Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
wyszukiwarka-najtanszych-biletow-w-pendolino-intercity,35,155015

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1630 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 82  Następna
Autor Wiadomość
#1301 PostWysłany: 14 Gru 2023 10:37 

srebrny
bronek40 napisał(a):
Zadziałalo tak jak powinno
Kupowałem 3 bilety, 2 policzyło za 49pln i jeden za 71pln
Kupowane w skycash
Twój zakup dotyczył pociągów EIC/EIP? Jeśli dla tych pociągów coś poprawili to ja się bardzo cieszę i dobrze to wiedzieć. Natomiast w kategorii pociągów tańszych pokazuję tutaj przykład z pierwszą klasą w której:
SuperPromo: 24,00 zł,
PromoPlus: 33,00 zł,
Promo45: 41,80 zł .
Łatwo zauważyć, że kupowanie biletów dla kilku osób jednocześnie nie jest korzystne finansowo.
Załącznik:
Screenshot_20231214-004735.jpg
Screenshot_20231214-004735.jpg [ 97.37 KiB | Obejrzany 1886 razy ]
Załącznik:
Screenshot_20231214-004759.jpg
Screenshot_20231214-004759.jpg [ 96.73 KiB | Obejrzany 1886 razy ]
Załącznik:
Screenshot_20231214-004830.jpg
Screenshot_20231214-004830.jpg [ 95.43 KiB | Obejrzany 1886 razy ]

obibok napisał(a):
A ile zniżki z tytułu Wspólnego biletu wtedy daje?
Odpowiem przykładem. Chcę jechać z Wrocławia do Nysy. PKP Intercity ma korzystną cenę na bilet do Opola.
Załącznik:
Screenshot_20231214-084435.jpg
Screenshot_20231214-084435.jpg [ 73.19 KiB | Obejrzany 1886 razy ]

Bilet z Opola do Nysy na Polregio gdzie nie ma żadnej oferty promocyjnej.
Załącznik:
capture-20231214-085020.png
capture-20231214-085020.png [ 73.05 KiB | Obejrzany 1886 razy ]

Kupując bilety oddzielnie w drugiej klasie zapłacę 29,20 zł. Natomiast kupując to samo przez Bilkom w ofercie "Wspólny Bilet" koszt biletu wynosi 25 zł. Różnica wynosi 4,20 zł. Niby niewiele na tak krótkiej trasie. Ale jak się to pomnoży przez kilkanaście podróży to obiad gratis "na mieście" już jest.
Załącznik:
capture-20231214-084637.png
capture-20231214-084637.png [ 88.96 KiB | Obejrzany 1886 razy ]
 Profil Relacje PM off
Biko lubi ten post.
Legion1 uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#1302 PostWysłany: 14 Gru 2023 11:11 

niebieski
Tak EIP. No właśnie wydaje mi się, że kiedyś jak się kupowało bilet to naliczało po najdroższej cenie, tak jak np. w Wizzair.
Teraz jest normalnie.
Natomiast to jest dla że są inne różnice przy kupowaniu biletów, to bardzo odpycha od kolei
 Profil Relacje PM off  

#1303 PostWysłany: 22 Gru 2023 16:34 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 185 414
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Być może większość z was już o tym wiedziała, być może była informacja 10 stron wcześniej, ale ja odkryłem dzisiaj i może komuś się przyda :)

Otóż okazuje się, że przy wymianie można wymienić bilet na inny na ten sam pociąg. Brzmi bez sensu? Nie, bo można zmienić także klasę.

A odkryłem, bo kilka dni temu kupiłem bilet w 1 klasie, ale w dniu wyjazdu stwierdziłem, że sprawdzę, czy może się coś zwolniło w 2 (nie dość, że tańsze to jeszcze bezprzedziałowy, a 1 przedziały).

Były wolne miejsca i przy wymianie spróbowałem z wybrać ten sam i przeszło. Czyli nie musiałem kombinować z podwójną wymianą (czyli z mojego na inny i z innego na mój), która jest trochę ryzykowna, bo miejsca mogą zniknąć.

Polecam
Biko lubi ten post.

#1304 PostWysłany: 22 Gru 2023 19:16 

srebrny
Wymianę na ten sam można też obejść np. przez zamianę Częstochowy na Częstochowę Stradom czy Warszawy Centralnej na Wschodnią. A jeszcze niedawno wymiana na równoważną stację w ogóle nie była dozwolona. W każdym razie jak w gorączce nocnych promocji kupisz przez pomyłkę dwa nie obok siebie, to jesteś w czarnej dziurze. No cóż, dla mnie cały ten system i jego ograniczenia to patologia.
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

#1305 PostWysłany: 22 Gru 2023 19:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Ale sęk w tym, że najwyraźniej wcale nie trzeba obchodzić ;)

Faktycznie do niedawna nie dało się wymienić np. Centralnej na Gdańską, co przy remontach itd. było absurdem... Niesamowite, że PKP ma dar sprawiania, że rzeczy oczywiste i logiczne odbieramy jako dar

#1306 PostWysłany: 22 Gru 2023 20:58 

srebrny
Przy tym samym pociągu trzeba obchodzić, bo dla mnie zakup w innej klasie to jednak podwójna wymiana. Do tego jak się ma kartę banku, który nie księguje błyskawicznie, to zwrot nie następuje automatycznie, tylko w drodze pisemnej reklamacji.
 Profil Relacje PM off  

#1307 PostWysłany: 22 Gru 2023 21:18 
Moderator forum

ume napisał(a):
epikie napisał(a):
Skorzystałem pierwszy raz z nowej aplikacji PKP Intercity i póki co przestrzegam przed nią. Zapłaciłem za bilet kartą w piątek. Transakcja przebiegła pomyślnie co dokumentuje mailowe potwierdzenie zapłaty. Niestety nie otrzymałem biletu - poszła reklamacja. Znajomy korzystał z niej wcześniej i tez miał podobny problem - bilet w końcu się pojawił ale konduktor miał problemy z jego zeskanowaniem. Również opinie w sklepie google nie zachęcają. Jeżeli decydujesz się na zakup w tej aplikacji bilet dostajesz tylko w apce (nie przychodzi on również na maila). Do apki logujesz się tym samym kontem co na przeglądarce na stronie zakupowej PKP Intericty, przy czym z poziomu apki widzisz także bilety kupione przez przeglądarkę, ale na przeglądarce nie widzisz biletów kupionych przez apkę. Apka zapowiadała się dobrze w porównaniu do siermiężnego bilkomu lub ograniczonego w funkcje skycashu, ale ewidentnie jest jeszcze niedopracowana.

W ostatnich dniach potrzebowałem kupić kilka biletów, więc przy okazji potestowałem sobie apki: PKP Intercity, Bilkom, PKP Apka i Koleo. SkyCasha nie rozważałem, bo nie raz mnie zawiódł przy zakupie biletów komunikacji miejskiej.

Oto rezultaty moich prób i błędów?:

PKP Intercity
- zakup biletów OK, choć wybór oferty promocyjnej niezbyt czytelny: choć kupowałem bilety IC to domyślnie podstawiała się promocja dla EIC i EIP, musiałem ręcznie przełączać
- bilet nie przychodzi na maila (więc po co im adres email?), więc na papierowy backup nie można liczyć
- bo backup by się przydał, skoro wejście w listę biletów raz działa kilka sekund, innym razem 2 minuty (lub timeout)
- biletów kupionych przez apkę nie widać przez przeglądarkę, a tych kupionych przez www nie widać w apce, to po co to samo konto?

Bilkom
- o tak jest siermiężny i miejscami niekonsekwentny: żeby zmienić email trzeba podać imię i nazwisko, logowanie via Apple jest w apce, ale nie przez stronę (via Google jest tu i tu), termin 30 dni liczony jest wg godzin, a nie dób i musiałem dłużej odczekać by móc kupić bilet
- przebił wszystkie inne, bo dobrał mi przejazd łączony jako dwa różne bilety z róznymi ofertami promocyjnymi PKP IC o 17 zł taniej niż apka i strona Intercity oraz Koleo!
- bilet przyszedł na maila i można go wydrukować jako backup, widać go w apce (bez czekania), a także w podpiętym mObywatelu - w obu apliakcjach całkiem atrakcyjnie jest pokazany

PKP Appka
Sama pozwala tylko wyszukać przejazdy w oparciu o „silnik” Bilkom-u, ale zakup realizuje po przekierowaniu do przeglądarki i teraz ciekawostka: choć to strona Bilkomu to z zupełnie inną atrakcyjną i wygodną skórką (adres URL jest ten sam co standardowej wersji), która… jest pozbawiona logowania, ale jeśli zdązyliśmy zalogować się wcześniej w przeglądarce to w nowej skórce już jesteśmy zalogowani - polecam, bo jest fajniejsza. PKP Appka to więc tylko dobry shortcut to nowej skórki Bilkomu, o ile zawczasu się zalogowaliśmy (lub nie mamy konta i go nie chcemy).

Koleo
Chciałem dać im szansę, ale jej nie wykorzystali:
- do rejestracji wymagają imienia i nazwiska jakby podczas zakupu nie można było podać
- nie da się wybrać stacji pośredniej: dwukrotnie zależało mi na przesiadce w konkretnym mieście, bo raz potrzebowałem spotkać się na dworcu na krótko ze znajomym, a drugi chciałem wsiąść do drugiego pociągu tam gdzie zaczyna trasę. Koleo jednak samo dobiera miejsce przesiadki i nie mamy na to wpływu. Skoro wiedzą lepiej od klienta gdzie ma się przesiąść i nie dają mu żadnego wyboru w tej kwestii, to nie jest apka dla mnie.

Reasumując jest słabo. Bilkom wygrywa najbardziej kompleksową (choć miejscami niezrozumiałą i irytującą) funkcjonalnością oraz tym, że bilety PKP IC dobrał mi taniej niż apka i strona przewoźnika. Aby było wygodnie i fajnie, kolejność zakupu polecam:
1. logowanie do Bilkomu przez przeglądarkę,
2. następnie wejść do PKP Appki i tam wyszukanie połączeń i zainicjowanie zakupu,
3. finalizacja zakupu na wygodnej nowej stronie Bilkomu
4. późniejsza obsługa już w apce Bilkom lub mObywatelu.
To najlepsza dla mnie kombinacja, ale przecież to nie powinno tak wyglądać…

P.S. Przy okazji ponarzekam na mWars: niedawno jechałem pociągiem, gdzie kilka razy z głośników zachęcali do zamawiania posiłków przez mWars, ale w mWarsie nie było mojego pociągu na liście ?.

Wyszła właśnie duża aktualizacja PKP Appka. Można już kupować bilety w aplikacji (w tym celu trzeba mieć konto Bilkom). Nie kupowałem, ale doszedłem do momentu płatności i wszystko wygląda bardzo dobrze.
 Profil Relacje PM off  

#1308 PostWysłany: 22 Gru 2023 23:21 
Awatar użytkownika

niebieski
obibok napisał(a):
Przy tym samym pociągu trzeba obchodzić, bo dla mnie zakup w innej klasie to jednak podwójna wymiana. Do tego jak się ma kartę banku, który nie księguje błyskawicznie, to zwrot nie następuje automatycznie, tylko w drodze pisemnej reklamacji.

Przecież właśnie powyżej napisałem, że zmieniłem w jednej wymianie bilet z 1 klasy na 2...

#1309 PostWysłany: 23 Gru 2023 00:57 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 85 497
Krajów: 16 / 7.5%
srebrny
Od 22 grudnia 2023 r. kończy się modernizacja trasy Zakopane - Chabówka i pociągi wrócą na tej trasie na tory.
Z informacji jakie znalazłem jest pociąg EIC ale nie ma na trasie Kraków - Zakopane EIP Pendolino ?
Czy może ktoś wie kiedy EIP Pendolino pojawi się na tek trasie?
 Profil Relacje PM off  

#1310 PostWysłany: 23 Gru 2023 08:17 
Awatar użytkownika

Do Zakopanego nie kursuje i nigdy planowo nie jeździł EIP. Najwyższą kategorią było i jest EIC
 Profil Relacje PM off  

#1311 PostWysłany: 23 Gru 2023 09:02 
Awatar użytkownika

HON fly4free
EIP na tej trasie nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia więc miejmy nadzieję, że nie pojawi się nigdy.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#1312 PostWysłany: 23 Gru 2023 12:03 

srebrny
Qba85 napisał(a):

Przecież właśnie powyżej napisałem, że zmieniłem w jednej wymianie bilet z 1 klasy na 2...

A ja pisałem, że to dla mnie żaden interes. Musiałbym go z powrotem zamienić na pierwszą.
 Profil Relacje PM off  

#1313 PostWysłany: 23 Gru 2023 12:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Okej, może źle się wyraziłem. Można zmienić klasę, a można jej nie zmieniać i po prostu wybrać inne miejsce. Czyli np. zmienić z przedziału na bezprzedziałowy itd.

#1314 PostWysłany: 23 Gru 2023 12:14 

srebrny
Czyli wtedy uznają, że to nie to samo. A ja znowu jestem skażony myśleniem w stylu, że jeśli wymieniam na ten sam pociąg to tylko w sytuacji, gdy przez pomyłkę, przez pośpiech albo przez ograniczenia tego kretyńskiego systemu wybrałem sobie niewłaściwe miejsce. Albo właściwe sobie zablokowałem, bo płatność nie przeszła itp.
 Profil Relacje PM off  

#1315 PostWysłany: 23 Gru 2023 12:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Albo przez brak pożądanego miejsca :)
ale akurat za tę możliwość można ich pochwalić. Choć może istnieje dlatego, że w tym dziadowskim systemie nie potrafili jej zablokować
obibok lubi ten post.

#1316 PostWysłany: 23 Gru 2023 13:03 

srebrny
Jednym z największych wyzwań jest zakup biletu dla dziecka obok siebie. Nieraz zdarza się, że trzeba najpierw zablokować wszystkie pozostałe. A bywa i tak, że system chce utrzymać jedno wolne i wyświetla "brak wolnych miejsc w tym przedziale", choć wiadomo, że to ono jest wolne (pomijam, że to nie żaden przedział). No to odczekujemy pół godziny i kolejna próba - aż do skutku.
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.
ume uważa post za pomocny.

#1317 PostWysłany: 22 Sty 2024 20:28 

srebrny
Na trasie Zamość - Hrebenne powstało 5 nowych przystanków np Żurawnica i Szczebrzeszyn miasto.

https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosc ... TCpoLwmCr4
 Profil Relacje PM off  

#1318 PostWysłany: 29 Sty 2024 23:20 
Awatar użytkownika

Loty: 78
Kilometry: 177 605
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
Zmiany rozkładu jest planowana na 9 marca. Ale kiedy będzie można kupić (międzynarodowe) połączenia na daty późniejsze? Na dajmy na to 18 marca? Da się już w kasie? Bo online nie widzę takiej opcji.

#1319 PostWysłany: 01 Lut 2024 00:57 

niebieski
Dziś w nocy przerwa serwisowa do 0:30 czy 1:00?
 Profil Relacje PM off  

#1320 PostWysłany: 01 Lut 2024 09:00 

srebrny
Informacyjnie. Pierwszego dnia miesiąca zawsze trzeba czekać na otwarcie sprzedaży do 1:00.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1630 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 82  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości