Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Paź 2014 15:33 

Loty: 73
Kilometry: 180 297
Krajów: 32 / 15.0%
jak w temacie, czyli jak najlepiej/najtaniej dostać się z Wrocławia do zamku Książ?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 20 Paź 2014 15:55 

Loty: 219
Kilometry: 448 013
Krajów: 39 / 18.2%
Trochę temat nie bardzo na F4F, bo na tej trasie raczej nic nie lata. Najtaniej pociągiem lub PKS do Wałbrzycha, pod którym Książ się znajduje (tuż za granicą miasta na Pn). Ceny obu opcji poniżej 20 pln
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Paź 2014 16:04 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 377 901
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Hassim,bez urazy,ale na forum jest cały dział o przewoźnikach,którzy nie "latają",np. PolskiBus,a jednak funkcjonuje on całkiem dobrze i nikt nie robi z tego problemu.

#4 PostWysłany: 20 Paź 2014 16:17 

Loty: 219
Kilometry: 448 013
Krajów: 39 / 18.2%
Tulsa napisał(a):
Hassim,bez urazy,ale na forum jest cały dział o przewoźnikach,którzy nie "latają",np. PolskiBus,a jednak funkcjonuje on całkiem dobrze i nikt nie robi z tego problemu.

Krótki mam tu staż, mało jeszcze wiem.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Paź 2014 16:50 
Awatar użytkownika

Loty: 555
Kilometry: 823 993
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Ponieważ wychowałem się tutaj to podpowiem, że najlepiej dojechać pociągiem do dworca Wałbrzych Miasto, wyjść z dworca, przejść na drugą stronę ulicy i w lewo na przystanek - linia nr 8. Tu rozkład LINK.

Można też PKS do Dworca w mieście albo wysiąść wcześniej w dzielnicy Szczawienko (pierwsza dzielnica po wjeździe do miasta) i stąd pojechać 8-emką do zamku.

Na miejscu polecam Hotel przy Oślej Bramie *** (po wejściu przez bramę główną zamku, na prawo w dół).
 Profil Relacje PM off
jasiek1212 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 20 Paź 2014 17:00 

HON fly4free
w związku z zakrojonymi na bardzo szeroką skalę remontami ulic w Wałbrzychu, lepiej będzie chyba dojechać busem z Wrocławia do Świdnicy (przy okazji namawiam do zwiedzenia - Kościół Pokoju, katedra, rynek...) i potem busem do Wałbrzycha. Wysiada się przed wjazdem do miasta więc omija się tamtejsze korki. Z przystanku do zamku ok. 15 min spaceru.
 Profil Relacje PM off
facaldo uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 21 Paź 2014 08:20 

zastanawiam się własnie jeszcze nad Świdnicą i tamtejszym zamkiem. jadę dopiero w długi weekend listopadowy, jeszcze wszytsko przemyślę i poukładam. dzięki za rady ! :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Paź 2014 08:41 
Awatar użytkownika

niebieski
facaldo: Jedź do sztolni Osówka. Warto, fajnie wygląda i ma klimat. Tylko bez samochodu może być problem bo to jest w polu, między wioskami więc pewnie rzadko autobusy tam jeżdżą.
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 21 Paź 2014 08:45 

Loty: 170
Kilometry: 376 596
Krajów: 30 / 14.0%
ELBE napisał(a):
facaldo: Jedź do sztolni Osówka. Warto, fajnie wygląda i ma klimat. Tylko bez samochodu może być problem bo to jest w polu, między wioskami więc pewnie rzadko autobusy tam jeżdżą.

Ja polecam dwie opcje:
1. Pociągiem z Wrocławia do Stacji Wałbrzych Szczawienko (nie mam sensu jechać do Wałrzych miasto i później się cofać pół miasta). Ze Szczawienka jedzie autous pod Książ.
2. Busem np. Guliwer Bus z wrocławskiego PKS do Wałbrzycha. W Wałbrzychu, znów na Szczawienku trzeba się przesiąść w autobus do Książa.
 Profil Relacje PM off

#10 PostWysłany: 21 Paź 2014 09:03 

będąc w tamtej okolicy warto zobaczyć kościół pokoju w Świdnicy oraz w Jaworze - obiekty wpisane na liste UNESCO
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 21 Paź 2014 09:06 

wow super to wygląda. dzięki za radę, ale odpada, jade sama, a bede sie poruszac busami, wiec nie ma opcji, abym to zobaczyła. gdybym jechała autem to znajac mnie i ten trop, zajechalabym jeszcze do zamku Czocha czy Moszna, a tak musze ogarnac Wrocław i mam nadzieję Książ w trzy dni listopadowego weekendu i wracać na Podlasie ;)

ELBE napisał(a):
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 21 Paź 2014 09:08 

HON fly4free
ELBE napisał(a):

jeśli chodzi o transport publiczny, to ewentualnie można próbować zaatakować sztolnie w Rzeczce (a dokładniej - między Rzeczką a Walimiem)
zważywszy na termin wycieczki - weekend listopadowy, czyli krótki dzień i możliwe niespodzianki pogodowe - do Osówki, czy Włodarza dojazd polecam jedynie samochodem

@molka11
co do dojazdu do Szczawienka - nie polecam z powodu, który już opisywałem wyżej - akurat wylot z Wałbrzycha w kierunku Książa jest poważnie przebudowywany -czasowo przez Świdnicę będzie krócej

jeśli planujesz wizytę w listopadzie to może fajną atrakcją będzie wizyta w wałbrzyskiej palmiarni - rzut beretem od zamku
https://www.google.pl/maps/dir/Palmiarn ... !3e2?hl=pl
 Profil Relacje PM off

#13 PostWysłany: 21 Paź 2014 09:11 

a sam Wałbrzych jest godny uwagi?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 21 Paź 2014 09:14 

HON fly4free
facaldo napisał(a):
a sam Wałbrzych jest godny uwagi?

atrakcyjność samego Wałbrzycha - 1/10
polecam Świdnicę
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 21 Paź 2014 09:31 
Awatar użytkownika

niebieski
facaldo: Co do Książa to jeśli chcesz zobaczyć wszystko co w nim można zobaczyć to w kasie kup bilet na oglądanie zamku z grupą chodzącą z przewodnikiem. Dzięki temu wejdziesz w zamku do miejsc, do których nie da się wejść, gdy chodzisz po nim samemu. Nie zgub przewodnika bo na samym końcu chodzenia z nim wychodzi się na zewnątrz zamku i od jego lewej strony wchodzi kawałek do jego podziemi [to jest zupełnie oddzielne wejście do którego nie masz dostępu kiedy kupujesz bilet indywidualny i chodzisz sama]. Tak więc trzymaj się przewodnika cały czas do samego końca :) Chodzenie z nim po komnatach i słuchanie trucia będzie nudnawe, ale zobaczysz wszystko. Do tego w kasie dokup dodatkowy bilet na wieżę zamkową. To dziwne, ale ta wieża jest płatna dodatkowo.

Ja tam byłem niedawno i trochę schrzaniłem bo nie kupiłem biletu na wieżę więc nie miałem do niej dostępu.
Poza tym podczas chodzenia z grupą i przewodnikiem zgubiłem przewodnika i przez to nie wszedłem do podziemi zamku bo nawet nie wiedziałem, że tam można wejść :D
Większość tych podziemi jest i tak zamknięta dla zwiedzających, ale przynajmniej kawałek można wejść.

Jak ja byłem to w kasie siedziała taka dość młoda dziewczyna z blond włosami. Była nieprzyjemna i niepomocna :D Nie powiedziała nam, że potrzebny jest dodatkowy bilet na wieżę zamkową. Witamy w Polsce :D

W Osówce także Pani w kasie była niepomocna i olewcza. Zamiast powiedzieć nam, że jest kilka różnych, możliwych tras do przejścia i zobaczenia Osówki to powiedziała nam, że jest tylko jeden rodzaj trasy i biletu, czyli podstawowy :D Dzięki niej zobaczyliśmy tylko minimum z tego co w Osówce jest, a można było kupić bilety na dłuższe trasy i zobaczyć wiele więcej :D Witamy w Polsce ponownie :D

Fakt że w Książu i w Osówce informacje o możliwych biletach i różnych trasach są wywieszone gdzieś tam w okolicy kas, ale nie każdy musi to zauważyć i jak pytam w kasie to chcę uzyskać pełne informacje, a nie że istnieje tylko jeden bilet podstawowy :D

- - -

Co do innych rzeczy:

Kompleks 'Włodarz' jest średni. Dlatego polecam kompleks 'Osówka'.
W kompleksie w Walimiu nie byłem.

Ostatnio edytowany przez ELBE, 21 Paź 2014 09:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 21 Paź 2014 09:46 

@Elbe - dzięki dzięki dzięki ! powiedz mi jeszcze ile trwa zwiedzanie z przewodnikiem tak mniej wiecej? poza tym z jednej strony chcialabym sie tam zgubic i od niego odlaczyc i poszukac w tych podziemiach skarbu nazistow oo ;p Polecilbys cos jeszcze do zwiedzania w tych strnach? moze mniej znane, a warte?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Paź 2014 09:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie pamiętam dokładnie ile trwa chodzenie z przewodnikiem, ale spokojnie dasz radę :)
Wielu jest tam takich, którzy szukają skarbu nazistów i słyszałem, że nawet jakieś duperele tam w okolicach znajdują, później komuś sprzedają i coś tam na tym zarabiają :)

Co do innych miejsc, które tam znam to jeszcze w pewnej odległości jest znana góra Ślęża. Góra ma opinię 'złowieszczej' :)
Nie wygląda Ona jednak zbyt ciekawie i nie jest blisko Książa więc nie polecam za bardzo.

Przejeżdżaliśmy przez Świdnicę. Ładne miasto z pewnym klimatem, myślę że warte aby zajechać i pochodzić po nim.

Na koniec bytowania tam w okolicach pojechaliśmy pochodzić po Wrocławiu i muszę rzec, że warto bo miasto wygląda jak pół polskie - pół zachodnioeuropejskie.

I to tyle :)

Ostatnio edytowany przez ELBE, 21 Paź 2014 10:12, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 21 Paź 2014 10:07 

od Wrocławia zaczynam, w związku z tym, ze mam bilet za 1 pln z Warszawy ;) ale na samo miasto myślę poświęcić dzien, a potem ruszac dalej, zeby jak najwiecej zobaczyc. a ta góra Ślęża wg wikipedii - od 2014 roku jest zamknięta.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 21 Paź 2014 10:16 

facaldo napisał(a):
@Elbe - dzięki dzięki dzięki ! powiedz mi jeszcze ile trwa zwiedzanie z przewodnikiem tak mniej wiecej? poza tym z jednej strony chcialabym sie tam zgubic i od niego odlaczyc i poszukac w tych podziemiach skarbu nazistow oo ;p Polecilbys cos jeszcze do zwiedzania w tych strnach? moze mniej znane, a warte?

Na stronie Książa podane jest, że zwiedzanie z przewodnikiem trwa 90 minut. Warto wziąć przewodnika, bo tak jak już było pisane można zwiedzić więcej, a te miejsca (podziemia), które dostępne są tylko z przewodnikiem, są najciekawsze. Zwiedzaliśmy z przewodnikiem kilka lat temu, wtedy w pakiecie było jeszcze oglądanie 20 min filmu, nie wiem czy nadal tak jest.
W tej chwili przy zakupie biletu na zamek dostaje się też w pakiecie wstęp do palmiarni. Nie wiem czy warto tam pojechać, bo bilet wstępu jest ważny przez rok i jeszcze go nie wykorzystaliśmy.

Wiem, że Ty wybierasz się dopiero w listopadzie, ale może komuś się przyda info, że w ten weekend 24-26.10.2014 jest akcja "Dolny Śląsk za pół ceny" i Zamek w Książu też uczestniczy.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 21 Paź 2014 10:23 

@Mela - dzięki!

Wiem, że Ty wybierasz się dopiero w listopadzie, ale może komuś się przyda info, że w ten weekend 24-26.10.2014 jest akcja "Dolny Śląsk za pół ceny" i Zamek w Książu też uczestniczy.[/quote]

Właśnie wiem, wiem, słyszałam i żałuje, ale i tak ciesze sie juz na ten listopad :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości