Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podsumowanie sporządzone przez @harti

bilet 2 godzinny (kupowany u kierowcy) - pozwala na nieograniczoną liczbę przesiadek, jest ważny przez godziny i ma formę paragonu z datą i godziną ważności - kosztuje teraz 2 euro na sezon zimowy, w lecie wrócą do ceny 2,50.. w liniach nocnych i liniach przyspieszonych TD - cena 3 euro. przypominam, że najlepiej mieć drobne wyliczone pieniądze, lub banknot 5, 10 euro, 20 i 50-tek nie chcą przyjmować, zazwyczaj można też płacić zbliżeniową kartą.

karta Explore Flex na 4 dni - nieograniczone przejazdy wszystkimi autobusami (też nocne i też linie TD), kosztowała 21, teraz 19 euro, nie ma zniżek dla dzieci, dla nich bardziej opłaca się Explore Kid

karta Explore Adult/Kid na 7 dni - tu się nie zmieniło, karta dla dorosłych kosztuje 25 euro, dla dziecka - 7 (do 10-ego roku życia)

karta na 12 przejazdów - 19 euro, 12 dwugodzinnych przejazdów (można się w ciągu tego czasu przesiadać), kosztowała dotychczas 21euro. ważna w zwykłych liniach, TD i nocnych.. zmienili też to że ponownie może być używana przez więcej niż 1 osobę, jedyny minus to że ma termin ważności, chyba rok, ale lepiej dopytać przy zakupie.

przypominam też, że cały czas można sobie wyrobić kartę personalizowaną, ze zdjęciem, za 25 euro (+ 8 euro przesyłka polecona do Polski) i wtedy dożywotnio mamy komunikację publiczną na Malcie gratis, wszystkie autobusy na Malcie i Gozo (z wyjątkiem 3 linii TD) i miejskie promy, te między Sliemą a Valletta i Valletta - Trójmiasto. to dobra opcja dla kogoś kto planuje pobyt dłuższy niż tydzień, lub gdy zamierza wrócić kiedyś na Maltę.

więcej szczegółów na stronie https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 710 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna
Autor Wiadomość
#641 PostWysłany: 14 Lis 2022 12:29 

niebieski
@Kashpir
kierowca ma w systemie u siebie w kasie cenę 2 euro, jak pytałem dlaczego nie ma tej informacji na oficjalnej stronie ani dlaczego nie zmienili naklejek to powiedział mi żebym nie jego pytał tylko w biurze. napisałem dziś maila do Tallinja, czekam na odpowiedź.
bo są 2 opcje, albo rzeczywiście zmienili cennik , ale przy tym ich południowym bałaganie "zapomnieli" poinformować podróżnych, albo kierowcy mają niezaktualizowany system od miesiąca.. bo ta zniżka zimowa powinna być już od połowy października.

tak wygląda cennik na stronie:
https://www.publictransport.com.mt/en/cash-tickets

EDIT: odpisali:

Dear Sir/Madam,
Kindly note that the on board bus tickets are 2 euros untill further notice.

Regards,
Henna
Customer care team
 Profil Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#642 PostWysłany: 23 Sty 2023 11:50 

Cześć
Chciałem dopytać o kartę 12 Single Day Journeys Card
Otóż parę postów wyżej było info, że można ją wykorzystać np dla 2 osób (klikając na wejściu dwa razy).
Czy to działa?
Na stronie przewoźnika info:
This card can be used by a single person for 12 journeys on day routes, 6 journeys on Tallinja Direct Routes, Night Routes and other premium services, or else a mix of both.

Jak wygląda w praktyce? Poprzednio korzystałem z tygodniówki, obecnie planowany krótszy wypad.
Z góry i z dołu dzięki za odp.
 Profil Relacje PM off
Biesz76 lubi ten post.

#643 PostWysłany: 23 Sty 2023 15:09 

Cześć!
Byłem w tamtym tygodniu na Malcie, więc mogę coś napisać o transporcie publicznym. Korzystaliśmy z kart 12 przejazdów za 15 euro. Jeśli poruszamy się linią nocną lub Tallinja Direct to pobierana jest równowartość dwóch przejazdów z tej karty. Karty nie można dzielić między sobą, ponieważ wg jednego kierowcy autobusu: "not any more".
Moje doświadczenia są pozytywne, spóźnienia były, ale nie więcej niż 10 minut. Dojechałem wszędzie gdzie chciałem, a jeździłem głównie między Golden Bay, Bugibba, Mdina i Valletta. Myślę, że to była dobra decyzja, gdyż stanie w korkach lub szukania miejsca parkingowego bardzo by mnie irytowało. Należy brać pod uwagę, że piszę o styczniu 2023. W sezonie letnim, może być inaczej.
 Profil Relacje PM off  

#644 PostWysłany: 23 Sty 2023 16:35 
Awatar użytkownika

Loty: 261
Kilometry: 530 965
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Wrzutka na pieprzu - darmowa komunikacja na Malcie po wyrobieniu karty.
Koszt wyrobienia karty 15 euro + przesyłka 8 euro

https://www.pepper.pl/share-deal-from-app/620877
 Profil Relacje PM off
Mio uważa post za pomocny.

#645 PostWysłany: 23 Sty 2023 17:03 

srebrny
Ja wyrobiłem sobie kilka lat temu, gdy nie kosztowało to 15+8, tylko 0+5 i choć z reguły jestem wrogiem takich wynalazków, to opłacało się, bo bilet z kartą kosztował 0,75, jej saldo co jakiś czas magicznie przyrastało, a teraz stałem się automatycznie uprawnionym do darmowej komunikacji plus posiadaczem środków na bilety linii TD.
Ale o tym tu już pisano.
 Profil Relacje PM off
tarman lubi ten post.

#646 PostWysłany: 23 Sty 2023 18:27 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 224 064
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Rozkłady jazdy na Malcie są raczej sugestią, niż pewnikiem. Istotniejsza od godziny odjazdu, jest częstotliwość kursowania autobusów np. 1 na godzinę. Nawet z pętli w Valettcie, na lotnisku, czy z portu w Cirkewwie autobusy odjeżdżały według uznania kierowców, a nie według tego co się pokazywało na wyświetlaczach. Warto też zwłaszcza w Valettcie być czujnym :) Czasami kierowca autobusu podjeżdża kilka stanowisk dalej (niż wg rozpisek i wyświetlaczy) i wtedy na chwilę podchodzi do właściwej zatoczki i stamtąd przeprowadza pasażerów do autobusu. Jak się to przegapi to trzeba czekać na następny autobus :( Najlepiej i zazwyczaj najszybciej wyjdzie poczekanie na autobus jak najbliżej celu (nawet późniejszy), niż przesiadanie się, gdzieś poza zbiorczym punktem w Valettcie. I przypominam, że jak kierowca autobusu uzna, że ma już komplet pasażerów to się na przystanku nie zatrzyma wcale, ale do autobusu wpuści tylko np. 5 z oczekujących 20 osób. Co do samych autobusów to w przynajmniej części z nich są łącza USB, więc można w nich podładować telefon podczas jazdy.
Za to na Gozo autobusy z portu, ze stolicy, jak również z Xagra jeździły w godzinach bardzo zbliżonych do rozkładów (+/-5 minut).
Ogólnie komunikacja publiczna działa na Malcie całkiem dobrze, chociaż korzystanie z niej zajmuje więcej czasu, niż przejazdy podobnych odległości np. w Warszawie.
 Profil Relacje PM off  

#647 PostWysłany: 23 Sty 2023 19:12 

niebieski
tarman napisał(a):
Wrzutka na pieprzu - darmowa komunikacja na Malcie po wyrobieniu karty.
Koszt wyrobienia karty 15 euro + przesyłka 8 euro

https://www.pepper.pl/share-deal-from-app/620877

dublujesz komentarze.. pisałem o tym w tym wątku 21 września..
zresztą, jestem też autorem wstawki na Pepperze..
polecam doczytać aktualizację w komentarzu, w międzyczasie zmienili nieco zasady i te 15 euro nie jest już do wykorzystania na autobusy TD
pozdrawiam z Malty.

krzysiek861 napisał(a):
Cześć!
Korzystaliśmy z kart 12 przejazdów za 15 euro. Jeśli poruszamy się linią nocną lub Tallinja Direct to pobierana jest równowartość dwóch przejazdów z tej karty. Karty nie można dzielić między sobą, ponieważ wg jednego kierowcy autobusu: "not any more".

no niestety też się o tym niedawno dowiedziałem, jeszcze do niedawna nie było z tym problemu, w nowym sofcie w terminalach u kierowcy podobno jest tak że kolejne odbicie taką kartą można zrobić jak upłynie 1 minuta.. dodatkowo na jesieni podnieśli ceny jednorazowych (2-godzinnych) przejazdów, poza sezonem były po 1.5 euro, teraz przez cały rok są po 2 euro... no i 15 euro za które wyrabiało się kartę spersonalizowaną można było wydać na autobusy TD, a teraz jest to traktowane jako 'opłata administracyjna'. jakoś musieli sobie odbić częściowo wprowadzenie tej "darmowej" komunikacji, zarabiając więcej na turystach..
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
obibok uważa post za pomocny.

#648 PostWysłany: 23 Sty 2023 22:17 

srebrny
Mi się wydaje (ale tylko wydaje), że kiedyś wprost mówili, że można jedną kartę klikać wielokrotnie i my tak z żoną robiliśmy, żeby wyrównać stan kont. Co do podwyżki z € 1,5 na € 2, to ona jest przewidziana w taryfie - zawsze było € 1,5 zimą, € 2 latem, a € 0,75 kartą.
A co do tego, czy owe € 15 jest za wydanie, czy jako wkład, to gdy ja wyrabiałem kartę, to było w ogóle 0 (i € 5 za przesyłkę), a potem wprowadzili opłaty i coś mi świta, że tam kiedyś były dwie różne opłaty - € 15 za wydanie, a € 20 minimalny wkład na saldo przy pierwszym zakupie. Ale może coś kręcę.
 Profil Relacje PM off  

#649 PostWysłany: 23 Sty 2023 22:58 

niebieski
obibok napisał(a):
Mi się wydaje (ale tylko wydaje), że kiedyś wprost mówili, że można jedną kartę klikać wielokrotnie i my tak z żoną robiliśmy, żeby wyrównać stan kont. Co do podwyżki z € 1,5 na € 2, to ona jest przewidziana w taryfie - zawsze było € 1,5 zimą, € 2 latem, a € 0,75 kartą.

no to teraz na jesieni wprowadzili taką zmianę że nie ma już tego rozróżnienia.. zawsze od października (na zimę) było taniej, z 2 na 1.5 obniżka..teraz cały rok jest 2 euro.. pisałem o tym kilka postów wyżej. zmiana wprowadzona po cichu.. na stronie wisiało cały czas że 1.5 zimą a kierowcy kasowali już 2 euro bo tak mieli w nowym sofcie w terminalach... sam się kontaktowałem z Tallinja w tej sprawie bo to nieładne zachowanie z ich strony, jakieś podwójne cenniki, ludzie mieli prawo podejrzewać że kierowca ich wprowada w błąd.. dopiero po jakimś czasie zrobili update na stronie

a co do tych 15 euro na karcie. jak wyrabiałem swoją pod koniec września (bo darmowa jest od 1 października) to miałem na niej te 15 do wykorzystania na TD, teraz niedawno zmienili że jest to traktowane w całości jako opłata administracyjna. w każdym razie i tak się opłaca komuś kto zamierza spędzić na Malcie dłużej niż tydzień... i niekoniecznie raz w życiu :)
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
obibok uważa post za pomocny.

#650 PostWysłany: 24 Sty 2023 00:44 

srebrny
No tak, ja jak zawsze żyjąc w pośpiechu, nie wczytywałem się i uznałem, że chodzi Ci o podwyżkę z zimy na lato, a nie pomyślałem, że przecież mamy zimę. Swoją drogą, ta różnica cen była dziwna.
Tak w ogóle to ten operator - MPT, po tym jak został przejęty przez Autobuses Urbanos de Leon z Hiszpanii, które jest własnością National Expressu, który jest własnością etc. etc. to odstawiło niezłą kichę. Po tym jak na Malcie jeździła Arriva, zrobiła genialne trasy i rozkłady (ale zbanrutowała), ci czego nie tknęli, to zepsuli. Rozkłady jazdy, czasy przejazdu, koordynacje, to dla nich czarna magia. Zresztą czego się spodziewać po Hiszpanach - mañana (i mówię to z całym szacunkiem, bo mają inne zalety).
I teraz ta firma dogadała się na Cyprze z firemką od lotniskowych shuttlebusów i stworzyli nowego przewoźnika. Próbowali przebojem wygrać wszystkie przetargi na wyspie. Po długich bojach w sądach (i po tym, jak miejscowi spalili im trochę dobytku) udało im się wygrać 2 z 6. Wprowadzili nową jakość - kierowcy w mundurkach, jednolity tabor, niska podłoga, bilety elektroniczne, aplikacje itd. Ale w rozkładach dokładnie ten sam syf, co na Malcie. I jak czytam, że jacyś studenci czy dziennikarze z Cypru na ich zaproszenie polecieli na Maltę i oglądali, jaką jakość tu uzyskano i za ile ona pojawi się na Cyprze, to boki zrywam.
 Profil Relacje PM off
harti lubi ten post.

#651 PostWysłany: 13 Gru 2023 13:57 

Chcę zamówić te karty spersonalizowane Tallinja ale lecę na początku stycznia i boję się że nie dojdą do Polski. Ktoś próbował wysyłać do hotelu na Malcie? Albo jest jakaś inna opcja? :)
 Profil Relacje PM off  

#652 PostWysłany: 14 Sty 2024 21:13 

niebieski
Od jutra posiadacze karty personalizowanej Tallinja (takiej ze zdjęciem) mogą też korzystać za darmo z
miejskich promów na trasach Sliema - Valletta i Valletta - Cospicua

https://timesofmalta.com/articles/view/ ... ay.1077993
 Profil Relacje PM off  

#653 PostWysłany: 14 Sty 2024 21:24 

Loty: 801
Kilometry: 1 030 727
Krajów: 72 / 33.6%
platynowy
Wydaje mi się że to już było wcześniej, w każdym bądź razie ja już dzisiaj płynąłem z taką kartą za darmo.

Załącznik:
Screenshot_2024-01-14-20-19-33-43_b268888d452462ea681549da93cb64e9.jpg
Screenshot_2024-01-14-20-19-33-43_b268888d452462ea681549da93cb64e9.jpg [ 38.56 KiB | Obejrzany 2678 razy ]
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#654 PostWysłany: 15 Sty 2024 00:34 

srebrny
Ja płynąłem w maju, to po prostu kartą płaciłem. Zresztą nie miało to dla mnie większego znaczenia, bo mam na karcie spore saldo (dostałem to wszystko w gratisie z jakichś promocji), a teraz przy darmowych autobusach raczej nigdy tego nie wykorzystam. Był nawet jakiś formularz, żeby wnioskować o zwrot, ale chyba trzeba było wpisać numer maltańskiego dowodu.
 Profil Relacje PM off  

#655 PostWysłany: 15 Sty 2024 09:36 

niebieski
@kacper451 może przyspieszyli, a może po prostu testowali wcześniej...
ale to było w zapowiedziach na ten rok i wiele osób się spodziewało że będzie już od nowego roku, a wczoraj lokalna prasa pisała że od 15-ego stycznia.. ale tu jest Malta, czyli spora dezinformacja :D
tu masz nawet oficjalnie ogłoszone przez pana premiera, że to od 15ego:
https://lovinmalta.com/lifestyle/announ ... announces/

swoją drogą promy miejskie niby dali za darmo, ale jednocześnie podnieśli od nowego roku koszt wyrobienia karty spersonalizowanej, z 15 na 25 euro (plus przesyłka, do PL to jest dodatkowe 8 euro)

obibok napisał(a):
teraz przy darmowych autobusach raczej nigdy tego nie wykorzystam.

autobusy TD (raptem 3 linie) zostały płatne, więc jest możliwość wykorzystania.
 Profil Relacje PM off  

#656 PostWysłany: 15 Sty 2024 11:39 

srebrny
W sezonie jest ich więcej, ale musiałbym się specjalnie na nie nastawiać. Bez sensu, choć kiedyś się może przydać.
 Profil Relacje PM off  

#657 PostWysłany: 15 Sty 2024 21:49 

niebieski
Cytuj:
W sezonie jest ich więcej

Nie wiem kiedy ostatnio byłeś na Malcie ale zakładam że dawno.
Ja tutaj mieszkam, w sezonie również jeździły 3 linie TD, te same co teraz.

Poniżej aktualna lista wszytkich linii:
https://www.publictransport.com.mt/en/timetables

A tu ta sama strona zarchiwizowana z 6 sierpnia 2023
https://web.archive.org/web/20230806022 ... timetables

A tu, 31 lipca 2022, widać te same 3 linie TD
https://web.archive.org/web/20220731120 ... timetables

W 2020 w lecie nie jeździły żadne TD (COVID)

W 2018 były tylko dwie linie TD , dane z 27 czerwca 2018
https://web.archive.org/web/20180627140 ... timetables
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#658 PostWysłany: 16 Sty 2024 09:18 

srebrny
W sezonie jest jeszcze TD30 i TD31
https://www.publictransport.com.mt/en/route/TD30
https://www.publictransport.com.mt/en/route/TD31

a najwięcej było chyba w latach 2016 i 2017:
https://phototrans.eu/20,1214,0.html
https://phototrans.eu/20,1627,0.html

choć i w 2018 w sezonie trochę jeszcze było:
https://phototrans.eu/20,1634,0.html

Ale dzięki Tobie nauczyłem się korzystać z archiwum webowego. Szkoda że są skany tylko z wybranych dni. Dzięks!
 Profil Relacje PM off
KL_user uważa post za pomocny.

#659 PostWysłany: 16 Sty 2024 09:38 

niebieski
obibok napisał(a):
W sezonie jest jeszcze TD30 i TD31

racja, zapomniałem o Gozo, pisałem o samej Malcie.
 Profil Relacje PM off  

#660 PostWysłany: 20 Sty 2024 21:24 

niebieski
od poniedziałku, 22 stycznia, podwyżka pojedynczych biletów z 2 euro na 2,50 euro.
przypominam, że możemy na takim bilecie (kupowanym u kierowcy za gotówkę lub płacąc kartą) jeździć przez 2 godziny, w tym czasie możemy wielokrotnie zmieniać autobusy. jeśli zmienimy autobus przed upływem 2 godzin to tym ostatnim możemy już jechać do końca, więc w praktyce może to być nawet 3h.

bardziej opłaca się oczywiście kupienie karty na 12 przejazdów za 15 euro, czyli wtedy oszczędzamy połowę, za 2 godzinny bilet płacimy wtedy 1,25 a nie 2,50. z karty może korzystać jedna osoba, niestety, kiedyś można było jej używać w kilka osób, jakiś rok temu "usprawnili" system i teraz między odbiciami musi minąć minuta czy dwie. tak, wiem że to bez sensu...

nie wiem czy i ew. o ile wzrosną ceny biletów na nocne i TD, nie ma info nigdzie, na stronie cały czas stary cennik , i pewnie na razie nie zaktualizują, bo tak tutaj jest ;)
https://www.publictransport.com.mt/en/cash-tickets

no i jak widać na poniższej naklejce, jeszcze bardziej opłaca się wyrobienie personalizowanej karty Tallinja, wtedy jeździmy za darmo.

Image

Ostatnio edytowany przez harti, 20 Sty 2024 22:11, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 710 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość