Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 206 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 12 Paź 2016 15:10 
Awatar użytkownika

Loty: 18
Kilometry: 32 160
Krajów: 8 / 3.7%
wzieli napisał(a):
Majkel82 napisał(a):
Cześć :)

Lecę do Lizbony w Grudniu i planowałem wypożyczyć samochód żeby trochę pozwiedzać okolice. Patrzyłem na jakąś porównywarkę cen i wyszło ze za 3 dni miałbym zapłacić w sixt coś około 160 zł za auto. Wszystko super, cena świetna ale.....czy jest opcja wypożyczenia samochodu nie posiadając karty kredytowej? mam zwykła kartę debetową która działa za granicą a nie chcę specjalnie zakładać karty kredytowej aby wypożyczyć samochód. Druga sprawa to kwestia kaucji, czy wszedzie jest ona tak astronomiczna ? ponad 900 euro za auto w sixt.... . Czytałem że da się to jakoś ominąć kupując ubezpieczenie , ale to też są spore kwoty. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Ja rezerwowałem w autoclick z wykupieniem ich ubezpieczenia i nie potrzebowałem karty kredytowej. Fakt, że cena była jakieś 30% wyższa niż bez ubezpieczenia. Widzę, że u nich np. od 5 do 8 grudnia kosztuje 56 EUR...

Prywatnie to jeśli planujesz mieszkać w Lizbonie przez ten czas to szczerze odradzam posiadanie auta. Sam wypożyczałem auto w Lizbonie i przez 2 dni musiałem pojeździć po centrum (Graca/M.Pombal). Nic przyjemnego. Szczególnie parkowanie w centrum. Pytanie jakie okolice Lizbony chcesz zwiedzać.

Dziękuje za odpowiedź.
Nocleg mamy w centrum Lizbony ale chcieliśmy pojechać wzdłuż wybrzeża w stronę Cascais i Sintry oraz wyskoczyć bardziej na południe w stronę Faro stąd pomysł na wynajęcie samochodu.Szczególnie że ceny za dobę wydawały się akceptowalne - do momentu gdy zaczęliśmy się zagłębiać w dodatkowe opłaty :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN
Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN
#62 PostWysłany: 12 Paź 2016 15:26 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
Krajów: 1 / 0.5%
niebieski
Niestety ceny za samochody są spore ale mimo wszystko polecam pojeździć po okolicy. My nie mieliśmy z parkowaniem w okolicach centrum Lizbony większych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 12 Paź 2016 15:29 

niebieski
Z opłat jeśli planujesz jeździć poza obszar Lizbony proponowałbym się upewnić, że auto będzie miało system Via Verde. Znacząco ułatwia to podróżowanie.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 15 Paź 2016 16:51 
Awatar użytkownika

Loty: 18
Kilometry: 32 160
Krajów: 8 / 3.7%
Jeszcze się rozejrzymy ale jak na razie chyba najtańsza opcja to Lisboa card i poruszanie się po Lizbonie i okolicach :). Dziękuję za odpowiedzi :)
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 04 Lis 2016 14:19 

Za tydzień ruszam do Portugalii z koleżanką. Zaczynamy od Lizbony i tam planujemy poruszać się komunikacją miejską i na pieszo, ale potem będziemy musiały przemieścić się do Leiria, w której spędzimy 6 dni. Chciałabyśmy w tym czasie trochę pozwiedzać okolicę. Potem będziemy musiały przemieścić się do Porto, po którym z kolei również chcemy poruszać się pieszo.

Zastanawiamy się nad wypożyczeniem małego samochodu pod koniec pobytu w Lizbonie i oddanie go w Porto zaraz po przyjeździe do miasta (w sumie 6 dni). Wyszukiwarki najlepsze ceny podają mi dla odbioru / zdania samochodu na lotniskach tych miast. Chcemy wykupić zabezpieczenie wkładu własnego, aby mieć święty spokój. Najlepiej byłoby pobrać samochód w opcji full to full i zdać go po dotankowaniu na jakiejś stacji benzynowej zużytego paliwa, aby nie narażać się na dodatkowe koszty ze strony wypożyczalni.

Sprawdziłam koszty wynajmu na carrentals.com i wyszło mi za cały wynajem:
Volkswagen Up - 264 zł + wykupienie wkładu własnego 270 zł = 534 zł (Alamo, opinie 7,1/10)
Opel Adam - 143,55 zł + j.w. 270 zł = 413,55 zł (GoldCar; opinie 6,9)

Ponieważ pobranie i zdanie samochodu ma być w dwóch różnych miastach, mogą doliczyć opłatę za wynajem one-way.

Stąd moje pytania:
1) Ktoś się orientuje, jakiego rzędu jest opłata one-way? Nie znalazłam nigdzie jej wysokości.
2) Czy przy wykupie wkładu własnego nie nałożą mi blokady na kartę i nie muszę się bać goldcara?
3) Jak jest z poruszaniem się i parkowaniem samochodu poza Lizboną i Porto? Czy są opłaty parkingowe, płatne autostrady, np. wzdłuż wybrzeża?
4) Czy przy dwóch osobach bardziej opłaca się korzystanie z komunikacji miejskiej? Chodzi mi o koszty wynajmu samochodu, dotankowania zużytego paliwa i ewentualnych opłat z pkt 2. Jak przejrzałam sam bilet autobusowy z Lizbony do Leiria wyniesie 12 euro za osobę, a pociąg z Leiria do Porto - około 15 euro za osobę.

Będę wdzięczna za podpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 04 Lis 2016 14:53 

niebieski
20 euro.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
martinka_pl lubi ten post.

#67 PostWysłany: 05 Lis 2016 13:40 

Mogę wypowiedzieć się w kwestii wypozyczenia samochodu, bo jestem po sporych poszukiwaniach (wybieram się w styczniu). Ostatecznie biorę auto bezposrednio z wypozyczalni Auto Jardim 9bez posredników). Wypożyczając i biorąc ubezpieczenie full u posrednika i tak nastapi blokada kasy na karcie, może to być 500-1200 euro (róznie), a jesli bedzie jakas strata ty pokrywasz koszty, a po powrocie do kraju upominasz się o nie u ubezpieczyciela. Jeśli chodzi o koszty one way ja płacę 60 euro, ale natrafiłam na wypozyczalnie które chcą nawet 125 euro !(Echorent).
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 05 Lis 2016 14:53 

OMG ! @nina104, a ile płacisz w Auto Jardim?
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 06 Lis 2016 18:24 

Za 6 dni :
The price will be 154€ per 6 days;
11€ per day for the excess insurance x 6= 66 euros (SCDW)
50€ for the oneway tax to leave the car in Porto;
1.85€ per day for the e-toll device x 6= 11,1 euros
20€ for the extra driver;"
Total: 301,1 euros
Fuel: full- full
Wypożyczamy samochód klasy E, bo jestesmy w 4 osoby, a planujemy trasę Lizbona- Algarve-Evora- Tomar (Coimbra)- Porto i tu oddajemy auto. W Porto zostajemy już bez samochodu.
 Profil Relacje PM off
martinka_pl lubi ten post.
martinka_pl uważa post za pomocny.

#70 PostWysłany: 14 Mar 2017 21:59 

wypożyczyłem auto na 1dzień w Bravacar za 15,92euro, z tym że koszt auta 5,92 + 10euro za ubezpieczenie zwalniające z depozytu(chyba 750e). Zaklepałem najtańsze, a otrzymałem Citroena C4 diesla.
Całkiem dobry kontakt, przyjechali po mnie na lotnisko a po oddaniu zawiezli na terminal T2. Dosyć dokładnie sprawdzali auto przed i po.

#71 PostWysłany: 03 Kwi 2017 15:39 

niebieski
Czy ktoś korzystał z wypożyczalni SADORENT??

Dosyć korzystnie cenowo wyglądają na CARDELMAR ale opinii w sieci mało, albo negatywne.

https://www.youtube.com/watch?v=cNfBn4Fn1Hw
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 17 Maj 2017 18:22 

-- 17 Maj 2017 18:21 --

Choć czytelnikiem forum jestem od dawna, dopiero konieczność wypożyczenia auta zmusiła mnie do założenia konta. ;-)

Proszę o podpowiedź - czy ja gdzieś nie zauważam kruczków, czy po prostu sa tak duże dysproporcje cenowe.

W pierwszej połowie czerwca chcę wypożyczyć auto w Lizbonie na 8 dni.

Na economycarrental klasa mini wychodzi za 263 PLN (!) z udziałem własnym w szkodzie 1050 EUR. Udział ten z tego co wyczytałem mogę ubezpieczyć w icarhireinsurance, itp.

Z kolei sprawdzając cenę porównywalnego auta bezpośrednio w wypożyczalni - ja sprawdzam w europcar - w tym samym terminie z udziałem własnym 950 EURO wychodzi 167 euro czyli około [img]700%20PLN[/img] (!) Tu też bym ubezpieczał udział własny.

Skąd tak ogromna różnica w cenie?

Jedna rzecz mnie niepokoi - ja będę kierowcą, a karty kredytowe mamy na żonę, czy to nie problem?
Jeśli na naszej karcie kredytowej będzie za mały limit, tzn. że będę musiał na miejscu poza zapłatą za auto gotówką zapłacić za pełne ubezpieczenie, bo inaczej mi nie wydadzą auta? W Grecji czy Hiszpanii nikt nie prosił o kartę, płaciłem gotówką z góy za cały pobyt.

-- 17 Maj 2017 18:22 --

Dodam, że w obu przypadkach Full/Full
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 26 Lip 2017 13:24 

To tak na szybko po powrocie; braliśmy samochód przez Economy Car Rentals w Turisprime. Do tego ubezpieczenie w icarhireinsurance na rok - lekko bałem się opinii o zwracaniu uwagi na każdą rysę (zresztą dokładnie obejrzeli auto przed wydaniem i przy zwrocie).

6 dni za 150 eur, ew. ubezpieczenie SCDW chyba 110 eur za praktycznie nowe (1500 km) Clio w dieslu. 1500 EUR blokady, plus coś tam na toll i paliwo. My w czwórkę (2+2) całkiem spoko zmieściliśmy się z bagażami (1 duży + 4 małe wizzairowskie), auto spaliło ok. 5.5 litra w trasie.

Wypożyczalnia na lekkim zadupiu; jeździ busik z terminalu ale trzeba chwilę czekać. Za to na miejscu i przy wypożyczeniu i przy zdawaniu w miarę szybko - przede mną była jakaś rodzina z Polski (ok., mieszana) - oni mieli problemy z kartą i faktycznie im zeszło.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 26 Lip 2017 14:13 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
tomeklagos napisał(a):
Jedna rzecz mnie niepokoi - ja będę kierowcą, a karty kredytowe mamy na żonę, czy to nie problem?

Owszem, dla niektórych wypożyczalni to może być problem. Wtedy najlepiej, żeby żona została głównym kierowcą, a ty - dodatkowym.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 26 Lip 2017 14:58 
Awatar użytkownika

platynowy
To jeszcze podpowiem i napisze wprost (co juz kilku uzytkownikow sprawdzilo i wykorzystalo). Zamiast pozyczac auto od razu na lotnisku (co w sezonie jest bardzo drogie) lepiej poszukac czegos "na miescie". Lotnisko LIS jest obecnie dobrze skomunikowane metrem z centrum a ew. latwo dojechac autobusem/taxi/uberem (wszystkie tanie do kilku EUR). Przy jakis szalonych cenach na LIS udalo mi sie na sierpien pozyczyc za 81PLN/dobe/full/full/nielimitowane kilometry/+udzial wlasny(ktory i mam ubezpieczony w karcie). Udalo sie przez kayak.pt, przejscie na EconomyBookings.com i wypozyczenie ostatecznie od Blue Alliance kolo Praca de Espanha.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 02 Wrz 2017 21:08 

niebieski
witam,

mam kilka pytań w sprawie wypożyczenia auta w Lizbonie. Od razu napiszę - chce wypożyczyć auto na koniec mojej wizyty w Lizbonie, więc absolutnie nie muszę tego robić na lotnisku. Jednak auto chciałbym zwrócić późnym wieczorem (albo nawet w nocy), już na lotnisku w Lizbonie. Także czas wypożyczenia to będzie max 1 doba.

Czy w sytuacji pożyczenia auta "na mieście", a oddania na lotnisku, wypożyczalnie powinny doliczać koszt "oddania w innym miejscu" ?

Czy będzie mi potrzebne urządzenie elektroniczne do poboru opłat ? Muszę je wypożyczać z wypożyczalni ?
Trasa jaką zamierzam pokonać z Lizbony to Tomar, Fatima i Batalha. Może jak starczy czasu to jeszcze Alcobata.
Wiem że do Fatimy są bramki i urządzenie nie jest chyba potrzebne, ale jak z trasami do pozostałych miejsc ? Ktoś robił taką trasę ?

#77 PostWysłany: 04 Paź 2017 18:57 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Czy ktoś może polecić wypożyczalnię "na mieście"? Planuję wypożyczyć na jeden dzień z kilku dni pobytu w mieście, więc na lotnisko nie opłaca mi się gonić, mimo, że ceny są tam zdecydowanie niższe. Odbiór rano, oddanie tego samego dnia wieczorem, żeby nie martwić się parkingami na noc. Najtaniej znalazłem Guerin, około 14€ za samochód plus drugie tyle za SCDW. Znajdę coś taniej (ew. trochę drożej ale w automacie)?
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 05 Paź 2017 08:13 
Awatar użytkownika

platynowy
@krasnal
Poszukam w weekend, to moze znajde wypozyczalnie, w ktorych bralem samochody. Udawalo sie nawet z dostawa do hotelu lub po prostu odbior e centrum. Co do zwrotu tego samego dnia, to zawsze moze wypozyzczyc samochod na 1 dobe i tylko sie dogadac o ktorej najpozniej mozesz zwrocic tego samego dnia. Nie powinno byc zadnego problemu. Ja np. musialem skrocic pobyt i oddalem kilka dni wczesniej, byli bardzo zadowoleni, bo mogli "sprzedac" samochod jeszcze raz :-) Warto zwracac uwage na koszty ubezpieczenia i ew. polityke paliwowa full/full albo uzupelnienie do takiego samego poziomu jak przy odbiorze. Jak jest elastyczna polityka, ze zwrotem (w ktorej lubuje sie Goldcar, Firefly i kilka innym dobrze osadzonych na polwyspie wypozyczalni) to zawsze wezma kilkadzisiat eur wiecej za paliwo a jesli oddasz z nie z pustym bakiem, to niby ci zwracaja kase ale potracaja 20-40eur oplaty manipulacyjnej. A koszt pelnego baku licza 70-150eur, zamiast 30-60eur (odpowiedni za maly-duzy samochod).
Poza sezonem nie powinno byc az takich problemow z parkowaniem (no moze poza scislym centrum) a i za parking w nocy nie trzeba placic :-)
Do konkretow: nie napisales jakie daty Cie interesuja ale np 2-3 listopda mozna miec auto za 6-7eur za dobe:
https://www.kayak.pt/cars/Lisboa,Portug ... 2017-11-03
warto tez sprawdzic na mapie, bo akurat w tym terminie najtaniej wychodzi na lotnisku...
https://www.kayak.pt/cars/Lisboa,Portug ... -11-03;map
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 04 Lis 2017 13:08 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Będę w Lizbonie kilka dni na przełomie roku i w jeden dzień chciałbym wyskoczyć na południe. Z racji mobilności uznałem, że najlepiej będzie autem. Ciekawe, akceptowalne ceny (ok. 150pln za focusa z pełnym ubezpieczeniem) znalazłem na EconomyCarRentals, ale ma parę pytań:

1) dopłata za odbiór poza godzinami (dziwne, bo wpisuje 11-20 i też to pokazuje)
2) chciałbym odebrać auto i zdać gdzieś na mieście, blisko hotelu. Jest do wyboru kilka lokalizacji (biur) ale nie ma adresu. Jest tylko info ogólne (zachodnia Lizbona, stacja Apolonia itp.) Ktoś wie, jak namierzyć konkretny adres?
3) jak wygląda temat opłat w drodze do Algarve (czy jest potrzebne jakieś urządzenie, koszta, etc)?

Będę wdzięczny za pomoc w temacie.

#80 PostWysłany: 09 Lis 2017 14:18 
Awatar użytkownika

platynowy
Re:
1. moze to blad strony, a moze 'polityka', aby dodac pare EUR do wypozyczalni - potestuj inne strony, powinno sie udac tanio, bo to nie sezon
2. Albo ta strona jest tak slaba, ze nie podaje dokladnie adresu, albo nie znalzales tego...ogolnie zawsze jest adres, moze niekiedy dopiero po wykonaniu rezerwacji, ale jesli masz nazwe punktu orientacyjnego, np. stacja Apolonia, to google maps i masz w 2 minuty :-)
3. mozna jechac autostrada - jest platna - o ile dobrze pamietam zaplacisz okolo 20-25EUR w jedna strone, plus na drodze powrotnej jakies 2-3 EUR za pzrejazd mostem przez Tag do Lizbony. Ale lepiej jest jechac stara bezplatna 'autostrada'. To droga jednopasmowa, ale jedzie sie tylko jakies 30-60minut dluzej i jest 50EUR do przodu. Droga tylko na odcinku okolo 50km jest slaba, reszta jak najbardziej OK. Mozna nawet troche 'popiratowac' ale z tym bym uwazal, bo pomimo malego ruchu na poludniu, zdarzaja sie patrole i radary.
Jesli jednak chce zobaczys tylko Faro i okolice lub jakies 1 inne miasto, np. Albufeire, to moze lepiej koleja. Bilety od 10-12EUR w jedna strone. A czas podrozy podobny.
https://www.cp.pt/passageiros/en
 Profil Relacje PM off
Shaq uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 206 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości