Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 160 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 22 Cze 2014 13:35 

niebieski
bbartekk2 napisał(a):
Ja cały czas analizuje i porównuje programy BA i IB i dalej za bardzo nie wiem ktory wybrac. W przeciągu pol roku bedzie dwa razy Ameryka Południowa IB i raz USA Zachodnie Wybrzeże BA.
Ktoś ma doświadczenie w temacie? Jaka jest dostępność "lotów nagród" w tych programach?

Ja jestem z BA od 2 lat i mam już uzbierane ze 150K mil w wiekszości uzbierane nie latając. W roku 2015 planuje leciec do Dubaju za 50 funtów i 25k aviosow na pokładzie AB.

W BA masz loty RFS gdzie po europie latasz za niecale 40 funtów a po stanach za 1-5$ za odzinek dodatkowo masz jeszcze loty po Japoni bez taxów i z jakimiś groszami.

IB jest dobra, bo ma często wyprzedaże 25-50% off normalnej ilości mil, mniejsze taxy ale nie ma mozliwości latania po europie przy użyciu RFS.

W BA jest duża dostępność lotów, pamiętaj że możesz mieć 3 konta aviosowskie: BA, Iberii i avios.com. Część lotów możesz skredytować do IB a część do BA i później otworzyć konto "głowy rodzinny" w BA i przelać mile z IB na AB i Avios.com i odwrotnie.
Jak pojawia się jakaś oferta to sobie przelewasz pomiędzy kontami mile. :)

W zeszłym roku w avios.com była promocja i miałeś loty po europie za 1 funta RT i 9K mil do wybranych miast.

Załóż wszystkie 3 tylko pamiętaj aby zebrać 1 mile raz na rok w tych programach aby zresetować "licznik" konta
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta
Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN
#42 PostWysłany: 22 Cze 2014 13:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Dostępność taka sama z tym, że na stronie Iberii nie zobaczysz pełnej siatki niektórych linii OW - zarezerwujesz, ale będziesz musiał to zrobić telefonicznie. W BA więcej możesz zrobić online, ale w wielu przypadkach opłaty dodatkowe są wyższe (za wyjątkiem lotów wykonywanych całkowicie poza Europą).

Zapisz się do obu programów. Możesz przelewać Aviosy w czasie rzeczywistym w stosunku 1:1 ile razy chcesz.

Uwaga: żeby mieć możliwość takich "przelewów" oba konta muszą istnieć od conajmniej 3 miesięcy i każde z nich musi być aktywne. Przez aktywne rozumiemy iż wcześniej na to konto został naliczony choć 1 Avios.

EDIT: zdublowałam post skoczek650 nie widząc go. :) Na avios.com punkty są ważne tylko rok? Piszę o resecie - BA i Iberia to na pewno 36 miesięcy. Konta na avios.com nie mam, ale po ofertach o których piszesz to możę pomyślę o założeniu.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 22 Cze 2014 14:02 

niebieski
billabong
Przyznam się, że nie wiem, nie pamiętam ile są ważne:) ja osobiście zawsze zakładam ważność roku tak dla bezpieczeństwa.
W avios.com bardzo często masz większą dostępność lotów niż w BA bo jest mniej znanym programem. (bardziej jest nastawiony na ludzi mniej latających).
Dodatkowo loty które dostępne są na avios.com często są niedostępne na BA i odwrotnie. W avios.com nie mozesz robic stopoverów ale masz flybe dostepne.

Np leciałem LBA -GLA za mile na pokładzie flybe zarezerwowany na avios.com a wracalem GLA-LHR-LBA zarezerwowany na BA bo nie było powrotów na avios.com

Trzeba kombinować jak się da :)

EDIT: właśnie sprawdziłem i też jest 36 miesięcy

Ostatnio edytowany przez skoczek650, 22 Cze 2014 14:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 22 Cze 2014 14:03 

Loty: 1115
Kilometry: 1 110 189
Krajów: 83 / 40.1%
platynowy
Kilka pytań ode mnie:

skoczek650 napisał(a):
Ja jestem z BA od 2 lat i mam już uzbierane ze 150K mil w wiekszości uzbierane nie latając.

Czy to przez zakupy Amexem, czy są jakieś inne sposoby dla osób mieszkających w PL?

skoczek650 napisał(a):
W BA jest duża dostępność lotów, pamiętaj że możesz mieć 3 konta aviosowskie: BA, Iberii i avios.com. Część lotów możesz skredytować do IB a część do BA i później otworzyć konto "głowy rodzinny" w BA i przelać mile z IB na AB i Avios.com i odwrotnie.
Jak pojawia się jakaś oferta to sobie przelewasz pomiędzy kontami mile. :)

Czy taki transfer między kontami albo kontami różnych osób też jest traktowany jako aktywność przedłużająca ważność punktów?

skoczek650 napisał(a):
Załóż wszystkie 3 tylko pamiętaj aby zebrać 1 mile raz na rok w tych programach aby zresetować "licznik" konta

Rozumiem, że nie muszą to być mile wylatane, ale punkty nabyte w jakikolwiek sposób? No i oczywiście to samo pytanie, które już padło, czy na avios.com punkty przepadają już po roku (kalendarzowy, czy 12 miesięcy)?

#45 PostWysłany: 22 Cze 2014 14:13 

niebieski
Sudoku napisał(a):
Kilka pytań ode mnie:
Czy to przez zakupy Amexem, czy są jakieś inne sposoby dla osób mieszkających w PL?

Dla osób mieszkających w PL polecam ich sklep cashbackowy, dzięki któremu możesz przedłużyć żywotność mil i zbierać na bierząco mile.
Te 150K to z zakupów Tesco w UK i innych promocji. Jak bym dodał punkty Amexa to miałbym ze 200-230K :)

Sudoku napisał(a):
Czy taki transfer między kontami albo kontami różnych osób też jest traktowany jako aktywność przedłużająca ważność punktów?

Tego to nie wiem, trzeba zobaczyć w T&C

Sudoku napisał(a):
Rozumiem, że nie muszą to być mile wylatane, ale punkty nabyte w jakikolwiek sposób? No i oczywiście to samo pytanie, które już padło, czy na avios.com punkty przepadają już po roku (kalendarzowy, czy 12 miesięcy)?

Masz racje, muszą to być jakiekolwiek mile. Liczy się okres od ostatniego zdobycia mil i jest to 36 miesięcy.

Np. avios.com teraz ma promocje na fcb i oddają mile 10-15 za jakieś gry. Gram w to bo resetuje konto a cała zabawa trwa 30 sekund.

EDIT: Możesz kredytować mile zdobywane z pobytów hotelowych, wynajęć samochodów itd. Bardzo dużo tego jest. Nie to co w Polszy :)

Moim zdaniem łatwiej jest zbierać mile w BA niż w Iberii.

EDIT 2: British i Iberia ma często Error Fare i możesz polecieć za "grosze" a dalej zebierać całą ilość mil jak za normalne loty.

Ostatnio edytowany przez skoczek650 22 Cze 2014 14:26, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 22 Cze 2014 14:16 

Loty: 644
Kilometry: 1 419 433
Krajów: 60 / 29.4%
niebieski
Jezeli komuś nie zależy na statusie a tylko na korzystaniu z biletów za punkty i zbieraniu aviosow to najlepiej założyć konta w obu programach (IB i BA). I zbierać aviosy tam gdzie można ich dostać więcej (np dzięki promocji na jakiejś trasie lub za rezerwacje przez ich stronę). Aviosy można bez ograniczeń transferować pomiędzy swoimi kontami w obu programach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#47 PostWysłany: 22 Cze 2014 14:18 

A czy British lub Iberia mają teraz jakieś mile na start za samo założenie? Jakieś promocje tego typu obecnie istnieją?

#48 PostWysłany: 22 Cze 2014 14:19 

niebieski
subway napisał(a):
A czy British lub Iberia mają teraz jakieś mile na start za samo założenie? Jakieś promocje tego typu obecnie istnieją?

W tej chwili nic mi na ten temat nie wiadomo.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 22 Cze 2014 14:49 
Awatar użytkownika

Loty: 700
Kilometry: 942 651
Krajów: 77 / 37.2%
niebieski
darekd napisał(a):
Jezeli komuś nie zależy na statusie a tylko na korzystaniu z biletów za punkty i zbieraniu aviosow to najlepiej założyć konta w obu programach (IB i BA). I zbierać aviosy tam gdzie można ich dostać więcej (np dzięki promocji na jakiejś trasie lub za rezerwacje przez ich stronę). Aviosy można bez ograniczeń transferować pomiędzy swoimi kontami w obu programach.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A w jaki sposób odbywa się transferowanie aviosów pomiędzy kontem Iberia Plus (IB) a kontem Executive Club (BA)? Jest taka opcja w systemie czy trzeba gdzieś pisać/dzwonić?

#50 PostWysłany: 22 Cze 2014 14:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Sudoku napisał(a):

Za T&C BAEC:
Moving Avios using 'Combine my Avios' will not count as earning or redeeming Avios; and will not prevent the expiry of your Avios balance under the Programmes Terms and Conditions.
Czyli przelew np. między Iberią a BA nie "zresetuje" licznika, ale tak jak pisze skoczek jest mnóstwo niskokosztowych sposobów.

Natomiast jest też możliwość przelewu płatnego między użytkownikami, które licznik resetują. Jeśli ma się status Gold w BA to taki transfer jest bezpłatny.
Transferring Avios Points will reset the 36-month Avios Points expiry rule, as set out in the Executive Club Terms and Conditions, for both the Sender and Recipient.
In addition to the Transfer Avios conditions of use set out above, Gold tier Members are able to transfer up to 162,000 Avios each calendar year free of charge to eligible individuals who have been added to the Sender’s Family and Friends List.

Cytuj:
EDIT 2: British i Iberia ma często Error Fare i możesz polecieć za "grosze" a dalej zebierać całą ilość mil jak za normalne loty.

Ostatnie "promo" Iberii to ponad 15 000 avios (BER-SCL-BER) za nieco ponad 1000 zł! :)

scomin napisał(a):
A w jaki sposób odbywa się transferowanie aviosów pomiędzy kontem Iberia Plus (IB) a kontem Executive Club (BA)? Jest taka opcja w systemie czy trzeba gdzieś pisać/dzwonić?

Online - opcja combine my avios (zarówno w BA jak Iberii).
 Profil Relacje PM off
scomin lubi ten post.

#51 PostWysłany: 22 Cze 2014 16:41 
Awatar użytkownika

niebieski
bbartekk2 napisał(a):

Wszystko ok dla BA i Iberii. Jednak dla avios.com: "To join Avios, just fill in the form below. To collect Avios and join the scheme, you need an address in the UK, the Isle of Man or the Channel Islands."

#52 PostWysłany: 22 Cze 2014 17:05 

niebieski
danziger napisał(a):
Wszystko ok dla BA i Iberii. Jednak dla avios.com: "To join Avios, just fill in the form below. To collect Avios and join the scheme, you need an address in the UK, the Isle of Man or the Channel Islands."

Dzięki za znalezienie tego :)

Może macie jakiś znajomych, co użyczą adresu lub podać jakiś fejkowy. Dużo jest generatorów adresów.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 22 Cze 2014 18:20 

HON fly4free
@billabong: od 2,5 k aviosów w opcji punkty + dopłata, ale w wielu przypadkach to fajna sprawa, ja za pomocą 2,5 k aviosów obniżyłem cenę biletu o ok. 360 zł, kosztującego katalogowo 600 zł, wydanie 4,5 k aviosów (czyli pełnej stawki) obniżało ją o 450 zł więc się nie opłacało nawet bo podatki i tak były do zapłaty.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 28 Cze 2014 13:38 

Właśnie zarejestrowałem się w BA :) Z tego co widzę, avios opłaca się też tracić na drogie kierunki w Rosji. Np. Moskwa - Irkuck RT by S7 to 25000 avios + 54 zł taxów przy regularnej cenie ok. 2 - 2,5 tys. zł.

#55 PostWysłany: 29 Cze 2014 17:47 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
Krajów: 31 / 15.2%
niebieski
billabong napisał(a):
Ostatnie "promo" Iberii to ponad 15 000 avios (BER-SCL-BER) za nieco ponad 1000 zł! :)
.

tyle dostanę zarówno w IB jak i BA? Bo kalkulator BA mi pokazuje ~13k za MAD-SCL, bo z Berlina nie mogę wybrać,a a kalkulator Iberii w ogóle nie działa :P
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 29 Cze 2014 18:02 

niebieski
luxyfer napisał(a):
billabong napisał(a):
.

tyle dostanę zarówno w IB jak i BA? Bo kalkulator BA mi pokazuje ~13k za MAD-SCL, bo z Berlina nie mogę wybrać,a a kalkulator Iberii w ogóle nie działa :P

W kalkulatorze musisz rozbic lot na BER-MAD-SCL-MAD-BER. Za lot BER-MAD wychodzi 1152 mil OW
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 01 Lip 2014 14:16 

Loty: 82
Kilometry: 203 467
Krajów: 17 / 8.3%
niebieski
ciekawa rzecz mi sie pojawila w iberii
6/24/14 Ba1551 Rdu - Lhr ( Raleigh/durham - London ) Clase o Flights 3,880

tylko ze nie lecialem tym lotem ;)
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 24 Lip 2014 19:50 

niebieski
Czy z avios.com do BA moge przelać dowolna ilosc punktow wystarczy ze obydwa konta beda aktywne?
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 24 Lip 2014 19:54 

HON fly4free
Tak, między avios.com i BA można dowolnie transferować (między swoimi kontami).
 Profil Relacje PM off
bbartekk2 lubi ten post.

#60 PostWysłany: 18 Sie 2014 22:00 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
Krajów: 31 / 15.2%
niebieski
Czy aby przelać Aviosy między IB a BA to oba programy muszą spełniać warunki: minęło ponad 90 dni od rejestracji i jest co najmniej 1 avios czy wystarczy że tylko jeden program je spełnia?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 160 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość