Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lista obszarów zagrożonych , aktualizowana co piątek
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... e_neu.html
English https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... cationFile

informacja odnośnie darmowych testów (dzięki @manyaky)

antygen Berlin: https://schnelltestberlin.de/
niemcy-covid,1467,154246?start=1640#p1496415

- Berlin: Coronatest.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1520#p1491322
- NRW: Novida-test.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1500#p1488748
- Berlin: 100test.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1500#p1489257

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1830 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 92  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Niemcy covid
#1061 PostWysłany: 12 Maj 2021 21:43 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Krajów: 10 / 4.7%
Zbanowany
niebieski
Oho... to się Niemcy rzucą na zakupy, papierosy i paliwo do Polski ;)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#1062 PostWysłany: 13 Maj 2021 05:33 

Zbanowany
Przecież przygraniczni mogli jeździć jeśli dobrze przeczytali przepisy a nie ulegli magii mediów. Nie sadzisz chyba ze z Berlina będą łapać okazje ?
 Profil Relacje PM off  

#1063 PostWysłany: 13 Maj 2021 08:49 

W Niemczech weszly nowe przepisy od dzisiaj i wyglada na to, ze moja wycieczka na kanary wlasnie poszla sie .....
Z koncem maja planowalem przyjechac autem z PL i wyleciec z BER. Jesli mam placic dodatkowo jeszcze za tesy na powrocie do lotniska BER, to mam ich gdzieś.

https://www.bundesgesundheitsministeriu ... ev-en.html
Travellers by air or after a previous stay in a high-incidence or area of virus variant of concern must be tested prior to departure and must present a negative test result to the carrier, e.g. the airline. Proof may also be required at the entry control in Germany by the Federal Police.

PL przeniesli do grupy ryzyka (nie wysokiego), wiec juz mialem nadzieje, ze jest szansa na zwolnienie z testow, ale tutaj juz precyzuja, ze bez wzgledu na to czy bylo sie w kraju ryzyka, czy nawet nie, jesli przylatujesz samolotem, to musisz pokazac test przed odlotem.

Airline passengers entering the country by plane are to observe the basic obligation to furnish proof of testing before departure, irrespective of whether or not they have spent time in a risk area. The proof must be presented to the carrier before departure abroad.
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... cationFile

Czy ktos trafil na informacje w nowych przepisach, czy tranzyt z lotniska BER autem do Polski zwalnia z obowiązku pokazania testu?

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 13 Maj 2021 10:30, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź niekulturalna/obrażająca innych/używanie słów wulgarnych, obraźliwych.
 Profil Relacje PM off  

#1064 PostWysłany: 13 Maj 2021 09:00 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Kazdy placi za testy aby wleciec do Niemiec. To moga byc antygenowe-szybkie i tanie,wiec nie ma co sie obrazac i rezygnowac z Kanarow.
 Profil Relacje PM off
Kański lubi ten post.

#1065 PostWysłany: 13 Maj 2021 10:12 

niebieski
Wygląda na to, że przy podróżach lotniczych testowanie można zastąpić zaświadczeniem o szczepieniu lub byciu ozdrowieńcem: https://www.lufthansa.com/xx/en/flight-information.html
 Profil Relacje PM off
4 ludzi uważa post za pomocny.

#1066 PostWysłany: 13 Maj 2021 10:22 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Czy lecąc przez Niemcy (transfer) wymagany jest test? Czy wymóg zostanie zniesiony? W gov.pl widnieje taka informacja

Wejście na pokład samolotu lecącego do Niemiec jest możliwe tylko z negatywnym wynikiem testu wykonanego najwcześniej 48h przed przylotem (niezależnie od miejsca wylotu). Sprawdź, czy wykonasz szybki test przed odlotem na lotnisku. Zaplanuj więcej czasu. Wymóg posiadania testu przy podróży lotniczej obowiązuje do 12 maja 2021 r. Przy podróży tranzytowej, gdy wjazd do Niemiec odbywa się drogą lądową lub morską wymóg posiadania testu przed wjazdem zależy z jakiego obszaru ryzyka wjeżdża się do Niemiec.

Nie wiem tylko na jakiej podstawie widnieje data 12 maja, skoro w innych miejscach cały czas wskazany jest wymóg testu. Mam lot 20 maja.

#1067 PostWysłany: 13 Maj 2021 11:27 

srebrny
@Kolo9999 w dniu 13.05.2021 nie zostały zaostrzone przepisy w Niemczech, wiec nie siej dezinformacji.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1068 PostWysłany: 13 Maj 2021 11:33 

@jacek96
Ale nic nie ma odnośnie tranzytu. Wcześniej pisali że jak jadę na lotnisko i lecę dalej to w razie zatrzymania na granicy lub po drodze na lotnisko wystarczy okazać bilet i testy nie są wymagane. Teraz niby złagodzili ale podobno testy trzeba zrobić? Czeski film.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 13 Maj 2021 11:48, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#1069 PostWysłany: 13 Maj 2021 12:52 

Widzę, ze na PL stronie rządowej zaktualizowali już ostatnie rozporządzenie dla Niemiec.
https://www.gov.pl/web/niemcy/informacj ... -niemczech

W zakładce "tranzyt (przejazd) przez Niemcy" przetłumaczyli co wyżej przytoczyłem z niemieckiego rozporządzenia:
"Wejście na pokład samolotu lecącego do Niemiec jest możliwe tylko z negatywnym wynikiem testu (niezależnie od miejsca wylotu). Szybkie testy antygenowe mogą być wykonane najwcześniej 48h (test PCR, LAMP, TMA 72h) przed planowaną godziną lądowania w Niemczech."

W innej zakładce z wjazdem do Niemiec napisali, ze zasady te maja obowiązywać do 30 czerwca.

Oprócz testów do Hiszpanii, nie zamierzam dopłacać jeszcze 40 EUR/osobe za testy na przylot do Niemiec, wiec mój wyjazd rodzinny na kanary z wylotem z BER sobie niestety póki co musze odpuścić.
 Profil Relacje PM off  

#1070 PostWysłany: 13 Maj 2021 13:02 

No dobra ale jadąc na lotnisko w Berlinie nie trzeba robić testów? Czy trzeba? Było wcześniej info że osoby w Tranzycie nie muszą robić testów?
 Profil Relacje PM off  

#1071 PostWysłany: 13 Maj 2021 13:19 

@gromanek Wydaje mi się, że mowa o obowiązkowych testach jest tylko w przypadku PRZYLOTU do Niemiec. Jeśli wylatujesz z BER na zasadzie tranzytu autem z PL, to w zależności od destynacji łapiesz się na zwolnienie z testów.
 Profil Relacje PM off  

#1072 PostWysłany: 13 Maj 2021 13:20 

Zbanowany
@gromanek: nie musisz jak przyjedziesz z Polski na lotnisko BER. Bardziej pytałbym się czy dostaniesz kartę pokładową od linii lotniczej bez testu ?
Ale na miejscu zrobisz darmowy szybki - test teraz co parking przy sklepach spożywczych masz punkty 'testujące' oparte o szybkie testy ' na polski dowód tez Ci zrobią darmowy raz w tygodniu.
Drukują bez problemu 'wynik testu'
nie wnikam w jakość tych testów ' ale papier masz i bardziej to jest wytarcie dziurek nosa niż pobranie próbki do testów.
Niektóre punkty chcą podanie adresu niemieckiego zamieszkania ale to jest deklarowane, a nie sprawdzane przez nich.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 13 Maj 2021 14:46, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#1073 PostWysłany: 13 Maj 2021 14:11 

Ciekawe jest to na tej naszej rządowej stronce przytoczonej przeze mnie wyżej, że do samolotu wpuszczają TYLKO z testem, natomiast niżej dodane jest, że szczepienia zwalniają z testu przy WJEŹDZIE do Niemiec. Dla mnie wjazd = przylot, ale skoro wyżej napisali, ze wlecieć można tylko z testem, to ciekaw jestem czy na lotniskach będą również uwzględnianie szczepienia?
 Profil Relacje PM off  

#1074 PostWysłany: 13 Maj 2021 14:32 
Awatar użytkownika

Kolo9999 napisał(a):
W Niemczech weszly nowe przepisy od dzisiaj i wyglada na to, ze moja wycieczka na kanary wlasnie poszla sie .....
Z koncem maja planowalem przyjechac autem z PL i wyleciec z BER. Jesli mam placic dodatkowo jeszcze za tesy na powrocie do lotniska BER, to mam ich gdzieś.

To nie są nowe przepisy. Od końca marca było to rozporządzenie i nic się w związku z podróżami lotniczymi nie zmieniło. Niestety każda podróż lotnicza nawet tranzytowa wymaga testu przy wlocie do Niemiec, teraz jedynie dodali możliwość innych zaświadczeń.
 Profil Relacje PM off  

#1075 PostWysłany: 13 Maj 2021 15:03 

Loty: 8
Kilometry: 7 833
Krajów: 7 / 3.3%
Julian.Wolf napisał(a):
@gromanek: nie musisz jak przyjedziesz z Polski na lotnisko BER. Bardziej pytałbym się czy dostaniesz kartę pokładową od linii lotniczej bez testu ?
Ale na miejscu zrobisz darmowy szybki - test teraz co parking przy sklepach spożywczych masz punkty 'testujące' oparte o szybkie testy ' na polski dowód tez Ci zrobią darmowy raz w tygodniu.
Drukują bez problemu 'wynik testu'
nie wnikam w jakość tych testów ' ale papier masz i bardziej to jest wytarcie dziurek nosa niż pobranie próbki do testów.
Niektóre punkty chcą podanie adresu niemieckiego zamieszkania ale to jest deklarowane, a nie sprawdzane przez nich.

Ciekawe to co mówisz, w Ba-Wü nie chcieli zrobić nawet na niemiecki dowód z adresem gdzie indziej, potrzebne było zaświadczenie o zameldowaniu w mieście przeprowadzania testu.
 Profil Relacje PM off  

#1076 PostWysłany: 13 Maj 2021 16:32 

srebrny
Tak tez jest w Berlinie, a tego, co wypisuje Julian Wolf nie biorę poważnie.
 Profil Relacje PM off  

#1077 PostWysłany: 13 Maj 2021 17:24 

niebieski
za to w Hesji sprawdzaja tylko zgodnosc imienia i nazwiska z rejestracja. Bez problemu robilem darmowy test na polski dowod i miejscowy adres.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#1078 PostWysłany: 13 Maj 2021 17:45 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Robiłem test w Berlinie i nikt mi adresu ani anmeldungu nie sprawdzał.
 Profil Relacje PM off  

#1079 PostWysłany: 13 Maj 2021 18:37 

Loty: 1
Kilometry: 3 670
Krajów: 2 / 0.9%
We wtorek lądowalłem o 2310 w Ber myślałem że będzie sprawdzany test i zaskoczenie nie było ank 1 policjanta. Wyjście z lotniska jak za dobrych starych czasów :)
 Profil Relacje PM off  

#1080 PostWysłany: 13 Maj 2021 19:05 
Awatar użytkownika

Leciał ktoś już po 12 maja tranzytem przez Niemcy?
Jak czytam ich strony rządowe i strony Lufthansy to nie rozumiem.
Najpierw jest wielkimi wołami o tym, że wszyscy muszą robić testy, ale potem jest, że
Cytuj:
Certain groups of persons are exempt from the registration and proof requirement. These include: Persons entering the Federal Republic of Germany for transit purposes only.
. Ja niestety nie wiem o jakim proof mowa. Wcześniej jest tylko o testach, a potem się pojawia ten proof. (https://www.lufthansa.com/de/en/entry-into-germany)
Podobnie głupi jestem przy lekturze ich strony rządowej. Tzn. napawa mnie optymizmem (brak testu), ale niestety nie jest to jasno powiedziane.
Cytuj:
Es gelten die gleichen Ausnahmen wie bei der digitalen Einreiseanmeldung; also insbesondere für Personen, die lediglich durch ein Risikogebiet durchgereist sind und dort kein Zwischenaufenthalt hatten, nur durch Deutschland durchreisen und das Land auf schnellstem Weg wieder verlassen und im Rahmen des Grenzverkehrs für Personen, die weniger als 24 Stunden in einem Risikogebiet waren bzw. nur für bis zu 24 Stunden nach Deutschland einreisen.
Czyli ja to rozumiem tak, że jak mam tranzyt, to nie muszę mieć testu, tak samo jak nie muszę się rejestrować przed przyjazdem (https://www.auswaertiges-amt.de/de/quarantaene-einreise/2371468).
No, ale może rozumiem jak mi wygodnie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1830 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 92  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość