Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
wyszukiwarka-najtanszych-biletow-w-pendolino-intercity,35,155015

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1630 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 82  Następna
Autor Wiadomość
#1341 PostWysłany: 28 Mar 2024 01:41 

srebrny
Teraz to pocieszyłeś jak chorego szparką. Przecież nie będę w kasie kupował; od 15 lat tego nie robiłem. Zwłaszcza, że większość biletów, jakie ją kupuję, jest dostępna za akceptowalną cenę w godzinach 0:30 - 0:31.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#1342 PostWysłany: 28 Mar 2024 08:14 

niebieski
"Pani Kasjerko, poproszę sprawdzić te 12 pociągów na za miesiąc, musi się Pani wyrobić szybciej niż Koleżanki, ja będę trzymać timer. Uwaga! Czas... START! Odliczam minutę!" ( Potem odchodzę bez zakupu jeśli się nie wyrobi)
:mrgreen: "Taki mamy klimat"

Do osoby proponującej zakup w kasach kolei regionalnych, ile razy pytam tam o bilet na daną relację to nie potrafią mi wystawić biletu SuperPromo, liczą sobie więcej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1343 PostWysłany: 28 Mar 2024 10:54 

srebrny
Ja sobie nie wyobrażam zakupu w kasie, tłumaczenia kasjerce, które chcę miejsca, że tak, one naprawdę są koło siebie itd. Ja w ogóle unikam kontaktów z ludźmi, zawsze wolę automaty. Zastanawiam się, czy temu, że jestem socjopatą, czy po prostu wychowałem się w PRL, gdzie generalnie było słabo, chamsko, "po odejściu od kasy reklamacji nie uwzględnia się". Ale już nawet w czasach studenckich przy zakupie biletów kolejowych nie raz musiałem się z panią kłócić, że tak - naprawdę taki bilet istnieje. A przy promocjach zazwyczaj ich zakup nie był możliwy, jeśli się nie znało kodu. Do dziś niektóre kojarzę. Bilet turystyczny PR to chyba 47, mini bilet turystyczny - 547, a oferta specjalna KM z Warszawy do Płocka to 5. Bez tego w życiu nie potrafią. A jakie przy tym były historie - ech, długo by opowiadać i niczym się to nie różni od scen z Barei. Swoją drogą jednym z powodów, dla których Niemcy wiele lat temu zlikwidowali kasy, było to, żeby nie musieć brać odpowiedzialności za to, co powie kasjerka. Ale z badań im wciąż wychodzi, że ludzie nie są zadowoleni, bo wolą kontakt z człowiekiem.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#1344 PostWysłany: 28 Mar 2024 11:01 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Tez nie wyobrażam. Ale w moim przypadku przebitka 20 pln na stronie, razy 3 to się robi prawie bilet i postałem moje. Ale to był jednostkowy przypadek i tyle.
Od tej pory nie było problemu z kupnem biletu przez neta (może podrożało na 30 minut, bo zmieniałem miejsca w pociągu, ale wróciła dawna cena)
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#1345 PostWysłany: 28 Mar 2024 11:38 

srebrny
Ją nieraz pół nocy spędzałem, żeby kupić bilety takie, jakie chce, na miejsca, jakie chcę i dla dziecka obok siebie (system proponuje sąsiednie jako ostatnią opcję. a czasem je blokuje, a w "stodole" idąc numerami może dać dwa rzędy dalej). Teraz jak sporo pociągów jest dostępne z planu, jest nieco szybciej. A w kasie?
 Profil Relacje PM off  

#1346 PostWysłany: 28 Mar 2024 13:17 

niebieski
A to pocieszę Cię, dużo się nie zmieniło, "tego biletu nie nam jak zwrócić, trzeba próbować w innej kasie", "promocyjny nie podlega wymianie" (podlegał), "a to prosze iść sobie do internetu kupić jak tam taka cena jest", Bilety internetowe IC zwraca się tylko przez Internet a zwykłe tylko w kasie, a czasem i tam odsyłają dalej do centrum obsługi pasażera, gdzie kolejka bywa na pół godziny.

Nie wspomnę już nawet o wydawaniu biletów na złożoną trasę, bo tego to system IC dla pasażera w życiu się nie nauczy. A w kasie Kasjerki dwa razy cholery dostaną zanim im wypluje tak jak ja chcę. A tym czasem na stronie ČD cyk cyk, ustaw to, wyeliminuj takie i inne pociągi i cyk mam bilet dokładnie wg. mojego życzenia; którego potem nawet konduktor w ÖBB nie był w stanie potem zrozumieć, myśląc że jadę w złym kierunku 8-)

A z kodami ofert to taka tradycja tutejsza. Nawet w Żabce tak było (i nadal bywa), bez kodu np. Hot Dog z napojem to suma cen obu produktów, a jak Pani nabije kod 22 to Hot Dog z napojem wyjdzie taniej niż napój sam. Jak Pani na kasie była nowa to się głowiła jak to nabić. Teraz tyle tych pozycji z bistro w kombo z czymś mają że nikt by nie spamiętał wszystkiego, więc koniec końców trzeba było przenieść większość ofert do aplikacji, gdzie kod wyświetla już sam klient.

Fast foody na Zachodzie nie raz oferują ściągi, który kod 2-3 cyfrowy nabić aby uzyskać jakiś zestaw taniej.
 Profil Relacje PM off  

#1347 PostWysłany: 28 Mar 2024 13:39 

srebrny
No tak, ale przecież tu nie chodzi o kody promocyjne (które z zasady są tylko dla wybranych), lecz o kod oferty, który teoretycznie każdy kasjer powinien znać, żeby wydać Ci bilet, jaki chcesz.
Pamiętam jak jakieś 15 lat temu sporo jeździłem po Niemczech. Kupowałem takie bilety, jak Ty w Austrii i niemiecki hafas potrafił wykręcić cuda (nota bene wyszukiwarka PKP to ten sam program) i zawsze podpowiedzieć do tego najlepszą ofertę. Z kolei w Polsce, jak już pojawiły się te różne promocje, to były ciągłe przejścia z konduktorami, bo kto to widział, żeby tak tanio jeździć, a nie według świętej tabeli kilometrowej rodem z PRL. "Cwaniak żeś pan - na jednym bilecie byś pan chciał jeździć cały dzień"...
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#1348 PostWysłany: 28 Mar 2024 14:08 

niebieski
Mój drogi, w tym kraju, mlekiem, piwem Tatra, schabem i filetem z kurczaka płynącym oferty są dla wybranych! Dla wszystkich to jest co najwyżej dopłata w Pendolino za to że się siedzi (nawet jeśli na nieistniejącym miejscu).
Co ma nam jakiś Niemiec za 15€ cały weekend po kraju jeździć?! Niedoczekanie! :twisted:

Tak patrząc na rozwój takiego Polregio, to za 10 lat promocją bedzie jak pociąg w ogóle przyjedzie na niektórych trasach...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1349 PostWysłany: 28 Mar 2024 15:04 

srebrny
To już jest promocja. W lubuskiem. Albo w komunikacji autobusowej, w budowlance, w gabinetach lekarskich. Ludzie nie chcą pracować na takich warunkach. A w debacie przedwyborczej panowie chwalą się spadkiem bezrobocia...
 Profil Relacje PM off  

#1350 PostWysłany: 28 Mar 2024 15:55 

srebrny
obibok napisał(a):
Zastanawiam się, czy temu, że jestem socjopatą, czy po prostu wychowałem się w PRL, gdzie generalnie było słabo, chamsko, "po odejściu od kasy reklamacji nie uwzględnia się". Ale już nawet w czasach studenckich przy zakupie biletów kolejowych nie raz musiałem się z panią kłócić, że tak - naprawdę taki bilet istnieje. A przy promocjach zazwyczaj ich zakup nie był możliwy, jeśli się nie znało kodu.
To już jest klasyka gatunku, że pasażer musi sam znać warunki oferty i do końca upierać się przy swoim. Ile to razy na prośbę o wystawienie "Wspólnego Biletu Samorządowego" kasjerka przybierała wyraz twarzy taki jakby przyszedł do niej Chińczyk i chciał kupić bilet mówiąc tylko i wyłącznie w języku chińskim. Po czym zaczynał się rajd po sąsiednich okienkach i szukanie spisu ofert na samym końcu najgłębszej szuflady.
Klika razy musiałem oświecić konduktora co do dostępności oferty promocyjnej na pewnej trasie. Raz nawet z moim instruktarzem dla kasjera :lol: kupiłem bilet "do punktu granicznego" w Chałupkach.

obibok napisał(a):
A w kasie?
Jak kasjerka była ogarnięta i nie siedziała w okienku za karę to zawsze miała pod ręką schematy siedzeń i dawała radę usadzić pasażerów tak żeby byli zadowoleni. Ale nawet bez tego po samym numerze siedzeń można określić czy one są obok siebie i gdzie się znajdują. Druga lub trzecia cyfra w numerze siedzenia to określa. Np. w wagonie bezprzedziałowym drugiej klasy siedzenia z końcówką 1, 2, 5, 6 są zawsze od okna. 1 jest zawsze z 3, 2 z 8, 5 z 7, 6 z 4. 1 jest naprzeciwko 2, 5 jest naprzeciwko 6
np.
25-27 | | 23-21
26-24 | | 28-22

obibok napisał(a):
Swoją drogą jednym z powodów, dla których Niemcy wiele lat temu zlikwidowali kasy, było to, żeby nie musieć brać odpowiedzialności za to, co powie kasjerka.
Kolega chyba pomylił Niemcy z Danią gdzie faktycznie bilet można kupić tylko w automacie (oprócz trzech miejsc) albo w sklepie spożywczym na dworcu.
Natomiast w Niemczech tych kas biletowych to jeszcze jest zatrzęsienie. Tylko nazywają się "centrum obsługi klienta" i stanowiska obsługi bardziej przypominają te oddziału banku.
Ps. DB idzie w ślady polskiego Polregio. Na stacji Neckarsulm zobaczyłem viedomat.
Załącznik:
IMG_20231021_105204_494.jpg
IMG_20231021_105204_494.jpg [ 142.71 KiB | Obejrzany 1223 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1351 PostWysłany: 28 Mar 2024 16:17 

niebieski
To akurat bardziej Polregio poszło w ślady DB.
W Bawarii już dwa lata temu jedyne co zostało z pewnego dworca to korytarz z ławeczką, a obsługa podróżnych została przeniesiona do szklanego ’konfesjonału’ na zewnątrz.
DB w odróżnieniu np. do wspomnianego ÖBB, nie chce pozostawiać pasażerów na pastwę (czasami) tępego automatu (tak jak ÖBB, które pozamykało większość kas i pozostawiło tylko automaty na większości stacji. Jak biletu który chcesz kupić nie ma w automacie, to masz problem. Bez biletu nie wolno Ci wsiąść do pociągów serwujących takie stacje.) a jednocześnie ma wielkie pragnienie zamykania "nierentownych" dworców.
 Profil Relacje PM off  

#1352 PostWysłany: 28 Mar 2024 17:28 

srebrny
@KL_user O to mi właśnie mi chodziło. Niemcy zamienili część kas na Reisezentrum, ale za luksus skorzystania z takiej usługi trzeba zapłacić € 2 (chyba że starszy automat nie potrafi wydać danego biletu i wypluwa kwit na darmową obsługę). Reszta, co piszesz, to oczywiście klasyka gatunku. A układ miejsc w "stodole" nie jest tak prosty. Jest sporo dziwnych wagonów, np. te z potrójnym miejscem z tyłu. Są takie z przesuniętą prawą stroną względem lewej o jeden rząd, są stoliki, których miało nie być, albo nie tam, gdzie miały być i siedzicie osobno z obcymi. Są stoliki w dwóch różnych "przedziałach" i nie da się ich dobrać automatycznie. Nader często miewam takie przygody.
 Profil Relacje PM off  

#1353 PostWysłany: 03 Kwi 2024 12:31 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
W jaki sposób dokonać zwrotu biletu ?

Nie mam żadnego przycisku, przycisk zmień dane pozwala tylko na zmianę nazwiska.

Załączniki:
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 69.75 KiB | Obejrzany 1127 razy ]

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#1354 PostWysłany: 03 Kwi 2024 12:36 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A to nie jest bilet kupiony na ofercie? Np Super Promo czy Promo?
 Profil Relacje PM off  

#1355 PostWysłany: 03 Kwi 2024 13:13 
Awatar użytkownika

złoty
Zapewne tak.
A takich nie można zwrócić ? :o

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#1356 PostWysłany: 03 Kwi 2024 13:18 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
niestety, NIE można ich zwrócić/wymienić
Załącznik:
e-IC-Internetowa-rezerwacja-miejsc.png
e-IC-Internetowa-rezerwacja-miejsc.png [ 22.17 KiB | Obejrzany 1098 razy ]

Ostatnio edytowany przez wersus79, 03 Kwi 2024 13:19, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Tomo14 lubi ten post.
Tomo14 uważa post za pomocny.

#1357 PostWysłany: 03 Kwi 2024 13:18 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jak super promo, to nie da się. Przy kupnie biletu była i jest informacja ze ten bilet nie jest zwrotny. Możesz zmienić dane właściciela i sprzedać komuś.
 Profil Relacje PM off
Tomo14 lubi ten post.

#1358 PostWysłany: 03 Kwi 2024 13:22 

HON fly4free
wg regulaminu:

Cytuj:
108. Biletu według oferty specjalnej Super Promo International nie możesz zwrócić
 Profil Relacje PM off
Tomo14 lubi ten post.

#1359 PostWysłany: 03 Kwi 2024 13:52 
Awatar użytkownika

złoty
Dzięki za info.
Myślałem, że po prostu jest wyższa prowizja za odstąpienie.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#1360 PostWysłany: 03 Kwi 2024 14:30 

srebrny
No jest. 100%. To tak jak w darcie jacyś ludzie ostatnio pytali kierpocia, czemu u niego nie da się kupić biletu. A on na to "Jak to się nie da? Wszystko się da. Tyle, że za 150 zł. Można? Można!".
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1630 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 82  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość