Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Krym - wiza?
#41 PostWysłany: 07 Cze 2016 10:51 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
@Higflyer nie zachęcam, tylko pytam się, czy przy obecnych wizach jest wpisana trasa, czy tylko miasto i adres firmy która cię zaprasza.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#42 PostWysłany: 07 Cze 2016 10:57 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 71 075
Krajów: 22 / 10.3%
Zbanowany
Chilavert napisał(a):
No no, wypowiedź godna dziennikarza RT.

No teraz padłem. Przeczytaj moje posty, relacje. Ile razy zachęcam odwiedzić Ukrainę i ile razy wypowiadam się o niej bardzo pozytywnie. Dzieknnikarz RT :lol:
Ale fakty to fakty i nie można z nimi dyskutować.
Większośc Krymu zamieszkują Rosjanie, także odpowiedz sobie sam gdzie mogli chcieć przynależeć.
Ja wiem, że teraz w Polsce pisze się o Rosji źle albo wcale. Co do Donbasu to jedź tam w koszulce Ukrainy i zobaczysz jak miło Cię ludzie przywitają. :D
A najlepiej to zjedz Roshena i bądź dumny z siebie że tak wspierasz Ukrainę. ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#43 PostWysłany: 07 Cze 2016 11:02 

Zeus napisał(a):
@Higflyer nie zachęcam, tylko pytam się, czy przy obecnych wizach jest wpisana trasa, czy tylko miasto i adres firmy która cię zaprasza.

We wniosku wizowym wpisujesz miasta które odwiedzisz. Jeśli spędzisz kilka dni w Moskwie i kilka dni na Krymie to masz wtedy voucher z Moskwy i voucher z Krymu. Coraz częściej Rosjanie sprawdzają czy rzeczywiście jedziesz do miejsca skąd masz voucher. Odradzam dziwne kombinacje z wizami rosyjskimi i voucherami.

Ostatnio edytowany przez Zeus, 07 Cze 2016 11:04, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 PM off  

#44 PostWysłany: 07 Cze 2016 13:09 

Loty: 70
Kilometry: 131 843
Krajów: 23 / 10.8%
JarekGdynia napisał(a):
Ale fakty to fakty i nie można z nimi dyskutować.
Większośc Krymu zamieszkują Rosjanie, także odpowiedz sobie sam gdzie mogli chcieć przynależeć.
Ja wiem, że teraz w Polsce pisze się o Rosji źle albo wcale. Co do Donbasu to jedź tam w koszulce Ukrainy i zobaczysz jak miło Cię ludzie przywitają. :D
A najlepiej to zjedz Roshena i bądź dumny z siebie że tak wspierasz Ukrainę. ;)

Skoro nie robisz tego z premedytacją, to znaczy, że jesteś ignorantem. Zachęcasz do wyjazdu na Ukrainę i jednocześnie na Krym? Ukraińcom też to mówisz? Jakoś nikt z moich znajomych, którzy jeździli na półwysep nawet nie pomyślał żeby jechać na ten "ruski". Może się dowiedz od kiedy i dlaczego Rosjanie stanowią większość ludności na Krymie. Ciekawe, że tak ochoczo wyrażali tę ochotę pod lufami karabinów, a tych którzy nie wyrażali odwiedzali smutni panowie, bynajmniej nie lokalni. A to, że ruska machina propagandowa skutecznie wmówiła ludziom by nienawidzić swoich rodaków, ma być argumentem za czymkolwiek? Zauważ, że najbardziej szczęśliwi z życia w Rosji są ci, którzy cały rok jedzą cebulę i ziemniaki mieszkając w ziemiankach. Przypomnij sobie, że nie tylko ta część obwodu ługańskiego i donieckiego znajdująca się pod okupacją jest rosyjskojęzyczna. Pierwotnie miało być wielkie powstanie całej wschodniej i południowej Ukrainy i jakoś nie starczyło entuzjazmu do walki z "faszyzmem". Ale dobrze, że przyznajesz, iż twoje wizyty na Krymie nie są motywowane względami turystycznymi, tylko politycznymi. O to mi chodziło.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 07 Cze 2016 13:27 

Chilavert napisał(a):
Skoro nie robisz tego z premedytacją, to znaczy, że jesteś ignorantem. Zachęcasz do wyjazdu na Ukrainę i jednocześnie na Krym? Ukraińcom też to mówisz?

A co to, jakieś święte krowy, żeby im nie mówić? Rozmawiałem z moją koleżanką z Ukrainy, powiedziałem, że planuję zwiedzić Krym, na co ona odpowiedziała, że już tam nie pojedzie. Ale ja jej przecież za blond warkocz ciągnął na siłę nie będę. I tyle. Jeszcze by brakowało, by Ukraińcy ingerowali, gdzie ja mam podróżować. Mnie jedyne co interesuje to mój późniejszy komfort przy przekraczaniu granicy ukraińskiej, bo jeśli mam mieć jakieś nieprzyjemności to zmuszony będę wymienić paszport. Chyba, że dojrzeją i plotki o tych szykanach się nie potwierdzą.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 07 Cze 2016 13:34, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#46 PostWysłany: 07 Cze 2016 13:29 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Przypominam Wszystkim udajacym sie na Krym o ostrzezeniu polskiego MSZ, bo jak na razie nie ma ochrony konsularnej ze strony RP:

http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_kon ... rozujacych

Ukraina (Krym) - ostrzeżenie dla podróżujących
Kod:
W związku z brakiem możliwościami skutecznego sprawowania przez Konsulat Generalny RP w Odessie jakichkolwiek funkcji, w tym opieki konsularnej, na terytorium Autonomicznej Republiki Krymu (ARK) oraz m. Sewastopol, MSZ ponawia wezwanie do opuszczenia Krymu/ARK przez obywateli polskich i wzywa do nieudawania się na te tereny.

MSZ dokłada wszelkich starań, aby zawarte w tym miejscu dane były rzetelne, wyczerpujące i aktualne, jednak mają one charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń. Treść powyższego ostrzeżenia pozostaje aktualna do czasu publikacji nowego komunikatu.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 07 Cze 2016 13:44 

niebieski
A to opieki konsularnej nie może zapewnić ambasada w Moskwie?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 07 Cze 2016 14:15 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Przypuszczam, ze gdyby tak bylo, to MSZ umiesciloby na swojej stronie taka informacje, ale wtedy oznaczaloby, ze uznaje ten teren jako rosyjski. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 07 Cze 2016 14:39 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 71 075
Krajów: 22 / 10.3%
Zbanowany
Chilavert napisał(a):
Zachęcasz do wyjazdu na Ukrainę i jednocześnie na Krym?

Oczywiście? A co w tym złego? Zachęcam, żeby jeździć na Ukrainę, na Krym a również do Rosji. W każdym z tych miejsc każdy znajdzie coś dla siebie. Dlaczego miałbym zniechęcać forumowiczów od pięknych miejsc?

Chilavert napisał(a):
Jakoś nikt z moich znajomych, którzy jeździli na półwysep nawet nie pomyślał żeby jechać na ten "ruski"

U mnie wielu znajomych ponownie by pojechało, gdyby nie było to takie skomplikowane. I nie ważne czy Krym będzie ukraiński, rosyjski czy chiński. Po prostu jest tam wiele miejsc które warto zobaczyć. I szkoda tego nie robić ze względów politycznych. Ale kto co lubi. ;)

Chilavert napisał(a):
.
że tak ochoczo wyrażali tę ochotę pod lufami karabinów,

:lol: Proponuje mniej TVNu. Chyba nie widziałeś jak wielkie brawa i uznanie miały oddziału berkutu wracające z Majdanu. Pogadaj z ludźmi jeśli masz tam jakich znajomych zamiast uprawiać antyrosyjską propagande. Na Krymie w szkołach język ukraiński nie był obowiązkowy a dogadanie się tam w tym języku było niemożliwe.
Było tam zdecydowanie więcej flag,koszulek Rosji niż Ukrainy.
Ale dalej możesz się fazować że biedni ludzie zostali zmuszeni polubić Rosję. Tylko to nie forum wp czy onetu, że ktoś będzie wierzył w te brednie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#50 PostWysłany: 07 Cze 2016 20:38 

niebieski
Higflyer napisał(a):
Nie wolno robić co się chce. W Rosji musisz się meldować, po przyjeździe.

Trzeba się meldować przy pobycie ponad 7 dni w jednym miejscu. Jeśli ktoś chce pojechać na Krym na 3-4 dni, to obejdzie się bez tego, zwłaszcza jesli ma już meldunek np. z Moskwy. Poza tym - pieczątka meldunkowa stawiana jest na odwrocie karty migracyjnej, odbieranej przy wyjeździe z Rosji, więc później w paszporcie żadnego śladu po meldunku (nawet "krymskim") nie będzie
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 07 Cze 2016 22:27 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Zanim udacie sie na Krym, proponuje przeczytac:

Półwysep Krymski – formalno-prawne warunki podróży dla obywateli Polski?

Pozdrawiam.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 07 Cze 2016 22:54 

pietia napisał(a):
Higflyer napisał(a):
Nie wolno robić co się chce. W Rosji musisz się meldować, po przyjeździe.

Trzeba się meldować przy pobycie ponad 7 dni w jednym miejscu. Jeśli ktoś chce pojechać na Krym na 3-4 dni, to obejdzie się bez tego, zwłaszcza jesli ma już meldunek np. z Moskwy. Poza tym - pieczątka meldunkowa stawiana jest na odwrocie karty migracyjnej, odbieranej przy wyjeździe z Rosji, więc później w paszporcie żadnego śladu po meldunku (nawet "krymskim") nie będzie

Przecież jak się zatrzyma w hotelu, hostelu na Krymie to go hotel zamelduje od razu, a nie będzie czekał 7 dni. Przecież gdzieś musi mieszkać na tym Krymie. @pietia jakieś dziwne rzeczy wypisujesz.
 PM off  

#53 PostWysłany: 07 Cze 2016 23:21 

srebrny
ah widze czasy sie zmieniaja, ale nie w Rosji.
nadal u nich te upierdliwe ''registrowki'' zostaly.
po co to ? pewnie sami Rosjanie nie wiedza..
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 08 Cze 2016 00:06 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
A propos obowiązku meldunkowego w Rosji, od kwietnia 2011 obowiązują nowe (łagodniejsze) przepisy:

http://wiza.info/obowiazek-rejestracji
Kod:
Obowiązek rejestracji dotyczy obecnie wyłącznie pobytów dłuższych niż 7 dni roboczych.

Wszyscy obcokrajowcy przebywający w Rosji dłużej niż 7 dni roboczych mają obowiązek niezwłoczne­go zameldowania się (rejestracji) najpóźniej siódmego dnia roboczego licząc od daty wjaz­du. Jeśli całkowity pobyt w Rosji przekracza 7 dni roboczych, ale w każdej miejscowości planują Państwo być maksymalnie 1-3 dni, konieczna jest rejestracja przynajmniej w jednej wybranej miejscowości - najpóźniej siódmego dnia roboczego licząc od daty wjaz­du.

Rejestracji dokonują bezpłatnie hotele na okres pobytu. Należy upewnić się, czy hotel do­konał reje­stracji. Hotele prywatne nie mają zwykle uprawnienia rejestracji swoich gości. Jeżeli nocleg jest przewidziany w kwaterze prywatnej, hostelu, apartamencie lub schroni­sku, należy udać się do miejscowego budynku administracji (tzw. OVIR) – opłata wynosi około 100 rubli od osoby. Pry­watne miejsca noclegowe mogą zwykle za dodatkową opłatą (zwykle 25 EUR od osoby) pomóc przy za­łatwieniu for­malności.

http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_kon ... F7.cmsap2p
Kod:
Po przyjeździe do Rosji, przy pobytach dłuższych niż 7 dni roboczych, należy bezwzględnie dopełnić obowiązku meldunkowego (rejestracji), nie później niż siódmego dnia roboczego od dnia przybycia do miejsca pobytu. Organem meldunkowym jest właściwy terytorialnie dla miejsca pobytu oddział Służby Migracyjnej. Goście hotelowi meldowani są na miejscu za pośrednictwem recepcji. Za brak wymaganego meldunku grozi grzywna, a w przypadku dłuższego pobytu bez zameldowania nawet wydalenie. Hotele i podmioty świadczące usługi hotelarskie mają prawo przyjmowania cudzoziemców, którzy utracili dokumenty tożsamości i uzyskali w swoim przedstawicielstwie nowe dokumenty na wyjazd z Rosji, na okres do 10 dni licząc od dnia wydania nowych dokumentów.

Pozdrawiam.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 08 Cze 2016 07:47 

niebieski
Mam wize rosyjską wielokrotną.W ubiegłym roku byłem na Krymie po aneksji ale drogą morską - prom
i nie dostałem żadnej pieczątki i tak samo będzie lecąc samolotem gdyż jesteś to terytorium Rosji
i przeszłeś już kontrolę graniczną.Meldunek to już inna sprawa.

I jeszcze informacja ze strony lotniska

Рейсы из Москвы в Симферополь являются внутрироссийскими. Визовым пассажирам требуется виза РФ

źródło http://www.aeroflot.ru/ru-ru/before_and ... rt_control
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 08 Cze 2016 08:16 

cccc napisał(a):
Zanim udacie sie na Krym, proponuje przeczytac:

Półwysep Krymski – formalno-prawne warunki podróży dla obywateli Polski?

Pozdrawiam.

Proszę tylko ostrożnie z takimi źródłami. Raz napiszą prawdę, drugi raz napiszą z sensem, a potem czterdzieści razy uprawiać będą propagandę:
----------
„Obserwator Polityczny” być może kiedyś był przedsięwzięciem rodzimym, ale tak już nie jest. W marcu został przechwycony przez powołaną dekretem Władimira Putina para-państwową rosyjską fundację „Russkij Mir”, w której radzie zasiadają członkowie rosyjskiego rządu, w tym nie kto inny, jak szef rosyjskiej dyplomacji Siergiej Ławrow [http://russkiymir.ru/en/fund/board-of-trustees/], a dyrektorem jest Wiaczesław Nikonow, doradca ostatniego szefa KGB.
Redaktorem naczelnym „Obserwatora Politycznego” jest Tomasz Klasa, a wydawcą fundacja „Pisanie Książek”, której prezesem jest Piotr Sznajdrowicz, a członkiem jednoosobowej rady Tomasz Kazimierz Ostrowski. Fundacja jest zarejestrowana w kancelarii użyczającej adresy, a o tych panach nie wiemy prawie nic i zwracamy się do naszych czytelników o jakiegokolwiek informacje na ich temat!
Fundacja „Russkij Mir” prowadzi tak zwane „rosyjskie centra” poza granicami Rosji. Lubelskie centrum działa przy UMCS, wrocławskie przy Uniwersytecie Wrocławskim, a słupskie przy Miejskiej Bibliotece Publicznej. Natomiast krakowskie centrum działa pod nazwa „Centrum Kultury i Języka Rosyjskiego” przy Uniwersytecie Pedagogicznym i prowadzi kursy języka rosyjskiego.
Wyprzedzając zarzut od razu powiemy, że redakcja „Rosyjskiej V kolumny w Polsce” nie ma nic przeciwko nauce języka rosyjskiego na uniwersytetach – wręcz przeciwnie. Języka przeciwnika trzeba się uczyć. Uważamy natomiast, że ośrodki nauczania języka rosyjskiego na polskich uczelniach państwowych nie powinny być finansowane przez rosyjską fundację para-państwową, z Sergiejem Ławrowem na czele. Zachodzi bowiem uzasadniona obawa, że przyszli polscy specjaliści od Rosji, trafiający na przykład do biznesu czy dyplomacji, będą tam poddawani indoktrynacji w stylu „Obserwatora Politycznego”. Według Gazety Wyborczej, to właśnie dyrektor krakowskiego „Centrum Kultury i Języka Rosyjskiego” mgr Helena Ples zabiegała o pozyskanie wsparcia „Russkiego Miru” dla wydawcy „Obserwatora Politycznego”.
----------
Całość tutaj: https://www.facebook.com/permalink.php? ... 1225011751
A tutaj próbka ich możliwości: Naprzód Rosjo! Naprzód dzielni synowie Świętej Rusi! Nie wahajcie się!
 PM off
Okowita lubi ten post.

#57 PostWysłany: 08 Cze 2016 09:48 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Don_Bartoss

W tym linku chodzilo nie tylko, ze prawdopodobnie lamiesz prawo Ukrainy jadac tam bez pozwolenia ze strony wladz ukrainskich, ale ze nie ma opieki konsularnej na Krymie:
Kod:
Polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych w sposób następujący odnosi się do podróży na Ukrainę i na Półwysep Krymski: „(…) Ze względu na aneksję Półwyspu Krymskiego (Autonomiczna Republika Krymu, m. Sewastopol) przez Rosję oraz wynikający z tego faktu brak możliwości zapewnienia obywatelom polskim opieki konsularnej na tym obszarze, należy całkowicie powstrzymać się od podróży w ten region.

Wyglada na to, ze jedziesz na wlasna odpowiedzialnosc i nie mozesz liczyc na pomoc konsularna ze strony polskiego MSZ.
Na przyklad gubisz, albo kradna ci paszport i pieniadze, czy tez jakis przypadek losowy i co wtedy?
Moze lepiej byloby skonsultowac sie wczesniej z Konsulatem Polskim w Moskwie?

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 08 Cze 2016 09:51 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
cccc napisał(a):
...
Na przyklad gubisz, albo kradna ci paszport i pieniadze, czy tez jakis przypadek losowy i co wtedy?
...

Zostanie tam i rozpocznie nowe życie? :lol:

Myślę, że On wie gdzie jedzie i co robi, i takie podstawowe pytania są trochę nie na miejscu.

#59 PostWysłany: 08 Cze 2016 09:53 

cccc napisał(a):

Link jest pomocny, ale portal kontrowersyjny, a drugie dno jego działalności nadto oczywiste. O to mi chodziło.
Tak, wiem że na terenie Krymu nie ma polskiej opieki konsularnej. Trzeba zachować spokój, dla mnie to są plany możliwe do zrealizowania dopiero w 2017 r. Natomiast, jak ja sobie coś postanowię to staram się realizować. Tak było z Iranem, Australią. Jestem zatem dobrej myśli co do tego Krymu :)
Jeśli zgubię paszport to wracam do Moskwy i zgłaszam się do Ambasady RP w Moskwie. Tak samo jak Amerykanin gubi paszport w Szczecinie to jedzie do Warszawy do Ambasady USA w Polsce i zgłasza. Idę na posterunek policji na Krymie, mówię że zgubiłem paszport, dostaję kwit w razie gdyby na lotach krajowych sprawdzali dokumenty i nie akceptowali polskiego dowodu. Lecę Aeroflotem albo czymkolwiek do Moskwy, jadę do ambasady i wyrabiam dokumenty.
 PM off  

#60 PostWysłany: 09 Cze 2016 07:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Wg. nowego prawa ukrainskiego pobyty na Krymie, rowniez z ominieciem Ukrainy sa nielegalne i podlegaja postepowaniu karnemu:

Do 8 lat więzienia za nielegalne odwiedzenie Krymu.

MSZ Białorusi ostrzega: wyjazdy na Krym grożą odpowiedzialnością przed ukraińskim prawem

Wyjazdy na Krym dla obywateli Izraela mogą skończyć się sprawą karną

@Don_Bartoss
Jak bedziesz lecial na Krym, uwazaj aby na wizie nie widnialo zapraszajace biuro turystyczne z Krymu tylko np. z Moskwy. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości