Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 169 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 20 Cze 2021 12:48 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 252 707
Krajów: 24 / 11.6%
srebrny
@Undertone
gdzie w Chorwacji lądowaliście?

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#102 PostWysłany: 20 Cze 2021 21:15 

Dubrownik.

Sytuacja cenowa na miejscu, pomimo znacznie niższej obecności turystów, nie uległa zmianie, drożyzna.

Po wycieczce napisze w stosownym miejscu (edytuje tego posta i dam link) jakieś podsumowanie, bo już mam knajpę której należy unikać oraz jedną do zarekomendowania.

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 21 Cze 2021 10:32 
Awatar użytkownika

Loty: 284
Kilometry: 516 185
Krajów: 62 / 30.0%
srebrny
Chupacabra napisał(a):
Wylot dziś z Wrocławia i nikt z obsługi Ryana nie akceptował faktu, że już można lecieć z PL do Chorwacji bez dokumentów COVID’owych. Tak naprawdę wcześniej też można było się przetestować po przylocie. Dopiero, po udzielonym szkoleniu, agent handlingowy posprawdzał i potwierdził rację. Jadę dalej do Bośni z 16to letnią córką więc i tak komplet dokumentów mam, ale niesmak pozostał. :D

Dam znać jak granica HR-BiH.

Dzięki @Chupacabra za przekonanie nas do wypadu do BiH :).
Na granicy 0 problemów. Na pytanie o test wystarczyło powiedzieć "vakcina" i nawet nie chcieli zobaczyć certyfikatów...
Z powrotem do Chorwacji średnio ogarniali co trzeba, czego nie trzeba, więc stwierdziłem, że wypróbuję słynne już "transit". Działa i powrót również bez problemów.

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

#104 PostWysłany: 21 Cze 2021 11:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Undertone napisał(a):
A więc tak. W Chorwacji byłem o 8.30 więc nie zdążyłem zobaczyć Twojego posta, na szczęście byłem przygotowany, ale po kolei.

Obsługa LOTu w Polsce, w Krakowie, dobrze poinformowana, żadnych trudności. Trudności zaczęły się po przylocie przy kontroli paszportowej. Pani chciała od nas testu bądź zaszczepienia o szczepieniu, oczywiście nie mieliśmy.
Wydrukowałem wcześniej informacje z chorwackiego gov - https://mup.gov.hr/uzg-covid/english/286212 w obu wersjach, angielskiej i chorwackiej oraz mapę - https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/ ... e-movement
Pani w okienku wraz z koleżanką była w lekkim szoku, poszła pytać przełożonych, sprawa chwilę trwała, przyszedł mężczyzna który od bramki do bramki mówił pracownikom, że Polaków puszczają bez niczego.

Reasumując, wjechaliśmy bez testow, zaświadczen o szczepieniu, karty enter croatia. 300 zł, w kieszeni i mam nadzieję szlaki dla kolejnych przetarte :)

To u nas zaskoczenie w Krakowie (pani na check in spytała, czy mamy wypełnione entry croatia - no nie, bo na stronie ich ministerstwa nic o tym nie ma - ok to wypełnijcie). No to wypełnilismy, nikt na to nigdy nie popatrzył.

Natomiast na granicy faktycznie zdziwienie, bo widzielismy ze jakos dlugo to trwa (bylismy na koncu kolejki). Nas spytano o QR, powiedzialem ze nie mam, dałem świstek ze szczepieniem (choć nie minęło jeszcze 2 tyg od drugiej dawki), coś tam strażnik spisał i wjechaliśmy. Po co? Czemu, skoro zielona lista? Nie wiem, dziwne to.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 21 Cze 2021 14:55 

Loty: 46
Kilometry: 73 674
Krajów: 11 / 5.3%
niebieski
Blackall napisał(a):
To u nas zaskoczenie w Krakowie (pani na check in spytała, czy mamy wypełnione entry croatia - no nie, bo na stronie ich ministerstwa nic o tym nie ma - ok to wypełnijcie). No to wypełnilismy, nikt na to nigdy nie popatrzył.
Nie musiał patrzeć, bo po zeskanowaniu Waszych dokumentów (dane podałeś w EC) on już resztę informacji widział.
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 21 Cze 2021 22:08 

Loty: 110
Kilometry: 244 523
Krajów: 28 / 13.5%
niebieski
Z tym Enter croatia też dziwna sprawa, bo na lotnisku w GDN obsługa FR pare osób odstawiła na bok kolejki do wejścia na pokład bo nie mieli wypełnione, po czym po 10 min, kazali im przechodzić.
Ja w sumie miałem zrobione na 1 osobę z 4 podróżnych i też nikt słowem nie spytał
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 23 Cze 2021 08:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Gdańsk-Zadar jak za starych przedcovidowych czasów, zero pytań i covidowych dociekań i kwitów. W Zadarze sprawdzenie dowodu osobistego trwało 5 sekund.
 Profil Relacje PM off
przem44 lubi ten post.

#108 PostWysłany: 24 Cze 2021 15:10 

srebrny
Wylot 19.06 WAW-DBV LO

Odprawiłem się normalnie jak za starych czasów przez internet - otrzymałem kartę pokładową z kodem QR, więc nie musiałbym iść do check-in, ale miałem bagaż nadawany.
Pan podczas odprawy poprosił o testy, więc powiedziałem, że nie potrzebuje i od wczoraj do Chorwacji można wjechać bez żadnych obostrzeń bo jesteśmy na "zielonej liście", więc zaczęło się szukanie (bo w rozpisce na check-in było inaczej). Kolega ze stanowiska obok przyszedł z pomocą i stwierdził "puść ich, najwyżej będą mieli w Chorwacji kwarantannę". I tak też się stało, nie musiałem pokazywać żadnych testów ani potwierdzenia szczepienia. Podczas wejścia do samolotu nikt o nic nie pytał.
W samolocie rozdali chorwackie karty lokalizacyjne do wypełnienia, którymi zgodnie z moimi przewidywaniami nikt się później nie zainteresował.
Po przylocie, podczas kontroli granicznej Policjant zapytał najpierw skąd przylecieliśmy, jak usłyszał, że z Polski to chciał zobaczyć testy a ja mu na to, że od wczoraj nie potrzebujemy, więc Policjant dopytał z jakiego miasta przylecieliśmy i czy jesteśmy na "zielonej liście". Po usłyszeniu, że z Warszawy i że jesteśmy na "zielonej liście" przepuścił nas bez dalszych pytań. Nie pytał o "Enter Croatia", z resztą nie maiłem wypełnionej zgodnie z tym co jest napisane na stronie msz i na samej stronie "Enter Croatia".

Na miejscu, jak na Dubrownik, mało turystów. Na zewnątrz nie trzeba mieć masek, wewnątrz, np w sklepach, autobusach trzeba mieć założoną maseczkę i faktycznie zdecydowana większość się do tego karnie stosuje.
Knajpy wszystkie pootwierane a przy wielu z nich stoją tablice "popust 20%" czy "popust 30%" i faktycznie na rachunku ceny odpowiednio niższe.
Policji praktycznie na ulicach się nie widuje.

Na powrocie podczas odprawy nie było żadnych pytań. W samolocie dostaliśmy do wypełnienia formularze lokalizacyjne, które potem zostały przez załogę zebrane.
Podczas kontroli granicznej w Warszawie wystarczyło pokazać certyfikat zaszczepienia i żadnych więcej pytań nie było (tak wiem, to było wczoraj jeszcze przed zmianą - ale dla zaszczepionych nic się zmieniło).
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#109 PostWysłany: 24 Cze 2021 18:49 

Cześć,
Czy ktoś może wie jak wygląda obecnie komunikacja pomiędzy Dubrownikiem, a Czarnogórą oraz jak wygląda sprawa testów na granicy Chorwacko-Czarnogórskiej?
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 24 Cze 2021 20:37 

Będąc w informacji turystycznej w Chorwacji podsłyszałem rozmowę małżeństwa, które chciało jechać do BiH, powiedziano im, że po powrocie PCR bądź zaświadczenie o szczepieniu. Mniemam, że to samo tyczy się Czarnogóry, jednak sytuacja jest dynamiczna, sprawdź na chorwackim gov.
 Profil Relacje PM off
kropek uważa post za pomocny.

#111 PostWysłany: 24 Cze 2021 21:02 

złoty
@kropek Wjazd do Czarnogóry musisz sprawdzić u nich. Powrót na lotnisko w Chorwacji powinien być wykonalny bez testu w ramach tranzytu.
 Profil Relacje PM off
kropek uważa post za pomocny.

#112 PostWysłany: 24 Cze 2021 21:18 
Awatar użytkownika

niebieski
novart napisał(a):
Na miejscu, jak na Dubrownik, mało turystów. Na zewnątrz nie trzeba mieć masek, wewnątrz, np w sklepach, autobusach trzeba mieć założoną maseczkę i faktycznie zdecydowana większość się do tego karnie stosuje.
Knajpy wszystkie pootwierane a przy wielu z nich stoją tablice "popust 20%" czy "popust 30%" i faktycznie na rachunku ceny odpowiednio niższe.
Policji praktycznie na ulicach się nie widuje.

A to tu mam zupełnie odmienne zdanie, tylko siedzę w wiosce pod Dubrovnikiem (10 km). Maski w centrum handlowym noszą w stylu polskim, czyli na nosacza, a czasem nawet nie mają wcale. W knajpach też zniżek nie zauważyłem, a ceny przebijają np. hiszpańskie. 100 HRK za burgera, pizzę itp. to w większości miejsc (przy morzu) wyjściowa cena. Dubrovnik faktycznie pusty. Ogólnie: miło wrócić po wielu latach, ale szału nie ma.
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 26 Cze 2021 17:07 

Z nowości, ale ważnych. RKI w Niemczech wczoraj zakwalifikował Żupanię Zadarską jako obszar zwykłego ryzyka. Czyli jeśli ktoś wraca przez Niemcy, to powinien mieć test i rejestrację wjazdu (ewentualnie kwarantanna), chyba że jest ozdrowieńcem, albo ma pełne szczepienia. Może to obowiązywać przy lotach z Zadaru. Acha, die Gespanschaft Zadar gilt nun als einfaches Risikogebiet obowiązuje dziś od północy. Za to okręg Varaždin nie jest już uważany za obszar ryzyka.
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 30 Cze 2021 23:19 
Awatar użytkownika

Loty: 895
Kilometry: 1 749 097
Krajów: 81 / 39.1%
niebieski
Uwaga . Od jutra ważna zmiana przy przekraczaniu granicy chorwackiej. Tylko szczepieni , ozdrowieńcy lub test pozwoli na wjechanie do tego kraju. Tranzyt dozwolony.

Oficjalne info z ambasady RP w Zagrzebiu.

https://www.facebook.com/19510188451186 ... 652196972/

#115 PostWysłany: 01 Lip 2021 05:10 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 12 247
Krajów: 4 / 1.9%
No nie wierzę...

Cytuj:
https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/wakacje-2021-chorwacja-zaostrza-zasady-wjazdu-od-1-lipca-obowiazkowy-test-pcr/cv93xev,07640b54
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 01 Lip 2021 10:30 

niebieski
Najbardziej "ciekawie" mogą mieć osoby, które w momencie wydawania rozporządzenia były już w drodze, a granicę przekraczały już po północy... - nie wiem: może od polskiego rządu chorwacki się uczy z tym działaniem na ostatnią chwilę. :shock:

Inna sprawa, że pewnie tak już będzie.
Należy mieć tylko nadzieję, że dla posiadających "paszport covidowy" niewiele się będzie zmieniać in minus - ale kto to wie... ;)
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 01 Lip 2021 10:36 

HON fly4free
Tak z ciekawości: czy obecnie wynik testu musi być przedstawiony jako wygenerowany dokument "paszportu covidowego", czy wystarczy jak do tej pory dokument z labu? I czy wszystkie komercyjne laby wprowadzają (od dziś) wyniki testów do systemu tak, żeby były widzialne w "paszporcie"? Dodatkowo zastanawia mnie jak to ma działać, jeśli "ważność" prezentowanego wyniku testu w paszporcie to 48 h, a przecież w wielu miejscach PCR jest ważny do 72 h (np. badanie na cito - wynik po paru godzinach - i co, w ramach "paszportu" będzie krócej ważne niż de facto jest wymagane?)
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 01 Lip 2021 11:21 

Loty: 46
Kilometry: 73 674
Krajów: 11 / 5.3%
niebieski
sanchopan napisał(a):
Najbardziej "ciekawie" mogą mieć osoby, które w momencie wydawania rozporządzenia były już w drodze, a granicę przekraczały już po północy... - nie wiem: może od polskiego rządu chorwacki się uczy z tym działaniem na ostatnią chwilę. :shock:
Podobno dziś i jutro będzie na granicy przymykanie oka na te przepisy, bo późno zostały ogrłoszone. Od soboty kontrole zgodnie z wymaganiami - z fb od osoby, która na granicy się pytała pogranicznika
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 01 Lip 2021 12:03 

Niech już raz wszystko się otworzy na Świecie, albo szczepionka albo test i po sprawie. To takie proste.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#120 PostWysłany: 01 Lip 2021 17:52 

Przed chwilą na lotnisku w Splicie zatrzęsienie ludzi i mega kolejki, gościu który stał za mną i często lata do Chorwacji powiedział że pierwszy czy raz widzi coś takiego
 Profil Relacje PM off
Tufli lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 169 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość