Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Kwi 2016 13:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Pojechaliśmy na zlot (zlot F4F we Lwowie) i bez ubezpieczenia. Znaczy się mamy to unioeuropejskie, ale tam nie działa. No i trzeba trafu, jak w kiepskim dowcipie. Siedział na łóżku i spadł. Żeby choć pijany był... ale nie... Efekt: palec (kciuk) złamany.

Pomysł pierwszy - ruszać do Przemyśla. Ale to cały dzień w plecy. Więc trudno. Idziemy do lekarza. Kontakt z hostem (spaliśmy z airbnb), ooo szpital jest naprzeciwko właściwie. W szpitalu, w pokoju lekarzy ja, prowadząc umierającego kolegę:
- Can i speak english?
Popatrzyli po sobie z niesmakiem, najmłodszy odezwał się:
- OK. Where are u from?
- From Poland.
Starsi sie ożywili
- To nie możecie po polsku mówić od razu?

OK, wyjaśniliśmy co i jak. Skierowali nas do jakiegoś olbrzymiego szpitala, trafiliśmy na traumatologię i pytam, ile to będzie kosztowac. Spokojnie, mówi pan doktor. Może i nic nie będzie. Wysłali nas na rentgen, znieczulenie, ustawienie palucha, kolega zielony na twarzy, bo to znieczulenie to chyba nie działa na Polaków, zagipsowali (gips musieliśmy kupić, ok. 60 hr). Znów rentgen i znów do lekarza. Ten zadowolony ze zdjęcia, mówi, że kolega będzie żył i że palec nie odpadnie. Jednak w Polsce w poniedziałek niech idzie do lekarza. Chichy śmichy, że gips w aptece z Polski i bandaż też. My zadowoleni - pytam grzecznie więc - ile. Nic.

Zaprosiłem więc do dyskretniejszego miejsca i wręczyłem 300 hr. Wydaje mi się że był zadowolony.

Historię opisuję, aby ktoś, kto potrzebuje kontaktu z lekarzem przebywając tutaj, nie lękał się po prostu. Być może będzie to leczenie tanie, być może tak jak u nas za darmo (co łaska). W każdym razie nie ma co się obawiać bankructwa z powodu wizyty u lekarza.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 12 Kwi 2016 13:24 

Wiesz, to raczej nie przejdzie poza Ukrainą albo Gruzją :D Nawiasem mówiąc, jak można spaść z łóżka (rozumiem, że z górnej 'koi') będąc trzeźwym :shock:
 PM off  

#3 PostWysłany: 12 Kwi 2016 13:29 

Zbanowany
I za to właśnie lubię Ukraińców :) Przynajmniej oni wykazują jeszcze "ludzkie" odruchy, a nie wystawiają faktury czy nakazują kupę kasy płacić. W Polsce bez ubezpieczenia za takie "coś" o parę "stówek" byłoby się biedniejszym.

Niestety obawiam się, że takie "cuda" tylko są możliwe w Państwach byłego Związku Radzieckiego (tych, które nie są w UE).

Ja dwa lata temu złapałem grypę na Białorusi i o dziwo też mnie nikt nie skasował za wizytę. A dyskretne przekazanie symbolicznych 10 Euro po wizycie bardzo ucieszyło drugą stronę.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Kwi 2016 13:34 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Anonymous napisał(a):
Nawiasem mówiąc, jak można spaść z łóżka (rozumiem, że z górnej 'koi') będąc trzeźwym :shock:

No własnie ja też nie wiem, koje były tylko dolne. Robiłem nawet wizję lokalną miejsca, ale nadal nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie: jak on to zrobił....
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Kwi 2016 13:40 

Lekarzem nie jestem, ale może warto się przebadać pod kątem zaburzeń równowagi.
 PM off  

#6 PostWysłany: 12 Kwi 2016 13:44 
Awatar użytkownika

HON fly4free
grreg20 napisał(a):
I za to właśnie lubię Ukraińców :) Przynajmniej oni wykazują jeszcze "ludzkie" odruchy, a nie wystawiają faktury czy nakazują kupę kasy płacić. W Polsce bez ubezpieczenia za takie "coś" o parę "stówek" byłoby się biedniejszym.

Niestety obawiam się, że takie "cuda" tylko są możliwe w Państwach byłego Związku Radzieckiego (tych, które nie są w UE).

Ja dwa lata temu złapałem grypę na Białorusi i o dziwo też mnie nikt nie skasował za wizytę. A dyskretne przekazanie symbolicznych 10 Euro po wizycie bardzo ucieszyło drugą stronę.

To myslenie w kategoriach Homosovieticusa - nalezy mi sie, za darmo, tak po ludzku...
Zeby sluzba zdrowia mogla prawidlowo funkcjonowac, musi byc zwyczajnie efektywnie dotowana i zarzadzana.
Chcesz sie leczyc na wysokim poziomie, plac odpowiednio WYSOKIE podatki.
Dawanie w lape, jakies dwuznaczne usmieszki, robienie jakiejs lewizny, kawa i koperta dla lekarza - mielismy to przez 50 lat i pora chyba na powiew swiezosci...
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Kwi 2016 13:50 

Zbanowany
jakwilk napisał(a):
Chcesz sie leczyc na wysokim poziomie, plac odpowiednio WYSOKIE podatki.

Ja rocznie "kupę kasy" odprowadzam na podatki i składki zdrowotne. W zamian rzadko kiedy mam gwarantowaną bezpłatną służbę zdrowia na wysokim poziomie. To lekarz na Białorusi był bardziej serdeczny niż nie jeden lekarz w Polsce, gdzie płacę podatki i składki.

Raczej polska służba zdrowia jest przykładem jak się roztrwania ogromne ilości pieniędzy. Stawki za leczenie są mocno wygórowane. Koszt pobytu przez jedną dobę w szpitalu (tylko dostęp do łóżka, bez badań itd.) to często więcej niż doba w hotelu 5*.
 Profil Relacje PM off
vincenz lubi ten post.
wtak uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 12 Kwi 2016 13:51 

@jakwilk Albo nie płać wcale składki zdrowotnej i lecz się z prywatnego tytułu ubezpieczenia. Albo, albo. Niestety, może się w takich miejscach jak Ukra zdarzyć, że jak lekarz 'poczuje krew' to... To będzie trzy razy drożej niż w UE. Kolega moderatora @Roku miał szczęście.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 13 Kwi 2016 17:00 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 71 075
Krajów: 22 / 10.3%
Zbanowany
Ukraińska służba zdrowia to niewyobrażalna patologia.
Lekarze na porządku dziennym mówią że trzeba iśc podziękować (dać łapówkę) każdemu.
Trafił Ci się dobry lekarz, może chciał pokazać cywylizowaną Ukrainę.
Ja z służbą zdrowia ukraińską w kazdym razie wolałbym nie mieć nic wspólnego.
Tam nawet za gips, bandaże, a nawet rękawiczki lekarskie :roll: pacjent płaci z własnej kieszeni.
Oczywiście zależy też od szpitala. Jeśli główny ordynator to gnój nie człowiek to tak niestety wygląda cały oddział.
Także mieliście dużo szczęścia!
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Kwi 2016 18:39 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Miałem podobną sytuację jak @Roku w Sarajewie, którą opisałem tutaj: viewtopic.php?p=585673#p585673.
Ani za wizytę w izbie przyjęć, gdzie opatrzono mi nogę, ani za podaną później w przychodni szczepionkę nikt nie chciał ode mnie pieniędzy. Tak więc da się.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 13 Kwi 2016 18:59 

Kilka lat temu w lesie pod Użhorodem zdarzyło mi się nadepnąć na deskę. Niby nic, ale w tę deskę ktoś wcześniej wbił zardzewiały gwóźdź, tak że przebiłem na wylot podeszwę buta i stopę (tę na szczęście nie na wylot, ale głęboko). Nie miałem ubezpieczenia. Pojechałem (rowerem) do Użhorodu, znalazłem placówkę służby zdrowia, opisałem problem. Opatrzono mnie i wyposażono w odpowiednie leki. Nikt nawet nie chciał słuchać o płaceniu za pomoc.

Naprawdę, Ukraina da się lubić.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 17 Sie 2016 23:22 

Czy ktoś z was wykupywał ubezpieczenie zdrowotne na granicy?
Jaki koszt?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość