Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 70 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Mar 2015 21:04 

Witam serdecznie, pisze tego posta poniewaz mam problem. Wykupilem sobie loty do Norwegi za male pieniadze i chcialem ze znajomymi po Norwegii poruszac sie samochodem, niestety kazada wypozyczalnia do ktorej uderzalismy wymaga karty kredytowej, a nikt z nas nie posiada takiej. Czy macie moze jakis pomysl na to zeby w jakis sposob wypozyczyc samochod, czy znacie moze jakas wypozczalnie gdzie nie jest wymagana karta kredytowa, licze na kazda rade. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#2 PostWysłany: 19 Mar 2015 21:12 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Żeby coś się dowiedzieć o wypożyczeniach aut to:
Opcja numer 1 - Wystarczyło wpisać w google "wypożyczenie samochodu". Przejrzeć informacje z kilku wypożyczalni i już byś wiedział co ci potrzebne.
Opcja numer 2 - poczytać tematy o wypożyczeniach aut na forum.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Mar 2015 21:17 

Od rana czytam i wszedzie praktycznie karta kredytowa jest wymagana
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Mar 2015 21:20 
Awatar użytkownika

niebieski
No to trzeba iść do banku i wyrobić albo zmodyfikować plan podróży. Same bilety na samolot no nie wszystko.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Mar 2015 22:11 

Witam
12 maja lecimy w 5 osób do Stavanger. Planujemy pobyt do 16 maja i objechanie Preikestolen, Trolltungi i Kjeragu.
Planowaliśmy wynajem samochodu, niestety żadna z osób nie posiada karty kredytowej.
Czy orientuje się ktoś, czy jakaś z firm akceptuje depozyt zabezpieczający (nie płatność) w postaci blokady na karcie debetowej lub kaucję w gotówce?
Lub czy istnieje możliwość wykupienia ubezpieczenia, które całkowicie znosiłoby ten depozyt lub minimalizowało go na tyle, by zgodzili się przyjąć kartę debetową?
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Mar 2015 22:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Przeanalizujcie sobie tematy o Norwegii i tam są informacje o możliwości dojazdu do tych miejsc. W niektórych przypadkach by dotrzeć na miejsce nie potrzeba samochodu jak np. Preistekolen. Dość dużo informacji jest w relacjach podróży do z Norwegii.
W tych tematach są linki do autobusów, promów itd. więc nie dość że podróż może być bardziej urozmaicona to jeszcze w nie których wypadkach tańsza. Wypożyczony samochód w Norwegii to dość drogi środek lokomocji.

Jeżeli nie macie karty to popytać się rodziców (wnioskuję że jesteście z kategorii "młodzież" :D ) może ktoś ma kartę. Wyrobi wtedy drugą dla któregoś z was na czas podróży. Do maja jeszcze sporo czasu.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Mar 2015 01:17 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 760
Krajów: 12 / 5.6%
Wypożyczałem samochód w Norwegii w Stavanger od wypożyczalni SIXT. Też pisali o wypukłej karcie kredytowej, ale na miejscu okazało się, że to bez znaczenia. Daliśmy zwykłą kartę debetową i została na niej zablokowana kwota 1000 NOK w ramach depozytu. Nie było żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off
lparking lubi ten post.
lparking uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 20 Mar 2015 13:33 

Piotrek, dzięki za odpowiedź.
Wypożyczałeś przez stronę jakiegoś pośrednika, czy bezpośrednio na stronie SIXT? Czy może już w samym biurze SIXT po przyjeździe do Stavanger?
Wykupywaliście ubezpieczenie znoszące odpowiedzialność własną?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Mar 2015 16:03 
Awatar użytkownika

Wypożyczałem przez stronę Wizzair'a w zakładce "samochody". Nie wiem czy taniej czy drożej, ale to chyba była najtańsza opcja jaką wtedy udało mi się znaleźć, bo za Golfa na 2 doby płaciliśmy ok. 500pln. Na 4 osoby wyszło przyzwoicie. Ubezpieczenie braliśmy, ale kosztowało ok. 30pln za dzień. Ogólnie bardzo zadowolony byłem z tej opcji z autem. Samochód stosunkowo mało palił, był niemal cnowy, rocznik 2013 chyba. Jedynie paliwo mogłem sobie sam zatankować na koniec, bo na stacji było po ok. 13NOK/l, a w wypożyczalni później jak uzupełniali to liczyli chyba po 18-19NOK/l.
 Profil Relacje PM off
lparking lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 19 Maj 2015 15:11 
Awatar użytkownika

Piotrek89 napisał(a):
Wypożyczałem przez stronę Wizzair'a w zakładce "samochody". Nie wiem czy taniej czy drożej, ale to chyba była najtańsza opcja jaką wtedy udało mi się znaleźć, bo za Golfa na 2 doby płaciliśmy ok. 500pln. Na 4 osoby wyszło przyzwoicie. Ubezpieczenie braliśmy, ale kosztowało ok. 30pln za dzień. Ogólnie bardzo zadowolony byłem z tej opcji z autem. Samochód stosunkowo mało palił, był niemal cnowy, rocznik 2013 chyba. Jedynie paliwo mogłem sobie sam zatankować na koniec, bo na stacji było po ok. 13NOK/l, a w wypożyczalni później jak uzupełniali to liczyli chyba po 18-19NOK/l.

Piotrek89 opowiesz proszę coś więcej?jak wyglądała wasza trasa, jakie koszty poniesliscie dodatkowe jesli chodzi o auto
w lipcu lądujemy w 4 osoby w sobotę popoludniu zostajemy na 3 dni do wtorku, koszt wynajęcia auta właśnie w SIXT to jakies niecałe 900pln na te 3 dni, chcemy oczywiscie wejsc na pulpit rock i moze jak pogoda pozwoli na ten kamień zawieszony pomiedzy skałam zapomnialam nazwy ;) , chciałabym się dowiedzieć czy autem to dobra opcja? bo dochodzi koszt promu, czy lepiej zostawić auto na parkingu i płacic tylko za ludzi :) jaki jest koszt dróg płatnych, czy ma sens wypożyczanie auta jak myslisz/myślicie? pozdrawiam

Image
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Maj 2015 15:44 
Awatar użytkownika

My mieliśmy 2 dni: piątek od 12 i całą sobotę, a w niedzielę rano samolot powrotny. Tak samo jak wy chcieliśmy zaliczyć Preikestolen i następnego dnia Kjeragbolten.
W piątek pojechaliśmy właśnie na półkę, od lotniska to jest stosunkowo blisko 53km:

Image

Natomiast następnego dnia pojechaliśmy pod Kjerag, to już jest dalej 140km chyba:

Image

Jadąc na Preikestolen jest jedna przeprawa Lauvvik-Oanes. Promy pływają często, aktualny rozkład jest tutaj:
https://www.norled.no/contentassets/d12 ... auvvik.pdf

Koszt przeprawy to ok. 60NOK za samochód+kierowcę+30NOK za każdego z pasażerów, jakoś tak, w każdym razie jadąc w 4 osoby płaciliśmy 150 koron za przeprawę w jedną stronę.
Nie ponosiliśmy bezpośrednio żadnych dodatkowych opłat za płatne odcinki dróg, chyba że były one zawarte w tej kwocie która SIXT na koniec ściągnął z karty. Płatny jest Parking pod Preikestolen 100NOK i pod Kjeragiem chyba też 100, ale tylko w sezonie, w październiku nikt opłaty nie pobierał.
Na koniec po rozliczeniu pojazdu SIXT skasował nas jeszcze za paliwo, dodatkowe km itp.

edit. znalazłem nawet rozliczenie:
Image

Czy ma sens wypożyczenia auta? Moim zdaniem tak, szybciej, wygodniej, nie jesteś uzależniona od autobusów i przy 4 osobach to chyba jednak cały czas taniej wychodzi, szczególnie jeśli interesuje was Kjerag ;)

Mam nadzieję, że pomogłem.
 Profil Relacje PM off
aaabbb lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 19 Maj 2015 16:05 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Na drodze do Kjerag jest platny odcinek, to chyba wlasnie ta toll road na rachunku. A jak bedziecie mieli chec, to mozecie zjechac po zakretach do Lysebotn. Bardzo fajna droga, tylko czasami zdarzaja sie zawalidrogi, ktore panikuja na kazdym zakrecie.

#13 PostWysłany: 19 Maj 2015 22:57 
Awatar użytkownika

Piotrek89 napisał(a):
aaabbb napisał(a):
Piotrek89 napisał(a):

Piotrek89 opowiesz proszę coś więcej?,,,,,,,,,,,,,,,,,

Mam nadzieję, że pomogłem.

Bardzo ale to bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, pomogłeś na pewno :), wzieliśmy auto na 3 dni, teraz jeszcze pozostaje nocleg, ale bezdomni juz nie będziemy bo zawsze można w aucie się przespać ;) pozdrawiam

Image
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 20 Maj 2015 00:13 
Awatar użytkownika

srebrny
aaabbb napisał(a):
w lipcu lądujemy w 4 osoby w sobotę popoludniu zostajemy na 3 dni do wtorku, koszt wynajęcia auta właśnie w SIXT to jakies niecałe 900pln na te 3 dni

nie wiem jakie auto wzięliście, ale w bardzo porządnym HERTZu można wydziabać volvo v40, golfine albo passata za ok. 600 PLN
można jeszcze z tego urwać na kartę miles and more
aaabbb napisał(a):
jaki jest koszt dróg płatnych, czy ma sens wypożyczanie auta jak myslisz/myślicie? pozdrawiam

auto to komfort i niezależność, przy 4 osobach koszt bardzo przyzwoity nawet jak na Norwegię
noga z gazu tylko, bo mandaty po zbóju
co do płatnych odcinków polecam posiłkować się stroną http://www.autopass.no/en/autopass
 Profil Relacje PM off
aaabbb uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 20 Maj 2015 12:48 
Awatar użytkownika

ale w Norwegii za 600zl?bo gdzie indziej w Europie to nawet za 200-300zl, a w Norwegi korzystając z kilku wyszukiwarek (między innymi Auto4Free) najtaniej nam pokazywalo 911zl za 3 dni

wzieliśmy Polo więc jedno z tanszych+opcja drugiego kierowcy żeby chlopacy mieli frajdę ;) dokładnie wyszło 946,68 PLN

...
dzięki bardzo za stronkę :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 20 Maj 2015 18:41 
Awatar użytkownika

srebrny
aaabbb napisał(a):
ale w Norwegii za 600zl?bo gdzie indziej w Europie to nawet za 200-300zl

no tak, a jak
przecież wątek jest o Norwegii a nie o Europie
też się zdziwiłem, że tak mało
w ubiegłym roku za 3 dni (golf ze zniżką M&M + dodatkowe ubezpieczenie od kolizji i kradzieży) w Bergen skasowali mnie 1700 NOK
z moich obserwacji wynika, że HERTZ potrafi być tańszy rezerwując bezpośrednio przez ich stronę niż multiwyszukiwarki
dodatkowo często mają zniżki na Skandynawię

przykładowa rezerwacja w lipcu sobota-wtorek (tak jak wy chcecie) w Stavanger

Załączniki:
1.jpg
1.jpg [ 98.19 KiB | Obejrzany 19132 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 68.42 KiB | Obejrzany 19132 razy ]
 Profil Relacje PM off
aaabbb uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 22 Maj 2015 13:11 
Awatar użytkownika

bardzo dziękuję za podpowiedz, rzeczywiście spora różnica, ech czyli lepiej jednak sprawdzać bezpośrednio w wypożyczalniach, a ja zaufałam Auto4 Free ;P
kolega rezerwowal w sixt chyba poki co bez kosztów więc może da się to odkręcić jeszcze ;)
pozdrawiam

Image
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 23 Maj 2015 06:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Zazwyczaj najtaniej wychodzi przez multiwyszukiwarki, ale nie ma reguły. Warto sprawdzać różne miejsca.

Koleżanko, zanim zaczniecie odkręcać sixta, sprawdź dokładnie hertza czy nie ma dodatkowych kosztów. W godzinach, kiedy wypożyczalnia jest nieczynna pobierają dodatkową opłatę.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 14 Sie 2015 19:48 

Cześć.

Wybieram się w najbliższym czasie do Norwegii, wypożyczam na 7 dni w wypożyczalni Sixt VV Golfa, łącznie za około 2000 zł - bez dodatkowego ubezpieczenia. Czy ktoś z Was orientuje się, ile mniej więcej mogą mi zamrozić pieniędzy na karcie w ramach depozytu? Wiem, że jest to uzależnione od wartości auta itp., ale Sixt nie jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie (!), a nie wiem, na jaką kwotę się przygotować.

Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia i mógłby służyć radą?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 14 Sie 2015 19:59 

srebrny
Moim zdaniem pomiedzy 1000 a 2000 euro.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 70 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości