Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Miles&More Jetfriends dla twojego dziecka +500 mil na start

Jakby ktoś musiał załatwiać bilet (nagrodę) w niedzielę przez infolinię to podaję numer +902123548899 (infolinia Turkish, mówią po angielsku)

- "rezerwacja biletu nagrody"
obecnie na apce i stronie internetowej wywala mi błąd.
coś mam zmienić w ustawieniach?
- usuń polskie znaki w ustawieniach profilu

Informacja od @billabong
Odcinki statusowe w M&M są naliczane tylko za loty: LOTem, Lufą, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Air, Brussels Air, Croatia Air, Luxair lub Swiss. Lecąc tymi liniami, wejdziemy do Poloneza/Mazurka na FTL w WAW.
Do statusu za odcinki nie wlicza się m.in. TAP

Sprawdzanie daty wazności mil - od @skrzat
W przeglądarce trzeba się zalogować na konto M&M
W tej samej zakładce otworzyć stronę: https://api.miles-and-more.com/v1/accou ... Periods=12
gdzie na końcu adresu wpisuje się ilość następnych kwartałów, które chcemy podejrzeć (w powyższym przypadku 12 kwartałów, czyli 3 lata.
Pokaże się plik JSON, w którym jest m.in. ilość posiadanych mil (remainingAmount), ilość mil, które wydaliśmy (cumulativeSpendAmount), ilość mil które wygasły (cumulativeExpiredAmount) oraz podział na kwartały z liczbą mil, które wygasną po zakończeniu każdego kwartału.
Oczywiście przy statusie ilość wygasająca będzie = 0 z informacją dlaczego nie wygasną, np. status: SEN

Nie masz mil? Nie naliczono Ci odcinka? Wyślij zapytanie z kartą pokładową na ffp[at]lot.pl

Infolinie:
PL +48 22 459 62 00
DE +49 69 209 777 777
+49 69 86799555
US +1 800 581 6400

Biletu za mile nie upgrade'ujesz za e-voucher

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9590 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393 ... 480  Następna
Autor Wiadomość
#7781 PostWysłany: 09 Paź 2023 20:11 
Awatar użytkownika

Loty: 327
Kilometry: 381 872
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
jak wejdziesz tu:
https://www.miles-and-more.com/pl/pl/account/my-overview.html
To powinieneś zobaczyć taki tekst:
Cytuj:
Gratulacje - przedłużyłeś swój status Frequent Traveller.
Nowa karta Frequent Traveller zostanie wysłana po wygaśnięciu Twojej obecnej karty.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#7782 PostWysłany: 10 Paź 2023 09:31 

kemot napisał(a):
Ale on wkleił zasady dla lotów LH.

Nie, to są ogólne dla MM, nie wiem jak jest w Turkish i TAP ale generalnie na short haule potrzebujesz jeden voucher niezależnie od klasy w ECONOMY:

- Upgrade a shorthaul segment = 1 eVoucher
 Profil Relacje PM off  

#7783 PostWysłany: 10 Paź 2023 09:50 
Awatar użytkownika

Loty: 476
Kilometry: 505 697
Krajów: 55 / 25.7%
niebieski
A da się taką wyrobioną, ostateczną datę ważności jakoś sprawdzić? Mi się zawsze wydawało, że status jest ważny do lutego kolejnego roku. Czyli wylatane np. w 2023 = status ważny maksymalnie do lutego 2025. Dopiero jak wylata się w 2024 = status ważny do lutego 2026 (czyli zawsze kolejny rok + do lutego). Ale czytam odpowiedzi powyżej i oczy przecieram... ja od lat wylatuję bez większego spinania się z myślą, że przedłużam go o raptem rok, a może okaże się, że jest ważny do... np. 2035 :D Tak to działa?
 Profil Relacje PM off  

#7784 PostWysłany: 10 Paź 2023 10:01 
Awatar użytkownika

HON fly4free
kiubz napisał(a):
kemot napisał(a):
Ale on wkleił zasady dla lotów LH.

Nie, to są ogólne dla MM, nie wiem jak jest w Turkish i TAP ale generalnie na short haule potrzebujesz jeden voucher niezależnie od klasy w ECONOMY:

- Upgrade a shorthaul segment = 1 eVoucher

Akurat w TK żeby się upować z Y do C za voucher trzeba mieć odpowiednio wysoką klasę rezerwacyjną.
 Profil Relacje PM off  

#7785 PostWysłany: 10 Paź 2023 11:23 

niebieski
@1955845624

Niestety nie. Powiedzmy, że zrobiłeś status w 2021 - jest on ważny 2 lata, więc do lutego 2024. W jednym nadchodzących dwóch lat możesz wydłużyć go o kolejne 2 lata, czyli do lutego 2026, natomiast kolejne wydłużenie statusu możesz zrobić dopiero w 2024 lub 2025 - w jednym z ostatnich dwóch lat trwania statusu.

Czyli jak zrobiłeś statusy w 2021 i 2022, to w 2023 go nie przedłużysz.

https://www.miles-and-more.com/pl/en/ge ... ators.html
 Profil Relacje PM off
1955845624 uważa post za pomocny.

#7786 PostWysłany: 11 Paź 2023 09:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Bez problemu logujecie się dzisiaj rano? Jestem na 95% pewna, że to ich sztandarowe "coś nam się znowu popsuło na krócej lub dłużej" ale wolę się upewnić żeby wiedzieć czy nie jestem odosobniona. U mnie ani www ani apka.
 Profil Relacje PM off  

#7787 PostWysłany: 11 Paź 2023 09:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie działa
 Profil Relacje PM off
billabong lubi ten post.

#7788 PostWysłany: 11 Paź 2023 10:21 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie sprawdzałem www, ale aplikacja działa.
 Profil Relacje PM off
billabong lubi ten post.

#7789 PostWysłany: 11 Paź 2023 10:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Teraz już wszystko działa. Dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#7790 PostWysłany: 16 Paź 2023 18:54 
Awatar użytkownika

Loty: 377
Kilometry: 634 505
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
Loty Turkisch
WAW-IST klasa O punkty status 188
IST-MCT klasa O punkty status 520

MCT - IST kl. T 271
IST - WAW kl T 32

W/g wheretocredit powinno być 4016 punktów do miles and more czyli ok 4 x więcej.
Co poszło nie tak?
 Profil Relacje PM off  

#7791 PostWysłany: 16 Paź 2023 19:20 

HON fly4free
@turczy: wszystko poszło tak; od wielu lat M&M przyznaje za loty TK tylko 25% mil statusowych (względem premiowych). Pozostałość wojny grupy LH z TK.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
turczy uważa post za pomocny.

#7792 PostWysłany: 16 Paź 2023 22:43 

Czy ktoś z was zgłębiał temat wydawania mil z Milaege Pool dla rodziny?

Ostatnio brałem upgrejd z mil, mam sam kilkaset tys mil,, żona 30, dzieciaki jakieś grosze ale pewnie z 10k się zbierze a potrzebowałem 45k. Prosiłem na Senator Line żeby ściągnęli najpierw te mile z kont dzieci i żony bo tam jest większe prawdopodobieństwo ze kiedyś wygasną wiec niech je wyzerują, ale oni mieli problem bo 45k to jedynie ja mam na koncie wiec chcieli ściągnąć z mojego bo tak wiedzieli. Podałem swoją kartę cyfry pin o które prosil ale Zacząłem im marudzić i coś sprawdzali,i gość niby potwierdził na linii ze będzie ściągnięte z puli w tym pozostałych kont ale jak już potwierdzili mi upgrejd to widzę ze zeszło tylko z mojego. Już tego nie odkręcę bo nie chce żeby mi teraz upgrejd cofnęli na 2 tyg przed odlotem.

Jak Pool polega na tym ze i tak trzeba mieć indywidualna ilosc wystarczająca na wydanie na każdym koncie osobno to jego sensowność jest żadna ale może trafiłem na pracownika co nie umiał tego przeprowadzić? Może powinienembył podać karte nie swoją i od tego zacząć rozmowę ale tez mi na infolinii nie pomogli za bardzo.
 Profil Relacje PM off  

#7793 PostWysłany: 16 Paź 2023 22:58 

platynowy
Tutaj nie ma filizofii, schodzą najpierw mile najstarsze, agent nie ma pola do manewru w tej kwestii.
 Profil Relacje PM off  

#7794 PostWysłany: 17 Paź 2023 12:03 

Loty: 381
Kilometry: 760 616
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Schodzą mile najstarsze bez uwzględnienia innych czynników które mogą dawać milom nieśmiertelność: status, dziecko itp.
Mi ostatnio zeszły mile i moje i zony i dzieci. Pomimo, że ja mam status więc mile bezpieczne, a dzieci z kontami dla dzieci też mają mile bezpieczne do 18roku życia (o ile nie stracą statusu którego na razie nie mają).
Wolałbym, by zabrali tylko żonie, a tak musiałem jej durnolot kupić, żeby do FTL dobiła.
Trochę niedopracowane te zasady niestety...
 Profil Relacje PM off  

#7795 PostWysłany: 17 Paź 2023 12:45 

@rob_sad

Dzieki, no ja mam identyczną sytuację, żona FTL i może przedłuży w tym roku a może nie, z jej konta mile żadne nie zeszły- ja mam mile zebrane od 2015 roku więc wiadomo, że w pierwszej kolejnosći najstarsze każdorazowo będą moje. Więc jedynym sposobem, żeby z jej konta wyzerowac to mieć tyle żeby móc opłacić zakup upgrejdu/biletu?

Czyli mile dzieci są chronione moim statusem?

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 17 Paź 2023 13:04, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#7796 PostWysłany: 17 Paź 2023 16:52 
Awatar użytkownika

złoty
Próbuję robić claima przez apkę (bo wywala błąd przy próbie logowania na stronie) i gdy skanuję kartę pokładową - dostaje "the chosen airline partner is not supported". Lot obsługiwany LH, bilet 724. Chwilowa czkawka czy to po prostu nie działa i lepiej wpisać ręcznie?
 Profil Relacje PM off  

#7797 PostWysłany: 18 Paź 2023 09:33 
Awatar użytkownika

niebieski
@abelincoln wyślij mailem szczegóły i kartę pokładową - ffp@lot.pl
 Profil Relacje PM off
abelincoln uważa post za pomocny.

#7798 PostWysłany: 20 Paź 2023 18:17 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 511 197
Krajów: 60 / 28.0%
niebieski
poszwin napisał(a):
W grudniu 2022 roku kupiłem za zbierane przez lata mile bilety (open jaw Nairobi-Mombasa z WAW na listopad 2023 roku).
Mile uzbierałem w taki sposób, iż zrobiłem Mileage Pooling swojego konta i żony. Zabrakło nam około 1000 mil więc kupiłem je przez apkę M&M (wtedy jeszcze była taka opcja), że ktoś tutaj z forum mi przelał te 1000 mil a ja musiałem uiścić za to opłatę do M&M.

Niestety pojawił się taki problem, iż żona nie będzie mogła lecieć w tym terminie (nie wiadomo też czy będzie mogła w najbliższym/dalszym czasie).
Co w takiej sytuacji można zrobić? Czy można przepisać te bilety na bliżej nieokreślony termin (i za jaką opłatą)? Albo poprosić o zwrot mil (pytanie jak długo wtedy są one ważne i na jakiej zasadzie są zwracane)? Ewentualnie można przepisać bilet żony na inną osobę (i za jaką opłatą)?
Przy swojej rezerwacji na stronie Lufthansy przy jednym odcinku lotu mam informację na czerwono "Zaplanowana Zmiana" a przy innym odcinku na czerwono "Zmodyfikowano". Musiały być pewnie jakieś drobne zmiany na tych lotach pośrednich bo sama podróż (daty i godziny wylotów z/do Warszawy z/do Kenii się nie zmieniły) bez zmian i rezerwacja jest aktywna. Może te zmiany można wykorzystać jakoś pod kątem zwrotu mil?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc i sugestie co w takiej sytuacji zrobić!

Poruszyłem powyższy wątek tutaj: pytania,1574,5236?start=7620
Ciekawy wątek wtedy (kilka postów niżej) poruszył @polansze jakoby agent z infolinii zasugerował mu zrobić no-show.
Dzisiaj dzwoniłem odnośnie swojej rezerwacji, ponieważ za tydzień mamy wylot ale i tak nie polecimy. Mówię na infolinii, że chciałbym anulować rezerwację ze względu na anulację jednego odcinka podróży (aczkolwiek w miejsce tego odcinka został zaproponowany mailowo inny odcinek różniący się tym, że lot jest 15min później niż pierwotnie - jednakże nigdy tej propozycji nie zaakceptowałem). Pan powiedział, że jest możliwość anulacji, ponieważ jeden odcinek został anulowany a ja nie zaakceptowałem zmian. Pyta mnie na jaki termin chciałbym przenieść rezerwację no to mówię, że najchętniej równo za rok. Mówi, że nie ma takiej możliwości ze względu na kalendarz (na dzień dzisiejszy kończy się w połowie października 2023 roku) ale doradził mi co innego. Że skoro mam anulowany jeden odcinek lotu i nie zaakceptowałem zmiany to nie muszę nic z tym robić i bilet ulegnie anulowaniu/zawieszeniu a następnie będę mógł zrobić nową rezerwację w ciągu 2 lat od wystawienia biletu.
1. Ktoś potwierdza, że tak faktycznie jest? Czy mogę zrobić no-show? Teoretycznie w sumie i tak nie mogę się stawić na lot, który widnieje jako anulowany...
2. Co z milami, które przedawniłyby mi się w tym roku (rezerwację robiłem w grudniu 2022 roku, ponieważ na początku 2023 roku przedawniało mi się sporo mil)?
3. O ile w przypadku anulacji następuje zwrot mil to jak wygląda kwestia uiszczonych opłat razem z rezerwacją? Widzę, że teraz są wyższe opłaty za bilet-nagrodę do Kenii na przyszły rok niż w zeszłym roku jak robiłem rezerwację (w grudniu 2022 roku miałem do zapłaty około 400 zł od osoby a gdybym chciał teraz zrobić rezerwację na przyszły rok to mi pokazuje prawie 800 zł dopłaty). Czy muszę wtedy dopłacać różnicę robiąc nową rezerwację?

#7799 PostWysłany: 23 Paź 2023 10:16 

Loty: 381
Kilometry: 760 616
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Czy system LOT potrzebuje jakiegoś czasu na update nowego statusu karty MM? Żonka wczoraj zrobiła ostatnie loty, dziś mile naliczone. MM, LH widzą nowy numer, a strona LOT pokazuje błąd walidacji przy próbie dodania numeru do istniejącej rezerwacji.
Spróbowałem zaakceptować zmiany zanim pojawi się błąd walidacji ;) Udało się, nowy numer się zapisał, ale po otwarciu okna danych pasażera i tak wyskakuje problem z walidacją i oczywiście nie da się wybrać miejsc gratis.

Ostatnio edytowany przez rob_sad, 23 Paź 2023 10:52, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#7800 PostWysłany: 23 Paź 2023 10:47 
Awatar użytkownika

niebieski
@rob_sad nie. Możesz spróbować dodać kartę wybierając albo LH albo LO (+ numer) lub zadzwonić na infolinię, aby dodali numer karty ręcznie. Dalej, możesz ją dodać podczas check-in'u.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9590 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393 ... 480  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: scomin oraz 5 gości