Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 416 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 29 Lut 2012 18:20 

spacerkiem, z lotniska do portu to rowniutkie 1,5 h.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#122 PostWysłany: 05 Mar 2012 04:05 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Kto wybiera sie do TORP na jednodniowke 21.04 lub 23.06?

#123 PostWysłany: 05 Mar 2012 11:46 

Loty: 163
Kilometry: 188 335
Krajów: 19 / 8.9%
szkoda napisał(a):
w kiwi przy porcie byly wczoraj jedynie krewetki w pancerzykach po 34,90 NOK. z prawie kilograma, po obraniu zostalo moze 200 g :D

100krotka napisał(a):
krewetki małe 25NOK/kg ( w pancerzykach)
krewetki większe 98NOK/kg (bez pancerzyków)
łosoś 400g 37NOK
pstrąg tęczowy 500g tez jakoś niecałe 40NOK

Czyli wniosek taki, że lepiej kupić te droższe ;)
Chyba że podajesz masę po rozmrożeniu/podgotowaniu?

#124 PostWysłany: 05 Mar 2012 15:26 

wniosek tego taki, ze krewetki mrozone w polskim auchan sa tansze :P
nie mam w domu wagi, ale po obraniu z niecalego 0,9 kg zostalo ~200-250 g.
te krewetki nie byly mrozone - byly bardzo mocno schlodzone. podejrzewam, ze byly wylowione tego samego dnia i trzymane w lodzie, tak jak swieze ryby, a pozniej wlozone do chlodziarki sklepowej. juz wczesniej mialem okazje obierac krewetki i zdawalem sobie sprawe ile z nich pozniej zostaje i ile z tym jest roboty ... dlatego z checia kupilbym juz obrane, ale niestety nie bylo :) w sklepie RIMY, ktory jest po drodze, rowniez nie bylo.
w kazdym badz razie ... przysmazone na maselku z czosnkiem i swieza bagietka do tego - smakowaly wysmienicie:)
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 11 Mar 2012 20:36 

w Norwegii w każdym miejscu, nawet w pociągu można zapłacić kartą. Jednak jeśli nie masz karty tłoczonej mogą być problemy w pociągu, więc myślę że warto wziąć trochę koron :)

#126 PostWysłany: 11 Mar 2012 22:39 

niebieski
Ja tam te 100NOK co najmniej zawsze sobie biorę. :)
Btw. właśnie skończyłem pisać relację z ostatniego wypadu do Sandefjord. :)
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 11 Mar 2012 22:59 

niebieski
ukash16mk napisał(a):
Gdzie będzie można ją zobaczyć? Przyda mi się :)
Mam nadzieję że pogoda dopisze.

Mały offtop:
Masz świetny podpis!! Mógłbym powiedzieć: Jag med! :D
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 14 Mar 2012 11:52 

Zbanowany
i co z tym rowerem? przerabiał ktoś?
jest wypożyczalnia na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 14 Mar 2012 13:34 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Byłem wczoraj w Torp i powiem jak to wygląda z moich obserwacji, po pierwsze wspomnianej wypożyczalni rowerów nie ma, wczoraj było 15stopni i gdyby była to chętnie bym skorzystał. Nie ma także skuterów. Co do cen to w strefie 'wolnocłowej' powiem tak, słodycze okropnie drogie (batonik Mars wychodzi około 12zł, mała paczka M&M około 23zł, kilogramowa paczka M&M 65zł, trójkątne czekoladki - nie pamiętam nazwy od 50-60zł), ale jeśli chodzi o alkohol, to oczywiście nie jest tani, ale przesadą jest chyba mówienie, że jest tam ekstremalnie drogi. Ceny wychodzą podobnie niż w zwykłych sklepach w Polsce, mi udało się kupić buteleczkę czegoś co w Polsce muszę zamawiać przez Internet za 82zł za litr - (u nas kosztuje 76zł za 0,7l + wysyłka) :)

Co do koron, też polecam wziąć kartę, bo ciężko potem trafić, zwłaszcza, że za takie drobniaki jak 10-20 koron za bardzo nic tam się nie kupi:)

#130 PostWysłany: 14 Mar 2012 14:08 

niebieski
Zawsze jak jakieś korony mi zostają, to zachęcają do kolejnej wizyty w Norwegii! :) A 1NOK dostał już chyba każdy mój znajomy - wszystkim się podobają norweskie jednokoronówki ;D
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 22 Mar 2012 16:54 

Loty: 1
Kilometry: 1 027
Krajów: 2 / 0.9%
Witam! Niedługo lecimy do Norwegii na 12h , interesują mnie ceny picia w Sandefjord lub w Duty & Tax Free w Torp. Czy może bardziej się opłaca nadać bagaż z WAW.

PS: Jakie są ceny w Duty & Tax Free na Okęciu?
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 22 Kwi 2012 13:29 

Cześć! Od jakiegoś czasu śledzę forum, ale dopiero co założyłem konto także witam wszystkich.
I od razu mam pytanie, jak oceniacie szanse wyloty samolotu do Torp i z Torp do Gdańska 1 maja br? Czytałem ten wątek, ale nie znalazłem odpowiedzi, sprawdzałem też na METAR, ale za wiele mi to nie mówi...
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 22 Kwi 2012 13:37 
Awatar użytkownika

niebieski
witaj,
wczoraj bylem w torp kolejny raz . lotnisko jest malutkie i jesli jest tak zawsze jak to bywa ostatnio (tzn. z samolotu wychodzi sie do hali, gdzie oczekuja odlatujacy) to przesiadka na ten sam samolot jest do wykonania. wchodzisz do hali gdzie jest sklep i zaraz ustawiasz sie do kolejki, gdzie stoja ludzie na samolot, ktorym przyleciales. jesli nic na torpie nie pokombinuja to spokojnie sie uda, ale jesli.....
jednym slowem ryzyk fizyk... :-)
pozdrawiam

#134 PostWysłany: 22 Kwi 2012 14:03 
Awatar użytkownika

niebieski
teraz widze, ze chyba nie o to w pytaniu chodzilo....ale jak juz napisalem to moze komus sie przyda....

#135 PostWysłany: 22 Kwi 2012 17:40 

Witam,
po 24h w Torp/Sandefjord:
1) grzejnik w klatce schodowej pietrowego parkingu zostal zdjety (jest zimno i wilgotno, a noca tak czy inaczej przechodzi sporo osob ...co wlasciwie i tak nie ma az tak wielkiego znaczenia, tylko jezeli ktos poszukuje ciut cieplejszego miejsca; jezeli ktokolwiek bedzie potrzebowal 'glebszej drzemki' ...nabawi sie nerwicy) - nie polecam zadnego pietra, a tylko i wylacznie parter pod schodami, jest tam cos w stylu wykladziny, a wiec nie goly beton...

2) po kazdym przylocie wizza z Katowic (nie wiem jak z reszta) po chwili pojawia sie na pierwszym lub drugim postoju (zaraz przed wejsciem na hale lotniskowa) darmowy autobus, ktory zawiezie kazdego do oddalonej o 2 km stacji kolejowej (tory prowadza prosto do Sandefjord, a wiec jedziemy w strone miasteczka) - zaraz od stacji kolejowej mamy 50 minut dosyc preznego spacerku do centrum Sandefjord - druga opcja jest autostop, ktory zabral znajomego po 2 minutach marszu, a trzecia sam pociag... my wybralismy ten srodek transportu w drodze powrotnej - koszt biletu 35 NOK (cena ze znizka studencka) -- po wejsciu do pociagu i sygnale odjazu, pani konduktor wlasciwie 'teleportowala' sie do nas (sprawdzila bilety oraz poprosila o dokumenty uprawniajace do znizki - na szczescie polskie legitymacje przeszly).

3) nie oplaca sie chodzic po centralnej czesci miasteczka... warto jedynie przejsc sie przez glowny plac w strone portu, zwiedzic port - rybacy? chetnie rozmawiaja z 'obcymi' i wpuszczaja na swoje lajby, snujac opowiesci o lodowcach, a dalej oddalic sie od samego sandefjord w strone poludniowa

4) Jedzenie jest tanie, ale dla Norwegow - Polak opakuje widok cennikow w pieknie "o kur..": frytki 70/100NOK, kebab 80/120 NOK, cena kawy oscyluje w granicach 15 NOK ...w stanie krytycznego glodu oplaca sie wejsc do McDonalda i kupic burgera, dwa, trzy ? na wynos (z tego co wytlumaczyl nam kasjer oraz przypadkowy Norweg, ceny podane sa dla osob kupujacych na wynos oraz na miejscu i z tego co tam wymachali palcami po cenniku, zrozumialem, ze na wynos jest taniej, tak tez kupilismy i faktycznie zaplacilismy mniejsza sume, a i tak zjedlismy w srodku za kasami ;p ) ch.burger - 10NOK, kawa - 10NOK

Jako, ze bylismy pierwszy raz w Sandefjord, zobaczylismy sporo rzeczy, na ktorych jedynie stracilismy czas... z okolic do ktorych dotarlismy (pieszo + stop) wybralem droge, ktora osobiscie wybralbym drugi raz, bez zbednych minut na ogladanie uliczek ze sklepami i sztucznie usypanych glazow - a i wcale nie taka zla trasa (czesciowa obejmuje ja bodajze czerwony szlak, w pewnych momentach jest naprawde milo i przyjemnie ...i mozna sie powspinac ;) )

Image

trasa rysowana bez glebszej dokladnosci w g.earth, w niektorych miejscach trzeba okrazyc sciany, w niektorych jadac stopem znowu wrocic na czesc brzegowa, jezeli ktos planuje isc w ten sposob ...zaleznie od czlowieka i jakiegos planu, o ile z takim sie leci :P

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 22 Kwi 2012 18:00 

A ile czasowo zajmuje "czerwona" część trasy i co ciekawego można na niej zobaczyć ? ;)

#137 PostWysłany: 22 Kwi 2012 18:27 

Trasa z tanim chinskim krokomierzem to 26 kilometrow (od rozpoczecia wedrowki przy stacji kol. Torp, do stacji kolejowej w Sandefjord) ...wylaczalem na czas przejazdow stopem w czesci oznaczonej czerwona trasa. Ruszylismy w tamte strony kolo 12, wrocilismy przed szarowka prosto na stacje kolejowa i nie byla to taka pozna pora, ale ze wzgledu na mocno spuchniete nogi odpuscilismy dalsze zwiedzanie innych bliskich stron.
Co mozna zobaczyc ...skaly, lasy i pola ...z wyszczegolnieniem na skaly i swietne widoki skalistych brzegow i w dalszej czesci skalistych wysepek oraz pan i panow biegajacych z psami oraz panow na dziwnych rolkach. Nie wiem czy to kwestia szczescia ...nam udalo sie zlapac pare krotkich stopow, a bez nich trasa jest raczej nie do pokonania w ciagu 1 dnia.
Dla osoby przebywajacej pierwszy raz w Norwegii widoki beda niesamowite, dla Stavangerowych itp. bywalcow, bedzie to raczej pewna odmiana nudy, chociaz wieksza mozna znalezc w najblizszych okolicach i centrum Sandefjord, wiec polecam jednak przejscie przynajmniej kilku kilometrow w strone poludniowa.

Trzeba liczyc sie takze z tym, ze wybywajac za daleko... mozemy utknac w naprawde chlodnym i wietrznym miejscu bez mozliwosci zautomatyzowanego powrotu... a po dosyc dlugiej trasie osoby, ktore malo wedruja najzwyczajniej w swiecie opadna z sil na powrot, co moze przyczynic sie do spoznienia na powrotny lot. Wiec dlugie trasy z rozwaga, wlasciwym podejsciem i ocena wlasnych mozliwosci.
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 22 Kwi 2012 21:02 

tomwie napisał(a):
witaj,
wczoraj bylem w torp kolejny raz . lotnisko jest malutkie i jesli jest tak zawsze jak to bywa ostatnio (tzn. z samolotu wychodzi sie do hali, gdzie oczekuja odlatujacy) to przesiadka na ten sam samolot jest do wykonania. wchodzisz do hali gdzie jest sklep i zaraz ustawiasz sie do kolejki, gdzie stoja ludzie na samolot, ktorym przyleciales. jesli nic na torpie nie pokombinuja to spokojnie sie uda, ale jesli.....
jednym slowem ryzyk fizyk... :-)
pozdrawiam

Ja byłem dziś w Torp - wracałem tym samym samolotem. Po wylądowaniu od razu wszedłem do hali odlotów i ustawiłem się w kolejce do odprawy. Zanim zaczęli wpuszczać pasażerów do samolotu czekałem jakieś 10 minut, więc nawet w przypadku konieczności powtórnej kontroli bezpieczeństwa spokojnie się zdąży. Lotnisko jest bardzo małe, ruch raczej niewielki, więc kolejka do kontroli bezpieczeństwa minimalna

#139 PostWysłany: 22 Kwi 2012 21:51 

l0max napisał(a):
Trasa z tanim chinskim krokomierzem to 26 kilometrow (od rozpoczecia wedrowki przy stacji kol. Torp, do stacji kolejowej w Sandefjord) ...wylaczalem na czas przejazdow stopem w czesci oznaczonej czerwona trasa. Ruszylismy w tamte strony kolo 12, wrocilismy przed szarowka prosto na stacje kolejowa i nie byla to taka pozna pora, ale ze wzgledu na mocno spuchniete nogi odpuscilismy dalsze zwiedzanie innych bliskich stron.
Co mozna zobaczyc ...skaly, lasy i pola ...z wyszczegolnieniem na skaly i swietne widoki skalistych brzegow i w dalszej czesci skalistych wysepek oraz pan i panow biegajacych z psami oraz panow na dziwnych rolkach. Nie wiem czy to kwestia szczescia ...nam udalo sie zlapac pare krotkich stopow, a bez nich trasa jest raczej nie do pokonania w ciagu 1 dnia.
Dla osoby przebywajacej pierwszy raz w Norwegii widoki beda niesamowite, dla Stavangerowych itp. bywalcow, bedzie to raczej pewna odmiana nudy, chociaz wieksza mozna znalezc w najblizszych okolicach i centrum Sandefjord, wiec polecam jednak przejscie przynajmniej kilku kilometrow w strone poludniowa.

Trzeba liczyc sie takze z tym, ze wybywajac za daleko... mozemy utknac w naprawde chlodnym i wietrznym miejscu bez mozliwosci zautomatyzowanego powrotu... a po dosyc dlugiej trasie osoby, ktore malo wedruja najzwyczajniej w swiecie opadna z sil na powrot, co moze przyczynic sie do spoznienia na powrotny lot. Wiec dlugie trasy z rozwaga, wlasciwym podejsciem i ocena wlasnych mozliwosci.

Tu znajomy(o ile to wy, sosnowiczanie ;) ), skontaktowałbym się na priv, ale nowoużytkownikom nie wolno.
Wracając do tematu, radzę przemyśleć temat couchsurfing przy powrocie następnego dnia, ostatecznie u mnie ta opcja nie wypaliła, a nocleg na lotnisku i parkingu był całkiem znośny.
w maju Malmo, więc w przeciągu miesiąca będę miał "zaliczone" wszystkie państwa Skandynawii. Woda w KIWI - 8 koron, i to jeszcze taka najtańsza, dyskontowa, w drodze powrotnej zostałem obdarowany przez wracających do Wrocławia kolejną butelką(serdecznie pozdrawiam, jeśli to czytacie), z autostopem nie ma problemu - ja pokonałem trasę od stacji kolejowej przy lotnisku do marketu przy drodze 303(nazwa mi z głowy wyleciała,kilkanaście minut spaceru do centrum Sandefjord, nad morze).Dwukrotnie, po przylocie pierwszy samochód jaki jechał, na powrót musiałem kilka minut zaczekać, ale bezproblemowo ogólnie.Samo miasteczko po jakimś czasie nudzi, tak długiej rundki nie zrobiłem, czego trochę żałuję, ale w końcu, to pierwszy pobyt tamże, ze względu na niezłe połączenia Ryana pewnie tam jeszcze zawitam :)
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 23 Kwi 2012 12:05 

Właśnie byliśmy w sobotę (21.IV) za 8zł w obie strony z Wrocławia.
Wypad super, bardzo klimatyczne miasteczko.

Byliśmy w 4osoby i zdecydowaliśmy się na wariant dojazdu TAXI, wyczytałem na forum ze koszt to 150 koron, jednak jak się okazało to cena w dni robocze.

Cena TAXI z Torp do Sandefjord w weekend to 250 koron w jedna stronę.
Opłaca się więc już przy 4 osobach ale najlepiej zorganizować się w 6 lub 8 osób i wziąść TAXI BUSa - wychodzi bardzo sensownie i szybko.

Kilka fotek:
Załącznik:
DSC_2799.jpg
DSC_2799.jpg [ 217.54 KiB | Obejrzany 1656 razy ]

Załącznik:
DSC_3011.jpg
DSC_3011.jpg [ 188.66 KiB | Obejrzany 1656 razy ]

Załącznik:
DSC_3206.jpg
DSC_3206.jpg [ 196.82 KiB | Obejrzany 1515 razy ]
Image

Ostatnio edytowany przez kwazar, 24 Kwi 2012 11:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 416 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość