Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 296 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 30 Wrz 2015 17:51 

niebieski
Tak myślałem, jeszcze to sobie przeliczę, ale chyba wystarczy faktycznie ten na Ο.Σ.Ε.Α., a jak będę jeździć między miastami to kupię normalny jednorazowy. Może akurat z/do Larnaki któryś z tych 7** będzie pasował.

Z dostępnością tego biletu raczej nie powinno być problemu gdzieś w okolicy dworca w Agia Napa?

Jak wygląda opcja dostania się z Agia Napa do Famagusty? Na stronie mam jakieś linie domyślnie jadące tamże, ale wygląda na to, że zatrzymują się na granicy i nie jadą dalej? Czy po tureckiej stronie są jakieś autobusy/busiki?

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#42 PostWysłany: 30 Wrz 2015 20:05 

srebrny
Któryś z 7** na pewno będzie pasował, tylko ściągnij sobie rozkład, bo rzadko kursują. Jedyne znane mi miejsce, gdzie kupisz taki bilet, to dworzec w Paralimni, choć może mieć kierowca. Napisz maila do przewoźnika. A dworzec w Aghii Napie istnieje tylko teoretycznie. Co do dojazdu na turecką stronę, przeszukaj inne wątki - niedawno było to dyskutowane.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 03 Lut 2016 11:14 

srebrny
Jakby kogoś interesowało, to właśnie zaszły zmiany w taryfie urzędowej. Bilet tygodniowy miejski kosztuje już € 20, a nie € 15, ale jest ważny także w nocy (aż do 4:00 następnego dnia, a nie - jak dotychczas - do 21:00). Podobnie w nocy ważny jest bilet całodzienny i okresowe. Pojawiła się też nowa cena (€ 9) za sezonową trasę wzdłuż całej wyspy.
Pełna taryfa tutaj:
http://www.zinonasbuses.com/admin/uploa ... pdf109.pdf
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 03 Lut 2016 23:24 

niebieski
Namówiłeś mnie, lecę znowu i teraz pobaluję na całego, a nie do 21 :D

Tak na poważnie, to moim zdaniem dobra zmiana, stwarza nowe możliwości. Ciekawe czy zmienili godziny odjazdów autobusów z Larnaki czy znowu wszystkie możliwe startują o 13 :D
obibok lubi ten post.

#45 PostWysłany: 04 Lut 2016 00:22 

srebrny
Zmian w rozkładach nie ma. Po ubiegłorocznych dwóch rewolucjach trzymają się stałego rozkładu. Tyle że przedwczoraj mieli strajk.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 05 Lut 2016 02:48 

Loty: 85
Kilometry: 111 426
Krajów: 28 / 13.1%
Czy cyprusbybus.com pokazuje przybliżone godziny odjazdów z poszczególnych przystanków, które można brać za jakiś wyznacznik? Mam zagwozdkę, skąd mam wiedzieć o której godzinie autobus będzie np. na siódmym przystanku skoro podana jest tylko godzina odjazdu z pętli ? :)
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 05 Lut 2016 10:19 

srebrny
A o którego przewoźnika chodzi? Czasom na cyprusbybus.com ufać nie można, bo to jest widzimisię autorów, zresztą w greckiej kulturze poza odjazdem z pętli w zasadzie żaden inny rozkład nie istnieje. To i tak dobrze, jak podają odjazd z obu pętli, a nie tylko jednej. Natomiast w Lárnace przewoźnik podaje na stronie nowoczesne rozkłady z uwzględnieniem wybranych przystanków na trasie.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 05 Lut 2016 14:01 

obibok napisał(a):
A o którego przewoźnika chodzi? Czasom na cyprusbybus.com ufać nie można, bo to jest widzimisię autorów, zresztą w greckiej kulturze poza odjazdem z pętli w zasadzie żaden inny rozkład nie istnieje. To i tak dobrze, jak podają odjazd z obu pętli, a nie tylko jednej. Natomiast w Lárnace przewoźnik podaje na stronie nowoczesne rozkłady z uwzględnieniem wybranych przystanków na trasie.

Chodzi mi o przewoźnika OSEA.
Mówisz o zinonasbuses.com jeśli chodzi o Larnakę? Wchodząc w poszczególne linię autobusowe widzę tylko nazwy przystanków i trasę.

Wiem, że południowcy mają lajtowe podejście do tego typu rzeczy, ale chcąc zaplanować taki wyjazd wcześniej jest to małe utrudnienie :P

Rozumiem w takim wypadku że muszę po prostu czekać na przystanku wiedząc, że autobus kilkanaście minut temu ruszył z pętli.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 05 Lut 2016 14:59 

srebrny
Dokładnie tak. OSEA podaje tylko odjazdy z pętli. Co prawda oni jako jedyni wieszają rozkłady na niektórych przystankach, ale moim zdaniem czasy są całkowicie nierealne. Na przykład przy hotelu Marina wisiał rozkład 102, według którego autobus z dworca w Paralimni ma jechać 30 minut, a w rzeczywistości w sezonie, w zależności od pory dnia, waha się to między 40 a 55. Natomiast ci od Zenona z Kition zamieszczają tabelki z całą trasą (wybrane przystanki).
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 05 Lut 2016 18:27 

niebieski
Niezależnie od kwestii publikowania godzin odjazdów z przystanków, aplikacja cyprusbybus jest świetna i warto zapłacić te kilka złotych, żeby ją mieć. Funkcja GPS podczas jazdy z zaznaczoną pozycją autobusu była dla mnie nieocenioną pomocą.

Swoją drogą, na Cyprze mają śmieszną, moim zdaniem, metodę nazywania przystanków. Na stronie z rozkładami mamy np. Nissi Avenue 1, 2, 3 itd. a już poszczególne przystanki mają swoje nazwy w stylu: Przystanek przy kiosku Grażyny, Przystanek przy Aptece Andrzeja itp. Moja dziewczyna się śmiała, że jak jakiś sklep bankrutuje to muszą zmieniać nazwę przystanku.

#51 PostWysłany: 05 Lut 2016 18:52 

srebrny
Mam kolegę, który za takie właśnie nazwy ceni Czechów, bo są rozpoznawalne dla "tubylców". Ale już niekoniecznie dla turystów. Dlatego ja w takich miejscach mam problem się dogadać z kierowcami. A na Cyprze z reguły pytają, dokąd jedziesz, co jest sympatyczne, choć dla mnie upierdliwe.
Na Krecie jak robiłem mapkę tras w Chaniach, to miałem właśnie problem z identyfikacją przystanków, bo nie były takie, które da się rozpoznać na mapie, tylko takie pod miejscowych - od nazwy kawiarni, sklepu mięsnego itp.
Zresztą tam de facto nie ma nazw przystanków - przewoźnicy jakieś tam podają na swoich stronach, a strona Cyprusbybus zupełnie inne.
W Grecji z kolei przystanek początkowy nazywa się z reguły "początkowy" (i taka nazwa jest namalowana na słupku), a końcowy - "końcowy". I tam przywiązują sporę wagę do odróżnienia początkowego od końcowego (a rozkłady podają tylko z początkowego).
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 06 Lut 2016 00:29 

kleyo napisał(a):
Niezależnie od kwestii publikowania godzin odjazdów z przystanków, aplikacja cyprusbybus jest świetna i warto zapłacić te kilka złotych, żeby ją mieć. Funkcja GPS podczas jazdy z zaznaczoną pozycją autobusu była dla mnie nieocenioną pomocą.

Jak oceniasz działanie tej funkcji? Czy na prawdę można sprawdzić aktualne położenie autobusów na mapie? Jeśli tak to rzeczywiście warto zainwestować, w sklepie google play kosztuje 5,19 PLN :)

Jeszcze pytanie o bilet tygodniowy u przewoźnika OSEA. Na prawdę jest ciężko dostępny u kierowców? Są jakieś biletomaty na ważniejszych przystankach?
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 06 Lut 2016 12:10 

srebrny
Bilety jednorazowe i całodzienne są tylko u kierowców, a od tygodniowego wzdłuż tylko w punktach obsługi. Przy czym jak byłem ostatnio w Pafos, to O.SY.PA. odstawiła numer i nie sprzedawała tygodniowych, zaklejając je na cennikach. Ciężko też zdobyć całodzienny na cały kraj, choć powinni mieć kierowcy. Co do O.S.E.A., ostatnio jadąc 712 musiałem sam kierowcy grzebać w kasetce, by wyciągnąć całodzienne, bo mówił jakąś gwarą i nawet po grecku się nie mogłem dogadać.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 07 Lut 2016 21:20 

niebieski
Michau23 napisał(a):
Jak oceniasz działanie tej funkcji? Czy na prawdę można sprawdzić aktualne położenie autobusów na mapie? Jeśli tak to rzeczywiście warto zainwestować, w sklepie google play kosztuje 5,19 PLN :)

Wygląda to tak, że na mapce pojawia się taka mała ikonka autobusika, który się przesuwa, wygląda to uroczo :D Trzeba kliknąć "wyświetl szczegóły na pełnym ekranie" czy jakoś tak, wtedy fajnie widać te przystanki. Bez tego byłoby mi naprawdę trudno ocenić czy już wysiadać czy jechać dalej, wtedy gdy wybierałem się do nowego miejsca. Cena jest śmiesznie niska, więc warto wykupić. Ja zasadniczo jestem niechętny do płatnych apek w telefonie i w efekcie cyprusbybus, to jedyna płatna jaką mam zainstalowaną :)

Ja bilet tygodniowy kupiłem w 711 jak wsiadałem w Larnace. Potem było zabawnie, bo co staliśmy na przystanku to przychodził taksówkarz i zgarniał ludzi za cenę taka jak w autobusie. My odpowiadaliśmy tylko co chwilę: "weekly tickets".
obibok lubi ten post.

#55 PostWysłany: 07 Lut 2016 22:17 

srebrny
kleyo napisał(a):
Ja bilet tygodniowy kupiłem w 711 jak wsiadałem w Larnace.

Znaczy u kierowcy? Hm, dobrze wiedzieć.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 08 Lut 2016 00:49 

niebieski
Tak.

Trochę z nim negocjowałem, bo wcześniej w jadąc z lotniska udało mi się kupić "studencki" bez pokazywania dokumentów, więc teraz też mu mówię, że studencki. On albo nie usłyszał, albo nie zrozumiał, albo stwierdził że obcokrajowców to nie dotyczy, bo się domagał pełnej kwoty. Mi ulga nie przysługiwała, dziewczynie tak, ale nie chciało mi się z gościem kłócić, więc kupiliśmy w pełnej cenie.

#57 PostWysłany: 08 Lut 2016 01:16 

srebrny
Kiedyś jak z lotniska pojechałem 407 w stronę przeciwną do Larnaki (a docelowo do Lemesos), to mi dziadek sprzedał normalny i ulgowy, biorąc za dwa normalne. Przy czym był wyraźnie zdziwiony, że ja kupuję bilety; po tym, jak już w ogóle otrząsnął się z szoku, że ktoś wsiada i wie, dokąd to jedzie. Potem odbyliśmy dość nietypową podróż - 407 do końca, tam 401 do Choirokoity i stamtąd IC do Lemesos. Gdy czekaliśmy na 401, zastanawialiśmy się, w które miejsce podjedzie. Uznaliśmy, że dobrze stoimy, bo stoją z nami dwaj miejscowi, którzy w 407 wsiedli po drodze (oni biletów nie kupowali). Ale zacząłem słuchać, o czym mówią i wyszło mi, że oni tak samo uznali, że dobrze stoją, bo... my stoimy.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 17 Mar 2016 00:26 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 182 398
Krajów: 35 / 16.4%
LEGITYMACJA STUDENCKA

Najnowsze info, jak byłem 2 tyg temu na Cyprze, to zauważyłem, że nie zawsze polska legitymacja siadła, czasem akceptowali i dali ulgowy, a czasem nie. Od 1 Marca wchodzi inny przepis, musisz być albo studentem z uczelni Cypryjskiej, albo posiadać EURO 24. Dokładnie trzeba poczytać na stronie :)
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 17 Mar 2016 01:32 

Jak najlepiej dostać się do Cape Greko autobusem z Larnaki? Autobus 711? Jak tak to gdzie wysiąść i ile później trzeba iść na piechotę. Z góry dzięki za odp ;)
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 17 Mar 2016 08:56 

srebrny
To zależy, czy masz na myśli jaskinie morskie, czy główną część przylądka. W pobliżu tych pierwszych 711 staje, do głównej części jeszcze kawałek, ale można się przesiąść na 101/102, które teoretycznie nie staje przy jaskiniach. Mapki poszczególnych linii znajdziesz na www.osea.com.cy .
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 296 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości