Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zalecane jest sprawdzenie informacji na stronach:
https://www.gov.pl/web/hiszpania (strona MSZ z informacjami nt. wymogów wjazdowych do Hiszpanii)
https://www.hellocanaryislands.com/coronavirus/ (strona organizacji turystycznej Wysp Kanaryjskich)

Lista autoryzowanych laboratoriów na Wyspach Kanaryjskich
https://turismodeislascanarias.com/site ... 0A4_EN.pdf

Co jeśli na Wyspach Kanaryjskich wyjdzie mi pozytywny test na COVID?
https://www.hellocanaryislands.com/covi ... ce-policy/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 96  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 03 Lis 2020 21:50 

Loty: 62
Kilometry: 144 289
Krajów: 18 / 8.4%
Hej,
Przeczytałem temat i mam mętlik w głowie, planuje wyjazd 9ego do 16ego listopada, czy już hotel będzie wymagał testu na covid ? Może ktoś przerabiał już podobną sytuację, nie moge się skontaktować bezpośrednio z hotelem.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#282 PostWysłany: 03 Lis 2020 22:12 

Loty: 146
Kilometry: 356 602
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Ja sobie wymyśliłem Teneryfę na sylwestra - więc jeszcze trochę czasu mam ale i tak to wygląda słabo. Wylot z Berlina. Pomyślałem - najwyżej zrobię test.
Ale wylot byłby 28.12 - poniedziałek zaraz po Świętach. To oznacza, że nie mam szans zrobić tego testu przed wylotem bo u nas same dni wolne będą a nie sądzę żeby jakieś laboratorium było czynne.
Liczę że coś się wyklaruje i będzie można na miejscu zrobić test antygenowy , który ma być relatywnie tani i dość szybki. A jeśli sprawa się nie wyklaruje do 14 grudnia to przekładam. Easyjet pozwala teraz zmienić daty za free do 2 tygodni przed wylotem. Ciężkie czasy dla latających.

Ostatnio edytowany przez rafafi, 03 Lis 2020 23:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 03 Lis 2020 22:26 

Po tym co napisałeś, to sobie uświadomiłem, że przy takim układzie to i ja wyniku testu na wylot 27 XII z Katowic nie uzyskam. Może jakieś hostele/apartamenty będą to omijać? Typu wynajem mieszkania, gdzie nie widzisz właściciela a klucz wyjmujesz ze skrytki. Pewnie dopiero po wejściu w życie zmian okaże się, jak to działa.
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 03 Lis 2020 22:29 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Ludzie spokojnie. Jest trochę czasu. Trzeba po prostu sprawdzać zmiany do tego czasu.
 Profil Relacje PM off
pawfazi lubi ten post.

#285 PostWysłany: 03 Lis 2020 22:56 

srebrny
sylwestrus napisał(a):
Może jakieś hostele/apartamenty będą to omijać? Typu wynajem mieszkania, gdzie nie widzisz właściciela a klucz wyjmujesz ze skrytki.

Już są takie. Sam korzystałem w tym roku. Pytanie czy w takiej sytuacji nie będzie trzeba przesłać wyniku testu mailem/whatsappem czy czego tam host używa...
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 04 Lis 2020 01:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Krajów: 46 / 21.5%
nick napisał(a):
@Kashpir No co Ci mam odpisac na 'otwartym' forum... Jak napisze to skasujesz :lol:

Tego się trzymajmy - posty dotyczące omijania lokalnych przepisów będą z tego tematu znikać :)

Sporo osób ma bilety na Kanary (nawet zła moderacja kasująca posty ;) ) i sam jestem ciekaw jakie będzie w praktyce podejście do weryfikacji testów oraz przede wszystkim, jakie testy oficjalnie będą respektowane. Dlatego proponuję póki co dać sobie na wstrzymanie z kombinowaniem jak dostać się na wyspę w sposób nazwijmy to mało legalny i po prostu poczekać na rozwój wypadków. Informacje prędzej czy później się pojawią.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#287 PostWysłany: 04 Lis 2020 10:40 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 808 097
Krajów: 39 / 18.2%
srebrny
Wygląda to na komunikat od TUI - za grupą Teneryfa na fb:
Od dnia 13 listopada 2020 r. wszystkie osoby przylatujące na Wyspy Kanaryjskie, posiadające noclegi w certyfikowanych obiektach zakwaterowania ( tj. hotele, apartamenty), są zobowiązane do posiadania negatywnego wyniku testu (typ RT-PCR lub antygenowy) na obecność COVID-19.

Badanie musi być przeprowadzone maksymalnie 72 godziny przed planowanym wjazdem na Wyspy Kanaryjskie. Zaświadczenie powinno zostać przedstawione w języku angielskim. Sprawdzenie posiadania negatywnego wyniku testu na COVID-19 odbywa się w obiekcie, w którym następuje zakwaterowanie. Regulacja dotyczy Klientów, którzy wykupili imprezę turystyczną bądź samo zakwaterowanie. Podróżującym bez ważnego negatywnego wyniku testu na COVID-19 zostanie odmówione zakwaterowanie i zostaną skierowani do lokalnego ośrodka, w celu wykonania testu na miejscu (transport + koszt badania RT-PCR – około 130 euro, antygenowego – około 30 euro). Klienci, którzy zarezerwowali w TUI wyłącznie bilety czarterowe muszą we własnym zakresie zweryfikować z obiektem zakwaterowania wymóg przedstawienia testu oraz warunki pobytu. Test należy wykonać na własny koszt. Konieczne jest pobranie aplikacji mobilnej Radar Covid. Powyższe wymagania obowiązują dla dzieci od 6 roku życia.

Dodatkowo, zgodnie z obowiązującymi przepisami wjazdowymi, wymagana jest rejestracja na stronie https://www.spth.gob.es/ lub w aplikacji mobilnej Spain Health Travel App na 24 godziny przed rozpoczęciem podróży oraz wygenerowanie kodu QR. Każdy uczestnik podróży (w tym dziecko) musi posiadać oddzielny, indywidualny kod QR.

Pracujemy nad przedstawieniem optymalnego rozwiązania, dotyczącego wykonania testów przy podróżach na Wyspy Kanaryjskie. Informacja zostanie wkrótce opublikowana. Rezerwacje, które zostały już założone, zostaną poinformowane telefonicznie/mailowo. Prosimy o cierpliwość.
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#288 PostWysłany: 04 Lis 2020 12:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Czyli pozostaje nam zaklinać rzeczywistość, żeby fr i w6 nie odpuściły latania.
Kupować bilety na Kanary! Migusiem :P btw 28 listopada za 59 zł z Krk

#289 PostWysłany: 04 Lis 2020 12:46 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 629
Kilometry: 957 527
Krajów: 61 / 28.5%
Ciekawa inicjatywa Iberii https://www.canarianweekly.com/posts/ib ... o-canaries
Na marginesie:
- wszystkie inne źródła mówią, że od 14 XI
- fajnie, że jest tańszy test antygenowy, ale dla mnie - jako że właśnie przechorowuję covid19 - raczej nie wchodzi w grę, bo z dużym prawdopodobieństwem w dniu planowanego wyjazdu (18 XI) otrzymałbym wynik dodatni.

#290 PostWysłany: 04 Lis 2020 12:50 

Loty: 16
Kilometry: 33 033
Krajów: 6 / 2.8%
W6 znów "zmienił rozkład" mojego lotu na Fuertę (termin sylwestrowy).
Przekładam ten lot od maja. Zaczynam tracić nadzieję - jakoś nie mogę się wstrzelić z terminami.

Dodatkowo post powyżej uświadomił mnie, że wylot 27.12 uniemożliwia jakąkolwiek szansę zrobienia testu w Polsce. :(
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 04 Lis 2020 12:58 
Awatar użytkownika

srebrny
@Kashpir że za krótko od przechorowania?

#292 PostWysłany: 04 Lis 2020 13:03 

Loty: 267
Kilometry: 513 209
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Już było o tym, na razie sami mieszkańcy Kanarów nie wiedzą jak to będzie w rzeczywistości wyglądać, ja mam lot 26.12, więc teoretycznie jeszcze gorsza sytuacja, ale liczę na to, że jeżeli nie znajdę laboratorium na miejscu w Polsce, które wykona test antygenowy to po prostu będzie to możliwe na miejscu w przystępnej kwocie. Jeżeli nie, trudno, świat się nie zawali, a wydaje mi się, że stracą przez to więcej niż zyskają na wizerunku "krainy wolnej od Covid-19".
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 04 Lis 2020 13:13 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@Akna generalnie tak. Cytując jedną ze stron (po poszukiwaniach czy testy antygenowe mogą być dla mnie alternatywą):"Dodatni wynik badań serologicznych może świadczyć o przebyciu zakażenia w przeszłości lub toczącej się infekcji. Wynik ujemny nie wyklucza zakażenia wirusem SARS-CoV-2." https://diag.pl/pacjent/koronawirus/rod ... -covid-19/
Nikogo raczej nie będzie interesowało, że dodatni wynik jest skutkiem zakażenia z przeszłości - bez negatywu nie wpuszczą i już. Czyli zostaje drogi PCR. :(
Rockriderr lubi ten post.

#294 PostWysłany: 04 Lis 2020 13:30 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Idioci. Chcą zachęcić turystów do przybycia na wyspy ,wprowadzając przepisy, które do tego zniechęcają....normalnie mistrzowie swiata...chyba, ze chodzi o to ,żeby po prostu nie latać na Kanary, bo miejscowi nie chcą, żeby turyści im wirusa nie przywozili
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 04 Lis 2020 13:37 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Krajów: 46 / 21.5%
Trochę ot ale bądźmy szczerzy @samaki9 Wyspy Kanaryjskie nie żyją z turystów z Europy Wschodniej a z turystów z Niemiec, UK czy Skandynawii. W porównaniu do ich zarobków i tego ile Ci turyści zostawiają na Kanarach, cena PCR dla nich nie ma większego znaczenia. To oczywiście pewne generalizowanie - ale mediana tego ile my średnio wydajemy na Kanarach a ile obywatele Europy Zachodniej robi jednak różnicę.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#296 PostWysłany: 04 Lis 2020 13:41 
Awatar użytkownika

niebieski
W dodatku mieszkańcy w/w krajów robią sobie test przed wylotem na koszt państwa (które działa), po powrocie również.
4 ludzi lubi ten post.

#297 PostWysłany: 04 Lis 2020 13:43 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Mieszkałem w Niemczech pare lat , teraz jezdze tam w interesach co 2 tygodnie...Uwierz mi -cena dla nich ma znaczenie . A liczyc pieniadze i liczyć się z wydatkami to Niemcy potrafią lepiej niz Polacy.
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 04 Lis 2020 13:47 

Tak było do tej pory. Emeryci z Niemiec, Francji, Belgii, czy Norwegii pozwalali zarabiać, ale to chyba jednak się zmieniło. Ta grupa w mojej ocenie nie jest zainteresowana wyjazdem ze swych krajów i nic tego w chwili obecnej nie zmieni, a skoro tak to powinni jednak postawić na turystów którzy w tych czasach są w stanie się na to zdecydować. Oni jednak liczą, że bogaty emeryt przyjedzie. To się zdziwią mocno .Ludzie w tym wieku mają teraz inne priorytety - myślą o swoim życiu i zdrowiu oraz by w razie czego nie umierać z dala od domu. Powinni albo zapłacić za testy na miejscu, zamiast robić dopłaty dla linii lotniczych, albo zapewnić choćby dużą i tania możliwość testowania na miejscu przy lotnisku.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#299 PostWysłany: 04 Lis 2020 13:47 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
@Kashpir Mylisz test serologiczny (wykrywający przeciwciała) z antygenowym (wykrywającym aktywne zakażenie).

#300 PostWysłany: 04 Lis 2020 13:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@olus racja :oops: niemniej jak rozumiem w przypadku testu antygenowego (kasetkowego), kwestia wyniku takiego testu wygląda podobnie w przypadku przebytego zakażenia.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 96  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości