Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mastercard Platinum
Skontaktuj się z PKO Bankiem Polskim przez aplikację IKO lub serwis iPKO:

W aplikacji IKO:
Przejdź do: więcej → pozostałe → kontakt → napisz do nas → pytania do banku
(Strzałki wskazują kolejne kroki w menu serwisu)

W serwisie iPKO:
Przejdź do: moje sprawy → skontaktuj się z nami → zadaj pytanie online
(Strzałki wskazują kolejne kroki w menu serwisu.)

W treści wiadomości podaj:
• czy certyfikat ma być wystawiony również dla osób podróżujących z Tobą (współmałżonek/partner, dzieci)
• planowane daty podróży

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6306 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 312, 313, 314, 315, 316  Następna
Autor Wiadomość
#6281 PostWysłany: 27 Lip 2026 15:33 

niebieski
pawfazi napisał(a):
@f0ku5 To zależy od banku. Ja mam inna wiedzę i zamknięta karta kredytowa może obniżać zdolność kredytową jeszcze przez kilka miesięcy po zamknięciu.
Według mojej wiedzy masz błędną wiedzę, ale nie kłóćmy się o to ;)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#6282 PostWysłany: 27 Lip 2026 15:37 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 630
Kilometry: 1 378 334
Krajów: 76 / 35.5%
@f0ku5 ja mam taką samą wiedzę jak @pawfazi. W BIK jest ślad do 3 miesięcy nawet.

#6283 PostWysłany: 27 Lip 2026 15:38 

niebieski
Ślad jest w BIK do 5 lat (jeśli macie zgodę wyrażoną) po zamknięciu zobowiązania. Natomiast nie wpływa to w żaden sposób na zdolność i o tym dyskutujemy.
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.

#6284 PostWysłany: 27 Lip 2026 15:39 

złoty
@oskiboski między śladem w BIK a obniżeniem zdolności jest ogromna różnica - ślad jest choćby dlatego, że do pełnego zamknięcia karty np. w mB (ale chyba tak jest wszędzie) muszą się wygenerować 2 lub 3 puste wyciągi. I tak jak pisze @f0ku5 można mieć zgodę na 5 lat widoczności w BIK- żona i ja mamy ją wyrażoną, bo to naszym zdaniem pomaga i polepsza zdolność a nie ją zmniejsza (oczywiście przy prawidłowym użytkowaniu zamkniętych kk).
 Profil Relacje PM off  

#6285 PostWysłany: 27 Lip 2026 15:48 

Kochani, ale jeśli komuś zamknięta KK bez opóźnienia w spłatach wpływa negatywnie na scoring, to to jest temat dla UOKiKu, bo tak nie powinno być...
 Profil Relacje PM off
czinger lubi ten post.

#6286 PostWysłany: 27 Lip 2026 16:46 

pawfazi napisał(a):
@f0ku5 To zależy od banku. Ja mam inna wiedzę i zamknięta karta kredytowa może obniżać zdolność kredytową jeszcze przez kilka miesięcy po zamknięciu.

Co do zamkniętej karty kredytowej to w żadnym stopniu nie obniża ona zdolności, miałem kartę kredytową która leżała przez rok na biurku (zero obrotu) zlikwidowałem ją w czerwcu, teraz wziąłem VI ze względu na ubezpieczenie i saloniki.
Rozmawiałem dzisiaj z moją opiekunką, i z tego co się dowiedziałem, to głównie przy ryczałcie brane jest PKD i wysokość płaconego ryczałtu. Jeśli ktoś jest na 3% i zajmuje się handlem, to będzie miał gorsze warunki, od osoby która jest na 8,5% (usługi) Ja mam z usług w tym roku średnio 15k netto przychodu, i dostałem kartę na kliknięcie, bez żadnych dokumentów od Księgowej
Jak brałem kredyt hipoteczny w zeszłym roku, to pierwsze o co pytali, to oprocentowanie jakie płacę przy ryczałcie.
 Profil Relacje PM off  

#6287 PostWysłany: 27 Lip 2026 17:52 

Loty: 47
Kilometry: 130 779
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
A nie masz czasami linii kredytowej w rachunku bieżącym, czegoś na raty, etc?
 Profil Relacje PM off  

#6288 PostWysłany: 28 Lip 2026 07:51 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Moim zdaniem:
- limit zamkniętej karty nie wpływa, ale
- opóźnienia w spłacaniu zamkniętej karty wpływają.

To tak na chłopski rozum.
 Profil Relacje PM off  

#6289 PostWysłany: 28 Lip 2026 10:09 

Loty: 198
Kilometry: 486 540
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
Polecam jeszcze sprawdzić wszelkie płatności odroczone i korzystanie z nich (np. Allegro Pay). Zaciąganie X małych kredytów na drobne zakupy może obniżyć scoring kredytowy.
 Profil Relacje PM off  

#6290 PostWysłany: 28 Lip 2026 10:10 

niebieski
Eh, widać, że nie jesteście na bieżąco ze zmianami w BIK'u ;)
Allegro Pay to nie kredyt tylko BNPL i dopóki się go spłaci w okresie bezodsetkowym to również nie wpływa na scoring.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#6291 PostWysłany: 28 Lip 2026 10:44 

Loty: 302
Kilometry: 645 232
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
Zamiast kombinować i się drapać w głowę dlaczego - nie prościej złożyć oficjalne zapytanie do Banku?

Więcej choćby tutaj:

https://direct.money.pl/artykuly/porady ... ,0,2430890
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6292 PostWysłany: 28 Lip 2026 11:23 

Chyba się zaplątałem w kombinowaniu i potrzebuje killku komentarzy, żeby dojść do końcowych konkluzji.
Posiadam Mastercard Platinium. Z ubezpieczenia korzystam przy wyjazdach z rodziną i jeżdząć samemu. Brakuje mi dwóch elementów. Ubezpieczenia w podróży zagranicznej dla mojej żony, gdy podróżuje sama oraz wyższej sumy ubezpieczenia od rezygnacji, gdy jedziemy całą rodziną.
I teraz pytanie, która opcja będzie lepsza. Żona wyrobi swoją kartę kredytową, czy wyrobić jej kartę dodatkową?
Wiem, że rożnica będzie w limitach i zdolności kredytowej. To nie ma znaczenia. Wiem, że karta dodatkowa też musi wyrobić swój limit.
Rozumiem, że przy karcie dodatkowej do mojej głównej, żona ma swoje ubezpieczenie, może jeździć beze mnie, a jak jedziemy razem, limity na ubezpieczenie zdrowotne się sumują. Zapewne podobnie sumują się przy osobnych kartach.
Jak to będzie wyglądało w przypadku ubezpieczenia od rezygnacji? Według OWU, ubezpieczony jest tylko posiadacz.
1. Przy karcie dodatkowej, żona jest posiadaczem i ma to ubezpieczenie niezależnie ode mnie?
2. Czy przy wyjeździe rodzinnym, gdy umowa turystyczna jest podpisana na mnie i na żonę, limity dla rezygnacji z dwóch osobnych kart się sumują? I jak to jest w przypadku karty głównej plus dodatkowej?
 Profil Relacje PM off  

#6293 PostWysłany: 28 Lip 2026 12:14 
Awatar użytkownika

Loty: 592
Kilometry: 1 042 431
Krajów: 86 / 40.2%
platynowy
Ad. 1. Tak, odrebne.
Ad. 2. Nie sumują się, bo jest jedna wycieczka.
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.

#6294 PostWysłany: 28 Lip 2026 13:20 

złoty
A ja tez hipotetycznie zapytam. Moze ktos w praktyce przerabial.
Ostatnio mialem tak, ze wracalem z dluzszego wyjazdu i w pewnym momencie Stara do mnie doleciala i jeszcze jakis czas razem bylismy w podrozy.
Kupilem na te kilka dni poki nie dotarlismy do UE osobne ubezpieczenie dla niej, zeby sie nie kopac z PKO w razie czego. Mamy tylko jedna karte PKO - na mnie.
Ale zastanawiam sie jakby na to spojrzal ubezpieczyciel.
Bo w zasadzie bylismy razem w podrozy. Ale nie jestem w stanie przedstawic wspolnego biletu. Mam 2 osobne bilety na dolot do jednego miejsca dla mnie i dla niej ale z dwoch roznych kierunkow.
A co jakby to byla podroz autem a nie samolotem i biletow zadnych by nie bylo?

Ogolnie sprowadza sie to wszystko do pytania co (i czy) PKO chce jako potwierdzenie ze druga osoba podrozowala razem?

OWU to czytalem ale nic tam nie znalazlem w tym temacie.
 Profil Relacje PM off  

#6295 PostWysłany: 28 Lip 2026 13:44 

pawfazi napisał(a):
Ad. 2. Nie sumują się, bo jest jedna wycieczka.

W przypadku głownej i dodatkowej, też to jest traktowane osobno?
Czyli dla dobrego zrozumienia. W kontekście ubezpieczenia całościowo, nie ma znaczenia, czy mamy osobne karty czy główną i dodatkową, bo w obydwu wariantach, każdy plastik ma niezależne ubezpieczenie tak?
 Profil Relacje PM off  

#6296 PostWysłany: 28 Lip 2026 15:03 

złoty
@pbrud Tak, każda karta ma "swoje" pełne ubezpieczenie. Przy ubezpieczeniu rezygnacji istotne jest kto zapłacił za wycieczkę, ponieważ z polisy karty osoby która płaciła byłby pokrywany koszt rezygnacji, niezależnie od tego czy to karta główna czy dodatkowa.
 Profil Relacje PM off  

#6297 PostWysłany: 28 Lip 2026 15:58 

lluukk napisał(a):
@pbrud Tak, każda karta ma "swoje" pełne ubezpieczenie. Przy ubezpieczeniu rezygnacji istotne jest kto zapłacił za wycieczkę, ponieważ z polisy karty osoby która płaciła byłby pokrywany koszt rezygnacji, niezależnie od tego czy to karta główna czy dodatkowa.

Ale przecież nie ma obowiązku opłacenia wycieczki kartą. To jest ważne tylko dla biletow na koncerty?!
Więc dalej nie umiem zinterpretowac sytuacji w przypadku gdy umowa wycieczki jest wystawiona na mnie i na żonę równocześnie.
Poza tym nigdzie w OWU nie znalazłem zapisu że zwrot kosztów może nastąpić tylko z jednego ubezpieczenia, wieć w domyśle gdybym ja posiadał dwa , to powinienem móc skorzystać z dwóch do górnej granicy odpowiedzialności ubezpieczyciela, pod warunkiem że suma odszkodowań nie przekroczy kosztów wycieczki(?)
 Profil Relacje PM off  

#6298 PostWysłany: 28 Lip 2026 16:06 

złoty
@pbrud nigdzie nie pisałem, że trzeba zapłacić kartą, jednak ktoś płaci za wycieczkę - czy to przelewem z konta czy kartą czy gotówką (za potwierdzeniem wykonania opłaty) i osoba która ma kk PKO a zapłaciła (choćby BLIKiem) będzie tą osobą, z której karty będzie w razie rezygnacji załatwiany zwrot. Ubezpieczeń możesz posiadać ile tylko chcesz z kart czy kupowanych osobno, nie ma tu ograniczeń i do wysokości szkody możesz ich użyć.
 Profil Relacje PM off  

#6299 PostWysłany: 28 Lip 2026 16:41 

ok. teraz rozumiem co miałeś na myśli. Ja założyłem, że kryterium będzie strona umowy, nie płatnik, bo to jest lepsza podstawa do weryfikacji przez ubezpieczyciela czy miałem brać udział w tej wycieczce czy nie.
I bez 100% przekonania, ale nadal mam wrażenie, że w takiej sytuacji jeśli na umowie wycieczki będę ja i żona, to powinna być szansa pokryć to z obydwu naszych ubezpieczeń.
Tego się chyba na forum wyjaśnić nie uda a testowanie może być kosztowne:-) Dzieki za merytoryczną dyskusję!
 Profil Relacje PM off  

#6300 PostWysłany: 28 Lip 2026 16:54 

złoty
@pbrud Mam taką radę w kwestii ubezpieczenia do kk - jeśli jeździsz na wycieczki kosztujące więcej niż 20k i chcesz mieć ochronę rezygnacji, to może warto rozważyć VISA Infinite, w niej jest ubezpieczenie aż do 50k. Koszt kk wyższy niż MC jak się nie wyrobi obrotów, ale może być tak, że jak 2 x w roku dokupisz osobne ubezpieczenie rezygnacji to wyjdzie Cię drożej niż koszt kk VISA, a ma ona całą masę innych ubezpieczeń (wiesz bo masz MC PKO a różnią się głównie kwotami ubezpieczenia) Można oczywiście mieć kk VISA dla jednej osoby a do niej dodatkową MC dla współmałżonka. Może taki myk rozwiązałby Twój problem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6306 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 312, 313, 314, 315, 316  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości