Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Miles&More Jetfriends dla twojego dziecka +500 mil na start

Jakby ktoś musiał załatwiać bilet (nagrodę) w niedzielę przez infolinię to podaję numer +902123548899 (infolinia Turkish, mówią po angielsku)

- "rezerwacja biletu nagrody"
obecnie na apce i stronie internetowej wywala mi błąd.
coś mam zmienić w ustawieniach?
- usuń polskie znaki w ustawieniach profilu

Informacja od @billabong
Odcinki statusowe w M&M są naliczane tylko za loty: LOTem, Lufą, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Air, Brussels Air, Croatia Air, Luxair lub Swiss. Lecąc tymi liniami, wejdziemy do Poloneza/Mazurka na FTL w WAW.
Do statusu za odcinki nie wlicza się m.in. TAP

Sprawdzanie daty wazności mil - od @skrzat
W przeglądarce trzeba się zalogować na konto M&M
W tej samej zakładce otworzyć stronę: https://api.miles-and-more.com/v1/accou ... Periods=12
gdzie na końcu adresu wpisuje się ilość następnych kwartałów, które chcemy podejrzeć (w powyższym przypadku 12 kwartałów, czyli 3 lata.
Pokaże się plik JSON, w którym jest m.in. ilość posiadanych mil (remainingAmount), ilość mil, które wydaliśmy (cumulativeSpendAmount), ilość mil które wygasły (cumulativeExpiredAmount) oraz podział na kwartały z liczbą mil, które wygasną po zakończeniu każdego kwartału.
Oczywiście przy statusie ilość wygasająca będzie = 0 z informacją dlaczego nie wygasną, np. status: SEN

Nie masz mil? Nie naliczono Ci odcinka? Wyślij zapytanie z kartą pokładową na ffp[at]lot.pl

Infolinie:
PL +48 22 459 62 00
DE +49 69 209 777 777
+49 69 86799555
US +1 800 581 6400

Biletu za mile nie upgrade'ujesz za e-voucher

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9573 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477 ... 479  Następna
Autor Wiadomość
#9461 PostWysłany: 04 Mar 2026 11:10 

Loty: 828
Kilometry: 1 485 593
Krajów: 88 / 42.5%
srebrny
trocha napisał(a):
Ok, PIN udało mi się znaleźć w starym liście, drugie pytanie podtrzymuję - jaki jest deadline na odwołanie rezerwacji
Do czasu odlotu + 50EUR opłaty.
kostek966 lubi ten post.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#9462 PostWysłany: 04 Mar 2026 23:24 

niebieski
daro1978 napisał(a):
Ja mogę dać znać 01.03.2026 bo wtedy zobaczę co się pojawi u moich dzieci bo były Jetfriends zostały FTLami a statusu nie przedłużą bo zostaly Goldami w innym *A ;)
Daje znać, dzieciom do 18 roku życia nawet jak spadną na status niebieski mile są objęte ochroną.
 Profil Relacje PM off  

#9463 PostWysłany: 07 Mar 2026 15:59 

Loty: 41
Kilometry: 89 339
Krajów: 11 / 5.3%
Czy ktoś wie ile kosztuje dokupienie bagażu na long haul przy biletach kupowanych za mile? MXP - BKK (Lufthansa/Air Dolomiti) i powrót (Swiss/Helvetic) Kalkulator twierdzi że powinienem mieć jeden bagaż domyślnie, ale tak nie jest bo bilet kupuje w eco light a przy robieniu rezerwacji nie mogę tego sprawdzić bo wyskuakuje mi błąd przy wprowadzaniu danych więc prawdopodobnie jeśli chciałbym kupić te bilety to musiałbym dzwonić do call center.
 Profil Relacje PM off  

#9464 PostWysłany: 07 Mar 2026 17:35 

srebrny
Po Europie jest 50€, na longu nie wiem, ale pewnie między 50-100€.
 Profil Relacje PM off  

#9465 PostWysłany: 07 Mar 2026 21:34 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.8%
srebrny
Czy ktoś odzyskiwał opłatę za odwołanie (50Eur) z ubezpieczenia? Czy M&M wystawia potrzebne dokumenty?
 Profil Relacje PM off  

#9466 PostWysłany: 07 Mar 2026 23:16 

niebieski
@FastHearing5774
Odpowiedź jest tutaj: https://business.lufthansagroup.com/con ... ght_EN.pdf
one way: 65/70eur online, 70/75eur przez telefon, 100eur na lotnisku (cena niezależna od przesiadki)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9467 PostWysłany: 09 Mar 2026 22:13 

Loty: 4
Kilometry: 15 194
Krajów: 3 / 1.5%
Cześć, mile zbieram dopiero od kilku miesięcy, głównie z KK ewentualnie booking / hotel&cars , pytanie do bardziej doświadczonych graczy, na przyszły rok planuje tripa do USA, i pytanie czy jest szansa w rozsądnych pieniądzach/milach zrobić uprgrade z Eko do biz ? Myślałem pierwotnie o kupieniu biletów w eko za pln a później up za mile ale nie jestem pewien czy to najbardziej sensowne rozwiązanie. Wiem też o możliwości licytacji upgradu ale wiąże się to mocno z ryzykiem, że się nie uda a zależy mi na 3os biletach w biz. obecnie robię rozeznanie i sprawdzam różne konfiguracje lotnisk ale nigdzie nie mogę nic trafić w sensownych kwotach. Jeśli ktoś będzie w stanie coś podpowiedzieć jak się do tego zabrać będę wdzięczny :). Preferuje lot z południa PL ew lotniska w promieniu do 5h dojazdu z Katowic (berlin , wiedeń, itp wchodzą w grę , przesiadka w MUC lub FRA też jak najbardziej). Docelowo JFK/MIA/LAX .
 Profil Relacje PM off  

#9468 PostWysłany: 09 Mar 2026 22:58 

Loty: 125
Kilometry: 249 553
Krajów: 31 / 15.0%
niebieski
Nie wiem czy zbierzesz w ciągu roku tyle mil z KK + booking, żeby zrobić upgrade 3 biletów z eco z biz xD
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.

#9469 PostWysłany: 09 Mar 2026 23:02 
Awatar użytkownika

Loty: 389
Kilometry: 772 840
Krajów: 64 / 30.9%
srebrny
juz nie mówiąc o dostępności biletów w ramach jednego rejsu
szpaczny lubi ten post.

#9470 PostWysłany: 10 Mar 2026 06:29 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 25.1%
złoty
Upgrade sporo kosztuje jeśli mówimy o długim locie, gdzie byłby sens takiej operacji. Musisz dokładnie przeczytać tą stronę:

https://www.miles-and-more.com/de/en/pr ... e-partners
 Profil Relacje PM off  

#9471 PostWysłany: 10 Mar 2026 06:43 
Awatar użytkownika

srebrny
Czy Turkish już całkowicie zablokował mozliwość UPa z economy Y do business za pomocą mil z Miles&More?
Co sprawdzam lot przez narzędzie on-line to wywala: "The Flight is not eligible to Upgrade". Na infolinii M&M długie sprawdzanie kończy się zawsze odmową.
Czy to już tak na stałe na wszystkie loty?
 Profil Relacje PM off  

#9472 PostWysłany: 10 Mar 2026 11:10 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Przede wszystkim musisz mieć bardzo wysoką klasę rezerwacyjną w ekonomii żeby up w ogóle był możliwy (chyba tylko M i Y się kwalifikują), a druga kwestia to obecna sytuacja na Bliskim Wschodzie sprawiająca, że TK przeżywa teraz prawdziwe oblężenie i stąd możliwe, że czasowo wyłączyli możliwość upów za M&M żeby nie zabierać foteli grubym rybom latającym na codzień EK/EY/QR.
 Profil Relacje PM off
ofer lubi ten post.
ofer uważa post za pomocny.

#9473 PostWysłany: 10 Mar 2026 11:25 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Poza liniami core LH klasy Y i B, ale dostępność rzeczywiście fantomowa
ofer lubi ten post.

#9474 PostWysłany: 10 Mar 2026 12:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak, wyjątkowo mam Y.
Więc technicznie/formalnie możliwość powinna być stąd było moje pytanie.

Rez na 4 os więc dodatkowo XXX razy trudniejsze żeby zdobyć ten up, a na infolinii twierdzą że w tym przypadku nie mogą zrobić na 1 os, tylko na wszystkich (chyba że podzielą rezerwację czego ja nie chcę).

Czy na check-in oraz na gate też akceptują mile, czy tam tylko cash is the king? (pomijam tutaj ekstremalnego fuksa że będzie wolne dla 4 os).
 Profil Relacje PM off  

#9475 PostWysłany: 10 Mar 2026 22:23 

HON fly4free
@ofer: na lotnisku tylko $ lub mile M&S lub Upgrade dla ELPL
Zależy kiedy masz loty, bo ja już wspomniano wyżej szans na upa nie ma w najbliższych tygodniach na wielu trasach zwłaszcza do Azji, ale nie tylko.
4 miejsca na longu? Zerowe szanse praktycznie.
 Profil Relacje PM off
ofer lubi ten post.

#9476 PostWysłany: 11 Mar 2026 14:01 

Loty: 828
Kilometry: 1 485 593
Krajów: 88 / 42.5%
srebrny
Czy w sytuacji cancela award tickets w LH, mm przebukuje na LO? Sprzeczne info mam. W PL twierdzili,ze jak tylko dostanę cancela to zmienia, a na DE ze musi byc dostępność biletów nagród, której oczywiscie nie ma bo loty jutro.

E: nawet PL nie da rady. Musi byc dostępność biletów nagrod.

#9477 PostWysłany: 13 Mar 2026 10:59 

Spotkałem 2 różne sytuacje z biletem za mile:
1) LOT, bilet za mile, w biznes, POZ-LHR; anulacja/awaria dolotu POZ-WAW, sextelefon nie chciał ruszyć biletu, kasa LO na lotnisku wszystkim (płatnym) rozdawała LH i KLM lekką ręką, odlatywali po godzinie, przyszła moja kolej, byłem juz w systemie przepisany na wieczorny lot LO, nie chcieli dać porannego LH ani KLM, usłyszałem komentarz, że bilety za mile mają specjalne warunki w takich przypadkach i "mam się cieszyć, że oni mi dali nowy bilet i nie musiałem dzwonić do MM tego załatwiać".... w potwierdzeniu rezerwacji byłem przepisany na klasy "nagrodowe", ale po odbyciu lotów, wpadły mile jak za najwyższą taryfę.

2) Przedwczoraj kumpel miał bilet za mile LH,w biznes, Poznan - Walencja, anulacja strajkowa, system/chatbot zaproponował kilka różnych propozycji grupą Lufthansy (na wtedy nieodwołanych rejsach) oraz opcję KLM - wybrał KLM i automat bez problemu sam wystawił nowy bilet.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9478 PostWysłany: 13 Mar 2026 12:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Jest coś dziwnego i jakiś rodzaj spychologii w tej materii.

Jeśli bilet nie był zakupiony w PLN można sobie darować polski oddział.

W przypadku anulacji biletu Lufthansy za mile podczas obecnego strajku:
-Czatbot nie odpowiada
-polski oddziałMM- j/w
-infolinia LH - my możemy tylko na linie z grupy LH i to też niekoniecznie, z łaską i niech się pan cieszy - ta opcja była średnia więc miałem dzwonić do DE, nie odebrali

Ostatecznie zmiana bez żadnego powiadomienia na SK do klasy X (SK ma liczne umowh honorowania oryginalnych klas m.in. z LO i LH).

Ogólnie nie podoba mi się z perspektywy narzucanie rozwiązań przez linie i trudność odkręcania narzuconego planu podróży, choć nigdy nie trafiłem na minę, która wyrządziłaby mi jakieś szkody :)

Zmiana biletu nie była możliwa u linii w kasach (Swiss, OS się zgodził, ale przylot za późno dla mnie).
 Profil Relacje PM off  

#9479 PostWysłany: 13 Mar 2026 12:55 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.8%
srebrny
seal napisał(a):
tak bez tego na pewno nie anulują Ci rezerwacji bo nie dostaną sie na konto.

zdementuję tę informację. Przy odwołaniu nikt nie pytał o PIN, wystarczył kod rezerwacji i nazwisko pasażera
 Profil Relacje PM off  

#9480 PostWysłany: 13 Mar 2026 18:53 

srebrny
Z punktu widzenia EC261/2004 bilet za mile nie różni się niczym od zwykłego biletu i pasażer ma identyczne prawa a linie nie mają prawa ograniczać wyboru lotów do tych z dostępnymi taryfami "award".
Inną sprawą jest kwestia wyegzekwowania takich praw, co pewnie nie jest możliwe bez zakupu alternatywnego lotu za gotówkę i dochodzenia zwrotu, więc większość osób ostatecznie godzi się na kiepskie propozycje linii.
2 ludzi lubi ten post.
OSK uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9573 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477 ... 479  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: j_brawo, jaras724 oraz 2 gości