Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 296 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 21 Lut 2023 18:58 

srebrny
711. Ale nie pamiętam, czy to numer linii, czy liczba postów, jakie na ten temat napisano. W tym i innych wątkach.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#202 PostWysłany: 21 Lut 2023 19:34 

Loty: 109
Kilometry: 192 901
Krajów: 38 / 17.8%
nunek napisał(a):
Jak można dostać się z Larnaki do Capo Greco ? jeździ coś w pobliże czy trzeba wysiąść w Ayia Napa i się przesiadać / iść na nogach ?

Jeżdżą autobusy intercity bus z tego przystanku https://goo.gl/maps/fBVivqUKXoHxCW9d7 , 7euro w 2 strony. W Ayia Napa przesiadasz się w autobus 101/102 z przystanku Klasztor Agia Napa 2 za 1.5 euro. Jedziesz z 15 minut i możesz wysiąść na przystanku Capo Grecos a potem iść z 2.5km spacerem skałkami już w kierunku powrotnym do Aiya Napa do punktu widokowego - słynne okno Sea Caves ( https://goo.gl/maps/zHECTcpRMeRXazQ67 ). Trasa jest przyjemna i niewymagająca, ale warto wziąć sobie wygodne buty. Potem z Sea Caves wziąć sobie busa powrotnego do Aiya napa. Przystanek jest 2 minuty od tego punktu widokowego.
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 21 Lut 2023 19:55 

srebrny
@t13092109 Jest też tańsze rozwiązanie. Mianowicie na trasie Larnaka - Paralimni jeździ autobus linii 711.
Załącznik:
Screenshot_20230221-184221978 (1).jpg
Screenshot_20230221-184221978 (1).jpg [ 176.56 KiB | Obejrzany 8201 razy ]

Jak się chce podjechać bezpośrednio pod wejście na szlak to w Aya Napa trzeba się przesiąść w 101.
Bilet kosztuje 1,50 EUR i przy przesiadce na 101 nie dopłaca się nic (przynajmniej kupując go z karty Motion).
711 nie jedzie autostradą tylko w dużej części trasy lokalnymi drogami po wsiach. Po drodze są naprawdę fajne widoki i nawet można zobaczyć trochę starego oryginalnego budownictwa.
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 21 Lut 2023 23:45 

srebrny
Chcesz powiedzieć, że karta daje darmowe przesiadki między operatorami? W sumie to przewrót kopernikański, szkoda że tylko przy jednorazówkach. To mnie zażyłeś. Co prawda był taki zapis w nowej taryfie, ale sprawiało to wrażenie, że dotyczy tylko CPT i tylko w ramach jednego kontraktu, a starzy wciąż "jadą" na starych zasadach (dzięki czemu ostatnio pohulałem w Lemesos na jednodniówkach i to papierowych).
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 22 Lut 2023 00:40 

srebrny
-- 22 Lut 2023 00:35 --

@obibok To co ja zaproponowałem to jest właśnie przesiadka w ramach jednego operatora. Linie 711 i 101 obsługuje ta sama firma czyli https://osea.com.cy/en/ . Ich autobusów do Larnaki jeździ mało i łatwo je przegapić. Ale jak już się wejdzie w posiadanie tej wiedzy to zawsze lepiej zapłacić za taką wycieczkę 3 EUR zamiast 10 EUR.

-- 22 Lut 2023 00:40 --

@obibok Ja "zagiąłem" jednego kierowcę autobusu z Pafos gdy pokazałem mu papierowy bilet z autobusu Intercity za 15 EUR. On jest sieciowy i całodzienny na calutki Cypr nie turecki. Kierowca chyba pierwszy raz widział go na oczy bo aż zadzwonił z niedowierzaniem na bazę. Tam mu powiedzieli, że mój bilet obowiązuje w jego autobusie.
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 22 Lut 2023 11:32 

srebrny
Mnie zagiąłeś na prostej sprawie. Ogarnęła mnie pomroczność jasna i zapomniałem, że 711 też obsługuje OSEA, która raczej nie chwaliła się tą opcją z przesiadką i póki co nie przyjęła tej nowej taryfy. A bilet za €15 to hit, lecz ciężko go zdobyć, bo z zasady jednodniowe i krótkie sprzedają tylko kierowcy, ale mało kto takie wozi. Ją kiedyś jakiemuś dziadkowi na lokalnej linii 704 sam musiałem przeszukać kasetkę, by pokazać, jaki chcę całodzienny za €5. No i pamiętam, jak ten za €15 kosztował jeszcze €10...
Taak, to jest słabe, jak jest niezła oferta, ale kierowcy jej nie znają i nie chcą wpuścić. Spotkałem się z tym wielokrotnie i to bynajmniej nie w Polsce czy innej Afryce, ale w Czechach, Niderlandach i w Szwecji.

Zaraz, a ten papierowy bilet to był z bileterki Motion, czy wyrwany z bloczka z pieczątką?
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 22 Lut 2023 13:54 

srebrny
@obibok Biletów papierowych z bloczka nigdzie w styczniu tego roku nie stwierdziłem. W każdym autobusie jest bileterka i automatycznie czytnik kard Motion. Bilet sieciowy za 15 EUR i każdy inny kupiony u kierowcy poza kartą Motion jest wydrukiem z bileterki.
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 22 Lut 2023 14:55 

srebrny
A, to dlatego udało Ci się go kupić, bo dawniej nie mieli. Ale to nieprawda, że w każdym jest bileterka Motion, bo te stare trupy w Pafos i Lemesos ich nie mają (i już mieć nie będą, bo w nowym kontrakcie one znikną), więc ostatnio przywiozłem sporo biletów z bloczka. To tak jak teoretycznie powinien być zawsze zalogowany do kursu, żeby działały wyświetlacze i zapowiedzi, ale w Lemesos nawet nie raczą przekazywać do systemu Motion aktualnych rozkładów - robią to wybiórczo. Na swoją stronę zresztą też, więc trzeba analizować, który jest właściwy. A w autobusach Intercity w ogóle jest śmiesznie, bo system czyta zapowiedzi i wyświetlacze przystankowe pokazują numer linii, ale w autobusie nie ma wyświetlaczy, tylko tablica z nazwą miasta. No cóż, to problem znany na całym świecie - wytłumaczyć przewoźnikom regionalnym czy kolejarzom sens numerowania linii to jak przyprawić eunucha o erekcję...
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 22 Lut 2023 15:24 

Hej. Dużo wyczytałem, dzięki za rady i wskazówki. Nie mogę jednak znaleźć info nt. przystanków 711 gdzieś w pobliżu Mariny - a tam dużo jednokierunkowych:) Rozumiem, że to nie ten Finikoudes, bo tam Intercity. Czy może ten 711 staje gdzieś tam za Policją, przy skrzyżowaniu z Filiou Tsigaridi? A wcześniejszy?:)
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 22 Lut 2023 16:39 

srebrny
-- 22 Lut 2023 16:26 --

rzdrozny napisał(a):
Czy może ten 711 staje gdzieś tam za Policją,

Tutaj masz przystanki tej linii w ścisłym centrum Larnaki.
Załącznik:
Screenshot_20230222-152307053 (1).jpg
Screenshot_20230222-152307053 (1).jpg [ 296.51 KiB | Obejrzany 8092 razy ]

-- 22 Lut 2023 16:39 --

obibok napisał(a):
Ale to nieprawda, że w każdym jest bileterka Motion, bo te stare trupy w Pafos i Lemesos ich nie mają (i już mieć nie będą, bo w nowym kontrakcie one znikną)
Jeśli chodzi o prawdziwe starocie to ja spotkałem je tylko w rejonie Paralimni i Ajia Napa. W pojazdach typu MCV eVolution bileterki są zamontowane. Jeszcze widziałem z daleka furgonetki typu Toyota Coaster i być może one są bez bileterek.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#211 PostWysłany: 22 Lut 2023 16:41 

Podziękował:)
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 22 Lut 2023 16:47 

srebrny
@rzdrozny Możesz również w autobusie 711 kupić bilet całodzienny tylko na autobusy OSEA za 5 EUR i pojeździć sobie trochę dłużej po rejonie Ajia Napa i Paralimni.
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 23 Lut 2023 00:11 

srebrny
KL_user napisał(a):
Jeśli chodzi o prawdziwe starocie to ja spotkałem je tylko w rejonie Paralimni i Ajia Napa.

A tak, OSEA jeszcze kilka takich ma, choć teoretycznie powinna jeździć tylko irizarami. A ją miałem na myśli czołgowate wynalazki, obsługujące linie podmiejskie (i czasem miejskie) w Lemesos i Pafos - głównie na trasach w góry. Mają logo
Isuzu, Hino czy Renault, ale często to miejscowe warsztatowe samoróbki.
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.
KL_user uważa post za pomocny.

#214 PostWysłany: 23 Lut 2023 12:01 

srebrny
@KL_user: dla jasności :
http://open.phototrans.net/24,20482,0,_ ... _____.html
http://open.phototrans.net/24,18558,0,_ ... _____.html
http://open.phototrans.net/24,14917,0,_ ... _____.html
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 23 Lut 2023 13:43 

srebrny
@obibok Ostatnio zastanawiałem się nad trekkingiem górskim na Cyprze. Jestem miłośnikiem transportu zbiorowego (tabor, rozkłady, bilety) więc z chęcią sobie popatrzę i pojeżdżę też tymi starszymi autobusami :).
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#216 PostWysłany: 11 Mar 2023 19:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Krajów: 46 / 21.5%
Kilka słów ode mnie na temat komunikacji.

Czytając ten temat, można mieć wrażenie że transport na Cyprze jest skomplikowany a tak nie jest. Jechałem Larnaca - Nikozja (4€) i Nikozja - Ajia Napa (5€) Intercity Buses i rozkład był taki sam jak na stronie przewoźnika. Pytałem kierowcę o bilet jednodniowy ale mówił mi że niby ta trasa się nie kwalifikuje. Oba kursy zapełnione w 1/3 więc też nie było jakiegoś problemu z miejscem. Na jednym z kursów kierowca wymagał maseczki.

Testowałem jeszcze Ajia Napa - Larnaka miejskim busem, i tutaj faktycznie 711 to dość hardkorowa opcja, bo nie dość że nie wiadomo o której autobus do końca przyjedzie (czekałem godzinę), nie wiadomo czy będzie miejsce (przyjechał prawie pełen), to jeszcze jechał naokoło (ale o tym wiadomo). Cena to nadal 1,5€
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 11 Mar 2023 20:23 

srebrny
@klapio Ja ze swoich skromnych doświadczeń mogę powiedzieć, że u nich kupowanie biletów innych niż jednorazowe przypomina kupowanie biletów kolejowych w Polsce. Nie raz musiałem oświecić kasjera lub konduktora co do obowiązującej oferty i zasad honorowania biletów. W autobusach Intercity działają u nich dwa rodzaje biletów sieciowych dziennych:
- na jedną trasę np. Larnaka - Nikozja,
- na całą wyspę na wszystkich przewoźników w części nie tureckiej za 15 EUR, co załączam jako dowód.
Załącznik:
P_20230311_190401.jpg
P_20230311_190401.jpg [ 90.28 KiB | Obejrzany 7658 razy ]

W okolicach Ajia Napa i w ogóle w całym pasie granicznym zegar w telefonie potrafi się samoczynnie przestawić na strefę czasową turecką. Ja z tego powodu mało sobie włosów z głowy nie wyrwałem bo w ślad za tym wariują również aplikacje pokazujące godziny odjazdów autobusów. Teraz już jestem nauczony doświadczeniem, że trzeba tam wybrać sieć komórkową na sztywno i wyłączyć automatyczne ustawianie godziny.
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 12 Mar 2023 22:11 

srebrny
klapio napisał(a):
Intercity Buses i rozkład był taki sam jak na stronie przewoźnika.

No a... jaki inny miałby być? To nie Włochy ani inna Afryka.

Cytuj:
Pytałem kierowcę o bilet jednodniowy ale mówił mi że niby ta trasa się nie kwalifikuje.

Bo co? Bo jemu się tak wydaje? Czyli jednak wtopa.

Cytuj:
Testowałem jeszcze Ajia Napa - Larnaka miejskim busem, i tutaj faktycznie 711 to dość hardkorowa opcja, bo nie dość że nie wiadomo o której autobus do końca przyjedzie (czekałem godzinę),

Jak to nie wiadomo? To nie jest wiedzą tajemna, a OSEA to jeden z lepszych operatorów na wyspie. Teraz nawet mają na stronie rozkłady w czasie rzeczywistym.

Cytuj:
nie wiadomo czy będzie miejsce

W Intercity też nie wiadomo.

KL_user napisał(a):
@klapio Ja ze swoich skromnych doświadczeń mogę powiedzieć, że u nich kupowanie biletów innych niż jednorazowe przypomina kupowanie biletów kolejowych w Polsce. Nie raz musiałem oświecić kasjera lub konduktora co do obowiązującej oferty i zasad honorowania biletów

Ja - ale chyba już o tym wspominałem - musiałem kiedyś starszemu kierowcy przetrząsnąć kasetkę z biletami, żeby pokazać, co chcę. No i czasem jest problem, jak się tłumaczy, dokąd chcę jechać, no są zbyt pomocni i to robi się kłopotliwe. Ostatnio na trasie do Akrotiri kierowcą nagle wć połowie trasy próbowałem mnie troskliwie wyprosić, bo uznał, że będę mieć zbyt mało czasu na zwiedzanie. Kiedyś znów, gdy chciałem się przejechać starym bedfordem, zadzwonił do innego kierowcy i przesadził nas do niego, bo uznał, że tamtym będziemy mieli bliżej.
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 14 Mar 2023 11:38 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Krajów: 46 / 21.5%
@obibok z każdego wyjazdu staram się napisać oraz potwierdzić kilka informacji które zastałem na miejsce. Nie robię tego dla siebie, tylko żeby ewentualnie jakiś inny forumowicz skorzystał z tych informacji. Podróżowanie w pandemii i po pandemii nauczyło mnie, że warto sporo informacji potwierdzać, dotyczy to również Europy. Stąd nie rozumiem co ma na celu Twoje wypunktowanie

Co do 711 i ewentualnego braku miejsca, to chodziło mi o to, że nie koniecznie zawsze warto czekać na ten autobus w przypadku gdy akurat podjedzie IntercityBus
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#220 PostWysłany: 14 Mar 2023 17:23 

srebrny
Co ma na celu moje wypunktowanie? Nic - po prostu mam zajoba na punkcie Cypru i jego komunikacji, więc mogę tu dyskutować na ten temat w nieskończoność. Bez cienia złośliwości - z tego już dawno wyrosłem. Inna rzecz, że to nie jest forum na pogawędki towarzyskie, lecz pomaganie tym, którzy szukają informacji na podróż, więc faktycznie powinienem się powstrzymywać, choć z drugiej strony zawsze taką dyskusją trochę uściślamy.

A z tym 711 to racja. Ono często jeździ przepełnione (podobnie jak Intercity), a choć teoretycznie jest to linia miejska, to obsługiwana taborem podmiejskim (chyba że akurat przyjedzie miejski), więc można się nie zmieścić.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 296 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość