Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
[+] Kontakty do DYS
rodrigo(at)doyouspain.com
insurance(at)doyouspain.com
claire(at)doyouspain.net
jose(at)doyouspain.net

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
#681 PostWysłany: 21 Sie 2015 13:27 

Loty: 117
Kilometry: 192 290
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
kamillo211 napisał(a):
A np. w wypożyczalni Hiper z opcją "HIPER PLUS INSURANCE" trzeba płacić depozyt? Ktoś się orientuje?

Nie trzeba
edit: oczywiście mówię o depozycie za szkody, bo depozyt za pełny bak paliwa trzeba zostawić, i od razu obciążają kartę kredytową a jak oddasz z pełnym bakiem to robią zwrot.

boots napisał(a):
A co mówi regulamin najmu?
:lol: :twisted:

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#682 PostWysłany: 21 Sie 2015 18:21 

Czyli w Hiper bez kredytówki się nic nie załatwi?
 Profil Relacje PM off  

#683 PostWysłany: 21 Sie 2015 18:45 

Loty: 23
Kilometry: 38 800
Krajów: 7 / 3.3%
Krzysztof. napisał(a):
princeskka napisał(a):
boots napisał(a):
Poszukaj auta na doyouspain.com - różnica w cenie będzie ogromna.

Korzystałam właśnie z tej wyszukiwarki. Najtańsza opcja to wynajęcie peugeouta 108/ fiata 500 za 134,5 euro bez żadnych dodatków

Możliwie najtaniej jest wtedy gdy:
- możesz zwrócić auto w tej samej lokalizacji, w której wypożyczasz,
- gdy godzina zwrotu auta nie przekracza godziny odbioru, np. odbierasz o 17:00 i zwracasz do godziny 17:00,
- najniższe ceny są 7-3 dni przed wynajmem (z mojego doświadczenia za każdym razem tak było).

W przypadku ostatniego ryzyko jest tylko takie, że jeżeli w konkretnej lokalizacji masz do wyboru jedną wypożyczalnie i tylko tutaj będziesz mogła wypożyczyć auto, to czekając do ostatniego tygodnia, może się okazać, że aut już nie będzie na interesujący cię termin.

Dziękuję pięknie za wskazówki!

Apropos GPS, jak poruszacie się po wyspie? Bierzecie swój GPS, polegacie na znakach drogowych czy mapa samochodowa?
 Profil Relacje PM off  

#684 PostWysłany: 21 Sie 2015 19:14 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
princeskka napisał(a):
Apropos GPS, jak poruszacie się po wyspie? Bierzecie swój GPS, polegacie na znakach drogowych czy mapa samochodowa?

Polecam swoja nawigację w telefonie np. "maps me" na android.

#685 PostWysłany: 21 Sie 2015 19:14 

Loty: 82
Kilometry: 97 797
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
@princeskka

my mieliśmy mapę ale czasami była zbyt mało szczegółowa, wspomagaliśmy się http://maps.me/en/home oraz https://www.here.com/ obydwie aplikacje działają offline.
 Profil Relacje PM off  

#686 PostWysłany: 21 Sie 2015 21:01 
Awatar użytkownika

niebieski
princeskka napisał(a):
Krzysztof. napisał(a):
princeskka napisał(a):
boots napisał(a):
Poszukaj auta na doyouspain.com - różnica w cenie będzie ogromna.

Korzystałam właśnie z tej wyszukiwarki. Najtańsza opcja to wynajęcie peugeouta 108/ fiata 500 za 134,5 euro bez żadnych dodatków

Możliwie najtaniej jest wtedy gdy:
- możesz zwrócić auto w tej samej lokalizacji, w której wypożyczasz,
- gdy godzina zwrotu auta nie przekracza godziny odbioru, np. odbierasz o 17:00 i zwracasz do godziny 17:00,
- najniższe ceny są 7-3 dni przed wynajmem (z mojego doświadczenia za każdym razem tak było).

W przypadku ostatniego ryzyko jest tylko takie, że jeżeli w konkretnej lokalizacji masz do wyboru jedną wypożyczalnie i tylko tutaj będziesz mogła wypożyczyć auto, to czekając do ostatniego tygodnia, może się okazać, że aut już nie będzie na interesujący cię termin.

Dziękuję pięknie za wskazówki!

Dla odrobinę doświadczonych wystarczy zwykła mapa - w tym wypadku najłatwiej poruszać się po numeracji dróg (nie po nazwach), ponieważ zarówno na mapie jak i znakach drogowych są bardzo dobrze oznaczone. W ogóle oznakowanie drogowe na wyspie w porównaniu z tym w Polsce to niebo a ziemia. Najwygodniejszy jest jednak GPS, jednak nie niezbędny.

#687 PostWysłany: 21 Sie 2015 22:03 

Chris-Kr napisał(a):
michbig napisał(a):
Niestety na Majorkę wybieram się bez karty kredytowej. Czy mógłbyś ktoś polecić wypożyczalnię, gdzie będę mógł zapłacić kaucje gotówką lub kartą debetową? Bo rozumiem, że karta debetowa wypukła nic tutaj nie pomoże....

Jeśli masz na myśli wypukłą kartę debetową powiązaną z kontem w BZWBK24, to według mojego rozeznanie ona działa.
Mam pewną informację, że bez problemu można nią było płacić w GOLDCAR, ja sam teraz tą kartą za wypożyczenie samochodu zapłaciłem on-line w DoYou Spain.

Rozeznałem ten temat bardziej szczegółowo i ustaliłem, że niestety tą kartą była płacona tylko sama należność za wypożyczenie samochodu, a nie kaucja. Czyli w dalszym ciągu nie wiemy jak naprawdę sprawa z tą kartą wygląda.
Natomiast ja ze swojej strony chciałbym doradzić rozwiązanie, z którego sam skorzystałem.
W wypożyczalni Record OK (i zapewne w kilku innych też) jeśli klient wykupuje ubezpieczenie udziału własnego w szkodzie, to kaucja nie jest wymagana i wówczas można płacić kartą debetową, a nawet kartą prepaid.
W Record OK takie ubezpieczenie kosztuje 13,33 EUR/dzień i obejmuje także uszkodzenia szyb, lusterek, kół, opon, podwozia, sprzęgła, utratę kluczyków, zatankowanie niewłaściwego paliwa.
Wykupienie tego dodatkowego ubezpieczenia wydaje się dość celowe, zwłaszcza po zapoznaniu się z opiniami na serwisie http://www.reviewcentre.com/products3589.html na podstawie których można dojść do wniosku, że wypożyczalnie na Majorce bardzo lubią obciążać kosztami dość dyskusyjnych szkód tych klientów, którzy nie mają ubezpieczenia wykupionego u nich.

PS:
Na Record OK zdecydowałem się dlatego, że na forum nie znalazłem krytycznych uwag na temat tej firmy oraz mam znajomych którzy z tej firmy brali samochód i nie mieli zastrzeżeń do ich usług. Jednak przed chwilą wszedłem na stronę http://www.reviewcentre.com/reviews76709.html i zwątpiłem: tylu negatywnych opinii na raz nie widziałem na temat żadnej firmy! Na 465 opinii, aż 361 z nich wystawia firmie Record OK najgorszą ocenę!
Wychodzi na to, że nawet GOLDCAR to wyjątkowo porządna firma w porównaniu z Record OK!
 Profil Relacje PM off  

#688 PostWysłany: 21 Sie 2015 23:30 

Ja i o Record OK i o Goldcar się tyle naczytałem negatywów, że też zwątpiłem w te firmy, ale jak ktoś gdzieś mądrze zauważył, że tyle opinii to muszą być i negatywne. Zresztą dużo osób nie doczyta informacji albo bierze w ciemno z wyszukiwarki cenowej, a potem zaskoczenie i negatywy. A fakt, faktem, że w wyszukiwarce zawsze najtaniej wychodzą te dwie, a gdy doda się ubezpieczenie gdzie na Majorce każdy je poleca, opcję full-full i czasem dopłatę do "młodego" kierowcy, to już tak tanio nie jest. Dlatego ja zdecydowałem się na Vanrell, ale myślę jeszcze o Hiper, tylko że w Hiper nie podoba mi się kaucja za paliwo, ale podstawowa cena bez paliwa wychodzi taniej. Wolałbym zapłacić gotówką i mieć spokój, bo nie lubię interesów z kredytówką.
 Profil Relacje PM off  

#689 PostWysłany: 22 Sie 2015 12:12 

kamillo211 napisał(a):
Ja i o Record OK i o Goldcar się tyle naczytałem negatywów, że też zwątpiłem w te firmy, ale jak ktoś gdzieś mądrze zauważył, że tyle opinii to muszą być i negatywne.

Ale rzecz leży w proporcjach opinii negatywnych do ogólnej ich liczby. Są wypożyczalnie gdzie negatywne opinie nie przekraczają 20-30%, a w przypadku Recorda i Goldcara negatywnych jest ok. 80%.

EDIT:
Dla lepszego zobrazowania tego co napisałem, statystyki ocen firmy Record GO:
Załącznik:
Record GO- ocena.jpg
Record GO- ocena.jpg [ 81.34 KiB | Obejrzany 1347 razy ]

Cytuj:
Dlatego ja zdecydowałem się na Vanrell

A czy Vanrell umożliwia odbiór i oddanie samochodu w Palma, czy też - jak wnioskuję z ich strony WWW - tylko na północnym wybrzeżu?
 Profil Relacje PM off  

#690 PostWysłany: 23 Sie 2015 00:59 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 129 541
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Jeśli chodzi o Palmę to w grę wchodzi tylko lotnisko, odbiór na mieście za dodatkową opłatą.

#691 PostWysłany: 23 Sie 2015 01:11 

LaVarsovienne napisał(a):
Jeśli chodzi o Palmę to w grę wchodzi tylko lotnisko, odbiór na mieście za dodatkową opłatą.

Rozumiem, że chodzi o lotnisko PMI? Bo wiem, że w Palmie jest jeszcze drugie, mniejsze lotnisko!
Jak się odbywa odbiór i przekazanie? Czy oni tam mają swoje stałe stanowisko?
Czy ich samochody stoją w piętrowym parkingu na lotnisku, czy na jakimś parkingu w pobliżu lotniska?
 Profil Relacje PM off  

#692 PostWysłany: 23 Sie 2015 02:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak PMI. Jeżeli nic się od '13 nie zmieniło to wychodzisz z terminala i kierujesz się prosto ruchomym chodnikiem na kilkupoziomowy parking. Wjeżdżasz windą na 4 piętro - tutaj mają swoje biuro. Auta są na miejscu. Zawsze możesz napisać do nich maila, żeby mieć 100% pewność, że nic się nie zmieniło.
Do tej pory było empty/empty. Na ogół rzeczywiście bak prawie pusty, na tyle by dojechać do stacji lub na oko 1/4 baku i z takim oddajesz.

Co do opinii to mnie śmieszą, bo są z tyłka wyjęte. Dla mnie to typowy czarny pijar konkurencji, bo Goldcar i RecordGo to prawie monopol. Nie chcę oczywiście do niczego namawiać. Też miałbym na twoim miejscu obawy. Jak sam nie sprawdzisz to się nigdy nie przekonasz.
Bierz Vanrell, bo jak widzę będziesz spokojniejszy ;)

EDIT:

tutaj masz nawet filmik jak ich znaleźć (ślepy by trafił). Filmik jest z '10, ale myślę, że jak najbardziej aktualny.

#693 PostWysłany: 23 Sie 2015 11:35 
Awatar użytkownika

srebrny
Chris-Kr napisał(a):

Rozumiem, że chodzi o lotnisko PMI? Bo wiem, że w Palmie jest jeszcze drugie, mniejsze lotnisko!

nie ma zadnego drugiego lotniska
 Profil Relacje PM off  

#694 PostWysłany: 23 Sie 2015 11:51 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 251 203
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
pewnie koledze chodziło o LESB (Aeródromo de Son Bonet)
rw30 lubi ten post.

#695 PostWysłany: 23 Sie 2015 11:58 
Awatar użytkownika

niebieski
rw30 napisał(a):
Chris-Kr napisał(a):

nie ma zadnego drugiego lotniska

Jest malutkie Son Bonet ;) http://www.aena.es/csee/Satellite/Aerop ... -Bonet/es/
2 ludzi lubi ten post.

#696 PostWysłany: 23 Sie 2015 12:48 

sobo napisał(a):
pewnie koledze chodziło o LESB (Aeródromo de Son Bonet)

Dokładnie tak!
Trafiłem na nie, gdyż któraś z wypożyczalni samochodów miała tam swoje biuro.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#697 PostWysłany: 24 Sie 2015 11:10 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 129 541
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
@Chris-Kr oczywiście miałam na myśli PMI. :D Odbiór tak jak napisał @Krzysztof. i ja w tym wątku kilka stron wcześniej ;-)
Chris-Kr lubi ten post.

#698 PostWysłany: 24 Sie 2015 16:52 

Ponieważ przy pierwszym podejściu do tematu wypożyczenia samochodu całkowicie zdezorientowała mnie wielka rozpiętość cen za wypożyczenie, więc chciałem się podzielić wnioskami do jakich doszedłem po przestudiowaniu regulaminów wielu wypożyczalni oraz przeczytaniu dziesiątek recenzji i opinii użytkowników, którzy z tych wypożyczalni korzystali.

Najtańsze wypożyczalnie na Majorce aby zdobyć klientów oferują wypożyczenie samochodów po cenach wręcz symbolicznych (ok. 3-4 EUR/dzień), zdecydowanie niższych od rzeczywistej ceny. Żeby było ciekawiej, wiele wypożyczalni reklamuje się, że ta symboliczna cena zawiera "full insurance", tylko że to niby "pełne ubezpieczenie" nie obejmuje udziału własnego w szkodzie (tzw. "excess") oraz uszkodzeń dachu, kół, szyb i lusterek.
Różnicę pomiędzy ceną rzeczywistą, a zaniżoną ceną z oferty, wypożyczalnia ukrywa w cenie dodatkowego ubezpieczenia (tzw. waiver excess lub zero excess), które klientowi jest wręcz wmuszane przy odbiorze samochodu,a o konieczności którego klient wcześniej nie jest informowany.
Klient jest przekonywany, że posiadane przez niego ubezpieczenie wykupione w innej firmie (np. w DouYouSpain lub ubezpieczenie całoroczne) jest nieważne i że koniecznie musi wykupić ubezpieczenie oferowane przez wypożyczalnię.
Jeśli klient da się przekonać i wykupi ubezpieczenie oferowane przez wypożyczalnię, to wówczas traci pieniądze zapłacone za ubezpieczenie wykupione w innej firmie, bo zwrotów z tego tytułu nie ma. W dodatku warto się upewnić, czy dodatkowe ubezpieczenie z wypożyczalni pokrywa koszty uszkodzeń dachu, kół, szyb i lusterek, gdyż najczęściej nie pokrywa!

Problem pojawia się przy zwrocie samochodu gdy klient nie wykupił ubezpieczenia w wypożyczalni. Samochód jest wówczas sprawdzany drobiazgowo i na karb klienta (oraz ewentualnie "jego" ubezpieczalni) kładzione są wszystkie uszkodzenia, na które nikt wcześniej nie zwracał uwagi gdy odbierano samochód od klientów, którzy ubezpieczenie udziału własnego mieli wykupione w wypożyczalni.
Z karty klienta potrącany jest wówczas jego udział własny, a o zwrot tego udziału klient musi występować do "swojego" ubezpieczyciela.
Polecam też zapoznanie się z komentarzem kolegi nick, który prowadzi do podobnych konkluzji: viewtopic.php?p=579102#p579102
O machinacjach wypożyczalni z cenami paliw pisać nie będę, ponieważ ten temat był tu już wielokrotnie poruszany.

Na zakończenie chciałbym napisać o firmie DoYouSpain, która dotychczas wydawała mi się oazą uczciwości wśród tamtejszych firm z branży rent-a-car.
W internecie można znaleźć dużo skarg klientów, którym postawiono do dyspozycji znacznie gorszy samochód niż zamawiali, np. tutaj:

http://www.reviewcentre.com/Car-Hire/Do ... ew_3511677 - facet 190 cm wzrostu zamówił Citroen DS3, a dostał Fiat 500,
http://www.reviewcentre.com/Car-Hire/Do ... ew_3337017 - klient zamówił Seat Ibiza, a dostał Dacia Sandero.

To samo trafiło też na mnie: w DYS zamówiłem Ford Fiesta 3d A/C, a gdy w DRIVALIA zapytałem się czy będą mieli dla mnie taki samochód, to dostałem w odpowiedzi:
Cytuj:
We have Ford Fiesta, Opel corsa, Skoda Fabia etc.. on a group C
You booked a group B that is a Fiat Panda or similar.

Wygląda na to, ze w DYS jest to częsta praktyka.
W przypadku DYS chciałby zwrócić uwagę jeszcze na fakt, że kontakt z tą firmą jest obecnie możliwy tylko poprzez formularz na ich stronie WWW, który nie umożliwia złożenia reklamacji. Brak jest podanego jakiegokolwiek adresu email, a numery telefonów podawane na vaucherze nie są do DYS, tylko bezpośrednio do wypożyczalni.

Jak na razie anulowałem swoje zamówienie w DYS, a samochód zamówiłem w Vanrell. Zobaczymy, co będzie dalej.

Ostatnio edytowany przez Chris-Kr, 24 Sie 2015 22:10, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#699 PostWysłany: 24 Sie 2015 18:46 

srebrny
Cytuj:
w DYS zamówiłem Ford Fiesta 3d A/C

Nie da się zamówić konkretnej marki i modelu. To tylko reprezentatywny przykład danej grupy.
 Profil Relacje PM off  

#700 PostWysłany: 24 Sie 2015 18:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Z własnego doświadczenia uważam, że za bardzo się tym wszystkim przejmujesz, że zostaniesz oszukany, że będziesz niesłusznie obciążony jakimiś kosztami... Póki sam się nie przekonasz to nie uwierzysz.

Jeżeli nie zamawiasz auta bezpośrednio na stronie danej wypożyczalni to prawdopodobieństwo tego, że otrzymasz to auto, które wydaje ci się, że rezerwujesz wynosi 5-10% i wszystko jedno czy będzie to DYS czy inny. Czasami wypożyczalnie nie posiadają nawet danego modelu auta, który jest wymieniony na stronie pośrednika.

Jest możliwy inny kontakt z doyouspain niż przez formularz. Kiedyś zadałem sobie sporo trudu, ale udało mi się zdobyć kilka adresów mailowych, z których bez problemu uzyskałem odpowiedzi:
rodrigo(at)doyouspain.com - bardzo pomocny
insurance(at)doyouspain.com - odpisują
claire(at)doyouspain.net
jose(at)doyouspain.net

Podejrzewam, że dwa ostatnie adresy należą do osób z kierownictwa, ponieważ wysyłając do nich maila otrzymałem odp. od Rodrigo, czyli najprawdopodobniej mail został przekierowany do podległego pracownika.

Prosiłbym admina/moda o wrzucenie wikipostu do tego tematu z ww. mailami do kontaktu z DYS na pewno dla wielu będzie to teraz i w przyszłości bardzo pomocne.

Ostatnio edytowany przez Krzysztof., 24 Sie 2015 19:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości