Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zasada NO SHOW nie funkcjonuje w ' tanich liniach '
Ryanair, Wizz, itp
można wykorzystać 'powrót' nie lecąc 'tam'

Również w przypadku Pegasusa opuszczenie pierwszego odcinka lotów łączonych na jednej rezerwacji NIE WPŁYWA na kolejny odcinek.

Scoot - odpuszczenie odcinka kasuje kolejne

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 969 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49
Autor Wiadomość
#961 PostWysłany: 16 Mar 2026 14:45 

srebrny
man4business napisał(a):
Aczkolwiek tutaj czasem mamy do czynienia z ciekawymi zapisami, bo niektóre kraje mają (wymuszone prawnie) wyjątki od reguł. I tak, dokument "OUT OF SEQUENCE GUIDELINE" (Austrian, Brussels, Air Dolomiti, Lufthansa, Swiss) z 28.10.2025 (wersja 2.0 dokumentu) wnosi nowość - "Legal exception for passengers with residence in DE":

---

## Wytyczne dla blankietów biletowych Austrian Airlines, Brussels Airlines, Lufthansa, SWISS i Air Dolomiti

### OUT OF SEQUENCE (OOS) – WYTYCZNE

**Status:** 28 października 2025 r.
**Wersja:** 2.0
**Grupa docelowa:** agencje turystyczne
**Redakcja:** Lufthansa Group Fulfillment Solution Team
**Klasyfikacja:** Publiczne

----------------------------------------------------------------------

Nieco zmienione zapisy odnośnie do Niemiec:
https://meilenoptimieren.com/lufthansa- ... -regelung/
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#962 PostWysłany: 14 Cze 2026 09:28 

niebieski
Jeśli to prawda co napisał europoseł Kosma Złotowski to będzie rewolucja w europie jeśli chodzi o no show ?

Cytuj:
Udało się! Po blisko dwóch latach pracy, dziesiątkach godzin bardzo trudnych negocjacji i wielu rundach rozmów osiągnęliśmy porozumienie w sprawie nowych praw pasażerów lotniczych w UE.

Jako poseł kontrsprawozdawca i szef delegacji Grupy ECR w tych negocjacjach szczególnie cieszę się, że przyjęta została moja poprawka gwarantująca rodzinom z dziećmi bezpłatne miejsca obok siebie w samolocie.

To jednak nie jedyna dobra wiadomość. Udało się również:
✈️ utrzymać prawo do odszkodowania już po 3 godzinach opóźnienia lotu,
✈️ obronić obecne wysokości odszkodowań (250–600 euro),
✈️ zakazać anulowania biletu powrotnego tylko dlatego, że pasażer nie wykorzystał pierwszego odcinka podróży,
✈️ zakazać pobierania opłat za poprawianie drobnych błędów w danych pasażera.

To konkretne korzyści dla milionów Europejczyków podróżujących każdego dnia samolotami. Jestem dumny, że mogłem współtworzyć ten kompromis. To bez wątpienia jeden z najważniejszych sukcesów tej kadencji European Parliament.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#963 PostWysłany: 14 Cze 2026 10:07 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Po prostu wzrosną ceny biletów RT i OW z przesiadką.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#964 PostWysłany: 02 Lip 2026 10:51 

Przymierzam się do zakupu lotu do Brazylii z dzisiejszej wrzutki ale lepiej mi wystartować z Frankfurt niż z Poznania. Pierwszy odcinek jest realizowany przez Lufthanse, później FRA-ORD-GRU przez Air Canada. Czy jeśli to są inne linie ale ten sam sojusz to ma to jakieś znaczenie? Mogą mnie nie wpuścić? Z góry dzięki za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#965 PostWysłany: 02 Lip 2026 10:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Nie wpuszczą i bilet przepadnie
 Profil Relacje PM off
K1312 uważa post za pomocny.

#966 PostWysłany: 27 Lip 2026 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 1027
Kilometry: 2 242 317
Krajów: 144 / 67.3%
HON fly4free
Może ktoś próbował w Aviance - chcę kupic bilet SCL-BOG i kosztuje on 295$, natomiast SCL-BOG-LIM kosztuje 220$. Będę chciał nadać dwa bagaże.
Kilka razy robiłem kiedyś no-show i bagaż udało się nadać tylko do najbliższego lotniska.

Teraz sie zastanawiam czy po kupnie biletu odwoływać ostatni odcinek u linii? Albo poinformować dopiero na check-in? Gdyby nie ten bagaż to bym opuścił odcinek, a tak to zastanawiam się jak to zrobić aby było dobrze dla dwóch stron.

#967 PostWysłany: 27 Lip 2026 16:05 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 632
Kilometry: 1 378 944
Krajów: 76 / 35.5%
Bez problemu odzyskasz bagaż. Gorzej gdyby jednak była jakaś nieregularność bo wsadzą Cię w Latam direct do LIM i średnio będą chcieli dyskutować
2 ludzi uważa post za pomocny.

#968 PostWysłany: 27 Lip 2026 16:48 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@cart
Nie da się w tej samej cenie zrobić dłuższej przesiadki, np. kilkunastogodzinnej, aby bez problemu nadać bagaż tylko do BOG?
 Profil Relacje PM off  

#969 PostWysłany: 27 Lip 2026 17:01 
Awatar użytkownika

Loty: 1027
Kilometry: 2 242 317
Krajów: 144 / 67.3%
HON fly4free
@skrzat no właśnie się nie da, bo chcę wziąć popołudniowy lot i nie pokazuje z przesiadką na drugi dzień.

Jako alternatywa mam Jetsmart o 1:21 w nocy, ale nie widzę sensowności tego lotu z dzieciakami...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 969 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości