Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 31 Maj 2015 13:43 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 160 637
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Witam,

Mam przesiadkę w Kijowie (lot do Stambułu) w godzinach 13:15 - 19:30. Planuję zabić czas udając się do centrum, zwłaszcza że posiadam vouchery blacklane.
Stąd mam kilka pytań: Rozumiem że nie ma problemu aby opuścić lotnisko? jak długo może zająć odprawa paszportowa aby wyjść z lotniska?

Czy w drodze powrotnej lepiej umówić taksówkarza w centrum czy np. na stacji Boryspilska? Ile czasu mogą zająć formalności na lotnisku przy powrocie?
Będę wdzięczny za pomoc i wszelkie porady.

Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN
Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳 Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳
#2 PostWysłany: 31 Maj 2015 15:37 

Zakładam, że przylatujesz o 13.15 i wylatujesz o 19.30? Zostaje Ci trochę mało czasu. Sama droga do centrum to około 40 minut w jedną stronę ale jeżeli będą korki (a pewnie będą w drodze powrotnej) to na samą drogę będziesz musiał przeznaczyć około 2.5 godziny (tak dla spokojności). Lotnisko jest stosunkowo małe i nowoczesne więc 30 minut w 'jedną stronę' powinno wystarczyć. Zostają Ci dwie i pół godziny na Kijów.
 PM off  

#3 PostWysłany: 31 Maj 2015 15:51 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 160 637
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Dokładnie - 2h liczymy. Zawsze to lepiej niż siedzieć na lotnisku.
Zamierzamy pojechać taksówka na Chreszczatyk. Tam zrobić spacer na Majdan, następnie Sobór mądrości Bożej, Złotą Bramę i dalej do stacji metra Teatralna (odległość pieszo do ok 2,5km)
Dalej metrem 2 przystanki do stacji Arsenalna i spacer 1km do Ławry P. Stamtąd Taxi na lotnisko.

Czy to realny plan?

#4 PostWysłany: 31 Maj 2015 16:02 

realny, chociaż Majdan bym sobie odpuścił ;P
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 31 Maj 2015 16:11 

Ambitnie. Ale zakładając, że nie będziesz chciał jakoś specjalnie zwiedzać kościołów, to 2 godziny wystarczą spokojnie. Chociaż to będzie bieganina. Aha i pamiętaj, że metro w Kijowie jest głębokie i samo dostanie się na stacje zajmuję więcej czasu niż w Warszawie :P Zwłaszcza Arsenalna. Jedzie się i jedzie tymi schodami ruchomymi.
 PM off
adriano84 uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 31 Maj 2015 16:20 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
A ja z kolei odpuściłbym przy tak krótkim czasie Ławrę Peczerską. Na samą Ławrę trzeba poświęcić min. 20-30 minut, z dojściem od metra to już jest prawie 45min. Poza tym stacja Arsenalna jest głęboko położona, sam wyjazd ze stacji metra zajmie Ci kilka minut. Jeśli doliczysz do tego jeszcze możliwych kilka minut oczekiwania na pociąg, to robi Ci się już godzina, a być może nawet nieco więcej.
Poza tym z Ławry musisz taksówką przejechać na drugi brzeg Dniepru, po południu będą tam na pewno spore korki (o czym już wcześniej wspomniano)
Chyba, że na powrót wybierzesz linię metra M3 ze stacji Peczerska do np. Borispilska i wtedy ominiesz większość korków na mostach na Dnieprze, a taksówkę weźmiesz dopiero z okolic stacji metra Borispilskiej - stamtąd na lotnisko powinieneś spokojnie dojechać w ok. 20-25 min nawet w godzinach szczytu.
 Profil Relacje PM off
adriano84 uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 02 Cze 2015 13:06 

Kiedyś miałem 8h w Kijowie i 2 h nie starczyły mi na powrót z dworca głównego. Wypadek = korki. Nic nie poradzisz.
Cudem spóźnił się również samolot z Moskwy i mój (na który ja się spóźniłem, wbiegłem na lotnisko kiedy powinien odlatywać) na niego czekał.
Ograniczyłbym transport kołowy do minimum. Czyli pojechał z lotniska do stacji metra Charkowska i metrem do centrum.
Z powrotem też bym tak zrobił by uniknąć ewentualnych korków. I taniej będzie.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Cze 2015 13:23 

Potwierdzam powyższą informację iż lepiej taksówką dojechać tylko do stacji metra, a dalej metrem. Przejazdy przez most są nieprzewidywalne, a w ciągu dnia przeważnie są korki. Stacje metra bliżej lotniska Boryspilska, Charkowska są płytkie i przejście zajmie minutę, ale w centrum to schodami możesz jechać nawet ponad 10 min.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości