Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Miles&More Jetfriends dla twojego dziecka +500 mil na start

Jakby ktoś musiał załatwiać bilet (nagrodę) w niedzielę przez infolinię to podaję numer +902123548899 (infolinia Turkish, mówią po angielsku)

- "rezerwacja biletu nagrody"
obecnie na apce i stronie internetowej wywala mi błąd.
coś mam zmienić w ustawieniach?
- usuń polskie znaki w ustawieniach profilu

Informacja od @billabong
Odcinki statusowe w M&M są naliczane tylko za loty: LOTem, Lufą, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Air, Brussels Air, Croatia Air, Luxair lub Swiss. Lecąc tymi liniami, wejdziemy do Poloneza/Mazurka na FTL w WAW.
Do statusu za odcinki nie wlicza się m.in. TAP

Sprawdzanie daty wazności mil - od @skrzat
W przeglądarce trzeba się zalogować na konto M&M
W tej samej zakładce otworzyć stronę: https://api.miles-and-more.com/v1/accou ... Periods=12
gdzie na końcu adresu wpisuje się ilość następnych kwartałów, które chcemy podejrzeć (w powyższym przypadku 12 kwartałów, czyli 3 lata.
Pokaże się plik JSON, w którym jest m.in. ilość posiadanych mil (remainingAmount), ilość mil, które wydaliśmy (cumulativeSpendAmount), ilość mil które wygasły (cumulativeExpiredAmount) oraz podział na kwartały z liczbą mil, które wygasną po zakończeniu każdego kwartału.
Oczywiście przy statusie ilość wygasająca będzie = 0 z informacją dlaczego nie wygasną, np. status: SEN

Nie masz mil? Nie naliczono Ci odcinka? Wyślij zapytanie z kartą pokładową na ffp[at]lot.pl

Infolinie:
PL +48 22 459 62 00
DE +49 69 209 777 777
+49 69 86799555
US +1 800 581 6400

Biletu za mile nie upgrade'ujesz za e-voucher

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9588 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 480  Następna
Autor Wiadomość
#961 PostWysłany: 20 Maj 2014 18:07 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 27.6%
Zbanowany
Pietruch napisał(a):
Cześć, jestem kompletnie nie w temacie, a aktualnie dostałem pracę która będzie się wiązać z częstym lataniem. Proszę o opinie w której linii lepiej założyć kartę, bo mam sprzeczne relacje. W SAS czy Lufthansa? Po ile mil trzeba zebrać na srebrną i potem złotą kartę i jakie są z tego profity?

w Aegean. jest o tym wątek na forum, poszukaj

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#962 PostWysłany: 21 Maj 2014 07:55 

srebrny
Na takie pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi - wszystko zależy od tego jakimi liniami zamierzasz głownie latać i w jakich klasach rezerwacyjnych. Jeśli latasz LOTem albo LH w niskich klasach , to mogą one nie dawać żadnych punktów w M&B.
Dodatkowe pytanie - czy bardziej zależy Ci na statusie, czy też na milach które wymienisz później na loty - w drugim wypadku to znacznie lepszą opcją jest program UA.

#963 PostWysłany: 21 Maj 2014 12:41 

Najczęściej to będzie Lufthansa i SAS. W klasie ekonomicznej. Często loty do USA lub Singapuru. Zależy mi na dostępie do saloników na niemieckich lotniskach w drugiej kolejności w Kopenhadze, bo często tam czekam po kilka godzin. I z tego co słyszałem to można mieć tam (Monachium, Frankfurt) dostęp mając srebrną kartę Lufthansy albo złotą SAS.

Od jednych mam informację, że lepiej Lufthansy kartę bo właśnie wystarczy srebrna na dostęp, od innych że lepiej SAS bo są mniejsze progi tych mil na uzyskanie kolejnych statusów.

Druga rzecz to wymiana tych mil na noclegi w hotelach lub loty.
 Profil Relacje PM off  

#964 PostWysłany: 21 Maj 2014 12:49 

W Aegean jest łatwiejeszy gold *A niż w LH srebro.
Co wiecej bardzo łatwo (na razie?) potem zachować status.
 Profil Relacje PM off  

#965 PostWysłany: 21 Maj 2014 13:08 

no tak, ale liniami Aegean to w ogóle nie latam?
 Profil Relacje PM off  

#966 PostWysłany: 21 Maj 2014 13:11 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Nie szkodzi. W ramach Star Alliance (*A) możesz nabijać punkty na programach lojalnościowych innych linii z sojuszu (no, z pewnymi obwarowaniami).

#967 PostWysłany: 21 Maj 2014 13:18 

Te obostrzenia moze być warto sprawdzić. Tzn czy dostajesz mile na klasach podróży w jakich byś latał w LH i tak samo dla Aegean.
 Profil Relacje PM off  

#968 PostWysłany: 21 Maj 2014 15:44 

Loty: 1121
Kilometry: 1 114 676
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Jeśli będziesz latał SAS-em, to dość szybko powinieneś uzyskać Golda w Aegean. Za jeden lot możesz otrzymać minimum 600 mil (lub więcej, jeżeli faktyczna odległość jest większa). W wyższych klasach rezerwacyjnych to nawet 1200 minimum. A zatem jeśli lecisz PL - CPH - dokądkolwiek w EU, to masz 4 loty x 600 mil. To uzyskania złotego statusu potrzebujesz 20 tys. mil, a 1000 dostajesz na powitanie, czyli de facto musisz zebrać tylko 19 tys.
Ale jeśli masz latać poza Europę, to może nawet wystarczyć jeden taki wyjazd i będziesz miał złotą kartę, a wówczas zdecydować się na zbieranie mil w innym programie lub dalej zbierać w Miles and Bonus.

#969 PostWysłany: 21 Maj 2014 16:17 

2 pytania do specjalistów.
Jak kupić za mile bilet w copa airlines (medellin-panama city) ?
Gdzie zakupic brakujace mile?
Mam karte miles and more ale do tej pory nigdy nic za mile nie kupowałem...
 Profil Relacje PM off  

#970 PostWysłany: 21 Maj 2014 16:21 

złoty
ayahaga napisał(a):

Kupowałem podobny bilet pół roku temu (Panama-Medellin). Online się nie da, tylko na infolinii M&M. Koszt 35k mil rt lub 17,5k oneway. Podatki wylotowe z Panamy wynosiły ok. 200-300zł, nie wiem jak to wygląda w stronę przeciwną, musisz dopytać.

Jak masz mile United to tę trasę można tam zabukować za 10k mil + taxy.

#971 PostWysłany: 22 Maj 2014 07:42 

Sudoku napisał(a):
Jeśli będziesz latał SAS-em, to dość szybko powinieneś uzyskać Golda w Aegean. Za jeden lot możesz otrzymać minimum 600 mil (lub więcej, jeżeli faktyczna odległość jest większa). W wyższych klasach rezerwacyjnych to nawet 1200 minimum. A zatem jeśli lecisz PL - CPH - dokądkolwiek w EU, to masz 4 loty x 600 mil. To uzyskania złotego statusu potrzebujesz 20 tys. mil, a 1000 dostajesz na powitanie, czyli de facto musisz zebrać tylko 19 tys.
Ale jeśli masz latać poza Europę, to może nawet wystarczyć jeden taki wyjazd i będziesz miał złotą kartę, a wówczas zdecydować się na zbieranie mil w innym programie lub dalej zbierać w Miles and Bonus.

Dobra, to teraz podsumowując: zakładając kartę w Miles and Bonus zyskuję mile za loty wszystkimi liniami Star Alliance również w zwykłych klasach ekonomicznych i po uzyskaniu złotej karty (20 tys mil) mam wstęp do wszystkich saloników tego sojuszu? (najbardziej zależy mi na Frankfurcie, Monachium, Warszawie i Kopenhadze). No i nie zanosi się abym kiedykolwiek korzystał z usług linii Aegean, bo to nie moje kierunki.
 Profil Relacje PM off  

#972 PostWysłany: 22 Maj 2014 19:23 

platynowy
Tak, ze złotą kartą Aegeana wejdziesz do wszystkich saloników.

Akurat te, które wymieniłeś (z wyjątkiem Kopenhagi) są także dostępne ze srebrną kartą M&M.

Ale mając złotą, możesz korzystać też z Senator Business Lounge na tych lotniskach, na których takie są dostępne, czyli np. FRA czy MUC.

Natomiast, co do zyskiwania mil, prześledź uważnie w jakich liniach i w jakich klasach rezerwacyjnych możesz je zdobyć. Jak już pisałem wcześniej, najlepszy pod tym względem jest SAS. W Lufie możesz zdobyć nawet 1000 mil za lot albo wcale. Dość kiepsko wygląda na w LOT, bo w najniższych klasach też możesz nic nie dostać lub co najwyżej 25 lub 50% odległości milowej.

#973 PostWysłany: 22 Maj 2014 20:05 

mucha napisał(a):
ayahaga napisał(a):

Kupowałem podobny bilet pół roku temu (Panama-Medellin). Online się nie da, tylko na infolinii M&M. Koszt 35k mil rt lub 17,5k oneway. Podatki wylotowe z Panamy wynosiły ok. 200-300zł, nie wiem jak to wygląda w stronę przeciwną, musisz dopytać.

Jak masz mile United to tę trasę można tam zabukować za 10k mil + taxy.

Dzieki. Jednak zdecydowalem sie na automar na wybrzeze potem lodka do Panamy i lokalny lot do Panama city za 120$
 Profil Relacje PM off  

#974 PostWysłany: 22 Maj 2014 21:03 

platynowy
Sudoku napisał(a):
Tak, ze złotą kartą Aegeana wejdziesz do wszystkich saloników.

Akurat te, które wymieniłeś (z wyjątkiem Kopenhagi) są także dostępne ze srebrną kartą M&M.

Ale mając złotą, możesz korzystać też z Senator Business Lounge na tych lotniskach, na których takie są dostępne, czyli np. FRA czy MUC.

Natomiast, co do zyskiwania mil, prześledź uważnie w jakich liniach i w jakich klasach rezerwacyjnych możesz je zdobyć. Jak już pisałem wcześniej, najlepszy pod tym względem jest SAS. W Lufie możesz zdobyć nawet 1000 mil za lot albo wcale. Dość kiepsko wygląda na w LOT, bo w najniższych klasach też możesz nic nie dostać lub co najwyżej 25 lub 50% odległości milowej.

Sprawdziłem swoje statystyki - na zrobienie Golda, latając tylko w Europie potrzebowałem 32 lotów, z tego 2 to Swiss, 6 LOT, 10 Lufthansa i pozostałe, czyli 14 SAS. Ale wspominałeś o dalszych podróżach. Nie wiem, jakie macie zasady, ale u mnie każdy lot powyżej 4 godzin jest w klasie biznes. Jeden wylot do Singapuru załatwia sprawę z nawiązką.
Akurat kiedy zdecydowałem się na M&B nie miałem żadnych dalszych wyjazdów i musiałem sobie trochę polatać po Europie.

#975 PostWysłany: 28 Maj 2014 16:20 

Witam,

Może nie do końca dobry temat ale pytanie związane ze złotą kartą Star Alliance:

Jako, że United jakiś czas temu zniosło możliwość przewożenia dodatkowego (drugiego) bagażu dla posiadaczy karty Star Alliance Gold (innej niż w ich programie) na swoich lotach lokalnych, a pozostawiła na lotach międzynarodowych, to mam pytanie czy lot SHV-IAH-MUC-KRK który mam do odbycia będzie w całości traktowany jako międzynarodowy i będzie możliwość przewiezienia dwóch sztuk bagażu na całej trasie, czy jednak będzie to lot podzielony na odcinek międzynarodowy MUC-IAH oraz lokalny IAH-SHV, gdzie nie będzie można zabrać drugiej sztuki bagażu.
 Profil Relacje PM off  

#976 PostWysłany: 28 Maj 2014 23:44 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Chyba lepiej zadać to pytanie United.

#977 PostWysłany: 29 Maj 2014 11:28 
Awatar użytkownika

platynowy
cześć,

próbuję dojść, ile otrzymałbym mil za przelot w premium economy LH na trasie GDN-MUC-HKG, przy klasie rezerwacyjnej Y (GDN-MUC i MUC-GDN) oraz N (MUC-HKG i HKG-MUC), ale w kalkulatorze M&M w ogóle nie widzę klasy N. Po znalezieniu interesującego mnie lotu jest jedynie informacja, że za lot w tej konfiguracji jest 100% mil, ale chciałbym się dowiedzieć, ile to konkretnie będzie. Czy dobrze kombinuję, że będzie to 9.658 mil w jedną stronę i x2 w obie strony?

Pozdrawiam, Bartek
 Profil Relacje PM off  

#978 PostWysłany: 29 Maj 2014 11:41 

niebieski
tropikey napisał(a):
cześć,

próbuję dojść, ile otrzymałbym mil za przelot w premium economy LH na trasie GDN-MUC-HKG, przy klasie rezerwacyjnej Y (GDN-MUC i MUC-GDN) oraz N (MUC-HKG i HKG-MUC), ale w kalkulatorze M&M w ogóle nie widzę klasy N. Po znalezieniu interesującego mnie lotu jest jedynie informacja, że za lot w tej konfiguracji jest 100% mil, ale chciałbym się dowiedzieć, ile to konkretnie będzie. Czy dobrze kombinuję, że będzie to 9.658 mil w jedną stronę i x2 w obie strony?

Pozdrawiam, Bartek

http://www.webflyer.com/travel/mileage_calculator/
 Profil Relacje PM off  

#979 PostWysłany: 29 Maj 2014 11:50 
Awatar użytkownika

platynowy
dzięki :-)
Wynikałoby z tego, że mil będzie tylko nieco ponad 5000 w jedną stronę...
Pozdrawiam, Bartek
 Profil Relacje PM off  

#980 PostWysłany: 29 Maj 2014 13:06 
Awatar użytkownika

Loty: 1024
Kilometry: 2 239 628
Krajów: 144 / 67.3%
HON fly4free
Maxis napisał(a):
Witam,

Może nie do końca dobry temat ale pytanie związane ze złotą kartą Star Alliance:

Jako, że United jakiś czas temu zniosło możliwość przewożenia dodatkowego (drugiego) bagażu dla posiadaczy karty Star Alliance Gold (innej niż w ich programie) na swoich lotach lokalnych, a pozostawiła na lotach międzynarodowych, to mam pytanie czy lot SHV-IAH-MUC-KRK który mam do odbycia będzie w całości traktowany jako międzynarodowy i będzie możliwość przewiezienia dwóch sztuk bagażu na całej trasie, czy jednak będzie to lot podzielony na odcinek międzynarodowy MUC-IAH oraz lokalny IAH-SHV, gdzie nie będzie można zabrać drugiej sztuki bagażu.

Jak całość na 1 bilecie to możesz zabrać 2 sztuki. Podejrzyj rezerwację na stronie UA i tam jest o kosztach bagażu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9588 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 480  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości