Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
[+] Kontakty do DYS
rodrigo(at)doyouspain.com
insurance(at)doyouspain.com
claire(at)doyouspain.net
jose(at)doyouspain.net

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
#701 PostWysłany: 24 Sie 2015 19:00 

boots napisał(a):
Cytuj:
w DYS zamówiłem Ford Fiesta 3d A/C

Nie da się zamówić konkretnej marki i modelu. To tylko reprezentatywny przykład danej grupy.

Chyba nie chcesz mnie przekonywać, że Fiat Panda i Fiat 500 o rozstawie osi 2300 mm należą do tej samej grupy, co Fiesta (2489 mm) lub Citroen C3 (2451 mm)?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#702 PostWysłany: 24 Sie 2015 19:06 

srebrny
Rozstaw nie jest tu istotny. Zobacz, w jaki sposób wypożyczalnia klasyfikuje grupy.
 Profil Relacje PM off  

#703 PostWysłany: 24 Sie 2015 19:19 

boots napisał(a):
Rozstaw nie jest tu istotny. Zobacz, w jaki sposób wypożyczalnia klasyfikuje grupy.

Chętnie bym zobaczył, ale nie wiem gdzie wiarygodnych informacji na ten temat szukać.
A najbardziej mnie intryguje, w jaki sposób 5-osobowy C3 o długości 3941 mm może się znaleźć w jednej grupie z 4-osobowym Fiatem 500 o długości 3546 mm (jak widzisz, pomijam tu rozstaw między osiami).
 Profil Relacje PM off  

#704 PostWysłany: 24 Sie 2015 19:27 

srebrny
Szukasz problemu tam, gdzie go nie ma. Zapłać za auto grupę lub dwie wyżej i będziesz zadowolony.
 Profil Relacje PM off  

#705 PostWysłany: 24 Sie 2015 20:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Chris-Kr napisał(a):
boots napisał(a):

Chętnie bym zobaczył, ale nie wiem gdzie wiarygodnych informacji na ten temat szukać.
A najbardziej mnie intryguje, w jaki sposób 5-osobowy C3 o długości 3941 mm może się znaleźć w jednej grupie z 4-osobowym Fiatem 500 o długości 3546 mm (jak widzisz, pomijam tu rozstaw między osiami).

Miałem kiedyś podobną sytuację i dopłaciłem na miejscu bodajże 10€ do większego auta.
Jednak ostatnio w tej samej cenie miałem do wyboru zarówno Fiata 500 jak i Fiata Pandę - różnica jest chyba widoczna gołym okiem ;) W związku z tym nie ma jasnej i bezwzględnej zasady co do wielkości auta w danych widełkach cenowych. Na miejscu może być różnie.
Chris-Kr lubi ten post.

#706 PostWysłany: 24 Sie 2015 21:53 

Loty: 2
Kilometry: 3 964
Krajów: 2 / 0.9%
Chris-Kr napisał(a):
Ponieważ przy pierwszym podejściu do tematu wypożyczenia samochodu całkowicie zdezorientowała mnie wielka rozpiętość cen za wypożyczenie, więc chciałem się podzielić wnioskami do jakich doszedłem po przestudiowaniu regulaminów wielu wypożyczalni oraz przeczytaniu dziesiątek recenzji i opinii użytkowników, którzy z tych wypożyczalni korzystali.

Bazując na moich dwóch wypożyczeniach na Majorce przez DYS, chciałbym napisać, że to co napisał Chris-Kr - wyjąłwszy dramatyczny styl - jest w dużej mierze prawdą. Prawdą jest w szczególności, że:

- ubezpieczenie full w ofertach na DYS zazwyczaj jest z wkładem własnym (excess) sięgającym 1000 euro, które jest blokowane na karcie kredytowej
- wykupienie dodatkowego ubezpieczenia na DYS znoszącego wkład własny (tzw. excess weaver) nie zobowiązuje wypożyczalni do niczego - i tak zablokują 1000 euro na karcie

I rzeczywiście przy pierwszym wypożyczeniu w Europcarze namawiali nas na wykupienie u nich excess weavera. Ale nie było to przesadnie namolne, a my odrobiliśmy lekcje jeszcze w domu, więc wiedzieliśmy, co kupiliśmy i nie mieliśmy problemu, żeby im odmówić.

Zaś przy drugim wypożyczeniu, w te wakacje, mieliśmy doświadczenia bardzo przyjemne z Drivalią:
- po prostu obsługa upewniła się, że rozumiem jak działa moje ubezpieczenie z DYS (że oni blokują 1000 euro, jak będzie jakaś szkoda to to potrącają, a ja mogę dochodzić zwrotu od ubezpieczyciela z DYS);
- przy zdawaniu samochodu po 2 tygodniach wcale na niego nie patrzyli z lupą, tylko sprawdzili najważniejsze rzeczy i już. (A pracownica, która odbierała samochód poinformowała mnie, że mogli zablokować 1000 euro tylko na tydzień, więc kasa już powinna być od 7 dni odblokowana (i tak było, co później sprawdziłem))
Generalnie polecam Drivalię - pracownicy są super sympatyczni. Rozumieli, że przyjechałem tam na wakacje i nie dokładali mi zmartwień, tylko zrobili wszystko, żebym dokładnie wszystko zrozumiał, a procedura przebiegła rzeczowo, szybko i w miłej atmosferze.

Z jeszcze jednym z Chris-Kr się zgodzę - jeżeli komuś zależy na najniższej cenie, to musi sporo dokumentów przejrzeć i wszystko dokładnie przeczytać, bo DYS nie jest gwarancją samą w sobie. Dla nas to akurat nie był problem, bo lubimy takie przygotowania (to taki przyjemny wstęp do reisefieber), ale na pewno jest wielu klientów, dla których to nie jest proste (ze względu np. na język).
 Profil Relacje PM off
Chris-Kr lubi ten post.

#707 PostWysłany: 25 Sie 2015 10:50 

Ale jednak mieć 1000 euro zablokowane to dość sporo podczas wakacji...
 Profil Relacje PM off  

#708 PostWysłany: 25 Sie 2015 11:12 

niebieski
Ale marudzenie!
W Vanrell bralem auto klasy Clio/Corsa 3d a dostalem VW Polo 5d w dieslu! Wiec duzo tansza jazda.

W DYS bralem cos podobnego przez Inter-rent. Dostalem niemal nowa Pande 5d. Sam mam 198cm i zero problemu.
Moze gdy ktos bierze VW Polo/Corsa 5d i chce jezdzic w 4 osoby to bedzie jakis problem. Ale wtedy sie nie oszczedza i bierze kompakt co najmniej.

DYS nie gwarantuje nigdy auta. To kwestia juz wypozyczalni.
Ludzie biora najtansze opcje tak jak reklamowane w ofertach f4f i potem zdziwienie, ze za lusterko to trzeba zaplacic, za paliwo nie oddaja itd.
Zaplaccie wiecej to nie bedzie problemow.
Vanrell bylo drozsze niz najtansze oferty w DYS ale za to zero problemow. Kasy nie blokowali na karcie mimo, ze dodatkowego ubezpieczenia na lusterka/opony nie bralem ...

Na Costa Brava mialem ubezpiecz z DYS, w Inter-rent tylko spytali i nie nalegali. Blokada na karcie byla ale to od poczatku bylo wiadomo.
W tym watku juz napisano 100 razy, ze ubezpieczenie DYS to nie to samo co ubezpieczenie wypozyczalni i blokada bedzie!

Jak DYS nie pasuje to polecam porownac ich ceny z cenami prosto w wypozyczalni. Ja zawsze taniej widzialem na DYS wiec jak cos wybor macie ...
 Profil Relacje PM off  

#709 PostWysłany: 25 Sie 2015 12:01 

rydzo napisał(a):
Ale marudzenie!
W Vanrell bralem auto klasy Clio/Corsa 3d a dostalem VW Polo 5d w dieslu! Wiec duzo tansza jazda.

I o czym to ma świadczyć? Że masz szczęście i że Tobie się udało? Bo chyba tylko o tym.

Cytuj:
W DYS bralem cos podobnego przez Inter-rent. Dostalem niemal nowa Pande 5d. Sam mam 198cm i zero problemu.

Zależy, do czego kto jest przyzwyczajony. Ja w młodości jeździłem "maluchami" i byłem z tego powodu bardzo szczęśliwy, ale dzisiaj do "malucha" bym wsiadł tylko w ostateczności.
Poza tym, ciekawe czy też byłbyś taki zadowolony, gdybyś zamiast Corsy/Clio dostał Fiata 500, tak jak ten Anglik z linka, który podałem. A według wypożyczalni, to ponoć miała być ta sama grupa.
 Profil Relacje PM off  

#710 PostWysłany: 25 Sie 2015 12:52 

niebieski
Jestem przyzwyczajony do duzych aut, nigdy w zyciu kompakta nie mialem, zawsze klasa srednia minimum.
Ale wakacje to co innego, sam docenisz mniejsze auto na Majorce.

I nadal nie widze problemu. DYS to porownywarka aut. Wystarczy spojrzec warunki i tam nikt nie gwarantuje, ze dostaniesz takie auto co wyskoczylo.
I warto na stronie wypozyczalni sprawdzic jak w praktyce dziela auta na grupy. Bo nie wszedzie w B masz to samo!
Anglik dostal Fiata 500 ale nie wiemy jak naprawde bylo. A skoro dali mu klase nizej to powinien protestowac bo przeciez na potwierdzeniu mial informacje co mu przysluguje.

Robisz dym o nic. Podajesz przyklad Dacii Sandero zamiast Seata Ibizy. I gdzie tu problem? Ibiza to klasa Corsa/Polo/Clio i Sandero mniejsze na pewno nie jest.
 Profil Relacje PM off  

#711 PostWysłany: 25 Sie 2015 12:59 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 129 541
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Chris-Kr napisał(a):
rydzo napisał(a):
Ale marudzenie!

I o czym to ma świadczyć? Że masz szczęście i że Tobie się udało? Bo chyba tylko o tym.

A może tak już jest w Vanrell? ;-) Ja zamawiałam kategorię C czyli Ford Fiesta/Lancia Ypsilon/Renault Clio itp., a dostałam auto z kategorii D czyli Citroena C4 :) Osobiście uważam, że za dużo energii tracisz na tę gadkę, bierz Vanrella, bo jest pewny, kilka stron wcześniej dowiesz się jak wygląda sprawa ubezpieczenia. ;-)
rydzo napisał(a):
Takie generalizowanie ;-) ) Ja tam doceniłam, że mi dali większy :lol:
2 ludzi lubi ten post.

#712 PostWysłany: 25 Sie 2015 13:03 

Loty: 2
Kilometry: 3 964
Krajów: 2 / 0.9%
kamillo211 napisał(a):
Ale jednak mieć 1000 euro zablokowane to dość sporo podczas wakacji...

Zgadza się - to dużo. W naszym przypadku jednak bardziej się opłacało zablokować 1000 euro, niż dopłacić 100 euro (taka mniej więcej była różnica między excess weaver na DYS i w Drivalii na dwa tygodnie) - choć rozumiem, że to klasyczna sytuacja typu: punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Przy krótszych wypożyczeniach pewnie nie opłaca się kombinować, tylko brać pakiet z wypożyczalni.

Na marginesie dodam, że dwa lata wcześniej blokowali tylko 400 euro - w Drivalii pracownik powiedział mi, że ubezpieczyciele zmienili politykę cenową.
 Profil Relacje PM off  

#713 PostWysłany: 25 Sie 2015 13:05 

LaVarsovienne napisał(a):
A może tak już jest w Vanrell? ;-) Ja zamawiałam kategorię C czyli Ford Fiesta/Lancia Ypsilon/Renault Clio itp., a dostałam auto z kategorii D czyli Citroena C4 :) Osobiście uważam, że za dużo energii tracisz na tę gadkę, bierz Vanrella, bo jest pewny

Też doszedłem do tego wniosku i dlatego już dwa dni temu anulowałem rezerwację w DYS, a zabukowałem w Vanrell :)
 Profil Relacje PM off
LaVarsovienne lubi ten post.

#714 PostWysłany: 25 Sie 2015 19:40 
Awatar użytkownika

niebieski
LaVarsovienne napisał(a):
rydzo napisał(a):
Takie generalizowanie ;-) ) Ja tam doceniłam, że mi dali większy :lol:

Małe auto to duży plus przy parkowaniu, ale po zach. stronie wyspy to jak slalom gigant, tyle że pod górę i z ciężarkami w rękach... normalnie orka :lol:

#715 PostWysłany: 25 Sie 2015 20:02 

niebieski
Jeśli ktoś dużo się porusza po wyspie to kilka razy będzie sytuacja, że małym autem łatwiej gdzieś zaparkować. I nawet jazda po tych serpentynach łatwiejsza.
Przy 2 osobach spokojnie klasa B czy C starczy, i mówię to jako bardzo wysoka osoba i prywatnie użytkownik klasy średniej.
Jednak przy 4 osobach to kompakt minimum. Widziałem 4 osobową grupę młodych ludzi, którzy wysiadali z Pandy. Masakra, poupychani jak sardynki. Komfortu zero.

A co do mocy auta to i zwykła słaba benzyna da radę. Tylko trzeba trochę piłować na niższych biegach :)
 Profil Relacje PM off  

#716 PostWysłany: 30 Sie 2015 16:27 

Chcę wypożyczyć auto na kilka dni. 11.09-13.11

RecordGo przez DYS:
Ford Fiesta 3 door A/C ... or similar
> Pick Up City: Mallorca Airport - Spain
> Pick Up Date: 11/09/2015 09:00
> Return Date: 13/09/2015 22:00
> Days: 3
Total: 50.50 €

Full/Full

Nie mam tutaj możliwości (nie widzę) wykupienia całkowitego ubezpieczenia. Rozumiem że mogę takie nabyć na miejscu? Ile ono kosztuje? Nie mam kredytówki więc czy za to ubezpieczenie można zapłacić gotówką na miejscu? Mam tylko wypukłą kartę do konta w PKO.
 Profil Relacje PM off  

#717 PostWysłany: 01 Wrz 2015 02:07 

levitan napisał(a):
Nie mam tutaj możliwości (nie widzę) wykupienia całkowitego ubezpieczenia. Rozumiem że mogę takie nabyć na miejscu? Ile ono kosztuje? Nie mam kredytówki więc czy za to ubezpieczenie można zapłacić gotówką na miejscu? Mam tylko wypukłą kartę do konta w PKO.

Według tego co wyczytałem, w większości wypożyczalni gdy wykupujesz dodatkowe ubezpieczenie udziału własnego (oznaczane jako SCDW), to można płacić kartą debetową, a czasem nawet gotówką. Takie ubezpieczenie wypożyczalnie wręcz wciskają klientom, więc z zakupem nie powinno być kłopotu.
Według DYS dla Fiesty 3d to ubezpieczenie kosztuje 19,33 EUR/dzień.
Pozostaje jeszcze pewna wątpliwość, ponieważ DYS pisze o ubezpieczeniu "Comfort Plus insurance", a na stronie wypożyczalni nazywa się ono "Total Comfort" - http://www.recordrentacar.com/car_hire/ ... ciones.htm
Najlepiej byłoby dopytać się, gdyż może to być to samo ubezpieczenie, ale wcale nie musi!
 Profil Relacje PM off  

#718 PostWysłany: 01 Wrz 2015 13:28 

Rozmumiem.

Cytat z RecordGo
Cytuj:
Do take into account that the amount charged depends on the vehicle model received as well as on the price of fuel in the market on the pick-up date and will not include a Handling and Logistics fee of 24 Euros (tax included). In case of upgrade the fuel price will be the one of the model provided.

The amount to reimburse will be calculated based on the amount of fuel left. The unit of measure will be every 1/8 of a tank in the vehicle's gauge. The Handling and Logistics fee is not reimbursable

In case clients decide to return the vehicle full of fuel, as a requisite we will need that they provide us with the receipt of the gas station adjacent to the airport. The Handling and Logistics fee will not be reimbursable in this case either. Should clients not provide us with the receipt, we will reimburse the corresponding amount. Please be aware that in these cases the average to reimburse is approximately 7/8 of a tank.

Czyli do kwoty za auto 10,16 eur należy doliczyć ubezpieczenie +58 eur i do tego jeszcze +24 eur za obsługę?

Co się bardziej opłaca, wykupić opcję full/full za 32,99 eur, czy full/empty z refundem, czy full/empty z zatankowaniem przy lotnisku??
 Profil Relacje PM off  

#719 PostWysłany: 01 Wrz 2015 13:54 

levitan napisał(a):
Czyli do kwoty za auto 10,16 eur należy doliczyć ubezpieczenie +58 eur i do tego jeszcze +24 eur za obsługę?

Tak. A jeśli przylecisz zbyt późno, to jeszcze opłata za wydanie samochodu poza godzinami pracy wypożyczalni.
Nie wiem, czy przypadkiem jeszcze nie dochodzi dodatkowa opłata za odebranie samochodu z lotniska (być może jest już zawarta w opłacie "za obsługę"?), ale na ten temat powinien się wypowiedzieć ktoś, kto korzystał z usług tej firmy.

Cytuj:
Co się bardziej opłaca, wykupić opcję full/full za 32,99 eur, czy full/empty z refundem, czy full/empty z zatankowaniem przy lotnisku??

Przy dłuższym wynajmie najbardziej opłacalna jest opcja "full-empty" i wyjeździć bank do końca, ale w przeciągu trzech dni to chyba nie dasz rady osuszyć baku.
Rozważ Vanrella. Na pozór jest droższy od innych wypożyczalni, ale nie ma "gwiazdek" czy innych "haków", a bez żadnych dodatkowych opłat samochód tam zwracasz z takim samym stanem paliwa, z jakim wziąłeś.
 Profil Relacje PM off  

#720 PostWysłany: 01 Wrz 2015 16:43 

Chris-Kr napisał(a):
Rozważ Vanrella. Na pozór jest droższy od innych wypożyczalni, ale nie ma "gwiazdek" czy innych "haków", a bez żadnych dodatkowych opłat samochód tam zwracasz z takim samym stanem paliwa, z jakim wziąłeś.

Rozważam :) Cena, która wyskakuje na ich stronie to już cena końcowa? Z ubezpieczeniem od wszystkiego? I czy przejdzie płatność debetówką?

Sorry za takie pytania, ale pierwszy raz wypożyczam auto za granicą.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości