Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Lis 2017 19:58 
Awatar użytkownika

platynowy
cześć,

na weekend majowy 2018 r. (27.04 - 05.05) zakupiłem dla naszej trójki bilety do Faro i zastanawiam się teraz, jak rozegrać kwestie komunikacyjne.
W normalnych warunkach wziąłbym na cały pobyt auto, ale Lufthansa przywiezie nas na miejsce dopiero przed północą, a to oznacza, że już na starcie będę 20 EUR w plecy, bo tyle wynosi dopłata za odbiór auta po godzinach pracy (w każdym razie na kilku różnych stronach, które przeglądałem), a do tego, jest jeszcze 15 EUR obligatoryjnej opłaty za odbiór auta na lotnisku (pewnie można to sobie zaoszczędzić wybierając firmę dowożącą busem do biura, ale nie w smak nam błąkanie się po nocy).
Przyszło mi zatem do głowy, czy nie zorganizować sobie transferu z lotniska do hotelu (mocno prawdopodobne, że naszą bazą będzie Albufeira, więc raptem 40 km od lotniska) i potem na drogę powrotną. Tu pierwsze pytanie - czy korzystał ktoś z taksówki w tym rejonie? Podejrzewam, że specjalnie tanio nie jest, więc póki co poszukałem na stronach oferujących transfery i najtaniej wychodzi mi na jamtransfer.com - 54 EUR w obie strony za 3 osoby. Czy to rozsądna kwota? Porównując to nawet z cenami w Polsce, wygląda to dość rozsądnie.
Do tego musiałbym dobrać sobie auto na 5-6 dni. W całej masie wypożyczalni i "marketów" online z ofertami, najkorzystniej i najprzejrzyściej wygląda na razie Zest Car Rental (korzystałem z nich wcześniej, gdy działali jeszcze, jako economycarhire.co.uk), choć aktualna oferta jest daleka od marzeń - za 5 dni klasa VW Polo kosztuje 87 GBP (bo niestety, rozliczają się w funtach), w tym pełne ubezpieczenie bez udziału własnego. Porównując to z Kanarami to zbrodnia, ale nawet jak na warunki portugalskie, wydaje mi się, że to nadal dość sporo. Pytanie zatem, czy myślicie, że jest szansa na to, że ceny jeszcze spadną, czy lepiej brać, bo taniej wcale już nie musi być? Na razie czekam chociaż na kupon zniżkowy na -5%, który w Zest dają od czasu do czasu.

A może ostatnio rezerwowaliście coś "transportowego" w Algarve i możecie podać jakieś ciekawe aktualne oferty?

Ostatnio edytowany przez Zeus, 21 Lis 2017 20:41, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 21 Lis 2017 20:17 
Awatar użytkownika

srebrny
pojechac taxowka do Faro w nocy,tam kimnac a rano wziac w Faro w miescie samochod. Albo cofnac sie rano na lotnisko

albo w ogole po prostu wziac samochod mimo tych doplat na lotnisko. All in all przeciez na tym transferze jestes stratny 20 euro w stosunku do wypozyczenia samochodu na lotnisko, no nie ?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Lis 2017 20:33 
Awatar użytkownika

platynowy
dzięki :)
Ta pierwsza opcja odpada - to byłoby już za dużo kombinowania, a wolelibyśmy od razu udać się do miejsca docelowego.
Ale faktycznie, masz chyba rację, że czasem jest tak, że trzeba haracz przełknąć, więc może jednak wezmę auto od przylotu do odlotu.
Ewentualnie, zdecyduję się na jazdę tylko w jedną stronę transferem z lotniska do hotelu, bo o tej porze w sumie to będzie rozsądny kompromis (odbieramy bagaż i zasuwamy od razu do hotelu, zamiast papierkowej roboty i oglądania auta przed wypożyczeniem), a wtedy wziąłbym auto z Albufeiry i oddał na lotnisku. W takim wypadku, oprócz kosztu auta byłby tylko koszt jednego transferu, czyli 22 EUR (ale i wypożyczenie nieco tańsze).
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Lis 2017 15:09 
Awatar użytkownika

platynowy
No to wziąłem na całość w Zest. Tanio nie jest - Renault Clio na 8 dni za 107 GBP + 15 € obowiązkowej opłaty lotniskowej + 15 € za odbiór po północy (choć jest szansa, że może uda się dotrzeć do okienka przed północą i tej opłaty nie będzie), no i + 20€ (do rozliczenia zgodnie z przejazdami) za "skrzynkę" do opłat drogowych, ale to standard.
Ważne jednak, że w tym jest pełne ubezpieczenie bez udziału własnego i normalne zasady paliwowe (ile było, tyle oddaję).
Przy tych warunkach na weekend majowy jedynym konkurentem był w zasadzie tylko economycarrentals, ale Zest jest w mojej ocenie lepszy, jeśli chodzi o obsługę klienta i standardy (wszystko jest podane jasno i czytelnie, a nie w postaci takiej sieczki wizualnej, jak w economycarrentals).
Zrezygnowałem z pomysłu z transferem również dlatego, że nocować będziemy w sąsiedztwie Armacao de Pera, a dojazd tam byłby już zdecydowanie droższy, niż do Albufeiry.

Wysłane z mojego P9 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość