Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#881 PostWysłany: 20 Lip 2021 11:59 

Loty: 265
Kilometry: 510 675
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Ja mam wrażenie, że to nadgorliwość jednak z tym podchodzeniem do stanowisk oddawania bagażu po jakieś karteczki.
Leciałem w sobotę (17.07) z Krakowa do Bolonii Ryanairem i nie było żadnych kartek.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#882 PostWysłany: 20 Lip 2021 12:16 

Lecę jutro do Bari Wizzem. Wszyscy mamy certyfikaty szczepień. Czy aktualnie trzeba wypełnić PLF przed lotem i okazać wypełniony na lotnisku, czy rozdają formularze w samolocie. I jak to wygląda przy powrocie do Polski?
 Profil Relacje PM off  

#883 PostWysłany: 20 Lip 2021 12:49 

Loty: 170
Kilometry: 288 438
Krajów: 32 / 15.0%
@aruba leciałem do Bari w tamtym tygodniu (tyle, że FR) i nam nikt nie sprawdzał ani szczepień, ani plf. W samolocie w ogóle cisza na temat obowiązku wypełnienia plf, wyjście na lotnisko też bez kontroli, tylko mierzenie temperatury.
Przy powrocie W6 do Polski w samolocie rozdawali formularze plf, ale nie wiem czy ktoś je potem zbierał (ja miałem wypełniony online). Na lotnisku kontrola szczepień.
aruba lubi ten post.
aruba uważa post za pomocny.

#884 PostWysłany: 20 Lip 2021 13:20 

złoty
Rockriderr napisał(a):
Ja mam wrażenie, że to nadgorliwość jednak z tym podchodzeniem do stanowisk oddawania bagażu po jakieś karteczki.
Leciałem w sobotę (17.07) z Krakowa do Bolonii Ryanairem i nie było żadnych kartek.

We Wrocławiu, nie wpuszczają do strefy security bez plastikowych kolorowych kart (LOT'wskich) jeśli lecisz na kierunkach, gdzie obowiązuje kontrola paszportu covidovego lub testu.
 Profil Relacje PM off  

#885 PostWysłany: 21 Lip 2021 21:01 

Loty: 32
Kilometry: 35 695
Krajów: 14 / 6.5%
Jestem winny informacji.

Było tak jak pisał j_a, czyli lecąc Wizzairem od razu można mając kartę pokładowa wydrukowana przejść security i udać się pod gate.

Sprawdzanie dokumentów odbywało się moim zdaniem wyrywkowo.

Na miejscu w Alghero żadnych kontroli oprócz pomiaru temperatury. Tak jak niektórzy pisali - max 5 minut i jesteś na zewnątrz lotniska

Bilet na autobus do centrum Alghero w automacie 1,3€. Natomiast
kierowcy nie sprzedawali biletów (nie wiem czy to jest regułą czy akurat na tych kursach - były podstawione dwa autobusy) kierowali do automatu, lecz kulturalnie czekali na tych którzy musieli je "dokupić".
 Profil Relacje PM off  

#886 PostWysłany: 22 Lip 2021 19:16 
Awatar użytkownika

srebrny
Jakie są realia, związane z kontrolą tzw. Pass covidowego na locie z KTW do Włoch?
Mając komplet szczepień , ale bez karencji 14 dni. Przejdzie to, czy trzeba się wymazać?

#887 PostWysłany: 22 Lip 2021 23:49 

Lecę 2021-07-24 KTW-AHO, WizzAir przysłał mailem info o konieczności wypełnienia dPLF i takiego formularza samooceny stanu zdrowia (niby celem dostarczenia przewoźnikowi): https://www.esteri.it/mae/resource/doc/ ... labile.pdf

Ktoś miał z tym jakieś doświadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#888 PostWysłany: 23 Lip 2021 01:18 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 626
Kilometry: 1 375 209
Krajów: 75 / 35.1%
Wypelnij i przynieśnze soba na lotnisko. Koniec

#889 PostWysłany: 23 Lip 2021 11:59 
Awatar użytkownika

Loty: 396
Kilometry: 703 023
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Jutro lecę na Sardynię. Przed chwilą dostałem maila z W6 o treści:
"Pragniemy poinformować o możliwości przejścia przez losową weryfikację dokumentów przy przybyciu na lot WAW-AHO. W przypadku wytypowania prosimy o zastosowanie się do poleceń lokalnych władz"

Czy takie maile to coś normalnego? Przed lotem do Grecji nie było takiego powiadomienia.

#890 PostWysłany: 23 Lip 2021 12:07 

Loty: 66
Kilometry: 55 090
Krajów: 13 / 6.1%
Pokażesz wymagane dokumenty i po sprawie.
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.
Legion1 uważa post za pomocny.

#891 PostWysłany: 23 Lip 2021 12:50 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
Legion1 napisał(a):
"Pragniemy poinformować o możliwości przejścia przez losową weryfikację dokumentów przy przybyciu na lot WAW-AHO. W przypadku wytypowania prosimy o zastosowanie się do poleceń lokalnych władz"
Tak, teraz losowo sprawdzają dokumenty. We wspomnianej Grecji zaś losowo typują na testy na lotnisku.
Więc chyba dobrze, że Wizz informuje, że taka sytuacja może mieć miejsce.
2 ludzi lubi ten post.
Legion1 uważa post za pomocny.

#892 PostWysłany: 23 Lip 2021 13:09 

Loty: 28
Kilometry: 42 273
Krajów: 10 / 4.7%
Część, w piątek 30/07 będę wracał z Wenecji do WMI. Z tego co widziałem we Włoszech na stacjach kolejowych dostępne są darmowe testy antygenowe wraz z zaświadczeniem w języku angielskim. W jaki sposób należy zgłosić wynik tego testu aby uniknąć kwarantanny po powrocie do PL?
 Profil Relacje PM off  

#893 PostWysłany: 25 Lip 2021 16:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Pozwolę sobie ponowić pytanie.
Jakie są realia, związane z kontrolą tzw. Pass covidowego na locie z KTW do Włoch?
Mając komplet szczepień , ale bez karencji 14 dni. Przejdzie to, czy się wymazać?

#894 PostWysłany: 25 Lip 2021 20:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak ci napiszę że nikt nawet nic nie kontrolował poza ID u nas, to będziesz na 100% pewny że nikt tobie nic więcej nie sprawdzi ? :)
Generalnie nie ma żadnej kontroli na lotnisku docelowym ale kto wie co kto sobie wymyśli dzisiaj czy jutro ?
 Profil Relacje PM off  

#895 PostWysłany: 25 Lip 2021 23:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Nieprecyzyjnie się wyraziłem.
Miałem na myśli sprawdzanie papierów przed wylotem, w KTW.

#896 PostWysłany: 26 Lip 2021 00:38 
Awatar użytkownika

Loty: 396
Kilometry: 703 023
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
W Warszawie na Chopinie jak i potem w Alghero nie sprawdzano kompletnie nic. Lot W6.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#897 PostWysłany: 26 Lip 2021 07:26 
Awatar użytkownika

platynowy
@wtak patrz #868 Na jednym locie do BGY nic nie sprawdzano, jak na większości, albo prawie wszystkich lotniskach w IT, a w CIA byla pseudo "kontrola" dPLF. Pisze pseudo, bo jak juz opisalem wczesniej, z roznych powodow mialem walniete dane w formularzu, a na miejscu to przypominalo cyrk, a nie kontrole. Aczkolwiek do realnego okazania sie wszystko mam legitne :-) Nie wiem czy kontynuuja dalej ten cyrk w CIA...
 Profil Relacje PM off
wtak uważa post za pomocny.

#898 PostWysłany: 26 Lip 2021 13:25 

Czy ktoś się orientuje czy są jakieś dodatkowe obostrzenia dla osób wlatujących do Włoch z Hiszpanii a dokładnie z wysp Kanaryjskich? Chcę lecieć właśnie z przesiadką we włoszek do PL. Jestem w pełni zaszczepiony i od drugiej dawki minęło już ponad 14 dni.

Z góry dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#899 PostWysłany: 26 Lip 2021 22:08 

Cześć, szybkie pytanko dot. formularz dPLF, czy lecąc w dwie osoby (rodzina) każda musi wypełnić sama, czy wystarczy jeden członek rodziny, który wpisze drugiego pasażera w listę współtowarzyszy. Jakie macie doświadczenia, sprawdzają te kody QR z dPLF?
 Profil Relacje PM off  

#900 PostWysłany: 27 Lip 2021 00:04 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 490 600
Krajów: 45 / 21.0%
niebieski
Mnie tylko pytali na checkinie przed odlotem z Polski czy mam PLF. O ile pamiętam to w jednym formularzu dodajesz wszystkich współpasażerów.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości