Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podsumowanie sporządzone przez @harti

bilet 2 godzinny (kupowany u kierowcy) - pozwala na nieograniczoną liczbę przesiadek, jest ważny przez godziny i ma formę paragonu z datą i godziną ważności - kosztuje teraz 2 euro na sezon zimowy, w lecie wrócą do ceny 2,50.. w liniach nocnych i liniach przyspieszonych TD - cena 3 euro. przypominam, że najlepiej mieć drobne wyliczone pieniądze, lub banknot 5, 10 euro, 20 i 50-tek nie chcą przyjmować, zazwyczaj można też płacić zbliżeniową kartą.

karta Explore Flex na 4 dni - nieograniczone przejazdy wszystkimi autobusami (też nocne i też linie TD), kosztowała 21, teraz 19 euro, nie ma zniżek dla dzieci, dla nich bardziej opłaca się Explore Kid

karta Explore Adult/Kid na 7 dni - tu się nie zmieniło, karta dla dorosłych kosztuje 25 euro, dla dziecka - 7 (do 10-ego roku życia)

karta na 12 przejazdów - 19 euro, 12 dwugodzinnych przejazdów (można się w ciągu tego czasu przesiadać), kosztowała dotychczas 21euro. ważna w zwykłych liniach, TD i nocnych.. zmienili też to że ponownie może być używana przez więcej niż 1 osobę, jedyny minus to że ma termin ważności, chyba rok, ale lepiej dopytać przy zakupie.

przypominam też, że cały czas można sobie wyrobić kartę personalizowaną, ze zdjęciem, za 25 euro (+ 8 euro przesyłka polecona do Polski) i wtedy dożywotnio mamy komunikację publiczną na Malcie gratis, wszystkie autobusy na Malcie i Gozo (z wyjątkiem 3 linii TD) i miejskie promy, te między Sliemą a Valletta i Valletta - Trójmiasto. to dobra opcja dla kogoś kto planuje pobyt dłuższy niż tydzień, lub gdy zamierza wrócić kiedyś na Maltę.

więcej szczegółów na stronie https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 18 Wrz 2015 21:15 

srebrny
Wicher napisał(a):
Sorry, ale ta rozwinięta dyskusja na temat czy są kontrolerzy czy nie "śmierdzi" jazdą na gapę.

Witamy w Polsce.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#302 PostWysłany: 18 Wrz 2015 21:48 

obibok napisał(a):
Witamy w Polsce.

Ciągle mnie "boli" że tak duży % naszego społeczeństwa "kąbinuje" wyrabiając nam opinie "cwaniaczków".

Wicher
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 18 Wrz 2015 22:01 

Loty: 87
Kilometry: 127 811
Krajów: 20 / 9.4%
Tu nie ma co kombinować bo wchodząc do autobusu trzeba i tak pokazać ważny bilet albo przyłożyć kartę do czytnika...
 Profil Relacje PM off  

#304 PostWysłany: 18 Wrz 2015 22:47 

srebrny
Wicher napisał(a):
Ciągle mnie "boli" że tak duży % naszego społeczeństwa "kąbinuje" wyrabiając nam opinie "cwaniaczków".

Podobno jest to pozostałość mentalna, wynikająca z faktu, że przez stulecia żyliśmy w niewoli. Najpierw pruskiej bądź rosyjskiej bądź austriackiej, potem po krótkiej przerwie bolszewickiej bądź hitlerowskiej i ostatecznie tylko sowieckiej, co wyrobiło podejście, że władza jest be i trzeba ją oszukiwać.
Podobno.
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 18 Wrz 2015 23:15 
Awatar użytkownika

strus77 napisał(a):
Tu nie ma co kombinować bo wchodząc do autobusu trzeba i tak pokazać ważny bilet albo przyłożyć kartę do czytnika...

Dość często mi się zdarzyło, zwłaszcza w załadowanym autobusie 221 czy 222 z Cirkewwy że kierowca zasłania ręką terminal lub macha wszystkim by wsiadać, bo każdy się pcha żeby szybko odbić bilet i zająć miejsce, a Ci co chcą dopiero kupić bilet blokują. Choćby dlatego pewnie, kontrolerzy są potrzebni.
 Profil Relacje PM off  

#306 PostWysłany: 03 Paź 2015 20:00 

Byliśmy 10 dni na Malcie (5 dni Malta+5 dni Gozo) na przełomie sierpnia i września i nie mielismy żadnej kontroli. Uzywalismy travel card. Chociaż kierowcy przygladali się mocniej na osoby z drukowanymi biletami, ale nie zawsze.
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 07 Paź 2015 22:51 

To prawda, że autobusy które są już częściowo zapełnione często nie zatrzymują się na przystankach (chyba, że ktoś wysiada). Dlatego jeśli dysponujemy biletem okresowym ( np tygodniowym) i chcemy jechać na przykład do Cirkewwa (terminal promowy dla promów kursujących z Malty na Gozo), to lepiej wstać rano o 30 minut wcześniej, pojechać w odwrotnym kierunku i wsiąść do autobusu na przystanku bliższym przystanku początkowego. Podczas pobytu na Malcie 2 tygodnie temu jechałem 3 krotnie linią 222 do Cirkewwa i wsiadając w St. Julians nie miałem ani razu problemu z wejściem do autobusu. Ale w jednym wypadku, kilka przystanków później autobus przestał zatrzymywać się na przystankach pomimo oczekujących i "machających" pasażerów.
 Profil Relacje PM off
Abcn lubi ten post.
Abcn uważa post za pomocny.

#308 PostWysłany: 09 Paź 2015 10:18 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Rozumiem, że nie ma problemu żeby korzystać z 12-journey card w 2 osoby? Można kupić ją na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#309 PostWysłany: 09 Paź 2015 10:45 

srebrny
Czy ta nowa karta 7 dniowa dla turystów jest też może ważna na promy w okolicach Valetty?
 Profil Relacje PM off  

#310 PostWysłany: 09 Paź 2015 10:59 

srebrny
Promy raczej nie mają nic wspólnego z MPT.
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 09 Paź 2015 11:05 

srebrny
A jest gdzieś w nicie aktualny plan autobusów na Malcie i Gozo? Próbowałem znaleźć na tej stronie zbiorkomu ale tam chyba nie ma. :(
 Profil Relacje PM off  

#312 PostWysłany: 09 Paź 2015 12:19 

srebrny
Jest, na open.phototrans.net po otwarciu Malty albo na maltaigozo.pl po wejściu w Niezbędnik. Stan na 21 czerwca, a ponieważ wrześniowa reforma póki co nie weszła, to i aktualny.
 Profil Relacje PM off
Misiatek uważa post za pomocny.

#313 PostWysłany: 09 Paź 2015 13:46 

Mam pytanie co do karty na 7 dni: czy można ją kupić na lotnisku o północy(czy jest jakiś automat?), a jeśli nie, to czy jest dostępna np. na poczcie? Oraz czy wystarczy ją raz na początku skasować i potem już nie trzeba?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 09 Paź 2015 14:42 

Załącznik:
Karta7.JPG
Karta7.JPG [ 132.2 KiB | Obejrzany 2202 razy ]
Jak ja przyleciałem na Maltę 17 września, to kilka minut po 21 punkt sprzedaży biletów MPT na lotnisku był już nieczynny. Z ulotek leżących przy tym nieczynnym punkcie wynikało, ze bilety 7 dniowe są dystrybuowane również przez hotele. Okazało się jednak, że mój hotel ich nie sprzedawał. Recepcjonistka pokierowała mnie na pocztę i tam kupiłem te kartę. Ze względu na fakt, że te karty to nowość, to wydaje mi się,że w automatach nie są one sprzedawane. Nigdzie nie widziałem takiej informacji. Natomiast widziałem jeszcze na niektórych, małych sklepach kartki, że sprzedają "bus tickets", cokolwiek to znaczy.

Jeśli chodzi o kasowanie karty, to owszem ważna jest ona od pierwszego skasowania , ale istnieje obowiązek jej zbliżania do czytnika przy kierowcy za każdym razem . Tak pisze na bilecie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#315 PostWysłany: 10 Paź 2015 23:04 

Jedna uwaga po moim pobycie na Malcie. Na wielu przystankach, za wyjątkiem GOZO są nieaktualne rozkłady jazdy, ponieważ zawierają nowe rozkłady, czekające na decyzje o wprowadzeniu, a nawet zawierają nie istniejące jeszcze na obecna chwile linie autobusowe. Natomiast na dworcu autobusowym w Valletta są wywieszone aktualne rozkłady jazdy i być może jest to jedyne miejsce gdzie takowe pozostały. Ja niezgodność rozkładów np na linii 61 i 62 zauważyłem już wcześniej, ale nie myślałem , że to są nowe rozkłady, które jeszcze nie zaczęły obowiązywać. Dopiero podczas wizyty w Birgu to odkryłem gdy na centralnym placu Birgu natknąłem się na przystanek nie istniejącej na razie linii 4 . Ale tam przynajmniej było info, że ten przystanek obowiązuje od 13 września. Tylko że ja tam byłem 21 września, a ten autobus wcale nie jeżdził :) . I oczywiście , nie było go ( rozkładu linii 4) na dworcu autobusowym w Valetta , który to ma być jego przystankiem początkowym . Zauważyłem, że nowe rozkłady sa w jasnozielonym kolorze oraz nad godzinami odjazdów wymienione są wszystkie przystanki, a nie tylko główne, jak było to oznaczane do tej pory. I to akurat jest pozytywna zmiana, bo przynajmniej wiadomo gdzie dokładnie dana linia się zatrzymuje. Ta informacja dotyczy linii 1,2,3,4,47,58,61,62,63,64 oraz być może 54. W wypadku tej linii to na przystanku nie było żadnego rozkładu, tylko informacja o likwidacji linii 55, która na razie nie została zlikwidowana.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Nowe, ale jeszcze nieaktualne rozkłady 2,3 i poczatek nowego rozkładu 4 wraz ze starym aktualnym X7 (widać róznicę pomiedzy nowymi rozkladami i starym) na przystanku Brigu Riche
20150921_160946.jpg
20150921_160946.jpg [ 205.75 KiB | Obejrzany 2148 razy ]
Komentarz do pliku: Info o obowiazywaniu przystanku od 13 wrzesnia - w rzeczywistości nie aktualne
20150921_172507.jpg
20150921_172507.jpg [ 100.73 KiB | Obejrzany 2148 razy ]
Komentarz do pliku: Rozkład nie istniejącej na razie linii 4 w Brigu Center
20150921_172503.jpg
20150921_172503.jpg [ 158.46 KiB | Obejrzany 2148 razy ]

Ostatnio edytowany przez darian, 11 Paź 2015 08:26, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#316 PostWysłany: 11 Paź 2015 01:12 

srebrny
Ten etap reformy, który miał wejść w życie 13. września, jest odwleczony, bo nie mogą dogadać się ze związkami. Oczywiście szczegółowych tras nigdzie nie można znaleźć, podobnie jak wiedzą tajemną pozostają rozkłady jazdy na Gozo, które zmieniły się w czerwcu.
 Profil Relacje PM off  

#317 PostWysłany: 21 Paź 2015 10:47 

Właśnie wróciłam z Malty i co do karty na 7 dni to bądźcie przygotowani, że karta może nie działać. My kupiliśmy dwie karty na poczcie, pierwszy raz przykładaliśmy je do czytnika przy kanarach i przy jednej wyskoczył "error", druga była w porządku. Oni sobie nic z tego nie zrobili. Kolejny raz jak jechaliśmy kierowca powiedział tylko "you have to check it" i nas puścił, ale już za każdym kolejnym razem kierowcy kazali kupować dla jednej osoby bilet za 2 euro. Kiedy poszliśmy na pocztę, powiedzieli nam, że nic nie mogą z tym zrobić, bo oni te karty tylko sprzedają i mamy udać się do oficjalnego punktu Malta Transport. Udaliśmy się więc do tego w Vallettcie i tam bez słowa kartę nam wymienili, a nawet nie mieliśmy paragonu. Co więcej, karta była ważna na 7 dni od momentu jej wymienienia, więc dostaliśmy ekstra kilka dni jazdy :)
 Profil Relacje PM off  

#318 PostWysłany: 21 Paź 2015 11:34 

srebrny
Czy ktoś wie czy mając kartę na 7 dni mogę przewozić walizkę bez dodatkowego biletu na bagaż?
 Profil Relacje PM off  

#319 PostWysłany: 28 Paź 2015 10:33 

Proszę mnie poprawić, bo pamięć bywa zawodna, ale WSZYSTKIE przystanki na Malcie są NA ŻĄDANIE. Także kierowca jadący z kilkoma pasażerami nie zatrzymuje się nie dlatego, że jest zapełniony, ale dlatego, że pasażer na przystanku nie machnął ręką.
 Profil Relacje PM off  

#320 PostWysłany: 28 Paź 2015 10:45 

niebieski
WSZYSTKIE przystanki na Malcie są NA ŻĄDANIE i trzeba machnąć ręką,dość wyraźnie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość