Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
[+] Kontakty do DYS
rodrigo(at)doyouspain.com
insurance(at)doyouspain.com
claire(at)doyouspain.net
jose(at)doyouspain.net

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
#641 PostWysłany: 13 Sie 2015 01:47 

boots napisał(a):
Cytuj:
Właśnie dlatego chcę im oddać pełen bak paliwa, żeby im to uniemożliwić!

A jak to zrobisz? Za dolanie kropli paliwa moga policzyć - jak piszesz - ok. 25 euro.

Oni mi policzą te 25 EUR bez względu na to czy coś doleją, czy nie. Ale oni mi powinni zwrócić pobrany przez nich depozyt za pełen bak paliwa policzony po paskarskich cenach, natomiast ja za to paliwo zapłacę cenę taką, jaka obowiązuje na stacji paliw.
PS:
Chyba, że oni są na to przygotowani i np. po innej cenie za litr liczą paliwo dostarczane klientowi, a po innej cenie paliwo pozostawiane przez klienta w samochodzie.
Dlatego właśnie pytałem, czy ktoś oddawał samochód z pełnym bakiem.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#642 PostWysłany: 13 Sie 2015 11:28 

srebrny
Zobacz, jak to działa:
1. Przy najmie płacisz (dla ułatwienia podam okrągłe ceny) 100 euro jako koszt paliwa po ich cenach plus 25 euro za obsługę (nazywając to w skrócie)
2. Jeśli oddasz auto z pełnym bakiem(prawie pełnym), to oddadzą Ci te prawie 100 euro, ale znowu odliczą kolejne 25 za obsługę.

Weź pod uwagę, że róznica w cenie paliwa może wynieść kilkanaście procent i sam skalkuluj, czy ma to sens.
 Profil Relacje PM off  

#643 PostWysłany: 13 Sie 2015 11:38 

Loty: 117
Kilometry: 192 290
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
Tutaj info o paliwie z wypożyczalni RecordGo w przypadku full-empty

Cytuj:
In case clients decide to return the vehicle full of fuel, as a requisite we will need that they provide us with the receipt of the gas station adjacent to the airport. The Handling and Logistics fee will not be reimbursable in this case either. Should clients not provide us with the receipt, we will reimburse the corresponding amount. Please be aware that in these cases the average to reimburse is approximately 7/8 of a tank.

Wg mojego rozumowania gdy zatankujesz na stacji przy lotnisku i przyniesiesz rachunek oddadzą kasę za paliwo, nie oddadzą opłaty logistycznej, w przypadku gdy oddasz z pełnym bakiem ale bez rachunku oddadzą ci 7/8 kwoty za paliwo, oczywiście opłata logistyczna w tym przypadku również nie zostanie zwrócona.

#644 PostWysłany: 13 Sie 2015 11:40 

niebieski
Wez Full/Full i bedziesz mial spokoj.
Bo tak chcesz wziac Full/Empty i liczyc na to, ze kosztowac bedzie tyle co F/F a tak sie nie da.
Tak sobie licza i trudno. Ja wole placic za normalne zasady niz potem kombinowac i sprawdzac na kazdym kroku gdzie chca sobie cos doliczyc ...
 Profil Relacje PM off  

#645 PostWysłany: 13 Sie 2015 12:37 

boots napisał(a):
Zobacz, jak to działa:
1. Przy najmie płacisz (dla ułatwienia podam okrągłe ceny) 100 euro jako koszt paliwa po ich cenach plus 25 euro za obsługę (nazywając to w skrócie)
2. Jeśli oddasz auto z pełnym bakiem(prawie pełnym), to oddadzą Ci te prawie 100 euro, ale znowu odliczą kolejne 25 za obsługę.

Czyli skasują mnie dwukrotnie po 25 EUR???
A jeśli oddam samochód z np. 1/4 baku lub pustym bakiem to też mnie drugi raz skasują na 25 EUR?
To jest dla mnie coś nowego! Na jednokrotne obciążenie byłem przygotowany, ale dwukrotne skasowanie po 25 EUR jest dla mnie pełnym zaskoczeniem.

Cytuj:
Weź pod uwagę, że róznica w cenie paliwa może wynieść kilkanaście procent i sam skalkuluj, czy ma to sens.

Właśnie chcę się zorientować jak to działa, na jakie koszty mam się przygotować i dlatego umieściłem swoje zapytanie w tym wątku.
W internecie jest mnóstwo niepochlebnych opinii n/t firmy GOLDCAR, ludzie są obciążani niezrozumiałymi dla nich płatnościami, więc chcę się przygotować na spotkanie z tą firmą ;)
 Profil Relacje PM off  

#646 PostWysłany: 13 Sie 2015 12:46 

srebrny
Cytuj:

Tak - o ile przy oddaniu auta policzą do zwrotu przynajmniej 25 euro. Jeśli policzą mniej, to po prostu niczego Ci nie zwrócą, ale również nie powstanie zadłużenie.
 Profil Relacje PM off  

#647 PostWysłany: 13 Sie 2015 12:49 

CPQ napisał(a):
Tutaj info o paliwie z wypożyczalni RecordGo w przypadku full-empty

Znałem te warunki i to jest jasne postawienie sprawy.
Pisząc tutaj właśnie chciałem się dowiedzieć, jak w analogicznej sytuacji postąpi firma GOLDCAR.

-- 13 Sie 2015 12:51 --

boots napisał(a):
Cytuj:

Tak - o ile przy oddaniu auta policzą do zwrotu przynajmniej 25 euro. Jeśli policzą mniej, to po prostu niczego Ci nie zwrócą, ale również nie powstanie zadłużenie.

To teraz nareszcie zrozumiałem, dlaczego zalecałeś zużycie paliwa do końca :)
 Profil Relacje PM off  

#648 PostWysłany: 13 Sie 2015 20:43 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 115 619
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Panowie jakie full - empty. jakie 2 x 25 Euro.Skąd to wzięliście. .Ja jednak proponuje wrzuć warunki wynajmu w tłumacza google, to się może zmieniać lepiej przetłumaczyć i mieć pewność.
Nie wypożyczałem co prawda od Goldcara na Majorce, ale w lutym na Gran Canarii. Cen paliwa była porównywalna lub niewiele zawyżona z doliczoną opłatą(nie bawiłem się w dokładne przeliczanie). Zwrot kasy za paliwo bezproblemowy, jedynie gdzieś w warunkach był zapis że nie można oddać więcej niż 7/8 zbiornika (oczywiście nie zwracają opłaty za obsługę - na pewno nie płacimy jej 2 razy).
Mój opis dotyczy flex fuel, które sądzę że masz też ty. Goldcar ma jeszcze polityę full/full. Wydaje mi się że nie mają full/empty ale nie mam pewności.
 Profil Relacje PM off  

#649 PostWysłany: 13 Sie 2015 22:24 

peter7712 napisał(a):
Panowie jakie full - empty.

W Hiszpanii, a zwłaszcza na Majorce, wypożyczalnie samochodów w stosunku do swoich klientów prowadzą normalną gangsterkę, a ich głównym narzędziem jest właśnie polityka paliwowa "full-empty". Badania brytyjskiej organizacji konsumenckiej "Which?" wskazują, że 3/4 brytyjskich turystów korzystających z hiszpańskich wypożyczalni samochodów uważa, że zostali "wyrypani" na paliwie przez wypożyczalnie: http://www.thisismoney.co.uk/money/holi ... Spain.html
Być może w wyniku takich artykułów wypożyczalnie których oferty analizowałem, w miejsce opcji "full-empty" (nieprzewidującej żadnej refundacji za pozostawione paliwo) obecnie stosują politykę paliwową "full-empty with partial refund", czyli przy zwrocie samochodu niby zwracają wartość pozostawionego w baku paliwa, ale za to pomniejszoną o jakieś fikcyjne dodatkowe opłaty.

Cytuj:
jakie 2 x 25 Euro.Skąd to wzięliście. .Ja jednak proponuje wrzuć warunki wynajmu w tłumacza google, to się może zmieniać lepiej przetłumaczyć i mieć pewność.

Problem nie leży w tłumaczeniu (nie potrzebuję korzystać z tłumaczenia google), lecz w niejasności zapisów oraz cenników (jestem przekonany, że celowej). Ponadto nawet ta sama wypożyczalnia potrafi oferować ten sam samochód na nieco odmiennych warunkach. Przykładowo, wszystkie oferty oferowane mi przez wyszukiwarki obejmowały samochód w opcji "full-empty with partial refund", ale gdy wszedłem na stronę http://www.goldcar.es to okazało się, że ten sam samochód można również wynająć w opcji "full-full", ale w cenie o 50 EUR wyższej. A do tego jeszcze dochodzą dziesiątki wariantów rozmaitych ubezpieczeń.
 Profil Relacje PM off  

#650 PostWysłany: 14 Sie 2015 20:19 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 115 619
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Wiem co to full/empty. Wypożyczałem i w tym systemie, nawet na Majorce, ale to było dawno. Ale chyba masz flex fuel czy jak to nazywasz "full-empty with partial refund".
Jestem prawie pewien że oddanie całego baku paliwa ci nic nie pomoże, ponieważ masz zapisane że będziesz miał zwrócone za część paliwa, o ile dobrze sobie przypominam 7/8 baku maksymalnie. Jeżeli więc oddasz więcej zwrócą ci tylko 7/8 ceny paliwa.
Oprócz paliwa naliczają opłatę za tak zwaną obsługę. Opłatę tę płacisz raz podczas odbioru samochodu, nie tak jak ktoś sugerował, że jeżeli przy zwrocie będziesz miał zwrot za paliwo pobiorą ją drugi raz.
Dodatkowo pisałem że na Gran Canarii ceny benzyny na stacjach i z tankowania w Goldcarze niewiele się różniły. Różnicą była ta opłata za obsługę, która nie jest zwracana nawet jak oddasz cały bak.
Jeżeli chodzi opłatę Location costs to będzie to prawdopodobnie opłata za lokalizację odbioru samochodu (odbierasz na lotnisku?)
To wszystko na podstawie doświadczeń i tłumacza google (bo ja niestety muszę korzystać). Ale nie znam dokładnie twojej umowy dlatego piszę wszystko chyba, bo nie mam 100% pewności czy coś się nie zmieniło i czy Goldcar ma taka samą politykę paliwową na majorce.
 Profil Relacje PM off  

#651 PostWysłany: 14 Sie 2015 22:02 

peter7712 napisał(a):
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Wiem co to full/empty. Wypożyczałem i w tym systemie, nawet na Majorce, ale to było dawno. Ale chyba masz flex fuel czy jak to nazywasz "full-empty with partial refund".

Wszyscy pośrednicy, których oferty rozważałem używali pojęcia "full-empty with partial refund", chociaż na stronie firmy GOLDCAR faktycznie znalazłem określenie "flex fuel" w opisie taryfy "Smart Rate":
Cytuj:
What´s includes the Smart Rate?

Flex Fuel. Just pay for the fuel you use
You can consult the prices on‭ ‬www.goldcar.es/en/sdr.
Cancel without charges
Unlimited mileage
Car passenger insurance
Partial Damage Cover with excess (CDW)
Booking always guaranteed

Alternatywą dla taryfy Smart Rate jest taryfa Classic Pack opisana następująco:
Cytuj:
What´s includes the Classic Pack?

Collect your car with a full tank and return it full
Cancel without charges
Unlimited mileage
Car passenger insurance
Partial Damage Cover with excess (CDW)
Booking always guaranteed

Wypożyczenie w taryfie Classic Pack było o 50 EUR droższe niż w taryfie Smart Rate.

Cytuj:
Jestem prawie pewien że oddanie całego baku paliwa ci nic nie pomoże, ponieważ masz zapisane że będziesz miał zwrócone za część paliwa, o ile dobrze sobie przypominam 7/8 baku maksymalnie. Jeżeli więc oddasz więcej zwrócą ci tylko 7/8 ceny paliwa.

W jakiejś innej wypożyczalni widziałem zapis o 7/8 zbiornika paliwa, ale on dotyczył sytuacji opisanej już wcześniej przez kol. CPQ. W regulaminach GOLDCAR-a takiego zapisu nie widziałem.

Cytuj:
Oprócz paliwa naliczają opłatę za tak zwaną obsługę. Opłatę tę płacisz raz podczas odbioru samochodu, nie tak jak ktoś sugerował, że jeżeli przy zwrocie będziesz miał zwrot za paliwo pobiorą ją drugi raz.

Właśnie to jest dla mnie zagadką, jakie dodatkowe opłaty inkasują i z jakiego tytułu.
Na stronie https://www.goldcar.es/en/sdr/ dla samochodu klasy CC (jakim jest zarezerwowany przeze mnie Renault Clio) należność za samo paliwo ma wynosić od 40-85 EUR.
Tymczasem według strony http://autotraveler.ru/en/spravka/fuel- ... c5C4rVoQQ9 benzyna Super 95 kosztuje w Hiszpanii 1,27 EUR/litr, co pomnożone przez 45 litrów pojemności baku daje nam cenę 57,15 EUR.
Do podanej przez siebie ceny paliwa wypożyczalnia dolicza od 15 do 31 EUR z tytułu obsługi oraz od 3,70 do 7,86 EUR Location Costs.
Łącznie tych dodatkowych opłat ma być od 55 do 115 EUR, ale zupełnie nie wiadomo, od czego zależy ile rzeczywiście zapłacimy.

Cytuj:
Jeżeli chodzi opłatę Location costs to będzie to prawdopodobnie opłata za lokalizację odbioru samochodu (odbierasz na lotnisku?)

Brzmi dość prawdopodobnie, chociaż trochę zbyt tanio w porównaniu z innymi ofertami, gdzie za odbiór z lotniska doliczano 35 EUR.
 Profil Relacje PM off  

#652 PostWysłany: 14 Sie 2015 22:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Chris-Kr napisał(a):
boots napisał(a):
Zobacz, jak to działa:

A jeśli oddam samochód z np. 1/4 baku lub pustym bakiem to też mnie drugi raz skasują na 25 EUR?
To jest dla mnie coś nowego! Na jednokrotne obciążenie byłem przygotowany, ale dwukrotne skasowanie po 25 EUR jest dla mnie pełnym zaskoczeniem.

Cytuj:

Właśnie chcę się zorientować jak to działa, na jakie koszty mam się przygotować i dlatego umieściłem swoje zapytanie w tym wątku.
W internecie jest mnóstwo niepochlebnych opinii n/t firmy GOLDCAR, ludzie są obciążani niezrozumiałymi dla nich płatnościami, więc chcę się przygotować na spotkanie z tą firmą ;)

Wypożyczyłem w tamtym roku w Goldcar na cały pobyt na Majorce.
Nie polecam Goldcar tylko i wyłącznie z jednego powodu - nieprawdopodobna kolejka do kasy i równie nieprawdopodobna opieszałość obsługi (na lotnisku). Postój w kolejce trwał 1,5-2h dokładnie nie pamiętam. Na pewno byli też tacy, którzy czekali jeszcze dłużej. Moim zdaniem nie warto dla tych 5-10 euro mniej w stosunku do konkurencji. U innych żadnych kolejek. Trzeba uważać przy płatności, ponieważ doliczają za dodatkowe ubezpieczenie bez pytania. Mnie coś tknęło, że ostateczna kwota jest za wysoka i Pani (niezbyt przyjemna) odjęła ww. ubezpieczenie - miałem kupione o wiele taniej na doyouspain.
Poza tym moim zdaniem to ubezpieczenie jest raczej zbędne. Ogólnie kierowcy poruszają się zgodnie z przepisami o wiele bezpieczniej niż w Polsce. Jedynie taksówki ciut inaczej;) No chyba, że jest się mało doświadczonym kierowcą i jazda po zachodniej części wyspy (non-stop serpentyny i miejscami wąsko) może sprawić trudności, to lepiej takie ubezpieczenie wykupić. Tak samo, gdy zamierzamy zostawiać auto w jakichś mało uczęszczanych miejscach - może się zdarzyć, że inteligentny inaczej tubylec wybije szybę. Mnie się to nie przytrafiło i na żadnym z parkingów, czy w innych miejscach nie zauważyłem szkła.
Auto wypożyczyłem w opcji full/empty - gdy zwracałem (zwrot na szczęście odbył się błyskawicznie) w baku zostały jakieś opary. Nawet nie przyszło mi do głowy, że mogę otrzymać jakiś zwrot za paliwo. Niespodziewanie po 5-7 dniach wpłynęło ok. 30zł.
Nie ma się też za bardzo czym przejmować jeżeli nie chce im się przy wydaniu i odbiorze obejrzeć auta względem ewentualnych rys, wgnieceń itp. Przy tylu klientach, mają to... w czterech literach i ostatecznie potraktują cię uczciwie.
Jeszcze jedna ważna rzecz - jeżeli będziesz jeździł po zachodniej stronie wyspy to nie polecam Fiata 500, za mały silnik, za mała moc. Trzeba się namachać biegami, a pod górę tylko na 2-ójce podjedzie.

Dwa lata wcześniej brałem w RecordGo Forda Fiestę - nieporównywalnie łatwiejszy w prowadzeniu po takich drogach. Na dostanie się do "okienka" czekałem jedynie 5-10 minut (lotnisko). Jedynie co mnie denerwowało to spejnglisz Pani, która mnie obsługiwała - nie rozumiałem 75% wypowiadanych przez nią słów :D Na szczęście moja kobieta wszystko rozumiała (nie wiem jak:)) i rozmawialiśmy jeszcze z kręcącą się przy Paniach władających ww. narzeczem Polką, chyba Kierowniczką, więc wszystko odbyło się bezproblemowo i szybko.
Nie pamiętam innych szczegółów, ale żadnych problemów nie było również przy zwrocie auta.

Warto wziąć samochód na cały pobyt - fajne drogi, piękne krajobrazy, wiele do zobaczenia, więcej czasu na zwiedzanie i odpoczynek, większa wygoda podróży i brak uzależnienia od rozkładu jazdy komunikacji na wyspie.

Przepraszam za ewentualne literówki - tablet.

EDIT: jeżeli chodzi o koszty paliwa to są one zależne od segmentu/kategorii auta. Może to być około 50-80 euro - małe i kompakty. Uzależnione jest to również od pojemności silnika i rodzaju paliwa. Wypożyczając diesla płacimy kilka "groszy" więcej (za samo auto). Lepiej przygotować się z góry na większą opłatę za paliwo, powiedzmy 80-95 euro, żeby nie być zaskoczonym :)

EDIT2: Poza tym proszę zwrócić uwagę, że wybierając daną markę i model auta np. na doyouspain, nie oznacza, że dostaniemy konkretnie takie samo auto. Na pewno dostaniemy w tej samej kategorii/klasie, wszystko zależy od dostępności w danym momencie, ale czasami również od tego jak zagadamy do Pani/Pana ;) O wiele większe prawdopodobieństwo otrzymania konkretnego modelu auta jest wtedy, gdy zamawiamy na stronie danej wypożyczalni, ale nie dotyczy to każdego przypadku.

Ostatnio edytowany przez Krzysztof., 15 Sie 2015 10:20, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Chris-Kr uważa post za pomocny.

#653 PostWysłany: 15 Sie 2015 00:01 

Krzysztof. napisał(a):
Nie polecam Goldcar tylko i wyłącznie z jednego powodu - nieprawdopodobna kolejka do kasy i równie nieprawdopodobna opieszałość obsługi (na lotnisku). Postój w kolejce trwał 1,5-2h dokładnie nie pamiętam. Na pewno byli też tacy, którzy czekali jeszcze dłużej. Moim zdaniem nie warto dla tych 5-10 euro mniej w stosunku do konkurencji. U innych żadnych kolejek.

1. Piszesz, że jest nieprawdopodobna kolejka do kasy. A jeśli najem samochodu mam opłacony z góry, już w momencie rezerwacji, to też muszę tyle czekać, czy jest coś szybciej?
2. Czy te kolejki są także w godzinach dziennych, czy tylko późno wieczorem, po lądowaniu samolotów tanich linii?
 Profil Relacje PM off  

#654 PostWysłany: 15 Sie 2015 00:31 
Awatar użytkownika

niebieski
1. Nie jestem pewien w 100%, ale płacąc z góry u pośrednika (np. doyouspain) nie masz wliczone paliwo. Co za tym idzie czeka cię kolejka. Choć jest osobne miejsce ("okienko") gdzie bardzo rzadko ktoś podchodził i dotyczyło to klientów, którzy wynajmowali po prostu na miejscu (bez rezerwacji online) lub/i płacąc z góry - tu pewności nie mam. Trzeba podejść i zapytać. Niestety nie pamiętam już co było w tym miejscu napisane. Szanse 50/50. Raczej nastaw się na kolejkę.
Czy przypadkiem gdzieś w regulaminie nie jest napisane (na stronie Goldcar), że można wykupić priority? - i właśnie to dodatkowe okienko może być priority check in, za które płaci się na stronie i/lub na miejscu, ale tanie to raczej nie jest.
2. Leciałem Germanwings i lądowałem jakoś po południu, chyba po 13, a może nawet wcześniej. Wokół mnóstwo wypożyczalni, a ludzie tylko do jednej :lol: Szczerze, kurw..em pod nosem i przez to nie pamiętam jak było na pewno z tym "okienkiem" obok.
Do Goldcara na lotnisku kolejka jest zawsze. Będziesz na miejscu to zobaczysz dlaczego tak się dzieje. Na dodatek kolejka jest z dwóch stron ich punktu obsługi. Widziałem jak jedna jedyna osoba zwróciła im uwagę - było ostro, ale i tak nic to nie pomogło. Taki majorkański styl pracy, bycia i życia :D

Na pewno nigdy więcej nie wypożyczę w Goldcar, ale tylko ze względu na czas stania w kolejce i zszarpane nerwy.

EDIT: może coś przez rok się zmieniło w kwestii kolejek, ale to musiałby się wypowiedzieć ktoś kto w to lato wypożyczał na lotnisku w Palmie.

EDIT2: niestety nic w kwestii kolejek się nie zmieniło - odsyłam do wypowiedzi osób korzystających tej wiosny:
http://rentalcarreviews.com/spain/mallo ... iew?id=287
http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g1 ... ravel.html

Pierwszy z przypadków - zapłacił dodatkowo 20 euro za "express lane" już będąc na lotnisku. Nie zdziwiłbym się, gdyby w pełnym sezonie taka opłata była o 50-100% większa.
Gdyby przyszło stanąć ci nawet jako 15-20 osoba (a tak było w przypadku mojej kobiety - ja w tym czasie czekałem na walizki), to nie warto czekać, lepiej zapłacić 80-160zł i załatwić to w 10 minut. Wyobraź sobie, że na walizki czekałem około 1h, a w tym czasie kolejka ruszyła się może o 5-6 osób. W ciągu godziny rozrosła się do wielkości tej, którą można dzisiaj oglądać na archiwalnych zdjęciach z PRL-u. Nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić ile czasu musiały czekać ostatnie osoby w takiej kolejce.
Chris-Kr uważa post za pomocny.

#655 PostWysłany: 16 Sie 2015 00:31 

Krzysztof. napisał(a):
EDIT2: niestety nic w kwestii kolejek się nie zmieniło - odsyłam do wypowiedzi osób korzystających tej wiosny:
http://rentalcarreviews.com/spain/mallo ... iew?id=287
http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g1 ... ravel.html

Kolejki to jeszcze pół biedy. Tutaj jest cały wątek poświęcony przekrętom GOLDCAR-a: http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g1 ... ravel.html Opinie pokrywają się z tym, co na temat tej firmy można znaleźć na polskich forach.
Chyba będę szukał innej wypożyczalni.
 Profil Relacje PM off  

#656 PostWysłany: 16 Sie 2015 11:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Moim zdaniem te "przekręty" przy takiej ilości klientów jaką ma Goldcar to albo niedoczytanie regulaminu przez klientów i/lub niedopatrzenie się różnic między jedną a drugą ofertą, tzn. np. w kwestii zwrotu pieniędzy za pozostałe w baku paliwo w opcji full/empty - nie zawsze oznaczona jest "refund".
Tak naprawdę ta wypożyczalnia nie różni się niczym od innych, jedynie o wiele większą ilością klientów od konkurencji, co powoduje o wiele większą ilość komentarzy w necie tych negatywnych, bo o pozytywnych czyt. normalnych doświadczeniach, raczej nikt nie będzie pisał.
Naprawdę niczym nie różni się wypożyczenie auta np. w RecordGo - identyczne zasady, te same procedury. Np. jeżeli nie skorzystasz z ich dodatkowego ubezpieczenia to zablokują ci na karcie bodajże 600 euro (?), dokładnie już nie pamiętam. Mnie pozytywnie zaskoczył zwrot za dosłownie resztki paliwa w Goldcar. Negatywnie jedynie nienormalna kolejka i powolność obsługi.
Pamiętaj o tym, żeby w momencie odbioru auta, obejrzeć go w miarę możliwości dokładnie pod względem ewentualnych uszkodzeń zarówno w środku jak i na zewnątrz, wszystko jedno gdzie wypożyczasz. Jak coś zauważysz to podejdź do obsługi na parkingu i poproś o zaznaczenie na karcie auta danego uszkodzenia. Jednak jak już wcześniej napisałem, nawet jak machną ręką, nie będzie im się chciało, powiedzą że nie ma powodu żeby sprawdzać i nie ma się czym przejmować to naprawdę wierz mi, nie ma czym.
Z osobistych doświadczeń najgorsze traktowanie klienta jest w Europcar - przynajmniej w Polsce - ale dopiero po odbiorze auta.

EDIT: a i pamiętaj o tym żeby oddać czyste auto. Jeżeli na karoserii będzie błoto czy nie zabrudzenia to lepiej jedź na myjnię. Tak samo w środku, staraj się nie zabrudzić tapicerki. Za każde czyszczenie mogą cię zgodnie z regulaminem ładnie skasować. Wyrzuć też wszystkie śmieci z auta. Po prostu zwróć auto w takim stanie w jakim sam byś chciał żeby ci zwrócono.
bartekjamajka lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#657 PostWysłany: 16 Sie 2015 14:23 

Ludzie piszący na TripAdvisor nie mieli tyle szczęścia co Ty. Jest wiele skarg, że GOLDCAR nie zwrócił ludziom ani grosza za paliwo, są skargi, że obciążono ich karty kredytowe kosztami jakichś wyimaginowanych uszkodzeń samochodu albo obciążono je wręcz bez żadnego słowa wyjaśnienia.
Ponieważ nie mam zamiaru wchodzić w tego typu przepychanki, więc zmieniłem GOLDCAR na DRIVALIA. Wynajem tego samego samochodu był droższy o 6 EUR, mam świadomość że zatankowanie baku jest droższe, ale wolę to niż stratę kilkuset EUR z tytułu wyimaginowanych uszkodzeń, jak to się trafiło kilku osobom na TripAdvisor.
 Profil Relacje PM off  

#658 PostWysłany: 16 Sie 2015 16:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Moim zdaniem to w 99% wina samych wypożyczających. O każdej wypożyczalni znajdziesz negatywne opinie, ale najwięcej o Goldcar ze względu na ilość klientów i co za tym idzie prawdopodobieństwo. Jak 5% ma jakieś problemy to jest wszystko. Ale chcesz czuć się pewniej to wypożycz w Drivalia, co nie zmienia faktu, że tak samo trzeba się pilnować jak w każdej innej wypożyczalni.

#659 PostWysłany: 17 Sie 2015 19:37 

Loty: 117
Kilometry: 192 290
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
Mam pytanko do osób które na lotnisku korzystały z hiper rent car (https://www.hiperrentacar.com/en/) czy jak jechaliście po samochód to wszyscy pasażerowie jechali tym busem do wypożyczalni, czy tylko kierowca a później wracał po współpasażerów ?

Będę z żoną i 4-latką i zastanawiam się czy lepiej samemu pojechać czy od razu we 3, jakby to miało znaczenie to tylko z podręcznym będziemy.

BTW co do rozmowy powyższej o paliwie - w tej wypożyczalni jest full-full od razu.
w porównaniu do record go to koszty są takie (opcja z dodatkowym ubezpieczeniem, fotelik dziecięcy + auto 5 drzwiowe np fiesta, 9 dni)
record go - 260 euro + opłata serwisowa + koszt baku paliwa
hiper - 270 euro + koszt baku paliwa zablokowany na karcie, zwracany jak oddamy z pełnym.

#660 PostWysłany: 17 Sie 2015 20:24 
Awatar użytkownika

Wszyscy.
 Profil Relacje PM off
CPQ uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości