Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Przewodniki Łotwa
#1 PostWysłany: 13 Kwi 2014 11:40 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
Krajów: 8 / 3.9%
Może jakiś mały dzialik w dziale, by polecać, wymieniać się info o przewodnikach. Który jest szitem, a który jest dobry. :)

Który najlepiej na Łotwę sobie nabyć?

Ostatnio edytowany przez Kamil, 15 Kwi 2014 11:29, edytowano w sumie 1 raz
Doprecyzowałem tytuł, ze względu na lokalizację w dziale
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
 Temat postu: Re: Przewodniki
#2 PostWysłany: 13 Kwi 2014 12:03 
Awatar użytkownika

Loty: 220
Kilometry: 137 951
Krajów: 22 / 10.6%
niebieski
Na Łotwę dobre są Bezdroża i ExpressMap (oba w opcji Litwa, Łotwa i Estonia)

Natomiast nie kupuj Pascala! O Litwie jest ok, ale na Łotwie czy w Estonii to autor raczej nie był... Np. w Rydze pominął w opisie część zabytków - w tym całą (!) dzielnicę secesyjnych kamienic. Masakra.

#3 PostWysłany: 13 Kwi 2014 12:10 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 15.0%
niebieski
W dawnych czasach Pascal w swoich przewodnikach dawał de facto przekład Lonely Planet plus "wątki polskie". Wtedy były całkiem porządne, ale od kiedy piszą sami (nie wiem czy wszystkie) to jest bardzo słabo moim zdaniem. Nie wiem jak z Łotwą, ale kupiłem kiedyś nowszego Pascala Południowo-wschodnia Azja, przekartkowałem potem i ...po kilku dniach sprzedałem i zamieniłem na Lonely Planet. Trochę to śmieszne, że połowa świata jeździ z LP, przez co większość z nich podąża tymi samymi szlakami i jak czegoś nie ma w LP to turystycznie niemalże nie istnieje, ale ich przewodniki są po prostu dobre.
Z Bezdrożami nie miałem za wielę do czynienia, więc może nie powinienem się wypowiadać, ale moje pobieżne wrażenia też nie były zbyt dobre.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Kwi 2014 20:06 

jeśli chodzi o Rygę to Miasta Marzeń. Moim zdaniem to polskojęzyczne najlepsze przewodniki tylko niepraktyczne przez te twarde okładki...
 PM off  

#5 PostWysłany: 14 Kwi 2014 20:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
jeśli chodzi o Rygę to Miasta Marzeń. Moim zdaniem to polskojęzyczne najlepsze przewodniki tylko niepraktyczne przez te twarde okładki...

Dla mnie Miasta Marzeń to fajna lektura przed wyjazdem, nawet na wyjeździe pod kątem zwiedzania (o ile waga nie jest problemem np. wyjazd samochodem)- dobrze jest poczytać o tym co się ogląda, ale w moich kryteriach nie nazywam ich przewodnikami.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Kwi 2014 09:40 
Awatar użytkownika

ExpressMap to była moja nadzieja na przewodnik idealny i takim był, ale przy pierwszym wydaniu. Niestety w zeszłym roku wyszło wydanie II które różni się tylko chyba ty napisem na stronie wydawniczej. dane nie są aktualizowane, nie dochodzą opisy nowych atrakcji ogólnie idzie w stronę Pascala :( W zeszłym roku przetestowałem przewodnik po Budapeszcie, Chorwacji i przejrzałem kilka innych.
lokalizacja zabytków się raczej nie zmienia i są dobrze opisane, ale brak nowych ciekawych atrakcji np pooświetlanej fontanny w Budapeszcie czy piwnic pod cesarskim pałacem w Splicie (było tego sporo więcej, ale już zapominałem). godziny otwarcia często się nie zgadzały, przez co mieliśmy problemy z rozplanowaniem planu wycieczki, a ceny w kasach biletowych to był już pewnik, że będą inne.
Najbardziej jednak zawiodłem się gdy napisałem o moich uwagach do wydawcy i moje maile pozostały bez odpowiedzi. Jak widać uważają, że zrobili już przewodnik i ich praca na tym się skończyła, po co się wysilać...
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Kwi 2014 10:10 

niebieski
wordlord napisał(a):
godziny otwarcia często się nie zgadzały, przez co mieliśmy problemy z rozplanowaniem planu wycieczki, a ceny w kasach biletowych to był już pewnik, że będą inne.

to nie musi koniecznie być błąd; po prostu napisanie przewodnika trochę trwa, potem trochę trwa wydanie przewodnika, a w tym czasie mogą się zmienić godziny otwarcia oraz ceny ;-) godziny otwarcia / ceny z przewodników zawsze traktuję orientacyjnie a planuję w oparciu o godziny otwarcia / ceny z oficjalnych stron internetowych.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Kwi 2014 10:50 

bonieq2 napisał(a):
Anonymous napisał(a):

Dla mnie Miasta Marzeń to fajna lektura przed wyjazdem, nawet na wyjeździe pod kątem zwiedzania (o ile waga nie jest problemem np. wyjazd samochodem)- dobrze jest poczytać o tym co się ogląda, ale w moich kryteriach nie nazywam ich przewodnikami.

Dlaczego? Czego im brakuje, żeby były przewodnikami? Mają świetne mapy i wszystkie niezbedne informacje. Ja zazwyczaj czytam przed wyjazdem, bo latam zazwyczaj tylko z bagażem podrecznym i zajmują za dużo miejsca ale czasem kseruje mapy lub co ciekawsze strony.
 PM off  

#9 PostWysłany: 15 Kwi 2014 11:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
bonieq2 napisał(a):
Anonymous napisał(a):

Dlaczego? Czego im brakuje, żeby były przewodnikami? Mają świetne mapy i wszystkie niezbedne informacje. Ja zazwyczaj czytam przed wyjazdem, bo latam zazwyczaj tylko z bagażem podrecznym i zajmują za dużo miejsca ale czasem kseruje mapy lub co ciekawsze strony.

Dla mnie przede wszystkich część praktyczna, brak trików, brak konkretnych cen itp. Ja jednak pozostanę wierny Lonely Planet w kwestii przewodników z wszystkimi tego konsekwencjami o których pisałem powyżej - LP to taka instrukcja podróży napisana "for dummies", ale ich rady praktyczne perfekcyjnie się sprawdzają. Poza tym większość moich wypadów nie ogranicza się do jednego miasta, ale większego obszaru - duża i ciężka książka opisująca jedno miejsce jest dla mnie bardzo niepraktyczna w podróży - przed podróżą chętnie. Zaznaczam, że jest to moja osobista i bardzo subiektywna opinia, każdy woli coś innego.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Kwi 2014 11:33 
Awatar użytkownika

Anonymous napisał(a):

Zgadzam się absolutnie, ale żadna z cen się nie pokrywała i sporo z godzin otwarcia również nie. Po drugiej czy trzeciej takiej wpadce zacząłem pytać w kasach od kiedy jest nowa cena lub zmiany cen biletów/wprowadzenie biletów lub od kiedy otwarto daną atrakcję. Zazwyczaj dostawałem odpowiedź, że od ponad roku, dużo tez odpowiedzi było, że od ponad dwu lat, tylko jedna osoba powiedziała, że w tym roku wprowadzono nowe opłaty (na przynajmniej 30 miejsc). Wydania były chyba z kwietnia i maja wycieczki sierpień-wrzesień. Co więcej po powrocie poszedłem do księgarni i wyszperałem poprzednie wydanie przejrzałem i porównałem ze swoim i żadna cena nie uległa zmianie! Ktoś po prostu zrobił kopiuj wklej i zmienił numer wydania.
Ja naprawdę rozumiem, że to jest żmudna praca, ale nie by nie kiwnąć nawet palcem przy nowym wydaniu? i to nie tyczy się jednego konkretnego przewodnika tylko chyba wszystkich, bo przejrzałem w sumie 5 i nigdzie informacje nie były aktualizowane.
Niestety po tym i po braku odpowiedzi ExpressMap jest dla mnie skreślony z listy przewodników podobnie jak Pascal.
W tym roku sam przygotowuje przewodnik wyszukuje miejsc i godzin otwarcia, żmudna robota, ale przynajmniej szlak mnie nie trafi, prze czyjaś niekompetencje.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość