Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podsumowanie sporządzone przez @harti

bilet 2 godzinny (kupowany u kierowcy) - pozwala na nieograniczoną liczbę przesiadek, jest ważny przez godziny i ma formę paragonu z datą i godziną ważności - kosztuje teraz 2 euro na sezon zimowy, w lecie wrócą do ceny 2,50.. w liniach nocnych i liniach przyspieszonych TD - cena 3 euro. przypominam, że najlepiej mieć drobne wyliczone pieniądze, lub banknot 5, 10 euro, 20 i 50-tek nie chcą przyjmować, zazwyczaj można też płacić zbliżeniową kartą.

karta Explore Flex na 4 dni - nieograniczone przejazdy wszystkimi autobusami (też nocne i też linie TD), kosztowała 21, teraz 19 euro, nie ma zniżek dla dzieci, dla nich bardziej opłaca się Explore Kid

karta Explore Adult/Kid na 7 dni - tu się nie zmieniło, karta dla dorosłych kosztuje 25 euro, dla dziecka - 7 (do 10-ego roku życia)

karta na 12 przejazdów - 19 euro, 12 dwugodzinnych przejazdów (można się w ciągu tego czasu przesiadać), kosztowała dotychczas 21euro. ważna w zwykłych liniach, TD i nocnych.. zmienili też to że ponownie może być używana przez więcej niż 1 osobę, jedyny minus to że ma termin ważności, chyba rok, ale lepiej dopytać przy zakupie.

przypominam też, że cały czas można sobie wyrobić kartę personalizowaną, ze zdjęciem, za 25 euro (+ 8 euro przesyłka polecona do Polski) i wtedy dożywotnio mamy komunikację publiczną na Malcie gratis, wszystkie autobusy na Malcie i Gozo (z wyjątkiem 3 linii TD) i miejskie promy, te między Sliemą a Valletta i Valletta - Trójmiasto. to dobra opcja dla kogoś kto planuje pobyt dłuższy niż tydzień, lub gdy zamierza wrócić kiedyś na Maltę.

więcej szczegółów na stronie https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 13 Lip 2015 11:18 

Loty: 186
Kilometry: 274 419
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
chce się upewnić : na Gozo obowiązuje karta za 21 E i 12/za 15 E??
ww karty bez problemu kupię w Bugibba na dworcu autobusowym??
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#262 PostWysłany: 13 Lip 2015 11:21 

Loty: 30
Kilometry: 33 014
Krajów: 8 / 3.7%
Przecież nawet post wyżej jest odpowiedź na pierwsze pytanie... Pozostałe kwestie też zostały już wyjaśnione. :)

#263 PostWysłany: 17 Lip 2015 20:43 

Loty: 6
Kilometry: 9 564
Krajów: 4 / 1.9%
Czy doszła już komuś karta Tallinja na adres hotelowy? Wyjazd na Maltę już blisko - 22.07. Czy nie ma problemu z zakupem biletów 12 przejazdowych ? - w razie czego to też dobre rozwiązanie zamiast biletów jednorazowych za 2 EUR.

#264 PostWysłany: 18 Lip 2015 20:21 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 29 080
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Bilety 12 przejazdowe można kupić bez problemów w każdym punkcie MPT. Niestety nie ma ich zbyt wiele - np. są w Valettcie, na lotnisku, w Mgarr na Gozo oraz w Victorii na Gozo. Inne lokalizacje warto sprawdzić na oficjalnej stronie.

Jeśli chodzi o talinija card to nie liczyłbym na nią za bardzo. Też liczyłem i się przeliczyłem a minął już ponad tydzień od zamówienia. Oni tu mają straszny bałagan z tymi kartami.

Kanał na YouTube: https://www.youtube.com/@FOODIESwpodrozy

Image
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 18 Lip 2015 23:37 

kibol30 napisał(a):
Czy doszła już komuś karta Tallinja na adres hotelowy? Wyjazd na Maltę już blisko - 22.07. Czy nie ma problemu z zakupem biletów 12 przejazdowych ? - w razie czego to też dobre rozwiązanie zamiast biletów jednorazowych za 2 EUR.

Zamawialismy w niedziele. W czwartek karty yly w hotelu
 Profil Relacje PM off
kibol30 uważa post za pomocny.

#266 PostWysłany: 19 Lip 2015 20:04 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 170 743
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
W moim przypadku karty dotarły na maltański adres w ciągu 7 dni od zamówienia.

#267 PostWysłany: 20 Lip 2015 16:50 

srebrny
Są pewne informacje o zmianach rozkładu, ale w sumie... wygląda to dość komicznie:
http://www.timesofmalta.com/articles/vi ... ule.527857
http://www.timesofmalta.com/articles/vi ... ast.527972

A nie, przepraszam. To ubiegły rok...
 Profil Relacje PM off  

#268 PostWysłany: 25 Lip 2015 21:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Dobra. Wróciłem dziś właśnie z Malty i sytuacja z transportem publicznym nie wygląda tak źle dla turysty.

Kupiliśmy kartę 12 przejazdów za 15 EUR. System w sumie działa póki co bardzo średnio, zwłaszcza na Gozo. Raz maszyna nie działała, to kierowca wszystkich z kartami wpuścił za darmo. Raz kierowca się spieszył (opóźnienie), a że te karty słabo działają to kierowca kazał przyłożyć nam tylko raz. W sumie przejechaliśmy 16 przejazdów za 15 EUR. Mniej niż 1 EUR za przejazd. Całkiem spoko. :)

Kierowcy sami nie wiedzą za bardzo, jak działa system. Ale mówią, że jest hiszpańskim gówn**. Okazało się ostatecznie, że na tej karcie 12 za 15 EUR każda jedna podróż może zawierać dowolną liczbę przesiadek. Ostatni "boarding", musi mieć miejsce przed upływem 2 godzin od pierwszego skasowania danego przejazdu. W sumie można jechać na jednym bilecie nawet ponad 3 godziny. Bo np. po upływie 1h 50 wsiadacie na lotnisku w autobus i jedziecie, aż do Cirkewwa. :)

Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem. :)

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#269 PostWysłany: 02 Sie 2015 22:54 

kubucha napisał(a):
Dobra. Wróciłem dziś właśnie z Malty i sytuacja z transportem publicznym nie wygląda tak źle dla turysty.

Kupiliśmy kartę 12 przejazdów za 15 EUR. System w sumie działa póki co bardzo średnio, zwłaszcza na Gozo. Raz maszyna nie działała, to kierowca wszystkich z kartami wpuścił za darmo. Raz kierowca się spieszył (opóźnienie), a że te karty słabo działają to kierowca kazał przyłożyć nam tylko raz. W sumie przejechaliśmy 16 przejazdów za 15 EUR. Mniej niż 1 EUR za przejazd. Całkiem spoko. :)

Kierowcy sami nie wiedzą za bardzo, jak działa system. Ale mówią, że jest hiszpańskim gówn**. Okazało się ostatecznie, że na tej karcie 12 za 15 EUR każda jedna podróż może zawierać dowolną liczbę przesiadek. Ostatni "boarding", musi mieć miejsce przed upływem 2 godzin od pierwszego skasowania danego przejazdu. W sumie można jechać na jednym bilecie nawet ponad 3 godziny. Bo np. po upływie 1h 50 wsiadacie na lotnisku w autobus i jedziecie, aż do Cirkewwa. :)

Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem. :)

potwierdzam wszystko powyższe ! :)
karty czasem nie działają i kierowcy wpuszczają bez kasowania biletu (miałem w ciągu tygodnia chyba 6 darmowych przejazdów), w ciągu 2 godzin można się dowolnie przesiadać,
jedną kartę można używać jednocześnie dla kilku osób, ja miałem 2 karty na 4 osoby
 Profil Relacje PM off  

#270 PostWysłany: 02 Sie 2015 23:34 

srebrny
Generalnie to jest wielka porażka i wciąż nie ma nigdzie aktualnych rozkładów. Ja wiedziałem, że o ile Arriva im da kaganek cywilizacji, to połączenie mentalności maltańskiej z hiszpańską w komunikacji nie przyniesie niczego dobrego.
 Profil Relacje PM off  

#271 PostWysłany: 03 Sie 2015 13:27 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 2 169
Krajów: 2 / 0.9%
Jak teraz czytam, jak pokombinowali z tymi nowymi biletami i liniami, to cieszę się, że byłem na Malcie w czerwcu. Czasem człowiek się nastał tą godzinę na przystanku, ale ogólnie co chciał zwiedzić, to zwiedził.
Ps. Wielkie dzięki dla obiboka za jego świetne mapki. Mega się przydały :)
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#272 PostWysłany: 03 Sie 2015 13:40 
Awatar użytkownika

kubucha napisał(a):

Powiedz mi proszę jak wygląda sprawa z przesiadaniem się na tych kartach.
Odbijasz/kasujesz kartę w pierwszym autobusie a w kolejnych nie, czy w każdym kolejnym autobusie też odbijasz/kasujesz ale system pamięta kartę przez 2 godziny i kredytu na karcie nie uszczupli ?

heh mam nadzieję że zrozumiale zapytałem :)
 Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 03 Sie 2015 14:47 

srebrny
Ktoś już tu chyba pisał, że w każdym odbijasz i ostatnie odbicie musi być w ciągu dwóch godzin, co by znaczyło (ale to chyba nigdzie nie jest napisane), że de facto bilet jest ważny dwie godziny plus czas ostatniego przejazdu. Chyba że kontroler będzie innego zdania.
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 05 Sie 2015 18:47 
Awatar użytkownika

niebieski
jazzin napisał(a):
kubucha napisał(a):

Powiedz mi proszę jak wygląda sprawa z przesiadaniem się na tych kartach.
Odbijasz/kasujesz kartę w pierwszym autobusie a w kolejnych nie, czy w każdym kolejnym autobusie też odbijasz/kasujesz ale system pamięta kartę przez 2 godziny i kredytu na karcie nie uszczupli ?

heh mam nadzieję że zrozumiale zapytałem :)

Odbijasz w każdym autobusie, on wtedy to zalicza, jako przesiadkę i nie ściąga kredytu. System tu jest dość mądry, bo nawet, jeśli jadą dwie osoby nad jednej karcie. I dajmy na to w pierwszym autobusie odbijesz kartę dwa razy to w kolejnym też odbijasz dwa razy i on rozpoznaje, że dwie osoby się przesiadły.

Na oficjalnej infolinii MPT uzyskałem informację, że ostatnie odbicie karty musi nastąpić w przeciągu 2 godzin od pierwszego, aby nie został z karty pobrany kolejny kredyt. Sami twierdzą, że jechać można nawet i 3 godziny na jednym kredycie, jeśli np. ostatni odcinek drogi trwa ponad godzinę. De facto można pół wyspy przejechać na jednym kredycie. Ale, jeśli jedziecie z Valetty do Lidla robicie szybkie zakupy i chcecie wrócić na tym samym kredycie to raczej się to nie uda. System rozpozna, że jedziecie w przeciwnym kierunku i zdejmie kolejny kredyt. Trzeba kombinować np. tak, aby wracać inną drogą niż się gdzieś pojechało. Wtedy przejazd w dwie strony można mieć w cenie jednego. :)

@obibok - co do kontrolerów to nie dam sobie ręki uciąć, ale na 99% nie ma takich na Malcie. Zwyczajnie wszyscy wsiadają przednimi drzwiami i kierowca pilnuje, aby wszyscy odbili kartę lub kupili bilet jednorazowy. Zdarzało się, że ktoś na przystanku łapał autobus i pytał kierowcę, czy może podjechać jeden, czy dwa przystanki i kierowca pozwalał bez biletu i odbijania karty. Jak już wspominałem, czasem pozwalał nam odbić kartę raz dla dwóch osób.

Co ciekawe, jeśli jedziecie np. z Lotniska do Valetty i potem z Valetty do Mdiny. I na pierwszym odcinku odbijecie "jakimś cudem" kartę raz dla dwóch osób to w kolejnym autobusie też pozwoli Wam odbić tylko raz, a przy kolejnym odbiciu wyskoczy error. Kierowca wtedy na 100% machnie ręką i powie, że ten automat jest beznadziejny. W efekcie jedziecie całą trasę za cenę jednego przejazdu. Ale to musi Wam pozwolić kierowca w pierwszym autobusie jechać na jednym odbiciu.

Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#275 PostWysłany: 05 Sie 2015 18:51 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
kubucha napisał(a):
@obibok - co do kontrolerów to nie dam sobie ręki uciąć, ale na 99% nie ma takich na Malcie. Zwyczajnie wszyscy wsiadają przednimi drzwiami i kierowca pilnuje, aby wszyscy odbili kartę lub kupili bilet jednorazowy. Zdarzało się, że ktoś na przystanku łapał autobus i pytał kierowcę, czy może podjechać jeden, czy dwa przystanki i kierowca pozwalał bez biletu i odbijania karty. Jak już wspominałem, czasem pozwalał nam odbić kartę raz dla dwóch osób.

Ja trafiłem na kontrolera, ale było to jeszcze przed wymianą autobusów, jak jeździły jeszcze stare żółte.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#276 PostWysłany: 05 Sie 2015 18:55 
Awatar użytkownika

niebieski
krasnal napisał(a):
kubucha napisał(a):

Ja trafiłem na kontrolera, ale było to jeszcze przed wymianą autobusów, jak jeździły jeszcze stare żółte.

Albo miałem farta, albo zwyczajnie w MPT nie jeżdżą, ale dlatego właśnie nie daję gwarancji, żeby nikt potem do mnie po odszkodowanie się nie zgłaszał. :D Ale skoro kierowca pozwala jechać bez biletu to w takim razie pewnie zwyczajnie potem powiedziałby kontrolerowi, żeby dał nam spokój. :) Trochę inna mentalność tam panuje niż u nas. Oni się za specjalnie niczym nie przejmują... :)

Image
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#277 PostWysłany: 05 Sie 2015 18:58 

srebrny
A jak wyglądają te karty? Magnetyczne bezstykowe, czy takie hiszpańskie, które się wkłada do kasownika i on drukuje?
 Profil Relacje PM off  

#278 PostWysłany: 05 Sie 2015 20:09 
Awatar użytkownika

niebieski
obibok napisał(a):
A jak wyglądają te karty? Magnetyczne bezstykowe, czy takie hiszpańskie, które się wkłada do kasownika i on drukuje?

Magnetyczne bezstykowe. Działają, jak Warszawska Karta Miejska. Na zbliżenie.

Image
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#279 PostWysłany: 05 Sie 2015 20:31 

srebrny
Czyli guzik wiesz, ile na niej zostało. A to po co pozwolenie kierowcy na dwukrotne odbicie? Chodzi tylko o wpuszczenie? Na Teneryfie jest to potrzebne, bo on ustawia relację, ale już w Barcelonie się nie miesza.
 Profil Relacje PM off  

#280 PostWysłany: 05 Sie 2015 21:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak zbliżasz kartę przy wejściu do autobusu to wyświetla się ile pozostało kredytów na niej.

Chodzi raczej o pozwolenie, żeby zbliżyć raz a wejść w dwie osoby. Po prostu, jak wsiadasz w dwie osoby to zbliżasz kartę dwa razy i wyświetla ci się po pierwszym zbliżeniu "11/12", a po drugim "10/12".

Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość