Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podsumowanie sporządzone przez @harti

bilet 2 godzinny (kupowany u kierowcy) - pozwala na nieograniczoną liczbę przesiadek, jest ważny przez godziny i ma formę paragonu z datą i godziną ważności - kosztuje teraz 2 euro na sezon zimowy, w lecie wrócą do ceny 2,50.. w liniach nocnych i liniach przyspieszonych TD - cena 3 euro. przypominam, że najlepiej mieć drobne wyliczone pieniądze, lub banknot 5, 10 euro, 20 i 50-tek nie chcą przyjmować, zazwyczaj można też płacić zbliżeniową kartą.

karta Explore Flex na 4 dni - nieograniczone przejazdy wszystkimi autobusami (też nocne i też linie TD), kosztowała 21, teraz 19 euro, nie ma zniżek dla dzieci, dla nich bardziej opłaca się Explore Kid

karta Explore Adult/Kid na 7 dni - tu się nie zmieniło, karta dla dorosłych kosztuje 25 euro, dla dziecka - 7 (do 10-ego roku życia)

karta na 12 przejazdów - 19 euro, 12 dwugodzinnych przejazdów (można się w ciągu tego czasu przesiadać), kosztowała dotychczas 21euro. ważna w zwykłych liniach, TD i nocnych.. zmienili też to że ponownie może być używana przez więcej niż 1 osobę, jedyny minus to że ma termin ważności, chyba rok, ale lepiej dopytać przy zakupie.

przypominam też, że cały czas można sobie wyrobić kartę personalizowaną, ze zdjęciem, za 25 euro (+ 8 euro przesyłka polecona do Polski) i wtedy dożywotnio mamy komunikację publiczną na Malcie gratis, wszystkie autobusy na Malcie i Gozo (z wyjątkiem 3 linii TD) i miejskie promy, te między Sliemą a Valletta i Valletta - Trójmiasto. to dobra opcja dla kogoś kto planuje pobyt dłuższy niż tydzień, lub gdy zamierza wrócić kiedyś na Maltę.

więcej szczegółów na stronie https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 04 Kwi 2016 10:58 

srebrny
Tym bardziej, że nowy właściciel ich narodowego przewoźnika zobowiązał się do zakupu 140 nowych autobusów, żeby zaradzić owemu brakowi miejsca w autobusach. No i zakupił, tyle że maluteńkie tureckie knypki zamiast normalnych autobusów.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#382 PostWysłany: 04 Kwi 2016 11:22 
Awatar użytkownika

srebrny
Byłem świadkiem, jak autobus się nie zatrzymał i nie zabrał autochtonów. Padały grube wyzwiska w stronę kierowcy z przystanku i gesty ze środkowym palcem. Było widać mocną frustrację u ludzi. W sumie to się im nie dziwię. Autobus załadowany turystami a mieszkańcy nie mogą skorzystać ze swojej komunikacji.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#383 PostWysłany: 04 Kwi 2016 11:30 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Takie sytuacje to po prostu codzienność. Pozwolę sobie na jednym obrazku przekazać moje zdanie o maltańskim transporcie publicznym

Załączniki:
genius.png
genius.png [ 41.98 KiB | Obejrzany 2166 razy ]
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#384 PostWysłany: 04 Kwi 2016 17:23 

Tłumy będą w sierpniu, no powiedzmy w lipcu ale nie w pierwszej połowie czerwca. Jako turysta raczej nie musisz jezdzić w godzinach kumikacyjnego szczytu. Do tego głównie od początkowego przystanku do dworca autobusowego w Valettcie i z powrotem.

Wysłane z mojego V2 przy użyciu Tapatalka
maciasm88 lubi ten post.
maciasm88 uważa post za pomocny.

#385 PostWysłany: 04 Kwi 2016 20:21 

niebieski
Gdzieś wygrzebał tę mapę? I te pętelki nawet osobno rozrysowane :)

#386 PostWysłany: 04 Kwi 2016 21:55 

srebrny
Nudziło mi się i sobie narysowałem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#387 PostWysłany: 04 Kwi 2016 21:58 

niebieski
Oj głupi ja! Przecież dałeś linka.
Raczej zastanawia mnie kto się namęczył i dlaczego tej wersji nie ma na stronach maltańskoogólnodostepnych.

#388 PostWysłany: 04 Kwi 2016 22:05 

srebrny
Bo im jej nie wysłałem.
 Profil Relacje PM off
maciasm88 lubi ten post.

#389 PostWysłany: 04 Kwi 2016 22:05 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 211 735
Krajów: 32 / 15.0%
Autorem tej mapy jest obibok. W przyszłym tyg, wypiję Ciska za jego zdrowie (o ile dzięki tej mapie nie zgubie się na tej Malcie). ;)

#390 PostWysłany: 04 Kwi 2016 22:09 

srebrny
Jak mawiał Zagłoba, "jam to - nie chwaląc się - uczynił". Ale spokojnie, my - miłośnicy komunikacji - lubimy się bawić w takie rzeczy. Na phototrans.net znajdziecie też moje mapy np. z wysp greckich, a na maltaigozo.pl (jak już wspominałem) jest też rozkład jazdy mojego autorstwa, obecnie najbardziej wiarygodny w sieci, co nie znaczy, że w ogóle jest wiarygodny, bo to, co prezentuje na swoich stronach przewoźnik, to jest rozpacz. Ja to przerabiam, przepuszczam przez pralkę, wysyłam do czterech różnych psychiatryków, żeby podopieczni coś popróbowali, potem nakładam na siebie wyniki i wyciskam wynik końcowy przez kolokację metodą najmniejszych kwadratów.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#391 PostWysłany: 04 Kwi 2016 22:42 

niebieski
To do cholery jasnej (parafrazując klasyka): Obibok, Obibok czemuś Ty Obibok?
obibok lubi ten post.

#392 PostWysłany: 05 Kwi 2016 14:52 

Loty: 161
Kilometry: 337 329
niebieski
skromność Obiboka:D?

Jeśli chodzi o ciekawe i przydatne wskazówki - jeśli kupiliście przewodnik Malta i Gozo wydawnictwa Marco-Polo - tak jak niestety ja, to pierwsze co zrobcie po przyjezdzie na Malte to wywalcie go do kosza. Masa błedów, pomijanie istotnych informacji. Facet ktory szczyci sie ze bywa na Malcie od 1978 roku - chyba ostatni raz byl na niej wlasnie wtedy. Do tego przewodnik iemca, przetlumaczony na polski i to bez uwzgledniania realiow i wiedzy o danym kraju.

Dużo bardziej przydatne jest przeczytanie po prostu wątków z fly4free.

#393 PostWysłany: 05 Kwi 2016 15:04 

srebrny
A to ja w którymś przewodniku (chyba Pascal) przeczytałem, że autobusy to... "tureckie king kongi".
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 07 Kwi 2016 09:32 

Czytam ze dużym zaskoczeniem Wasze słowa. Jak dla mnie transport na Malcie był super zorganizowany. Fakt, byłem w 2014 roku w listopadzie, ale przez 2 tygodnie nie robiłem nic innego tylko właściwie jeździłem autobusami.:) Nie było pogody na leżenie na plaży, a wyspa ma naprawdę dużo do zaoferowania. Wg mnie nie warto się martwić na zapas, mapę połączeń warto mieć, ale dojazd na pewno nie będzie skomplikowany. Jedyna rzecz, o której warto pamiętać, to ta, że WSZYSTKIE przystanki są na żądanie.
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 07 Kwi 2016 11:18 

srebrny
W listopadzie jest nieźle. Problem robi się w sezonie, kiedy do większości autobusów trudno się zmieścić i kierowcy wówczas się nie zatrzymują. Właściwie da się wsiąść tylko na pętli. Ale ja polecam korzystać z innych połączeń, np. pojechać sobie pod uniwersytet i tam wsiąść w linię uzupełniającą. One jeżdżą pustsze, tyle że raz na godzinę.
Dla mnie większym problemem jest dezinformacja. Po odejściu Arrivy (i - co gorsza - pojawieniu się Hiszpanów) przewoźnik nie radzi sobie z rozkładami jazdy. Nigdzie nie ma wiarygodnej wersji.
 Profil Relacje PM off  

#396 PostWysłany: 12 Kwi 2016 12:29 
Awatar użytkownika

Loty: 34
Kilometry: 57 098
Krajów: 14 / 6.5%
Czy Tallinja card można wyrobić na miejscu po przylocie? Trochę późno się za to biorę, w sieci znalazłem info, że wyrobienie/wysyłka kart trwa ok. 4 tygodni i można podać adres hotelu.
Lub czy jakaś dobra dusza może "wypożyczyć" 2 sztuki adult i 1 child na okres tygodnia?
 Profil Relacje PM off  

#397 PostWysłany: 12 Kwi 2016 14:40 

Tallinja card za 15 EURO na 12 przejazdów kupisz na lotnisku po przylocie
 Profil Relacje PM off  

#398 PostWysłany: 12 Kwi 2016 15:04 

srebrny
Przedmówcy chyba chodziło o te sztywne. Do mnie (do Polski) szła dwa tygodnie, ale podobno różnie z tym bywa.
 Profil Relacje PM off  

#399 PostWysłany: 12 Kwi 2016 15:20 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
W moim przypadku karta na adres na Malcie szła jakieś 2 miesiące... dokładnie nie pamiętam, ale długo.

Karta Tallinja (nie 12 przejazdówka i nie tygodniowy) jest imienna i ze zdjęciem. Wprawdzie kierowca nie spawdza czy zdjęcie jest zgodne ze stanem faktycznym, ale czasem zdarzają się normalne kontrole prowadzone przez kontrolerów w autobusie. Kara wynosi 50 euro.
 Profil Relacje PM off
FlyGrac lubi ten post.
FlyGrac uważa post za pomocny.

#400 PostWysłany: 14 Kwi 2016 09:32 

Troszkę informacji na świeżo:
-Bilety jednorazowe na tą chwilę(okres zimowy 1,5)
-Karta tallinja 15euro,12 przejazdów.Bardzo wygodna pozwala na 2 godzinne transfery wszystkimi liniami w dowolne miejsce(oprócz powrotów)wystarczy odbić w kolejnym wyświetla się komunikat transfer ok.Można w ten sposób zwiedzić kilka miejsc na jednym bilecie.Wiem,że to po za sezonem-kwiecień ale komunikacja punktualan i zgodna z dostępnymi mapkami komunikacji.Bardzo czytelna nowa strona.
-klify dingli(bardzo słabo widoczne ściany klifów)najlepszy widok-należy wysiąść na przystanku Zuta i wejść na wystający cypel.
-Zdecydowanie!!!!lepsze widoki,niesamowite na Klify Ta'Cenc na Gozo.Należy ze stolicy Viktorii pojechać autobusem 305 i wysiąść na przystanku Cenc(należy wcześniej na mapie sprawdzić dojście ,jest lekko ukryte ale widoki jak najbardziej rekompensują,plus brak kompletnie turystów.
-Prom na Gozo -4,65 Euro potwierdzam bilety kupuję się dopiero przy powrocie na Maltę.
-Oczywiście zgodzę się z przedmówcami, o ile jest możliwość lepiej wsiadać na stacjach początkowych-duże liczba pasażerów,niezbyt częste kursy powodują,że czasem kierowcy nie zatrzymują się i czeka nas irytujące czekanie na kolejny transport.
Pozdrawiam i życzę udanej wizyty na Malcie:)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość