Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podsumowanie sporządzone przez @harti

bilet 2 godzinny (kupowany u kierowcy) - pozwala na nieograniczoną liczbę przesiadek, jest ważny przez godziny i ma formę paragonu z datą i godziną ważności - kosztuje teraz 2 euro na sezon zimowy, w lecie wrócą do ceny 2,50.. w liniach nocnych i liniach przyspieszonych TD - cena 3 euro. przypominam, że najlepiej mieć drobne wyliczone pieniądze, lub banknot 5, 10 euro, 20 i 50-tek nie chcą przyjmować, zazwyczaj można też płacić zbliżeniową kartą.

karta Explore Flex na 4 dni - nieograniczone przejazdy wszystkimi autobusami (też nocne i też linie TD), kosztowała 21, teraz 19 euro, nie ma zniżek dla dzieci, dla nich bardziej opłaca się Explore Kid

karta Explore Adult/Kid na 7 dni - tu się nie zmieniło, karta dla dorosłych kosztuje 25 euro, dla dziecka - 7 (do 10-ego roku życia)

karta na 12 przejazdów - 19 euro, 12 dwugodzinnych przejazdów (można się w ciągu tego czasu przesiadać), kosztowała dotychczas 21euro. ważna w zwykłych liniach, TD i nocnych.. zmienili też to że ponownie może być używana przez więcej niż 1 osobę, jedyny minus to że ma termin ważności, chyba rok, ale lepiej dopytać przy zakupie.

przypominam też, że cały czas można sobie wyrobić kartę personalizowaną, ze zdjęciem, za 25 euro (+ 8 euro przesyłka polecona do Polski) i wtedy dożywotnio mamy komunikację publiczną na Malcie gratis, wszystkie autobusy na Malcie i Gozo (z wyjątkiem 3 linii TD) i miejskie promy, te między Sliemą a Valletta i Valletta - Trójmiasto. to dobra opcja dla kogoś kto planuje pobyt dłuższy niż tydzień, lub gdy zamierza wrócić kiedyś na Maltę.

więcej szczegółów na stronie https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 06 Sie 2015 12:13 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 2 169
Krajów: 2 / 0.9%
kubucha napisał(a):
co do kontrolerów to nie dam sobie ręki uciąć, ale na 99% nie ma takich na Malcie. Zwyczajnie wszyscy wsiadają przednimi drzwiami i kierowca pilnuje, aby wszyscy odbili kartę lub kupili bilet jednorazowy. Zdarzało się, że ktoś na przystanku łapał autobus i pytał kierowcę, czy może podjechać jeden, czy dwa przystanki i kierowca pozwalał bez biletu i odbijania karty. Jak już wspominałem, czasem pozwalał nam odbić kartę raz dla dwóch osób.

Ja będąc w czerwcu miałem jedną kontrolę. W okolicach Birkirkary, na jakimś nieobleganym przystanku stało dwóch mężczyzn, w strojach przypominających te używane przez kierowców. Jeden trzymał podkładkę z klipem z papierami. Machnęli, wsiedli, powiedzieli coś kierowcy (za pewne aby nie odjeżdżał) sprawdzili wszystkim bilety, coś odnotowali i wysiedli.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#282 PostWysłany: 06 Sie 2015 12:47 

Loty: 55
Kilometry: 66 321
Krajów: 14 / 6.5%
Ja będąc na Malcie w zeszłym roku, podczas 7-dniowego pobytu aż trzy razy miałam kontrolę. Kontrolerzy wsiadali zawsze mniej więcej w tej samej okolicy - gdzieś na trasie pomiędzy Marsaxlokk a Valettą (niestety nie pamiętam nazwy przystanku) mieli taki jakby punkt zbiorczy. Natomiast w innych częściach wyspy, a dużo jeździliśmy autobusami, kontroli nie mieliśmy.
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 07 Sie 2015 13:41 

Loty: 6
Kilometry: 9 564
Krajów: 4 / 1.9%
Wróciłem z Malty dwa dni temu:
Karta rezydenckaTalinja do ładowania zamówiona trzy tygodnie przed przylotem nie dotarła na hotelowy adres - albo w hotelu ją zgubili bo bałagan był tam straszny!
byłem dwa tygodnie na Malcie; skład wycieczki 2+1 :
- w pierwszym tygodniu mniej jeżdziłem i zużyłem dwie karty/2 osoby x 15 Euro (12 przejazdowe).po skasowaniu karta pozwala na przejazd na jednym kredycie przez 2 godziny (dowolna ilość kasowań biletu bez utraty kredytu pod warunkiem że nie wracamy tę samą trasą),Ważna uwaga: istnieją bilety dla dzieci za 0,30 Euro/dwie godziny. Wystraczy kierowcy powiedzieć "one ticket for child" - i maszyna wydrukuje bilet dla dziecka!
Jeżeli ktoś będzie tylko przez tydzień i będzie raczej mało jeździł to radzę korzystać z karty za 15 euro i jeżeli jest z dziećmi to nie kasować tej karty na dziecko tylko kupować bilet jednorazowy/dwugodzinny za 0,30 Euro!!!
- w drugim tygodniu w którym jeździłem więcej autobusami kupiłem dwie kart x 21 Euro tygodniówki ( nielimitowane przejazdy dzienne i nocne),
Zwiedzać Malty autobusami miejskim w sezonie główny raczej nie polecam. Jadą długo , rozkład praktycznie nie obowiazuje (raz autobus jeżdżący co godzinę z Golden Bay do Bugibby zamiast o 18:30 odjechał sobie o 18:20 - był prawie pusty a kierowca postanowił sobie odjechać! już widzę miny plażowiczów którzy przyszli kilka minut pożniej i dowiedzieli się że następny autobus będzie o 19:30!!!.
Generalnie autobusy są często przepełnione (zwłaszcza wieczorami) i kierowcy nie zatrzymują się!!! Raz wracałem z Sant Julian do Bugibby i trzy ostatnie autobusy dzienne się nie zatrzymały (w godzinach 22-23:00)! Musiałem wracać czerwonym busem które często zatrzymują się na przystankach zabierając wkurzonych podóżnych. Szalony kierowca busa (jechał jak wariat) skasował 3 Euro od osoby (cena zależy od trasy i od widzimisie kierowcy).
Jeżeli ktoś chce zwiedzić jak najwięcej wyspy a będzie tylko tydzień lub krócej to radzę nie marnować czasu na trasnport publiczny i skorzystać z oferty: http://www.maltasightseeing.com - mi udało się kupić bilet za 18 Euro/osoba chociaż oficjalna cena biletu to 20 Euro/osoba - dziecko do 7 lat przy dwóch dorosłych udało się wynegocjować za free (oficjalna cena za dziecko to 12 Euro) - trzeba się targować!!! W trakcie korzystanie z wycieczki tymi autobusami na przystanku Valetta Grand Harbour tuż przy wielkich promach na promenadzie oferowali bilety za bardzo atrakcyjną cenę 10 Euro /osoba!!! Autobusy z tej firmy mają komentarz w języku polskim. Jeżeli wybierzemy się rano to stając na 30 minut lub nawet na godzinę w wybranych atrakcjach zwiedzimy bezstresowo pół wyspy. Autobusami może być cięzko zrobić taką trasę wystarczy że autobusy będą przepełnione i wycieczka będzie dłużyć się w nieskończoność!!!
Podsumowując komunikację miejską na Malcie: jest drogo - wydałem około 80 Euro na autobusy (chyba że ma się kartę rezydencką Talinja to będzie napewno dużo taniej), autobusy jeżdzą często nie respektując rozkładu, są przepełnione, nie zatrzymują się na przystankach, może poza sezonem głównym jest lepiej.
Jak ktoś czuje się na siłach (kierownica po prawej stronie) polecam raczej wynająć samochód (szybki i komfortowy transpor) - benzyna kosztuje ca 1,30-1,40 Eur więc tragedii nie ma.
PS: Kontrole w autobusach są - spotkałem dwa razy - wsiada dwóch kontrolerów w granoatowych spodniach i niebieskich koszulach. Kazali pokazać bilety/karty - zrobili to BARDZO pobieżnie oglądając bilety tylko z daleka. Trwało to raptem 30 sekund i kontrolerzy wysiedli na tym samym przystanku.
PS2: czytniki biletów również działają średnio - Raz nie chciało pobrać kredytu z karty 12 przejazdowej a raz karty tygodniowe czytnik uznał za nieważne mimo że upłyneło tylko trzy dni od zakupu.

Ostatnio edytowany przez kibol30 07 Sie 2015 14:59, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 07 Sie 2015 14:01 

Loty: 186
Kilometry: 274 419
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
jednodniowy bilet nawet za 18 E to słaba alternatywa do tygodniowego za 21 E
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 13 Sie 2015 21:54 

Wróciłem niedawno z Malty i może podsumuję jak obecnie wygląda tamtejsza komunikacja miejska. Parę kwestii było pewnie poruszone wcześniej, ale dla porządku nie będę ich pomijał.

Bilety

W ostatnim czasie wprowadzono nowy system biletowy oparty o elektroniczną kartę (tallinja). Można nabywać również bilety jednorazowe bezpośrednio u kierowcy. Cennik można odnaleźć tutaj:
http://www.publictransport.com.mt/tickets-and-fares?l=1

Jeśli chodzi o samą kartę, to wsiadając do autobusu przykłada się ją do czytnika znajdującego się obok kierowcy. Pobranie opłaty jest sygnalizowane "piknięciem" i zielonym światełkiem. Z tego co zaobserwowałem działa to dość sprawnie, mieszkańcy są już przyzwyczajeni, a turyści też sobie radzą. Nie zauważyłem jakiś problemów typu czytnik nie działa itp., wydaje mi się, że jeśli nawet były na początku obowiązywania systemu to już je opanowano. Także nie ma co liczyć na darmowe kursy ;) Karta jest dość mocno promowana i na lotnisku czy przy dworcu w Valletcie znajdują się specjalne punkty informacyjne.

Jeśli zaś chodzi o bilety jednorazowe kupowane u kierowcy to oczywiście są one droższe. Ważne są także przez dwie godziny od zakupu bez możliwości powrotu tą samą trasą. W przypadku przesiadki należy zeskanować wydrukowany na nim kod QR, co zapewne oprócz ułatwienia pracy kierowcom, którzy nie muszą się wczytywać w treść ma na celu uzyskanie statystyki ruchu pasażerów.

Wcześniej pojawiło się pytanie o automaty biletowe znajdujące się choćby na lotnisku. Działają one w takim sensie, że są podłączone do prądu ;) ale po kliknięciu w ekran jedyne co się dzieje to wyświetla się informacja na temat kart tallina. Trochę dziwne, że ich nie zdemontowano kiedy stały się bezużyteczne. Sam widziałem jakiegoś mało zorientowanego turystę, który chciał w nim kupić bilet.

Kursowanie

Wielokrotnie w tym wątku poruszano kwestię punktualności autobusów. Z moich obserwacji wynika, że jest to nadal poważny problem. Stosunkowo często autobusy przyjeżdżają kilka minut przed czasem, a raz nawet zauważyłem przypadek przyjazdu 15 min. wcześniej na przystanek pośredni. Szczególnie istotne jest to w przypadku przesiadek zwłaszcza gdy linia kursuje dwa razy na godzinę czy rzadziej. Koniecznie trzeba to brać pod uwagę przy planowaniu podróży. Z przystanków początkowych odjazdy są raczej punktualne. Rozkłady są czytelne i aktualne przynajmniej na głównych przystankach. Nie wiem jak w przypadku tych pobocznych, ale przypuszczam, że może tu być gorzej.

Jeśli chodzi o kontrole biletowe to są one rzadkie, ale się zdarzają. Kontrolerzy mają koszule z napisem Malta Public Transport i trzymają papiery, w których coś notują. Przypuszczam, że sprawdzają punktualność jazdy czy ogólnie samo wykonywanie kursów. W sumie ich obecność jest trochę dziwna w sytuacji gdy kierowca ściśle pilnuje odbicia karty przy wejściu czy zakupu biletów.

Autobusy

Większość autobusów to spadek po Arrivie, stąd kremowo-zielone barwy. Z tego co zauważyłem to stan tych pojazdów nie jest najlepszy. Często posiadają one jakieś uszkodzenia zewnętrzne i ogólnie widać, że są zaniedbane, ale tak już chyba mają południowcy ;). W środku zdarza się, że walają się śmieci, zwłaszcza przy wieczornych kursach. Dominują chińskie King Longi i to właśnie one są najbardziej „dobite”. Oprócz tego zdarzają się w niewielkiej liczbie Mercedesy oraz brytyjskie Wrighty czy Oparte. Od momentu ewakuacji Arrivy coś jednak w kwestii taboru się zmienia, bo z tego co zauważyłem i doczytałem w internecie w tym roku zamówiono 142 szt. tureckich Otokarów. Posiadają one już nowe biało-limonkowe barwy Malta Public Transport. Wyglądają całkiem nieźle, ale zobaczymy jak długo pozostaną w takim stanie. Starych autobusów już nie da się spotkać, ale jeśli ktoś chce pamiątkę to duże modele widziałem w wielu sklepach w cenie od 3,50 do 6,00 EUR, a na lotnisku oczywiście drożej po 8,00 EUR.

Mam też odpisane aktualne rozkłady jazdy z lotniska. Jeśli byłoby zainteresowanie to mogę je tu zamieścić.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#286 PostWysłany: 16 Sie 2015 22:02 

Cześć :) 02 września lecimy na Maltę i już tego żałuję czytając o tych wszystkich zmianach w komunikacji. Po przylocie spędzimy 4 dni na Gozo a później 7 na Malcie i mam ogromny dylemat, jaki będzie najkorzystniejszy bilet? Jestem wściekła, że wybrałam ten kierunek, wcześniej mimo tego, że komunikacja nie jeździła z niemiecką solidnością była chociaż tania... szał mnie ogarnia z tą Maltą, a chciałam pojeździć po wyspie :( zastanawiam się teraz jak to zrobić, żeby nie wydać majątku na bilety :?
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 17 Sie 2015 08:05 

nie wydasz majątku chyba że będziesz kupować jednorazówki .
Jeśli będziesz dużo podróżować to kup 7 dniowy i on jest bez ograniczeń i obowiązuje na obu wyspach a później możesz spróbować ten na 12 przejazdów za 15 Euro czyli razem 21 +15=36 Euro to chyba nie majątek ?
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#288 PostWysłany: 22 Sie 2015 20:47 

niebieski
Po porannym przylocie IT na lotnisku była jeszcze zamknięta, a może 15 sierpnia w ogóle jej nie otwierali, bo to pobożni ludzie. W tym kantorku od autobusów dowiedzieliśmy się, że tygodniowe bilety "ran out". Więc kupiliśmy te 12-przejazdowe. Okazało się, że praktycznie tyle przez tydzień wykorzystaliśmy. Potem również w terminalu autobusowym Valetta widziałem nabazgraną kartkę "No Explore tickets".

Przy przesiadkach wyświetla się napis "Transfer OK" zamiast pozostałej ilości do wykorzystania. Nasz rekord to chyba trasa Hagar Qim - Rabat 201 jakieś 40 minut plus oczekiwanie 10 minut na 51/52/53 do Valetty plus znowu ponad pół godziny jazdy plus zakupy w Valettcie ponad pół godziny plus 12/13/15 do Sliemy (akurat odjeżdżał) wszystko na jednym skasowaniu, ale chyba w ostatniej minucie.

Do Blue Grotto też jechaliśmy 201 przez lotnisko, ale nasz X strasznie się guzdrał i przyjechał 2 minuty przed planowanym odjazdem tamtego, zresztą z tego samego przystanku. Już go nawet na horyzoncie nie było widać, a następny za godzinę.

Ale raz skorzystaliśmy na opóźnieniu. Postanowiłem zwiedzić przynajmniej jedno stanowisko archeologiczne, chociaż żona twierdziła, że to tylko "kamieni kupa" (pewnie nawiązując do wypowiedzi polityków u Sowy). Wracając z 3City chciałem wpaść do Tarxien, bo to w pobliżu. Do zamknięcia pozostawało trochę ponad godzinę, ale z przesiadką. Wsiedliśmy do 2, gdzie w środku jazgotały strasznie jakieś kobiety w kierunku kierowcy. Facet ujechał kawałek, zahamował, zawrócił i pojechał gdzieś, gdzie ta linia w ogóle nie jeździ i je wysadził. Po kwadransie wróciliśmy do miejsca gdzie wsiadaliśmy, ale stwierdziliśmy, że tego dnia archeologię odpuszczamy ze względu na mało czasu do zamknięcia. Potem się okazało, że Tarxien od maja jest nieczynne.
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 24 Sie 2015 08:15 

Loty: 34
Kilometry: 68 143
Krajów: 11 / 5.1%
Czy ta mapka ponizej jest juz w takim razie nie aktualna?
Numery autobusów do danego miejsca zmienily sie?

Image

#290 PostWysłany: 24 Sie 2015 09:17 

srebrny
Generealnie aktualna, ale są niewielkie zmiany. Poza tym ona pokazuje tylko wybrane linie.
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 27 Sie 2015 19:39 

Loty: 186
Kilometry: 274 419
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
jako, że wczoraj wróciłem z Malty, a przez 10 dni korzystałem kilkadziesiąt razy z komunikacji - moje uwagi na świeżo :
1. bilet tygodniowy , korzystałem z niego bo to była dla mnie najbardziej korzystna formy, pokazuje dziwną datę ważności- mi pokazywał, wbrew logice dzień dłużej ważność, do 25 sierpnia, okazało się już rano 25 sierpnia nie był ważny
2. przystanki - wsiadanie na mniejszych, środkowych przystankach jest dosyć ryzykowane , pod względem punktualności ale co gorsza zatrzmywania się autobusów , byłem świadkiem jak w Silemie próbowałem przez godzinę zatrzymać autobus , potem zniechęcony poszedłem na obiad i przyglądałem się turystom , którzy przez kolejną godzinę robili to samo, czasami autobusy miały wolne miejsca siedzące- ostatecznie przeszedłem 2 przystanki i już nie było problemu
3. kontrole - byłem świadkiem 3 i były bardzo groteskowe , wchodziły 2 osoby i z daleka oglądały karty (bez jakiejś elektronicznej kontroli ) i papierowe bilety
ale ogólnie wszędzie dojechałem i czym dłużej byłem na Malcie tym bardziej wiedziałem że nie ma co patrzeć na podane czasy ale ogólnie wszędzie prędzej czy później dojedziemy
najbardziej obciążona linia Z Bugibba : 221 do Cirkewwa (prom na Gozo) czasami musiałem odczekać do następnego autobusu
w dalszej kolejności 223 do Golden i innych plaż
Malta i lotnisko (X3) już bez problemu
 Profil Relacje PM off
wersus79 uważa post za pomocny.

#292 PostWysłany: 27 Sie 2015 19:55 

srebrny
Zawsze gdy czytam takie relacje, to się cieszę, że jeżdżę tam poza sezonem. Wtedy wszystko działa prawidłowo.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#293 PostWysłany: 28 Sie 2015 19:58 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 159 869
Krajów: 26 / 12.2%
Ja miałam okazję na początku sierpnia jechać kilka razy autobusem na Malcie i na Gozo. Dwa razy jechałam z przystanków początkowych i nie było opóźnień jeśli chodzi o godzinę odjazdu. W miejscu docelowym też były o czasie.
Na Gozo autobusy owszem były często opóźnione, ale raczej o kilka minut. Źle więc nie było. Na mniejszych przystankach faktycznie trzeba jakoś dać znać kierowcy, że chce się wsiąść. Widziałam jeden się nie zatrzymał, bo czekający nie machali rękami.

obibok ja też bym chciała jeździć poza sezonem. Zawsze jak uda mi się znaleźć czas w jakimś niepopularnym terminie to jestem bardzo szczęśliwa (zdarza się to dość rzadko z uwagi na studia).

#294 PostWysłany: 29 Sie 2015 21:07 

Loty: 52
Kilometry: 69 877
Również jestem tuż po powrocie z Malty, a w sumie z Gozo. Zakupiłem bilet tygodniowy za 21 euro i wykorzystałem go na maksimum. Skasowany w sobotę 22.08 około 10:00, dzisiaj około 7 rano jeszcze był aktywny.

Co do punktualności autobusów na Gozo: doświadczyłem sytuacji, w których to autobusy były grubo przed czasem (10-15 min. wcześniej)

Dodatkowo należało dopytać gdzie kierowca jedzie, bo przeważnie nie zmieniali tablic z kierunkiem jazdy.
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 31 Sie 2015 09:58 

Bilet tygodniowy jest ważny i na malcie i na gozo tak?
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 31 Sie 2015 14:43 

Loty: 52
Kilometry: 69 877
Polin napisał(a):
Bilet tygodniowy jest ważny i na malcie i na gozo tak?

Tak jest + nocne.
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 16 Wrz 2015 13:31 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 056
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
kubucha napisał(a):
co do kontrolerów to nie dam sobie ręki uciąć, ale na 99% nie ma takich na Malcie.

Na trasie z Valletty do Marsaskali/Xghajry/Żabbaru kiedyś bardzo często kontrolerzy wsiadali we Fgurze między kinem a bramą Hompescha.
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 17 Wrz 2015 08:18 

Loty: 87
Kilometry: 127 811
Krajów: 20 / 9.4%
Byliśmy w lipcu przez tydzień na Malcie i przez Fgurę jeździliśmy średnio 3-4 razy dziennie i nigdy nie było żadnej kontroli.
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 18 Wrz 2015 18:03 
Awatar użytkownika

Byłem na początku września i sporo jeździłem. Miałem 3 kontrole łącznie. Machnąłem karta 7dniową bo na takiej podróżowałem i Panowie szli dalej. Raz jakiegoś delikwenta wysadzali z autobusu. Miał bilet drukowany przez kierowcę. Prawdopodobnie złamał zasady przesiadki, tak czy owak kontrolerzy są i pracują.
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 18 Wrz 2015 20:09 

jazzin napisał(a):
...tak czy owak kontrolerzy są i pracują.

Sorry, ale ta rozwinięta dyskusja na temat czy są kontrolerzy czy nie "śmierdzi" jazdą na gapę. Wydaje sie jednak bezcelowa bo teoretycznie wsiadając musimy kupić/pokazać bilet.

Pozdrawiam
Wicher
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość