Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 21 Lis 2023 17:19 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
Ja jeszcze napisałem do BA via facebook.

Powiedzieli, że przekazali moj dane tj. nr członkowsta, nr rezerwacji itp.
Zobaczymy czy to przyniesie skutek.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#22 PostWysłany: 11 Lut 2024 02:13 

niebieski
-- 17 Gru 2023 18:51 --

Miałem ostatnio lot BA z uszkodzonym fotelem, obsługa złożyła reklamacje w moim imieniu i otrzymałem 7500 Aviosów rekompensaty. Zastanawiam się czy warto coś pomarudzić, że to za mało i ugrać coś więcej. Ma ktoś doświadczenie w tej sprawie? :D

W ogóle miałem kiedyś konto w BAEC, ale wygasło z braku aktywności i teraz mam nowe. Czy przysługują mi zgromadzone wtedy Lifetime Tier Points czy to już po zabawie?

-- 17 Gru 2023 19:03 --

Jeszcze jedno..Dlaczego "Membership Card expiry" wskazuje mi koniec stycznia 2025, jeżeli miałem na niej ruch miesiąc temu? Nie powinno być minimum 3 lata od ostatniej transakcji?

-- 11 Lut 2024 01:13 --

Miałem loty code share IB na metalu AA z podpiętą kartą BAEC, minęło prawie 2 miesiące i żadnego śladu na koncie. Rozumiem, że code share to trochę dłużej trwa, ale prawie 7 tygodni i nic? Jak leciałem BA to wszystko naliczone wciągu kilku dni..

PS. Te same loty innego paxa w programie QRPC też wciąż nienaliczone..
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 30 Gru 2024 19:05 

HON fly4free
BA właśnie totalnie zatapia swój i tak pogarszający się od dobrych paru lat program, przemianowując go na The British Airways Club i czyniąc praktycznie niemożliwym zdobycie wyższych statusów dla ludzi niewydających fortuny na ich loty. W skrócie i uproszczeniu od kwietnia przyszłego roku wylatanie statusu będzie wiązało się z koniecznością uzbierania od 3500 (Bronze=Ruby) do 20000 punktów (Gold=Emerald) statusowych, gdzie 1 punkt statusowy to 1 GBP wydany w BA. inne linie będą liczone procentowo, generalnie w większości mało atrakcyjnie.

Szczegóły, dyskusje, analizy na FT: https://www.flyertalk.com/forum/british ... st36770698
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 30 Gru 2024 20:31 

srebrny
Ciekawe czy inni pójdą ich śladem, bo ciągle jednak jest jakaś konkurencja FFP a przy takich zasadach atrakcyjność tego programu będzie zerowa.
Z drugiej strony, biorąc pod uwagę ile osób korzysta z M&M, który jest jeszcze bardziej beznadziejny, to może jednak przeceniam rolę FFP dla przeciętnego pasażera.

#25 PostWysłany: 30 Gru 2024 20:50 

HON fly4free
@SPLDER: paradoksalnie nowe zasady M&M mocno ułatwiły zdobycie zwłaszcza SEN dla przeciętnych paxów w porównaniu do poprzednich, nawet jeśli on jest tylko na rok a nie na dwa. BA za to kompletnie rozmontowały swój program na trzech płaszczyznach: w dużej części wykorzystywania aviosów podwyżkami stawek + horrendalnymi dopłatami do wielu biletów + wiecznymi błędami IT, zbierania aviosów (za swoje loty, IB i AA), a teraz zdobywania / utrzymywania statusów. W grupie programów "aviosowych" IMO najlepszy jest w tej chwili QR (choć IB i AY mają też swoje mocne strony), a waluta pozostaje elastyczna.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 05 Lut 2025 12:28 

Loty: 797
Kilometry: 1 027 865
Krajów: 72 / 33.6%
platynowy
Zmiękła im rura częściowo odwołują swoje cudowne fanaberie :lol:

https://travel-dealz.de/news/british-ai ... nderungen/

''...British Airways w pewnym stopniu łagodzi więc dewaluację programu statusowego – i pośrednio przyznaje, że posunęło się odrobinę za daleko
w kwestii pierwotnego pomysłu. Ale czy to wystarczy, aby zatrzymać użytkowników?..."
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 27 Lut 2025 23:40 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Akurat to zmiekniecie rury to malo komu pomaga - ogolnie to mysle ze dali d. tragicznie. Fajna analiza jest tutaj: https://edition.cnn.com/travel/airline- ... index.html

Z mojego prywatnego punktu widzenia, bardzo sie zgadzam z tezami tego artukulu, a w szczegolnosci z:
- polawiacze statusow zachowywali sie irracjonalnie - tzn wydawali kase na loty, ktorych tak naprawde nie potrzebowali zeby utrzymac status
- w momencie kiedy powyzsze odpada (bo i tak nie mam szans) po prostu bedziemy racjonalnie wybierac natjanszy lot na danej trasie niezaleznie od przewoznika.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 27 Lut 2025 23:55 

HON fly4free
@lataczuk: owszem , FFP skłaniają czasem do irracjonalnych zachowań podróżniczych, ale zarazem ich racjonalnym uzasadnieniem są zdobywane punkty / przywileje; ważne żeby był zdrowy bilans tego wszystko.
A co do BA - to szczęśliwie, wraz z IB, nie jedyny program w sojuszu. Dla lojalistów BA najwyższy czas się przenieść do innych FFP albo w ogóle, być może, zmienić barwy sojuszowe.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 03 Gru 2025 16:03 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 122 711
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
BA zdziś Image

I przykłady

Image
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 22 Kwi 2026 15:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
British Airways wydłużyły okresy członkostwa o 12 miesięcy, nawet dla tych, którzy nie zaliczyli ani jednego lotu do programu w roku kwalifikacyjnym.

https://loyaltylobby.com/2026/04/22/bri ... l-criteria
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 22 Kwi 2026 16:11 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Ich juz w ogole powalilo. Ja w tym roku mialem 12k TP i bede "Silver" a ludzie ktorzy w ogole nie latali beda gold....
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#32 PostWysłany: 25 Kwi 2026 11:46 

HON fly4free
-- 22 Kwi 2026 21:22 --

BA to klasyczny przykład jak można w dosłownie kilka lat całkowicie zarżnąć świetny i konkurencyjny FFP: galopującą dewaluacją aviosów, chorymi dopłatami do biletów na własnym metalu, wprowadzeniem chorego systemu kwalifikacji, wiecznymi problemami IT, spowodowaniem masowego przenoszenia się własnych lojalistów do konkurencji itp. To wszystko oczywiście dzieje się w rożnej skali w innych programach, ale BA postanowiło to zrobić wszystko niemalże na raz, no to są efekty.

Teraz się przestraszyli skalą odejść to próbują ratować sytuacje wkurzając resztki pozostałych lojalistów ;-)

-- 25 Kwi 2026 10:46 --

marek2011 napisał(a):
BA to klasyczny przykład jak można w dosłownie kilka lat całkowicie zarżnąć świetny i konkurencyjny FFP: galopującą dewaluacją aviosów, chorymi dopłatami do biletów na własnym metalu, wprowadzeniem chorego systemu kwalifikacji, wiecznymi problemami IT, spowodowaniem masowego przenoszenia się własnych lojalistów do konkurencji itp. To wszystko oczywiście dzieje się w rożnej skali w innych programach, ale BA postanowiło to zrobić wszystko niemalże na raz, no to są efekty.

Teraz się przestraszyli skalą odejść to próbują ratować sytuacje wkurzając resztki pozostałych lojalistów ;-)

Update: Komedii ciąg dalszy. "over the last 24 hours we’ve conducted some more detailed forensic work, and have discovered that due to a technical issue..." Tak więc przedłużone statusy mają być jednak odebrane przynajmniej większości, co ich nie utrzymali.

Ostatnio podbity przez marek2011, 25 Kwi 2026 11:46
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość