Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 206 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 10 Kwi 2019 08:39 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Według opinii google surPrice ma średnie opinie, zarówno w Lizbonie jak i w Porto, ja osobiście nie korzystałem. W Faro np. korzystałem z DriveOnHolidays i wszystko było ok. Może w Lizbonie tez mają dobrą cenę. Sprawdź jeszcze Centauro.

Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN
Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳 Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳
#102 PostWysłany: 28 Kwi 2019 12:37 

Czy ewentualnie byłby ktoś w stanie polecić wypożyczalnię w Porto?
Samochód na 5 dni i do oddania w Lisbonie.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 28 Kwi 2019 17:53 
Awatar użytkownika

srebrny
pawelyop napisał(a):
Według opinii google surPrice ma średnie opinie, zarówno w Lizbonie jak i w Porto, ja osobiście nie korzystałem. W Faro np. korzystałem z DriveOnHolidays i wszystko było ok. Może w Lizbonie tez mają dobrą cenę. Sprawdź jeszcze Centauro.

wziąłem faktycznie w centauro ostatecznie, kojarze ich z Hiszpanii choć wydaje mi się że nigdy od nich nie brałem. Było chyba z 20 euro drożej, ale mniejsza o to (wypożyczenie tygodniowe). W ogóle strasznie dużo jakichś firm (na oko) krzaków w tej Lizbonie
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 29 Kwi 2019 18:48 

srebrny
Nie są.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 29 Kwi 2019 19:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Ktoś mnie uprzedził ze zgłoszeniem do usunięcia :? i dobrze bo takich głupot dawno nie czytałem. Wszyscy winni, i oczkeiwanie że linia lotnicza jako broker połączona jest gorącą liniią z wypożyczalnią - grubo poleciałeś. A wystarczyło uwzględnić ryzyko i wybrać wypożyczalnię otwartą 24h.
Bilety lotnicze też są droższe na stronach linii, czasem nawet nawet kilkukrotnie ;) Według Ciebie to spisek i chcesz zgłosić to odpowiednim organom?
Widać że dopiero zaczynasz przygodę z podróżowaniem i chcesz walczyć ze wszystkimi wokół- odpuść trochę, przewiduj, uwzględniaj ryzyko. Czasami można oszczędzić sporo, ale z głową.

Na początek polecam lekturę:

https://skemman.is/bitstream/1946/24001 ... erður.pdf
pietrys napisał(a):
Wcięło moje 2 poprzednie posty!

Czy z forum są usuwane niewygodne posty?

#106 PostWysłany: 29 Kwi 2019 20:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 623
Kilometry: 954 097
Krajów: 60 / 28.0%
pietrys napisał(a):
Wcięło moje 2 poprzednie posty!

Czy z forum są usuwane niewygodne posty?

Przeniesione przez moderację do innego wątku.

#107 PostWysłany: 29 Kwi 2019 20:21 

Sam zgłosiłem :)
Są 2 tematy o podobnej nazwie. Post miał być umieszczony tutaj viewtopic.php?f=135&t=140601&p=1211568#p1211568
Przez pomyłkę umieściłem gdzie indziej i stąd moje bezzasadne podejrzenie ;)

@nick rozumiem, że jesteś profesjonalistą i zawsze przewidujesz wszystkie zagrożenia i ryzyko, ale widzisz ja nie miałem takich zdolności, pomimo iż na co dzień zajmuje się podobnymi sprawami. Może dlatego, że na lotnisku Ciampino w Rzymie nie znalazłem takich wypożyczalni, które byłyby otwarte całą dobę a i jak rezerwowałem samochód (na kilka miesięcy przed) to nie podejrzewałem, że pracownicy Ryanaira ogłoszą strajk.

nick napisał(a):
i dobrze bo takich głupot dawno nie czytałem. Wszyscy winni, i oczkeiwanie że linia lotnicza jako broker połączona jest gorącą liniią z wypożyczalnią - grubo poleciałeś. A wystarczyło uwzględnić ryzyko i wybrać wypożyczalnię otwartą 24h.

Szkoda, że piszesz takie rzeczy w odpowiedzi do nowego forumowicza. Widać, nie masz szacunku do innych :(

nick napisał(a):
...chesz zgłosić to odpowiednim organom?

Żadnego spisku nie wietrzyłem. Po prostu zapytałem.

nick napisał(a):
Widać że dopiero zaczynasz przygodę z podróżowaniem i chcesz walczyć ze wszystkimi wokół- odpuść trochę, przewiduj, uwzględniaj ryzyko. Czasami można oszczędzić sporo, ale z głową.

Nie wiem, czy w porównaniu z Tobą dopiero zaczynam przygodę, ale myślę, że sporo już zwiedziłem - ok. 30 krajów, zarówno europejskich, jak i spoza. Masz jednak rację, zaczynam przygodę z wypożyczalniami samochodów. Do tej pory wypożyczyłem dopiero kilka razy (raz byłem zadowolony, raz nie).

Bardziej niż na oszczędności, zależy mi na spokoju.

nick napisał(a):

A za to dziękuję. Bardziej doświadczony forumowicz tak powinien pomagać :)

@nick Głowa do góry i więcej empatii dla innych życzę.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#108 PostWysłany: 29 Kwi 2019 22:06 
Awatar użytkownika

niebieski
U dobrych pośredników możesz anulować lub zmienić rezerwację w każdym czasie, Ryanair to nie jest dobry pośrednik. Ani tani.

Alamo, Enterprise, Ecoovia, Sicily by car, Autovia to wypożyczalnie czynne całą dobę na lotnicku Ciampino. Zawsze uwzględniaj to, że do 4 godzin opóźnienia lotu wszystko jest na Twój koszt.
pietrys napisał(a):
na lotnisku Ciampino w Rzymie nie znalazłem takich wypożyczalni, które byłyby otwarte całą dobę a i jak rezerwowałem samochód (na kilka miesięcy przed) to nie podejrzewałem, że pracownicy Ryanaira ogłoszą strajk.
2 ludzi lubi ten post.

#109 PostWysłany: 30 Kwi 2019 00:48 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 623
Kilometry: 954 097
Krajów: 60 / 28.0%
@nick u Ryanaira to zależy od sposobu płatności - jeśli idzie rezerwacja z zaliczką, to w przypadku anulowania zaliczka przepada, w innych przypadkach masz (a przynajmniej miałeś, bo ostatnio nie sprawdzałem) możliwość bezkosztowego anulowania. Tak czy siak, tani nie są - do tej pory skorzystałem z ich usług jeden raz (ale jestem jeszcze przed wynajmem).

#110 PostWysłany: 30 Kwi 2019 14:49 

@nick możliwe ze byly takie wypożyczalnie. Nie wiem czy to ma znaczenie ze na lotnisku byłem w nocy z soboty na niedziele. Jak udałem się do biura wypożyczalni to wszystko było zamknięte na 4 spusty. Nie widziałem nic otwartego. Nawet lotnisko już zamykali (otwarcie chyba o 4 rano).

Ponieważ podróżowałem z 2 dzieci, szukalem wypożyczalni która ma biuro na terenie lotniska.
Przyznaje, ze nie przewidziałem możliwości zamknięcia biura w związku z opóźnieniem przylotu. Niemniej najgorsze jest to, ze nie wydano mi pojazdu, który wynająłem. Przecież wiedzieli o opóźnieniu.

@nick nie bardzo rozumiem, ze do 4 godzin opóźnienia jest na mój koszt? Chodzi Ci o możliwość dochodzenia odszkodowania w oparciu o artykuł 7 rozporządzenia WE nr 261/2004? Jeżeli tak, to poza tym zawsze można dochodzić roszczeń na zasadach ogólnych.

Jak juz przeszliśmy do meritum :) poleć proszę sprawdzone wypożyczalnie w Lizbonie oraz ewentualnie wartych polecenia pośredników. Wiem ze na pewno nie Ryanair i Goldcar. Na pewno masz większe doświadczenie w tym zakresie.
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 01 Maj 2019 12:16 

niebieski
Mogę polecić już wcześniej wspominane tutaj Centauro. Firma ma bardzo dobre ceny, można bezpłatnie anulować w razie czego, a przede wszystkim można płacić kartą debetową. Te wszystkie zasady obowiązują gdy auto zarezerwujesz bezpośrednio na ich stronie. W swojej flocie maja głównie samochody marki Fiat, ale w całkiem bogato wyposażonych wersjach jak na Fiata oczywiście. Warto mieć wykupione zewnętrzne ubezpieczanie gdyż Centauro oferuje swoje bardzo drogo. Nie zaszkodzi też porobić zdjęcia rys i uszkodzeń żeby przy oddawaniu nie próbowali wmówić nam zarysować. Dodatkowo często oferują rabaty na ceny samochodów w podstawowej opcji wypożyczenia. Tutaj przykładowy link ważny do 31 maja: https://www.centauro.net/en/?CD=justbec ... toncanjear Dodatkowo wypożyczalnia jest dostępna w innych miastach Portugalii, na Maderze czy Hiszpanii, Grecji i we Włoszech
 Profil Relacje PM off
tomaszkonrad lubi ten post.
pietrys uważa post za pomocny.

#112 PostWysłany: 02 Maj 2019 14:54 

A jakie serwisy pośredniczące są godne polecenia?
Czy korzystaliście z booking.com przy wynajmie samochodów?
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 02 Maj 2019 15:33 
Awatar użytkownika

srebrny
pietrys

najczesciej korzystamy z doyouspain (bardzo spoko) ew. autoeurope (tez spoko).
Z bookingu nigdy nie korzystalem ani nie sprawdzalem cen nawet (glownie chyba dlatego ze nie wiedzialem ze jest tam opcja wypozyczenia samochodu , uwazam ze do rezerwacji hotelu sa swietni)
 Profil Relacje PM off
pietrys lubi ten post.

#114 PostWysłany: 02 Maj 2019 21:17 

@rw30

Dzięki, zarezerwowałem przez doyouspain w driveonholidays. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Jeszcze raz dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 13 Maj 2019 12:43 

rw30, pietrys

a jak wygląda kwestia depozytu na karcie kredytowej w doyouspain w przypadku korzystania z tej platformy wraz z wykupem pełnego ubezpieczenia - tzn: ile kasy jest blokowanej na karcie kredytowej ?. Potrzebuje w czerwcu samochód na 1,5 dnia w Lizboa.
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 13 Maj 2019 13:07 

srebrny
Tyle, ile wymaga wypożyczalnia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#117 PostWysłany: 13 Maj 2019 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 224 064
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
@romario22
Rozwijając nieco wypowiedź @boots na stronie DouYouSpain są ogólne warunki wypożyczenia samochodu w konkretnej wypożyczalni i tam w akapicie Ubezpieczenie (Insurance) sprawdzasz czy, a jeśli tak to o ile ubezpieczenie SCDW (z rozróżnieniem na kupione od DYS oraz bezpośrednio od wypożyczalni) zmniejsza kwotę depozytu (excess).
Załącznik:
DYS.JPG
DYS.JPG [ 114.79 KiB | Obejrzany 2741 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 13 Maj 2019 21:29 

@ Cicha_Woda

Dzięki za odp.
Czytałem wcześniej już te warunki - ale one właśnie są dla mnie ne bardzo czytelne. Tzn. - Jeśli wykupuje ubezpieczenie od wypożyczalni to co najwyżej redukuję swój udział własny do np 200 euro( maly samochód) - czyli pokrywam de facto szkody do 200 euro (pomimo wykupienia scdw). Powyżej 200 - już mnie nie obchodzą. Ale czy depozyt (który dla mnie nie jest tożsamy z udziałem własnym) mam zablokowany? i w jakiej kwocie.?
Jeśli natomiast wykupuje ubezpieczenie od platformy DYS - to tak naprawdę ubezpieczam się od starty depozytu - ale tak czy inaczej też mam jakiś depozyt zablokowany (1600 e)?

Sorki, że męczę ten temat ale jak wypożyczałem dotychczas samochody w lokalnych wypożyczalniach (chociażby na Maderze) to przy wykupie dodatkowego ubezpieczenia jedyny depozyt blokowali mi za paliwo ( do 100euro)

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 13 Maj 2019 21:55 

Cześć, planuje wynająć auto w Lizbonie. Sporo poczytałem i zdecydowałem sie na centauro. Ciagle jednak nurtuje mnie jedna kwestia, jak to jest z tym depozytem bo normalnie dostaje fioła, w każdym miejscu jest napisane co innego, w jednym miejscu ze przy zakupie pelnego ubezpieczenia u nich nie ma depozytu, potem nagle w regulaminie że niby jest ten depozyt. W jeszcze innym miejscu że jak gotówka to wraz z karta kredytową bo coś tam musza zablokować. Po prostu juz zgłupiałem, wypożyczał ktoś tam auto u nich? zależy mi zeby płacić gotówka na miejscu u nich.
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 14 Maj 2019 08:51 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 224 064
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
@romario22
Jeśli wykupisz ubezpieczenie bezpośrednio od wypożyczalni to, zależnie od warunków danej wypożyczalni, albo redukujesz kwotę depozytu do np. 200 euro, albo nie ma depozytu wcale, albo jest mały na ewentualne niezatankowane paliwo czy opłaty za autostrady itp.
Zazwyczaj jednak wykupienie dodatkowego ubezpieczenia od wypożyczalni całkowicie znosi depozyt za uszkodzenia samochodu. Czasem też zewnętrzne ubezpieczenie kupione np. od DYS w Zurich obecnie, powoduje zmniejszenie kwoty depozytu, a czasem nie. To znowu zależy od wypożyczalni.

@Mandragora
Brałam w Lizbonie auto właśnie od Centauro. Miałam zewnętrzne ubezpieczenie od ICarHire, więc nie brałam ubezpieczenia ani od DYS, ani od Centauro. Na karcie kredytowej zablokowano mi pełny depozyt (1050 euro) + 75 euro za paliwo (gdybym oddała niezatankowany samochód) i za opłaty ViaVerde (wynajęcie elektronicznego czytnika oraz same opłaty). Z tego co pamiętam to kobieta z obsługi wydająca mi auto proponując ich ubezpieczenie mówiła, że całkowicie znosi on ten depozyt za auto (1050 euro), ale ja go nie potrzebowałam.
A i wiesz, że Centauro ma biura nie na lotnisku ale z kilometr dalej. Na lotnisku jest osoba kontaktowa, która umawia transfer busem/autem do właściwego miejsca odbioru auta. Co nie jest wielkim problemem, ale zwracam na to uwagę ;)
 Profil Relacje PM off
Mandragora lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 206 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości