Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 464 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 01 Lis 2016 17:04 

tak tak pamiętam :) dzięki raz jeszcze
Gdybyś miał do polecenia jakiś fajny nocleg dla 4 osób w centrum to możesz dać linka.
Ja i tak czegoś będę szukał.

Dziękuje
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#242 PostWysłany: 01 Lis 2016 19:13 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 27 962
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
szoszo88 napisał(a):
Bardzo Ci dziękuję za tak konkretną pomoc w temacie :)
Mam nadzieje tylko ze 11 listopada marszunki jeżdżą do Lwowa :)

Parking przy granicy 6zł doba, potwierdzone z tydzień temu. Krążył tutaj również rozkład Marszutek na forum. Bilety kupisz w kasie białe drzwi. Siadasz i ciesz się jazdą 2h. :)

#243 PostWysłany: 02 Lis 2016 09:41 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Przekraczałem pieszo granicę w Medyce we Wszystkich Świętych (1.11). W drodze z UA do Polski koło południa całość zajęła mniej niż 10 minut.

Ostatnio edytowany przez kow, 02 Lis 2016 10:14, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 02 Lis 2016 09:54 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 71 075
Krajów: 22 / 10.3%
Zbanowany
@kow Autem czy pieszo?
 Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 02 Lis 2016 10:24 

srebrny
kow napisał(a):
Przekraczałem pieszo granicę w Medyce we Wszystkich Świętych (1.11). W drodze z UA do Polski koło południa całość zajęła mniej niż 10 minut.

mi przekraczenie granicy pieszo w Medyce z PL do UA zajelo 30.10 jakies 10 minut, z powrotem 25 minut.
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 02 Lut 2017 14:57 
Awatar użytkownika

srebrny
Krakovets / Korczowa.

Leo Express ze Lwowa, dzisiaj (teraz). W tej chwili (13.40 polskiego czasu) opuszczamy w końcu granicę. Wyjazd ze Lwowa był prawie 4 h temu). Do odprawy czekanie jakąś godzinę, odprawa naszego autobusu następną godzinę - była dłuższa akcja z jednym pasażerem, która chyba znacznie wydłużyła nasz pobyt na przejściu.

Przy okazji: może ktoś wytłumaczyć mi, skąd w Leo mają pomysł, że można 5 litrów piwa wwieźć do Polski? Do granicy non stop leciał filmik, w którym pokazywali taką informację, a jak dając bagaż do bagażnika powiedziałem obsłudze, że limit na piwo to 16, to mnie lekko wyśmiali. Oczywiście na granicu wyszło na moje, ale. .. łodafrik?
michcioj lubi ten post.

#247 PostWysłany: 02 Lut 2017 15:25 

srebrny
e tam, cos sie tam komus z leo z palucha wyssalo ze limit to 5 litrow.
limit na piwo to 16 litrow - potwierdzone osobiscie podczas kontroli celnej na pieszym przejsciu
w Medyce w pazdzierniku 2016.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#248 PostWysłany: 02 Lut 2017 21:25 

niebieski
arturro napisał(a):
Krakovets / Korczowa.

Leo Express ze Lwowa, dzisiaj (teraz). W tej chwili (13.40 polskiego czasu) opuszczamy w końcu granicę. Wyjazd ze Lwowa był prawie 4 h temu). Do odprawy czekanie jakąś godzinę, odprawa naszego autobusu następną godzinę - była dłuższa akcja z jednym pasażerem, która chyba znacznie wydłużyła nasz pobyt na przejściu.

Czyli w sumie 2 godziny na granicy? To tyle, co nic :) W grudniu jechałem Ecolinesem z Kijowa do Warszawy (dziennym), na obu granicach spędziliśmy w sumie ponad 5 godzin, z czego 2,5 trwały formalności, związane z wysadzaniem jakichś przemytników, którzy dosiedli się w Kowlu. Jest ponoć przepis, że opuścić przejście graniczne musi tyle samo pasażerów, ile na nie wjechało, jeśli kogoś wysadzają, to zaczyna się kołomyja.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#249 PostWysłany: 03 Lut 2017 13:16 
Awatar użytkownika

Zbanowany
@‌pietia‌
Poważnie jest taki przepis? Co za głupota. Przecież często kogoś z Ukrainy zawracają bo nie ma wizy albo coś ma namieszane w papierach.
Ja pamiętam raz wracałem to autobus przed nami na kanał wzięli i ludzie mówili że już 5h czekają a końca nie widać.
Generalnie 2h to jak kolega wcześniej napisał bardzo przyzwoity czas na przejście graniczne UA/PL
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 03 Lut 2017 17:06 

niebieski
O tym przepisie dowiedziałem się od stewardessy tego autobusu. Powiedziała ona, że ponieważ część pasażerów zawrócono, kierowcy muszą teraz załatwić jakieś pozwolenie na wyjazd z przejścia z mniejszą liczbą pasażerów.
Faktem jest, że przed wjazdem na przejście (zarówno ukraińskie, jak i polskie) dyżurujący pogranicznik pyta kierowcę, ile osób wiezie, więc pewnie gdzieś to sobie zapisują. Zauważyłem też, że ostatnio, przy wsiadaniu do autobusów kursujących między Ukrainą a Polską, kierowcy bądź stewardessy dość dokładnie sprawdzają czy wszyscy pasażerowie mają ważne wizy. Zapewne po to, by uniknąć kłopotów na granicy, gdyby dopiero tam okazało się, że delikwent takowej wizy nie posiada
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 03 Lut 2017 19:32 

niebieski
Słowo klucz z powodu którego są te problemy to "talonczik".

#252 PostWysłany: 05 Lut 2017 16:16 

Przekraczał ktoś ostatnio Dorohusk lub Rawa Ruska i wie jak wygląda sytuacja z daniem w łapę na tych przejściach?

Tylko proszę bez odpowiedzi w stylu "ja przejechałem w godzinę bez żadnych łapówek", mi też się 5 razy tak zdarzyło, a za szóstym stałem 12h w obie strony, bo zabrakło mi gotówki na łapówkę.

W ubiegłym roku płaciłem dwóm celnikom ukraińskim po 50 UAH. Jakie są obecnie stawki?

Chcę odwiedzić parę miejsc i najwygodniej byłoby mi mimo wszystko samochodem, ale chcę mieć pewność, że w razie czego wracając nie będę musiał narażać moich wspołtowarzyszy na antyludzkie warunki w postaci kilkugodzinnego stania na granicy podczas powrotu.

O drogówkę i drogi nie pytam, bo wiem, że policja w całym kraju bierze tak jak milicja, tylko że już kopiejkami nie da rady płacić hehe, bo wolą $, a drogi wiadomo, tylko te główne przypominają Europę, choć tu trzeba przyznać, że zaczęli coś robić, ale to i tak kropla w morzu.
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 05 Lut 2017 19:55 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Naprawdę wystarczy dać 50 UAH? A jak naszych przekupujesz, bo tutaj pewnie 50 hrywien nie wystarczy, a czasem na polskiej granicy dużo więcej czasu się traci. Przynajmniej ja tak miałem w kwietniu 2016. Ale od tego czasu tyle lotów jest na Urkainę, że samochód wolę zostawić w domu z racji fatalnych dróg. Chociaż tu faktycznie się z Tobą zgadzam, że coś drgnęło ku lepszemu.
Nam ostatnio pomogła 5 miesięczna córeczka. Puszczali nas poza kolejką i nawet 5 hrywien nie musieliśmy dawać. ;)
Co do milicji czy policji to wystarczy jechać zgodnie z przepisami i nic Ci nie mogą zrobić poza zatrzymaniem do kontroli.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#254 PostWysłany: 05 Lut 2017 20:03 

W Medyce przechodzi się bardzo łatwo pieszo przez przejście dla obywateli UE- przy czym jest kawał drogi.

Teraz w dobie pociągów z przemyśla i lotów wizzair wszystko to jawi się jako bezbolesne
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 05 Lut 2017 20:24 

Bardzo łatwo pieszo to tylko w kierunku Ukrainy. Wracając, nawet gdy kolejka UE wydaje się być znikoma bo stoi max 10 osób stoi się i 1h zależnie od nastroju polskiej służby celnej.
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 05 Lut 2017 20:56 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Powrót z UA do PL w Medyce przechodzi się też na bieżąco w polskie święta (gdy są zamknięte sklepy). Przekraczałem we Wszystkich Świętych (2016) i zajęło to po polskiej stronie ok. 3-5 minut. Podobnie było w Zielone Świątki.

#257 PostWysłany: 05 Lut 2017 22:05 

JarekGdynia napisał(a):
samochód wolę zostawić w domu z racji fatalnych dróg. Chociaż tu faktycznie się z Tobą zgadzam, że coś drgnęło ku lepszemu.

Co Wy panowie nie wiecie ? :roll:
Za nasze budują. Polska 68 milionów euro Ukrainie " pożyczyła" [ ciekawe czy oddadzą i kiedy ?" :mrgreen: ] na drogi.

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/slawomir-nowak-ukrawtodor-ukraina-drogi,15,0,2188815.html
 PM off  

#258 PostWysłany: 06 Lut 2017 00:01 

JarekGdynia napisał(a):
Naprawdę wystarczy dać 50 UAH? A jak naszych przekupujesz, bo tutaj pewnie 50 hrywien nie wystarczy, a czasem na polskiej granicy dużo więcej czasu się traci. Przynajmniej ja tak miałem w kwietniu 2016. Ale od tego czasu tyle lotów jest na Urkainę, że samochód wolę zostawić w domu z racji fatalnych dróg. Chociaż tu faktycznie się z Tobą zgadzam, że coś drgnęło ku lepszemu.
Nam ostatnio pomogła 5 miesięczna córeczka. Puszczali nas poza kolejką i nawet 5 hrywien nie musieliśmy dawać. ;)
Co do milicji czy policji to wystarczy jechać zgodnie z przepisami i nic Ci nie mogą zrobić poza zatrzymaniem do kontroli.

Z tego co wiem, naszym się daje przy przemycie. Stawek nie znam, bo się tym nie zajmuję, ale pewnie podobnie tylko w PLN. W Dorohusku są przy polskiej kontroli pasy dla obywateli EU i NON-EU, wystarczy żeby Ukraińcy puścili. Co do policji zgoda, ale mnie akurat jak zatrzymali przy przekroczeniu 40 km/h to 100 UAH załatwiło sprawę, choć myślę, że jakbym zagadał po ukraińsku to i 20 by wzięli.

Chętnie wybrałbym samolot-ale mam ambitny cel: Kijów, Kamieniec Podolski, Truskawiec, Lwów. Mimo wszystko najwygodniej samochodem.
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 06 Lut 2017 02:30 

niebieski
kow napisał(a):
Powrót z UA do PL w Medyce przechodzi się też na bieżąco w polskie święta (gdy są zamknięte sklepy). Przekraczałem we Wszystkich Świętych (2016) i zajęło to po polskiej stronie ok. 3-5 minut. Podobnie było w Zielone Świątki.

Nie tylko.2 tygodnie temu przekraczałem tę granicę (z UA do PL) w zwykły dzień rano, i przejście od awtostancji w Szehyniach do parkingu w Medyce zajęło mi w sumie jakieś 20 minut. Nawet kolejka dla "non-EU" nie była zbyt długa, ponoć Ukraińcy przekraczali ją max w godzinę
Na pewno jest to zdecydowanie szybciej niż przez którekolwiek przejście drogowe
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 06 Lut 2017 17:15 
Awatar użytkownika

Zbanowany
miki4g napisał(a):
W Dorohusku są przy polskiej kontroli pasy dla obywateli EU i NON-EU, wystarczy żeby Ukraińcy puścili. Co do policji zgoda, ale mnie akurat jak zatrzymali przy przekroczeniu 40 km/h to 100 UAH załatwiło sprawę, choć myślę, że jakbym zagadał po ukraińsku to i 20 by wzięli.

Chętnie wybrałbym samolot-ale mam ambitny cel: Kijów, Kamieniec Podolski, Truskawiec, Lwów. Mimo wszystko najwygodniej samochodem.

Ale wiesz, że za 20 hrywien to sobie co najwyżej browara można kupić? To tak jakby nasi brali 3zł.
Kiedy płaciłeś te 100 hrywien? Ja w 2012 musiałem dać 200 UAH bo nie chcieli zejść niżej. A mówię po ukraińsku.
Pewnie zależy od człowieka ale podejrzewam, że jakbyś zaproponował 20 hrywien to by wybuchnęli wielkim śmiechem.

W stronę Polską to faktycznie niby są te pasy UE ale często całkowicie zastawione wszystkimi samochodami. Nie mówiąc już o sytuacji kiedy jedziesz z PL do UA i stoisz po naszej stronie granicy. Dośc częste zjawisko szczególnie jak przekraczasz granicę Hrebenne/Rawa Ruska albo Medyka.

Ja tam nie wiem czy najwygodniej samochodem w te miejsca co jedziesz. Może i tak, ale poza Kamieńcem Podolskim wszędzie dojedziesz wygodnie, bezpiecznie koleją ukraińską. Droga Lwów - Kijów ok, ale do Kamieńca fatalna (byłem w 2015 r, może od tego czasu coś się zmieniło). Taxi też tam za śmieszne pieniądze można złapać. No ale jak sie uprzesz na auto to Twój wybór.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 464 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości