Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
wyszukiwarka-najtanszych-biletow-w-pendolino-intercity,35,155015

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1630 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 82  Następna
Autor Wiadomość
#1461 PostWysłany: 30 Paź 2024 11:08 
Awatar użytkownika

Loty: 203
Kilometry: 404 998
Krajów: 82 / 38.3%
złoty
Na wszelkich wizualizacjach peronów kolejowych w CPK pokazywane są pociągi PKP Intercity (Pendolino), do których wchodzi się z poziomu stojącego/peronu (bez użycia schodów).

Załącznik:
pkp i cpk.jpg
pkp i cpk.jpg [ 101.04 KiB | Obejrzany 1558 razy ]

Czy mam rozumieć, że do tego czasu (PKP Intercity i ewentualnie TLK), wymienią wszystkie wagony i przystosują obecne perony w całej Polsce do wejścia do wagonów bez schodów. Czy to tylko mydlenie oczu abyśmy żyli nadzieją?

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#1462 PostWysłany: 30 Paź 2024 11:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
bim-bam napisał(a):
Czy mam rozumieć, że do tego czasu (PKP Intercity i ewentualnie TLK), wymienią wszystkie wagony i przystosują obecne perony w całej Polsce do wejścia do wagonów bez schodów.

Prędzej się skończy jak kolejka miejska w Atenach. Połowa peronu będzie podwyższona dla metra i druga połowa dla kolejki.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
gruby_inversia uważa post za pomocny.

#1463 PostWysłany: 30 Paź 2024 11:30 
Awatar użytkownika

HON fly4free
bim-bam napisał(a):
Na wszelkich wizualizacjach peronów kolejowych w CPK pokazywane są pociągi PKP Intercity (Pendolino), do których wchodzi się z poziomu stojącego/peronu (bez użycia schodów).

Załącznik:
pkp i cpk.jpg

Czy mam rozumieć, że do tego czasu (PKP Intercity i ewentualnie TLK), wymienią wszystkie wagony i przystosują obecne perony w całej Polsce do wejścia do wagonów bez schodów. Czy to tylko mydlenie oczu abyśmy żyli nadzieją?

Myślę że nikt się nad tym nie zastanawiał tworząc tą grafikę.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#1464 PostWysłany: 30 Paź 2024 12:25 

srebrny
Ktoś kiedyś wyliczył (ale to już się trochę pozmieniało), że w obrębie Warszawskiego Węzła Kolejowego trudno jest znaleźć dwie stacje o tej samej wysokości peronów.
Paradoksalnie w dzisiejszych czasach problemem są perony zbyt niskie, a nie zbyt wysokie. Już zrzucałem wózek dziecięcy do niskiej podłogi w pociągu.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1465 PostWysłany: 01 Lis 2024 18:14 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 20 023
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
Czy mając kupiony bilet elektroniczny w aplikacji PKP IC do Budapesztu jest w tej formie akceptowany na terenie Czech i Węgier?
 Profil Relacje PM off  

#1466 PostWysłany: 05 Lis 2024 01:33 

niebieski
Nie ma co narzekać na perony w PL. Obserwowałem we Flagstaff wjazd na "peron" AMTRAKa. Peron w cudzysłowie, bo wsiadanie do pociągu odbywa się z wykorzystaniem stołka wystawianego przez konduktora z pociągu. :D
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.

#1467 PostWysłany: 07 Lis 2024 21:35 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 10 447
Krajów: 5 / 2.3%
obibok napisał(a):
Paradoksalnie w dzisiejszych czasach problemem są perony zbyt niskie, a nie zbyt wysokie. Już zrzucałem wózek dziecięcy do niskiej podłogi w pociągu.

Chyba odwrotnie - perony zbyt wysokiw. Albo że pociągi zbyt niskie. :mrgreen:
Mniejsza o to. Przy peronach niższych niż podłoga w pociągu łatwiej jest zaprojektować podest-platformę dla wózków niż odwrotnie. I o ile wózek dziecięcy można wnieść w 1-2 osoby o tyle z wózkiem inwalidzkim z dorosłą osobą już jest gorzej.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#1468 PostWysłany: 08 Lis 2024 11:00 

savoj napisał(a):
W okresie ostatnich powodzi miałem kilka biletów i podróży , Pociągi zostały zlikwidowane a pieniądze miały szybko trafić na konto :
Ceske Drahy - pieniądze wróciły po dwóch dniach
OBB - po trzech dniach
Leo Express - od razu zwrot na konto
Intercity PL - Najpierw dostałem inormację ,że prośbę o zwrot muszę napisać na odpowiednim formularzu więc musiałem po raz drugi napisać ,,zwrot reklamacyjny " , bo bilet był bez możliwości zwrotu (trasa Kraków - Budapeszt) . Dziś po 40 dniach (bez śladu zwrotu ) zadzwiniłem na infolinię Intercity i pani z rozbrajającą szczerością powiedziała ,że wniosek chyba się gdzieś zawieruszył i muszę napisać jeszcze raz ponaglenie ...
Jak ktoś ma za niskie ciśnienie polecam infolinię Intercity . Nie wierzę ,że tam jeszcze pracują tacy ludzie ....

Złożyłem reklamację w PKP Intercity poprzez formularz, nie pamiętam który. Na maila dostałem potwierdzenie "Dotyczy: Zwrotu należności za niewykorzystany bilet na przejazd/przewóz międzynarodowy ". Tak samo miałeś?

Jak to jest z terminem rozpatrzenia? Na stronie znalazłem takie info:

"Odpowiedź na reklamację powinna być udzielona niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia jej przyjęcia.

Wnioski o zwrot należności za niewykorzystany bilet na przejazd w komunikacji krajowej są rozpatrywane w kolejności ich wpływu do PKP Intercity, bez zbędnej zwłoki.

Natomiast odpowiedzi na reklamacje i wnioski o zwrot należności za niewykorzystany bilet, dotyczące przejazdu w komunikacji międzynarodowej PKP Intercity S.A. udziela nie później niż w terminie jednego miesiąca od dnia reklamacji/wniosku, lub też – w usprawiedliwionych przypadkach – informuje Klienta o terminie, nie dłuższym niż trzy miesiące od daty złożenia reklamacji, w jakim może on spodziewać się odpowiedzi."

Mój wniosek dotyczy przejazdu międzynarodowego. W ciągu miesiąca powinni mi dać stanowisko albo informację o terminie rozpatrzenia, który to termin nie będzie dłuższy niż 3 miesiące? Czyli w ciągu 30 dni coś mi muszą odpowiedzieć? Czy ten zapis dotyczący biletów międzynarodowych, zgodnie z którym termin rozpatrzenia może być wydłużony do 3 miesięcy jest zgodny z obowiązującymi przepisami, czy tak sobie nabazgrali?
 Profil Relacje PM off  

#1469 PostWysłany: 08 Lis 2024 19:04 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
kilka lat wstecz ze dwa razy cos reklamowałem to jak pamiętam dostałem odpowiedz praktycznie 2-3 dni przed ostatecznym terminem lub nawet ostatnim dniu, pewnie im komputer wywala PILNE i odpowiadają a tak to ....
 Profil Relacje PM off
Icek2024 uważa post za pomocny.

#1470 PostWysłany: 15 Lis 2024 17:09 
Awatar użytkownika

Loty: 102
Kilometry: 155 845
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
14.12.2024 r. => bilet za 1 PLN dla dzieci od 4 do 16 lat na Pendolino z okazji 10-lecia. Powyżej 16 lat za 49 zł w Super Pomo.
 Profil Relacje PM off
pietia lubi ten post.

#1471 PostWysłany: 15 Lis 2024 21:10 

srebrny
ok kupilem sobie pendolino Sopot-Warszawa Zachodnia na 21.09 wieczorem.
zamiast pendolino przyjechac zwykly sklad.
zlozylem reklamacje, po kilku dniach PKP odpisalo, ze maja do tego prawo, zeby zamiast pendolino podstawic inny sklad.
no i ze nie moga mi zwrocic roznicy ceny biletu, bo kupilem superpromo za 49 zeta, ale ze ze wzgledu na niedogodnosci w podrozy
zwroca mi 25 % wartosci biletu, tj. cale 12,25 PLN. i zwrocili.

no no laskawcy sie postarali :-)
 Profil Relacje PM off  

#1472 PostWysłany: 15 Lis 2024 22:49 

srebrny
A na czym owe niedogodności polegały? Bo jak dla mnie obiektywnie nie da się stwierdzić, że skład wagonówy jest gorszy (niektórzy tu nawet sugerowali, że lepszy, ale to kwestia gustu). Oczywiście kolejarze sami nadmuchali balonik, robiąc z tych bądź co bądź już nieco przestarzałych eztów sensację na miarę zakupu statków kosmicznych, więc niech teraz reagują.
 Profil Relacje PM off  

#1473 PostWysłany: 16 Lis 2024 00:38 

srebrny
@obibok jezeli kupuje pendolino to sobie zycze jazde pendolino, a nie tanszym slabszym skladem.
nawet nie pamietam co to bylo, moze flirt ?

no nic, dojechalem na czas i to chyba najwazniejsze :)
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#1474 PostWysłany: 16 Lis 2024 06:23 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Skoro na stronie Intercity czytamy "Szybkie i nowoczesne pociągi Express InterCity Premium, tworzą nową kategorię komfortu i jakość na polskich torach. Utworzenie kategorii EIP, otworzyło nowy rozdział w unowocześnianiu polskiego sektora transportu i tworzenia lepszego standardu podróżowania koleją w Polsce" no to chyba logiczne, że jeśli ktoś zamówił i zapłacił za tę jakość i lepszy standard podróżowania, to tego oczekuje a nie niższej kategorii.
Zatem słusznie przyznali się do niedogodności w podróży, czy kwota zwrotu odzwierciedlała skale niedogodności, to inna sprawa.
 Profil Relacje PM off  

#1475 PostWysłany: 16 Lis 2024 08:36 
Awatar użytkownika

złoty
Kupiłem bilet PKP przez bilkom, postanowiłem jednak przedłużyć pobyt w Wietnamie i zwrócić bilety, jakie było zdziwienie jak strona nie chciała się otworzyć, chociaż wszystko inne mi śmigało na wifi , po którejś próbie odpaliłem vpn na Wielką Brytanię i poszło, wynika z tego że blokują lokalizacje poza Europą
 Profil Relacje PM off  

#1476 PostWysłany: 16 Lis 2024 11:54 
Awatar użytkownika

platynowy
Od lat i ciągle.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#1477 PostWysłany: 16 Lis 2024 12:20 

srebrny
@Przemm @michcioj Nie no, oczywiście, że tak. Jak pisałem - skoro IC nadmuchało ten balonik, to niech teraz kombinuje. Ale wcale to całe pendolino nie jest jakimś hitem i podniecanie się nim, to - cytując klasyka - "takie polskie murzyństwo". Żeby to jeszcze szybciej jechało, a tu czas jazdy ten sam i skierowanie do Szczecina to tylko prymitywny marketing. Ja bardzo lubię, bo jak jadę z dziećmi, to bierzemy przedział 4-miejscowy i mamy swoją salonkę. Poza tym lubię stodoły, ale jak dla mnie niczym się to nie różni od darta czy flirta (a i wagony czasem trafiają się równie luksusowe). A sporo ludzi woli przedziały. Gdy pierwszy raz jechałem EIP, to jakiś buc awanturował się, że zapłacił za najnowszy pociąg, kupiony za miliony, a przyjechał zwykły tramwaj i on żąda satysfakcji. Ja się wychowałem w czasach, że czy pospieszny, czy osobowy, to mogło przyjechać wszystko i nie przyszłoby mi do głowy burzyć się o tabor. To tak, jakbym chciała jechać solarisem, a przyjechał man. Chociaż nie; nie dalej jak tydzień temu chciałem jechać z Ustki do Rowów i zamiast autobusu przyjechała furgonetka, bo autobusem robią na 300 tylko pierwszy kurs (potem przechodzi na szkolne). No to się wkurzyłem i poszedłem po samochód.
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.

#1478 PostWysłany: 16 Lis 2024 21:37 

niebieski
kostek966 napisał(a):
Kupiłem bilet PKP przez bilkom, postanowiłem jednak przedłużyć pobyt w Wietnamie i zwrócić bilety, jakie było zdziwienie jak strona nie chciała się otworzyć, chociaż wszystko inne mi śmigało na wifi , po którejś próbie odpaliłem vpn na Wielką Brytanię i poszło, wynika z tego że blokują lokalizacje poza Europą
Nawet rozkładu jazdy nie można sprawdzić wracając z Azji
 Profil Relacje PM off  

#1479 PostWysłany: 19 Lis 2024 19:25 
Awatar użytkownika

platynowy
VPN is name of the game
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1480 PostWysłany: 20 Lis 2024 05:12 
Awatar użytkownika

złoty
Tak przy okazji z rachunkami jest podobnie, Tauron działa ale już Enea i allegro nie i potrzebny vpn
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1630 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 82  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Biko oraz 3 gości