realny przywilej FTL. Dziwi mnie ta zmiana, bo nie sądzę aby wybór miejsca cieszył się taką popularnością aby LOT ponosił jakieś straty z tego powodu

Wydaje mi się, że główny realny przywilej FTLa to mimo wszystko bezterminowość mil i 25% bonusu milowego. Wątpię, żeby wiele osób myślało o wyborze miejsca w LO jako o głównej nagrodzie za wyrobienie statusu.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#1222 PostWysłany: 29 Sty 2015 16:30 
Awatar użytkownika

niebieski
SPLDER napisał(a):
To wszystko mam z *G. Wybór miejsca to był jedyny realny przywilej FTL. Dziwi mnie ta zmiana, bo nie sądzę aby wybór miejsca cieszył się taką popularnością aby LOT ponosił jakieś straty z tego powodu

Pieniądz nie zarobiony to pieniądz stracony. Ale mówienie o bezwartościowym FTL bo się ma *G gdzieś indzie to trochę przegięcie.
 Profil Relacje PM off
Luke1976 lubi ten post.

#1223 PostWysłany: 29 Sty 2015 18:50 

srebrny
Tyle że obecnie zdobycie FTL bez promocji jest trudniejsze niż *G w dowolnym innym programie. Aby zdobyć FTL w normalny sposób (milami) po ostatnich cięciach w LH trzeba zrobic "jedynie" 17 lotów RT z Monachium do Nowego Jorku. Wrzucając to samo do UA i innych normalnych programów bez problemu mamy *G.

Od pewnego czasu można też zrobić FTL segmentami, których wymagana liczba jest całkowicie nieadekwatna do liczby potrzebnych mil.
Od czasu promocji segmentowej rozpoczęła się dewaulacja FTL , najpierw zabrano dostęp do saloników (pozostały ochłapy w hubach LH/LO), zabrano priority boarding. Mamy kuriozalną sytuację , że będąc FTL nie mamy priority boardingu w LH, czy LO, ale mamy w niektórych obcych liniach (np UA).

Z przywilejów FTL niewiele zostało. UA swoim *S (które jest nieporównywalnie łatwiej zdobyć) daje bezpłatnie upgrade do Economy + i nie ma horrendalnych opłat do biletów-nagród jak w LH

Bezterminowość mil dla osób które nie mają zachomikowanych mil z "lepszych czasów" na niewiele się zda, bo nazbieranie na cokolwiek przy stawce 25% jest prawie niemożliwe (loty-nagrody w Economy się nie kalkulują, bo opłaty są wyższe od ceny zwykłego biletu). Poza tym chyba zaden świadomy "frequent traveler" nie zbiera już mil w M&M o ile nie lata w biznesie.

Dlatego nie bardzo rozumiem posunięcia LOT, że zabierają jeden z ostatnich realnych przywilejów FTL, który w dodatku ich nic nie kosztował.

#1224 PostWysłany: 29 Sty 2015 19:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Milami można też jedną wycieczką w F zrobić, albo dwoma w Y+ itd, gdzie się *G raczej nie uzyska. A kwalifikacja segmentami na rynku tanich krajówek jest dość prosta - i zaczynając od zera tańsza niż większość *G.

To, że mając *G masz dostęp do poczekalni czy większy bagaż wcale nie oznacza, że te dwa przywileje (choć ograniczone dla FTL) są nic nie warte.
 Profil Relacje PM off  

#1225 PostWysłany: 29 Sty 2015 22:09 

Czy kiedykolwiek były jakieś dobre promocje, gdzie za mile można było polecieć do Dubaju?
 Profil Relacje PM off  

#1226 PostWysłany: 29 Sty 2015 22:24 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Nie było, bo LOT od dawna nie lata do Dubaju. A LH ma takie taxy, że szkoda gadać.
 Profil Relacje PM off  

#1227 PostWysłany: 29 Sty 2015 22:47 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
SPLDER napisał(a):
Tyle że obecnie zdobycie FTL bez promocji jest trudniejsze niż *G w dowolnym innym programie. Aby zdobyć FTL w normalny sposób (milami) po ostatnich cięciach w LH trzeba zrobic "jedynie" 17 lotów RT z Monachium do Nowego Jorku. Wrzucając to samo do UA i innych normalnych programów bez problemu mamy *G.

To chyba bardzo zależy od tego w jakiej klasie są kupione bilety. Mnie tam za RT jakoś wychodzi zawsze ponad 10k mil (za to samo w A3 dostałem niecałe 6k). Przy czym zazwyczaj oprócz przeskoku przez ocean robie dolot w z PL i dalszy odcinek w US. Czyli minimum 6 segmentów jako cały RT.

Cytuj:
Od pewnego czasu można też zrobić FTL segmentami, których wymagana liczba jest całkowicie nieadekwatna do liczby potrzebnych mil.
Od czasu promocji segmentowej rozpoczęła się dewaulacja FTL , najpierw zabrano dostęp do saloników (pozostały ochłapy w hubach LH/LO), zabrano priority boarding. Mamy kuriozalną sytuację , że będąc FTL nie mamy priority boardingu w LH, czy LO, ale mamy w niektórych obcych liniach (np UA)

Dla osób które nie polują na status tylko go robią przy okazji, to wychodzi bardzo podobnie, zazwyczaj z przewagą segmentów nad milami (szczególnie jeśli lata się krótkie odcinki). A śmiem twierdzić że łapacze statusów są ciągle w mniejszości wśród podróżujących, więc to raczej ukłon dla tych którzy mimo wszystko statystycznie kilka razy w miesiącu są w samolocie. Dewaluacja dotyczy zaś ogólnie *S, a nie tylko FLT. Potwierdzam że UA daje priorytet boarding (2 z 5 grup wchodzenia na pokład).

Cytuj:
Z przywilejów FTL niewiele zostało. UA swoim *S (które jest nieporównywalnie łatwiej zdobyć) daje bezpłatnie upgrade do Economy + i nie ma horrendalnych opłat do biletów-nagród jak w LH

Ale coś tam zostało jednak, a jakby nie patrzeć to nasz lokalny program. Ten upgrade do Eco+ dostajesz na wszystkich lotach *A? czy tylko UA? Bo dla latajacych po Europie to sam rozumiesz... lepszy biedny biznes salonik w MUC z FTL niz wirtualny upgrade w US....

Cytuj:
Bezterminowość mil dla osób które nie mają zachomikowanych mil z "lepszych czasów" na niewiele się zda, bo nazbieranie na cokolwiek przy stawce 25% jest prawie niemożliwe (loty-nagrody w Economy się nie kalkulują, bo opłaty są wyższe od ceny zwykłego biletu). Poza tym chyba zaden świadomy "frequent traveler" nie zbiera już mil w M&M o ile nie lata w biznesie.

Jak wyżej. Ilość tych świadomych nie jest zbyt duża. Tutaj na forum to może tak wygląda, ale jak się rozejrzę wśród znajomych którzy całkiem sporo latają to raczej jednak nie. Poza tym nie zawsze lata się po stawce 25%.

Cytuj:
Dlatego nie bardzo rozumiem posunięcia LOT, że zabierają jeden z ostatnich realnych przywilejów FTL, który w dodatku ich nic nie kosztował.

Nie usprawiedliwiam, ale lekko wzruszam ramionami, bo nigdy nie korzystałem. A mając na boku zrobionego *G z innego program, to FTL trzymam faktycznie tylko dla utrzymania mil zebranych w lepszych czasach. Generalnie - ponieważ specjalnie nie widze sensownego wykorzystania mil z A3, to nie wrzuce ani sztuki milli powyżej tego co potrzebuje na utrzymanie statusu. Cała reszta będzie zapełniać FLT. Który wystarczy odnowić raz na dwa lata.

#1228 PostWysłany: 29 Sty 2015 23:04 
Awatar użytkownika

niebieski
BrunoJ napisał(a):
To chyba bardzo zależy od tego w jakiej klasie są kupione bilety. Mnie tam za RT jakoś wychodzi zawsze ponad 10k mil (za to samo w A3 dostałem niecałe 6k). Przy czym zazwyczaj oprócz przeskoku przez ocean robie dolot w z PL i dalszy odcinek w US. Czyli minimum 6 segmentów jako cały RT.

10k to 20k mil przelatanych z bonusem w cenie poniżej 3k PLN około (taryfy K L T) lub 14k dystansu za >3k PLN (S). Za tyle chłopaki Greckie złoto robią.

BrunoJ napisał(a):
Ale coś tam zostało jednak, a jakby nie patrzeć to nasz lokalny program. Ten upgrade do Eco+ dostajesz na wszystkich lotach *A? czy tylko UA? Bo dla latajacych po Europie to sam rozumiesz... lepszy biedny biznes salonik w MUC z FTL niz wirtualny upgrade w US....

Y+ na lotach UA oczywiście. Choć też ten przywilej przez lata poprzycinali.
 Profil Relacje PM off  

#1229 PostWysłany: 29 Sty 2015 23:26 

HON fly4free
Do tego to Y+ w UA to tak na prawdę kilka cm więcej i nic poza tym, pomijam już to, że przez te "upy" często Y+ jest nabite do ostatniego miejsca, a w Y "normal" luzy na słabiej oblozonych lotach.
 Profil Relacje PM off  

#1230 PostWysłany: 29 Sty 2015 23:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Kilka cm więcej robi sporą różnicę, spytaj dziewczyn :-).
Co do obłożenia to z mojego doświadczenia jest dokładnie odwrotnie, w Y+ często na długich rejsach ma cały rządek wolny żeby się wyłożyć. A na krajówkach i tak jest teraz wszystko zapakowane po brzegi.

Ostatnio edytowany przez zbyhu, 30 Sty 2015 15:09, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#1231 PostWysłany: 30 Sty 2015 14:22 

niebieski
SPLDER napisał(a):

Sam nie jestem fanem M&M, ale jestem przekonany, że są ludzie, którzy "świadomie" zbierają w M&M choćby dlatego, że to jedyny FFP z kartą kredytową w Polsce. Ponadto sposoby na wykorzystanie mil bywają niezłe. Szkoda tylko, że nie ma (a jeśli się zdarzają, to poprawcie mnie) promocji milowych dla LO w Y+/C.
 Profil Relacje PM off  

#1232 PostWysłany: 30 Sty 2015 14:52 

Loty: 139
Kilometry: 298 747
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
Od czasu wprowadzenia KK Citibank PremierMiles Polacy nie są "skazani" na program M&M. Nie mówię tutaj o opłacalności bo to inna sprawa.

#1233 PostWysłany: 30 Sty 2015 15:01 

Sam mam M&M w mBanku. Czasami robię 10k zł. obrotu miesięcznie, co daje mi "tylko" 2000 mil.
Teraz patrząc na kartę kredytową Wizz w Raiffeisen wychodzi na to, ze za 10k zł. obrotu miesięcznie miałbym 200 złotych na bilety Wizz.
Nie wiem czy to drugie nie jest lepsze..
 Profil Relacje PM off  

#1234 PostWysłany: 30 Sty 2015 15:07 

złoty
TomGSM napisał(a):
Od czasu wprowadzenia KK Citibank PremierMiles Polacy nie są "skazani" na program M&M. Nie mówię tutaj o opłacalności bo to inna sprawa.

Przelicznik wydanych PLN vs mil jest tak tragiczny że szkoda gadać. Nie jest to w żadnym stopniu konkurencja dla kart M&M mBanku.
2 ludzi lubi ten post.

#1235 PostWysłany: 31 Sty 2015 14:59 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Szukam inspiracji w jakie ciekawe miejsce można polecieć korzystając z niskich dopłat na wyloty z USA... Oczywiście pomijam wszelkie krajówki typu LAX, MIA, SFR itp., chodzi o coś bardziej wkręciarskiego... Póki co na szczycie listy jest HNL za 40k mil + 11,2$ dopłat. Ktoś coś jeszcze może polecić? :)

#1236 PostWysłany: 31 Sty 2015 15:01 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Alaska?
 Profil Relacje PM off
szymonpoznan1 lubi ten post.

#1237 PostWysłany: 31 Sty 2015 15:12 
Awatar użytkownika

niebieski
szymonpoznan1 napisał(a):
Szukam inspiracji w jakie ciekawe miejsce można polecieć korzystając z niskich dopłat na wyloty z USA... Oczywiście pomijam wszelkie krajówki typu LAX, MIA, SFR itp., chodzi o coś bardziej wkręciarskiego... Póki co na szczycie listy jest HNL za 40k mil + 11,2$ dopłat. Ktoś coś jeszcze może polecić? :)

Island Hopper z HNL?
Ameryka Centralna za 35k ze stopami?

Edit:
Z Hawajów też za 40k (70k w C) można zrobić skok do:
Daleki Wschód
Chiny (z Hong Kongiem & Makao włącznie), Japonia, Korea Południowa, Tajwan

Ale nie wiem jak z opłatami tam.
 Profil Relacje PM off

#1238 PostWysłany: 02 Lut 2015 00:34 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Dzięki za odzew. O Alasce nawet nie pomyślałem i to dobry pomysł, ale nie na tą wyprawę, choć pewnie na następną się przyda ;)

Wyspy Cooka - marzenie, choć nie wiem czemu wydaje mi się, że bliżej tam od drugiej strony :D Ogólnie pomysł świetny, ale w tym wypadku chodzi o tygodniowy wypad w jedno miejsce z USA, więc już do HNL jest 10h lotu, dokładać do tego kolejne 10 chyba tym razem nie wypali.

Chiny, Japonia etc, też fajna opcja, ale to mi już bardziej pod RTW podchodzi, a muszę wrócić do USA po tygodniu.

Więc póki co chyba jednak HNL okazuje się najlepszą opcją...

#1239 PostWysłany: 02 Lut 2015 10:09 

niebieski
Wszystkie krajówki + loty UA do Am. Pd mają niskie dopłaty. Jako, że wlaśnie jestem na Hawajach polecam mimo wszystko tę opcję.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1240 PostWysłany: 02 Lut 2015 11:17 
Awatar użytkownika

niebieski
szymonpoznan1 napisał(a):
Więc póki co chyba jednak HNL okazuje się najlepszą opcją...

A Am.Centralna/Karaiby? Dzięki Copa byś mógł trochę poskakać między wyspami i więcej zobaczyć dzięki stopoverom.
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9588 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 480  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 3 gości