Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podsumowanie sporządzone przez @harti

bilet 2 godzinny (kupowany u kierowcy) - pozwala na nieograniczoną liczbę przesiadek, jest ważny przez godziny i ma formę paragonu z datą i godziną ważności - kosztuje teraz 2 euro na sezon zimowy, w lecie wrócą do ceny 2,50.. w liniach nocnych i liniach przyspieszonych TD - cena 3 euro. przypominam, że najlepiej mieć drobne wyliczone pieniądze, lub banknot 5, 10 euro, 20 i 50-tek nie chcą przyjmować, zazwyczaj można też płacić zbliżeniową kartą.

karta Explore Flex na 4 dni - nieograniczone przejazdy wszystkimi autobusami (też nocne i też linie TD), kosztowała 21, teraz 19 euro, nie ma zniżek dla dzieci, dla nich bardziej opłaca się Explore Kid

karta Explore Adult/Kid na 7 dni - tu się nie zmieniło, karta dla dorosłych kosztuje 25 euro, dla dziecka - 7 (do 10-ego roku życia)

karta na 12 przejazdów - 19 euro, 12 dwugodzinnych przejazdów (można się w ciągu tego czasu przesiadać), kosztowała dotychczas 21euro. ważna w zwykłych liniach, TD i nocnych.. zmienili też to że ponownie może być używana przez więcej niż 1 osobę, jedyny minus to że ma termin ważności, chyba rok, ale lepiej dopytać przy zakupie.

przypominam też, że cały czas można sobie wyrobić kartę personalizowaną, ze zdjęciem, za 25 euro (+ 8 euro przesyłka polecona do Polski) i wtedy dożywotnio mamy komunikację publiczną na Malcie gratis, wszystkie autobusy na Malcie i Gozo (z wyjątkiem 3 linii TD) i miejskie promy, te między Sliemą a Valletta i Valletta - Trójmiasto. to dobra opcja dla kogoś kto planuje pobyt dłuższy niż tydzień, lub gdy zamierza wrócić kiedyś na Maltę.

więcej szczegółów na stronie https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 707 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36  Następna
Autor Wiadomość
#681 PostWysłany: 12 Lis 2024 10:46 

niebieski
kilka dni temu, 4 listopada, zmieniły się nieco ceny biletów i kart na Malcie, więc czas na małą aktualizację

bilet 2 godzinny (kupowany u kierowcy) - pozwala na nieograniczoną liczbę przesiadek, jest ważny przez godziny i ma formę paragonu z datą i godziną ważności - kosztuje teraz 2 euro na sezon zimowy, w lecie wrócą do ceny 2,50.. w liniach nocnych i liniach przyspieszonych TD - cena 3 euro. przypominam, że najlepiej mieć drobne wyliczone pieniądze, lub banknot 5, 10 euro, 20 i 50-tek nie chcą przyjmować, zazwyczaj można też płacić zbliżeniową kartą.

karta Explore Flex na 4 dni - nieograniczone przejazdy wszystkimi autobusami (też nocne i też linie TD), kosztowała 21, teraz 19 euro, nie ma zniżek dla dzieci, dla nich bardziej opłaca się Explore Kid

karta Explore Adult/Kid na 7 dni - tu się nie zmieniło, karta dla dorosłych kosztuje 25 euro, dla dziecka - 7 (do 10-ego roku życia)

karta na 12 przejazdów - 19 euro, 12 dwugodzinnych przejazdów (można się w ciągu tego czasu przesiadać), kosztowała dotychczas 21euro. ważna w zwykłych liniach, TD i nocnych.. zmienili też to że ponownie może być używana przez więcej niż 1 osobę, jedyny minus to że ma termin ważności, chyba rok, ale lepiej dopytać przy zakupie.

przypominam też, że cały czas można sobie wyrobić kartę personalizowaną, ze zdjęciem, za 25 euro (+ 8 euro przesyłka polecona do Polski) i wtedy dożywotnio mamy komunikację publiczną na Malcie gratis, wszystkie autobusy na Malcie i Gozo (z wyjątkiem 3 linii TD) i miejskie promy, te między Sliemą a Valletta i Valletta - Trójmiasto. to dobra opcja dla kogoś kto planuje pobyt dłuższy niż tydzień, lub gdy zamierza wrócić kiedyś na Maltę.

więcej szczegółów na stronie https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#682 PostWysłany: 15 Lis 2024 11:59 

niebieski
harti@ Tak sobie przeczytałam kilka stron wstecz i mam pytanie: bedziemy za tydzień na Malcie od wtorku do soboty. I byłam zdecydowana na zakup biletu 4-dniowego za 19 euro. Teraz doczytałam, że nie opłaca się go kupować bo trzeba najpierw zapłacić 6 euro za kartę Flex, na którą następnie zostanie nabity bilet za 19 euro. Zatem wnioskuję, że 4 dniowy bilet kosztuje finalnie nie 19 euro, a 25 euro. Dobrze rozumuję?
 Profil Relacje PM off  

#683 PostWysłany: 15 Lis 2024 20:32 

niebieski
na 99% jest komplet: karta z doładowaniem, bo na biletomacie wyświetla cenę 19 euro..
dla pewności możesz do nich napisać maila, szybko odpisują.
 Profil Relacje PM off  

#684 PostWysłany: 16 Lis 2024 18:28 

niebieski
harti@ Bardzo dziękuję Wysłałam zapytanie i czekam na odpowiedź Mam nadzieję, że nadejdzie zanim wyjedziemy :)
 Profil Relacje PM off
harti lubi ten post.

#685 PostWysłany: 17 Kwi 2025 09:22 

Czy orientuje się ktoś, czy dziecko w wieku 5 lat potrzebuje posiadać bilety na komunikację publiczną, czy przysługuje mu zniżka 100%? Tak jak w PL jest na przykład do 4 r.ż. w pociągach?
 Profil Relacje PM off  

#686 PostWysłany: 17 Kwi 2025 09:48 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 621
Kilometry: 946 669
Krajów: 60 / 29.0%
Pięciolatek już potrzebuje. Wszystko do znalezienia na stronie Malta Public Transport: Children under 4 years of age travel for free and do not require a Tallinja Card to travel.
https://www.publictransport.com.mt/en/t ... conditions
maciej.gol uważa post za pomocny.

#687 PostWysłany: 05 Paź 2025 01:11 

niebieski
Mam parę pytań:

Czy karta Explore na autobusy liczy się jako 7 pełnych dni czy 7 dni od pierwszego skasowania (czyli w sumie 168 godzin)?
Czy karta na 12 pojedynczych przejazdów może być dzielona przez kilka osób czy jest przypisana do jednego użytkownika?
Z lotniska pojedziemy linią TD1, która zatrzymuje się na Adenau i następnie Skradja, czy myślicie że jeśli poproszę kierowcę to jest szansa, żeby zatrzymał się na przystanku Niklaw (wg rozkładu jedzie obok niego, ale się nie zatrzymuje) czy raczej nie ma na to szans?

#688 PostWysłany: 05 Paź 2025 13:02 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 88 731
Krajów: 16 / 7.7%
srebrny
Wsiadajac do autobusu za przejazd można zapłacić kartą płatniczą u kierowcy czy tylko odliczona gotówka?
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#689 PostWysłany: 05 Paź 2025 13:20 
Awatar użytkownika

Loty: 895
Kilometry: 1 749 097
Krajów: 81 / 39.1%
niebieski
W autobusach są terminale zbliżeniowe kart płatniczych Visa/Mastercard (sprawdzone Revolut bez problemu).
tarman lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#690 PostWysłany: 06 Paź 2025 22:08 

srebrny
harti napisał(a):

Zastanawiam się, co by było, jakbym chciał wyrobić "dorosłą" dla 5-latki. Teoretycznie powinienem brać dziecięcą, ale po co mam za kilka lat wyrabiać kolejną?
 Profil Relacje PM off  

#691 PostWysłany: 06 Paź 2025 22:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 621
Kilometry: 946 669
Krajów: 60 / 29.0%
kleyo napisał(a):

Czy karta Explore na autobusy liczy się jako 7 pełnych dni czy 7 dni od pierwszego skasowania (czyli w sumie 168 godzin)?
Czy karta na 12 pojedynczych przejazdów może być dzielona przez kilka osób czy jest przypisana do jednego użytkownika?

Pyt. 1 - 168 godzin
Pyt. 2 - ta karta może być stosowana na podróż kilku osób
kleyo uważa post za pomocny.

#692 PostWysłany: 06 Paź 2025 22:40 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 056
Krajów: 5 / 2.4%
niebieski
-- 06 Paź 2025 21:39 --

obibok napisał(a):
Zastanawiam się, co by było, jakbym chciał wyrobić "dorosłą" dla 5-latki. Teoretycznie powinienem brać dziecięcą, ale po co mam za kilka lat wyrabiać kolejną?

Nie za kilka a za kilkanaście. Dziecięca jest do 10 lat włącznie, a później masz jeszcze uczniowską (Student) do co najmniej 16 roku życia chyba.
Oczywiście zmiana karty dziecięcej na uczniowską jest płatna 15 €.:(

A co do próby wyrobienia to musisz przesłać skan dokumentu a tam będzie data.

-- 06 Paź 2025 21:40 --

ted07 napisał(a):
Wsiadajac do autobusu za przejazd można zapłacić kartą płatniczą u kierowcy czy tylko odliczona gotówka?

Można płacić kartą
 Profil Relacje PM off  

#693 PostWysłany: 07 Paź 2025 21:27 

srebrny
Zakładałem, że uczniowska nie przysługuje, bo polska legitymacja nie spełnia wymogów i wówczas trzeba dorosłą. A zważywszy, że komunikacja i tak jest za darmo, cały ten podział traci sens.
 Profil Relacje PM off  

#694 PostWysłany: 08 Paź 2025 11:19 
Awatar użytkownika

niebieski
obibok napisał(a):
Zakładałem, że uczniowska nie przysługuje, bo polska legitymacja nie spełnia wymogów i wówczas trzeba dorosłą. A zważywszy, że komunikacja i tak jest za darmo, cały ten podział traci sens.

Też tak myślałem jak poszedłem wymienić kartę syna, ale dostałem pomarańczową z napisem STUDENT :) A wymieniałem 3 lata temu, jeszcze przed wprowadzeniem darmowych przejazdów dla posiadaczy kart.
 Profil Relacje PM off  

#695 PostWysłany: 09 Paź 2025 21:41 

srebrny
Czytam info do karty na 12 przejazdów i jest tam taki zapis: "You may also use the Airport Direct service which will cost 2 (per trip) out of the 12 journeys"
Czy to oznacza że jak pojadę TD1 z lotniska to zeżre mi 2 bilety z karty za ten przejazd?
 Profil Relacje PM off  

#696 PostWysłany: 11 Paź 2025 11:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Wintermute napisał(a):
Czy to oznacza że jak pojadę TD1 z lotniska to zeżre mi 2 bilety z karty za ten przejazd?

Dokładnie. Przejazdy liniami TD są droższe i w przypadku karty 12 przejazdowej pobiera dwa bilety.
 Profil Relacje PM off
Wintermute lubi ten post.

#697 PostWysłany: 12 Paź 2025 21:01 

Loty: 11
Kilometry: 19 808
Krajów: 6 / 2.9%
Dobry.
Próbował ktoś ostatnio zamówić tą spersonalizowaną kartę dożywotnią za 25 euro ? Wchodzą przez podane linki ale nie mogę dojść do strony z rejestracją :(
 Profil Relacje PM off  

#698 PostWysłany: 12 Paź 2025 21:38 
Awatar użytkownika

niebieski
soja77 napisał(a):
Dobry.
Próbował ktoś ostatnio zamówić tą spersonalizowaną kartę dożywotnią za 25 euro ? Wchodzą przez podane linki ale nie mogę dojść do strony z rejestracją :(

Zamawiać to nie, ale sprawdzałem co jest aktualnie wymagane w procesie rejestracji. Przeszedłem bez problemu do drugiego kroku gdzie trzeba dodać adres, zdjęcia dokumentu i zdjęcie.

Ten formularz:
https://www.publictransport.com.mt/pers ... ister-now/
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#699 PostWysłany: 13 Paź 2025 08:57 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 305 073
Krajów: 37 / 17.9%
niebieski
Ja ją zamówiłem z rok temu. Nie było problemów. Karta przyszła i czeka na przyszłość.

#700 PostWysłany: 13 Paź 2025 22:07 

Loty: 11
Kilometry: 19 808
Krajów: 6 / 2.9%
Dziękuję @ahdar za pomoc - musiałem wyczyścić ciasteczka bo wchodziło mi na inną stronę cały czas....
Mam jeszcze pytanie do osób które korzystały z tej karty telanija personal card ... czy komuś sprawdzali kanary bilety ? Chodzi mi o to czy sprawdzają też dokument tożsamości ? Przy rejestracji podajemy nr dokumentu tożsamości a ja za pół roku będę wymieniał dowód osobisty i nie wiem czy wówczas karta będzie działała z nowym :(
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 707 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość