Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Lut 2015 14:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam do Was ogromną prośbę, otóż :
26 maja lecę z dzieckiem niepełnosprawnym na wózku inwalidzkim, mężem i 6 latkiem na Fuertventure na 14 dni.
Chcę spędzić po 7 dni na każdej z wysp z tym, że może 3 na Fuerteventura-7 na Lanzarote i 4 na Fuerteventurze.
Wybrałam hotele-
3 dni-Aparthotel Broncemar Beach w Caleta De Fuste na Fuerteventurze.
7 dni-Santa Rosa w Costa Teguise na Lanzarote
4 dni- Suite Hotel Castillo San Jorge & Antigua w Caleta De Fuste na Fuerteventurze.

Czy dam radę przedostać się promem na Lanzarote z dzieckiem niepełnosprawnym i czy daleko jest od promu do Costa Teguise na Lanzarote? Czym tam dojechać?
Czy to dobry pomysł-jakieś sugestię?
Czy był ktoś w tych hotelach i warto się w nich zatrzymać ?
Może lepiej zostać tylko na Fuerteventurze z uwagi na niepełnosprawne dziecko?
Dzieci mam alergiczne, więc muszę im sama gotować do czego potrzebuję kuchni :)

Za wszelkie rady dziękuję :)

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 14 Lut 2015 15:29 

Na pewno warto spędzić czas na obu wyspach. Czasu masz dosyć (sprawdziłem w tym roku - w sumie 14 dni, 8 na Lanzarote i 6 na Furtaventurę) Razem z nami, promem z Lanzarote na Fueurtę płynęła starsza pani na wózku inwalidzkim. Obsługa statku bez problemu pomogła jej dostać się na prom i zejść z niego - problem polegał na tym, że wsiadało się na dolny pokład a zsiadało się z górnego - oczywiście był to problem teoretyczny, bo załoga pomogła bardzo sprawnie w transporcie - a pani była słusznej wagi. Dlatego jestem pewny, ze tym się nie musisz przejmować. Jeżeli chodzi o sam prom, to wybierz ten mniejszy (prywatny) - nie ten duży, na który wjeżdżają samochody - jest po prostu tańszy.

Jeżeli chodzi o miejsca, to moim zdaniem Costa Teguise jest taka sobie - fajniej jest w Puerta del Carmen, ale to oczywiście rzecz gustu. W Puerta jest fajna, duża plaża. Zastanów się tez, czy nie warto jednej części pobytu na Fuertaventure spędzić w innym miejscu. W Corralejo, jest piękny rezerwat wydm z jedną z lepszych plaż, na których byłem. Ważne tylko, żeby mieszkać nie w samym centrum, a w południowo-wschodniej części, bo plaża jest przy wyjeździe z miasta w stronę Puerto del Rosario.

W sprawie transportu - zastanów się nad wypożyczeniem samochodu - wypożyczenie samochodu jest stosunkowo tanie i nie ma z tym żadnego kłopotu (żadnych kaucji, problemów ze zwrotem). Samochód możesz wziąć w porcie i oddać w innym miejscu. Wyspy są małe, więc można jeszcze dużo zobaczyć jak się ma samochód a naprawdę warto (chociażby plaże w różnych miejscach, bo każda jest inna).
 Profil Relacje PM off
dorota.sz uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 14 Lut 2015 15:37 

Moim zdaniem najlepiej zatrzymać się w takiej sytuacji w Playa Blanca, która jest ładna i ma dużo do zaaferowania. Odpada kwestia transportu z/na prom do odległych miejscowości, a jest dobrą bazą wypadową do zwiedzania Lanzarote.
 PM off
dorota.sz uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 14 Lut 2015 19:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Dziękuję za rady i wskazówki :D
Wszystkie wezmę pod uwagę, auto wynajmę na kilka dni :)
Fotki przesłane obejrzę jutro.
Co można zwiedzić na Lanzarote z wózkowiczem ?

#5 PostWysłany: 14 Lut 2015 20:15 

Nie mam dzieci, więc nie wiem, co ich interesuje ale:

Wyspa jest mała i piękna , warto poświęcić trochę czasu żeby pojeździć bez konkretnego celu - od brzegu do brzegu - widoki są nieziemskie:)

1. Jeżeli wózkowicza można wsadzić do autokaru i może siedzieć na fotelu to zdecydowanie polecam park narodowy Timanfaya gdzie jest wulkan. Wjeżdża się samochodem na parking, gdzie przesiadacie się w autokar, który obwozi Was po parku - to jest jedyna opcja zwiedzania (autokarem) ale absolutnie warto to zrobić.

2. Samochodem warto przejechać drogą między Playa Blanca a Wulkanem - krajobraz wulkaniczny, panwie solne, zatoka obok El Glofo.

3. Mirador del Rio – taras widokowy na sąsiednią wyspę Graciosa (my nie weszliśmy na taras, bo bilety były drogie, ale widoki i tak były piękne)

4. Plaża w Caleta de Famara (plaża serwerów) - zwykle spore fale więc jest to ulubione miejsce serferów - miło popatrzeć a jednocześnie jest duża, piaszczysta plaża z bardzo łagodnym zejściem (bezpiecznym) do morza - wjedziecie do morza nawet wózkiem w razie potrzeby:)

5. Ogród botaniczny z kaktusami z całego świata (moim zdaniem nazwa zbyt szumna) ale miejsce sympatyczne, jest parę schodów, żeby zejść ale potem już można wózkiem jeździć (teren w sumie malutki). Warto zobaczyć, bo został zaprojektowany (jak wiele rzeczy na wyspie) przez Cesara Manrique. Reszte miejsc związanych z Manrique odradzam ze względu na wózek.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Lut 2015 20:35 

Loty: 48
Kilometry: 80 826
Krajów: 11 / 5.1%
10 dni temu (1-4.02) bylem w Santa Rosie,kompleks przyjemny,sa bungalowy,i 2 pietrowy budynek,mysle ze kweatia dogadania z bungalowem-dla wozka plus,aneks dobrze wyposazony!Costa Teguise spokojniejsze,,bylem tez pozniej 7 dni w Puerto del carmen- tam juz calkowicie komercyjnie,chyba ze stary port no i okolice playa honda gdzie mozna ogladac samoloty startujace i ladujace/kwestia gustu jak ktos pisze/ park timanfaya ma autobusu z winda dla wozkow wiec tez spokojnie;) jakbys miala jeszcze jakies szczegolniejsze pytania,to pisz-przepraszam za brak znakow ale jestem dalej w podrozy i pisze z kom;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości