Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#1201 PostWysłany: 07 Maj 2017 19:12 

niebieski
@emre112 Zacznij od przeczytania wikipostu i choćby pobieżnie tego tematu,a potem skonkretyzuj pytanie jeśli jeszcze o czymś tu nie napisano ;)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#1202 PostWysłany: 21 Maj 2017 02:08 

Witam
Mam pytania związane z zakupem biletów na Freccie na stronie Trenitalia:
1. Dziś jest 21.05 a chciałem zarezerwować 3 bilety na 20.09. Pociągi się pokazały, wybrałem konkretny pociąg i ilość pasażerów.
Przy próbie przejścia do następnego kroku wyskakuje error 418. Przy innych datach (np dzień wcześniej) nie ma takiego problemu.
Czy wiecie o co chodzi z tym błędem, próbowałem kilkukrotnie ?
2. Czy kupując bilety bez rejestracji trzeba podać personalia wszystkich pasażerów czy tylko pasażera płatnika ? Bilety bez ulg.
3. Czy jeśli taryfa super economy na trasie Florencja- Wenecja jest pokazywana przy najróżniejszych datach jako 19,9 € to znaczy
że tańszej opcji raczej nie ma i na legendarne 9,90€ nie ma co polować ?

Przepraszam jeśli nie doczytałem odpowiedzi w tym wątku.
 Profil Relacje PM off  

#1203 PostWysłany: 21 Maj 2017 07:56 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Wszystko działa jak ta lala.

Załącznik:
treni.jpg
treni.jpg [ 78.56 KiB | Obejrzany 1405 razy ]

9,90€ nie jest dostępne na każdej trasie i jest zależne od odległości. Z Bolonii do Wenecji bez problemu kupisz dziś masę biletów po 9,90 na 20 września, z Florencji najtaniej jest 19,90 (z kodem 13,90) i taniej nie będzie. Dane pasażerów wszystkich.

Załączniki:
treni2.jpg
treni2.jpg [ 115.27 KiB | Obejrzany 1396 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1204 PostWysłany: 21 Maj 2017 10:31 

Dziękuję Tomek,
Rzeczywiście dziś już działa.
Rozumiem że te kody zniżkowe z którymi zrobiłeś symulację są dla zarejestrowanych i wynikają z programu lojalnościowego ?
Swoją drogą na Italotreno ceny można uzyskać podobne. Dziś ostatni możliwy termin rezerwacji u nich to 27.08.
Jakie są u nich zasady wprowadzania nowych terminów do sprzedaży ?
 Profil Relacje PM off  

#1205 PostWysłany: 21 Maj 2017 12:00 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
@‌Waldek‌
Kod ESTATE30 jest dla wszystkich, działa do dziś i teoretycznie na podróże do 21 czerwca. Ale jak widać wszedł pięknie i na wrzesień ;)
Cytuj:
Kup swój bilet od 19 do 21 maja 2017 do podróży z 21 czerwca 2017 , Intercity pociągi linię, Frecciargento i Frecciabianca, Intercity noc i dostać dodatkowy rabat 30% na dostaw Super gospodarki z kod ESTATE30.

Dla zakupów na tej stronie lub na App Trenitalia:
Wybierz swój wybór i wybrać ofertę Super gospodarki;
Wprowadź kod kuponu "ESTATE30" dla każdego pasażera, Uwaga wielkość liter, w odpowiednim polu i kliknij przycisk Sprawdź;
Przejdź do kasy, wybierając tryb, który wolisz.

Promocja jest ważna do zakupów na tej stronie, aplikacja Trenitalia, kasy biletowe, biura podróży, włączone lub przez wywołanie Call Centre (połączenie bezpłatne). Self Service są wyłączone.

Liczba miejsc jest ograniczona i zmienną, w zależności od dnia tygodnia, pociągiem i klasy lub poziom usług.
 Profil Relacje PM off  

#1206 PostWysłany: 22 Maj 2017 00:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak często zdarzają się w ogóle kontrole w pociągach regionalnych? Na moje 3 podróże nikt w ogóle nie sprawdzał biletu, ani tego w której klasie się siedzi.

To standard?
 Profil Relacje PM off  

#1207 PostWysłany: 22 Maj 2017 00:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@manyaky
Wydaje mi sie ze nie ma reguly, we Wloszech czy nawet zorganizowanej Szwajcarii w pociagach regionalnych praktykowane sa kontrole wyrywkowe.
Mimo wszystko nie polecam jazdy bez biletow, chyba ze chcemy sobie wypracowac zla opinie za granica. ;)
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#1208 PostWysłany: 22 Maj 2017 10:40 
Awatar użytkownika

niebieski
W Lombardii sprawdzają bilety w Regionale dosyć często.
 Profil Relacje PM off  

#1209 PostWysłany: 22 Maj 2017 11:39 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Ja miałem w regionalnym kontrolę kilka razy. Dotychczas kontroli nie miałem na ok. 1/4-1/3 takich przejazdów. Także spokojnie mogę powiedzieć, że kontrole bywają i raczej należy się na nie nastawić. W pociągach wyższych kategorii pamiętam tylko dwa przejazdy bez kontroli (nocny przejazd IC na trasie Ancona-Bologna i Freccia z Wenecji do Rimini w trakcie totalnego strajkowego bordello italiano).

#1210 PostWysłany: 23 Maj 2017 08:40 

Loty: 24
Kilometry: 30 624
Krajów: 2 / 0.9%
Mój ostatni przejazd z Rzymu do Neapolu i z powrotem w pociągu Italotreno żadnych kontroli...
Edit: Ale za to dzisiaj pociąg Regionale z Rzymu do Nettuno i kontrola od razu jak tylko pociąg ruszył.

Ostatnio edytowany przez Darek_2003, 23 Maj 2017 17:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1211 PostWysłany: 23 Maj 2017 11:53 

srebrny
Padwa-Ferrara-Bolonia (2 pociągi)- 1 kontrola
Bolonia-Rimini-Bolonia (2 pociągi)- bez kontroli

#1212 PostWysłany: 23 Maj 2017 13:36 

Loty: 48
Kilometry: 98 366
Krajów: 6 / 2.8%
Zrobiłem w maju 9 przejazdów pociągami w Toskanii.
2 lub 3 razy miałem kontrolę w pociągu.
2 razy na dworcu we Florencji kontrola była przy wpuszczaniu na peron.
 Profil Relacje PM off  

#1213 PostWysłany: 24 Maj 2017 23:37 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 78 218
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Wieści "ździś" - 4 przejazdy Trenordem, Bergamo-Lecco + Lecco-Varenna i z powrotem, 3 razy kontrola.
 Profil Relacje PM off  

#1214 PostWysłany: 19 Cze 2017 08:49 

niebieski
Ciao

Szukam i znaleźć nie mogę - 2 dorosłych i 3 dzieciaczków chce jechać pociągiem Regionale Veloce. Jest jakaś opcja dla obniżenia ceny biletów?
 Profil Relacje PM off  

#1215 PostWysłany: 19 Cze 2017 10:34 

Witam,
jak wygląda punktualność pociągów Trenitalia? Będę jechał z Genui do Bergamo z przesiadką w Mediolanie i na zmianę pociągu mam tylko 10 minut. Wykonalne? Przy okazji, można gdzieś online sprawdzić z jakiego peronu odjeżdżają/przyjeżdżają pociągi + jakaś mapka dworca? Tak aby było wiadome gdzie biec ;)
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#1216 PostWysłany: 19 Cze 2017 10:42 

Loty: 24
Kilometry: 30 624
Krajów: 2 / 0.9%
Ja nigdy nie miałem jakiś większych problemów z punktualnością, ale te 10 minut to tak na styk... Jest taka aplikacja mobilna Trenit! i tam jak będziesz obserwował konkretną podróż to są wyświetlane numery peronów.
 Profil Relacje PM off
boogeyman lubi ten post.

#1217 PostWysłany: 19 Cze 2017 10:49 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 129 541
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Ja miałam ostatnio 17 minut na przesiadkę, pierwszy pociąg spóźnił się 7 minut i nie zamierzał nadrabiać w drodze, wręcz przeciwnie, ostatecznie z 17 min. zrobiło się 5 min. na zmianę pociągu.

Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
boogeyman lubi ten post.

#1218 PostWysłany: 19 Cze 2017 10:59 

Ok, dzięki... Zaryzykuję, bilet kosztuje 5,5eu, więc jeśli się nie uda to nie będzie jakieś wielkiej straty
 Profil Relacje PM off  

#1219 PostWysłany: 20 Cze 2017 09:56 
Awatar użytkownika

niebieski
@boogeyman
Pociągi Regionale nie są zbyt punktualne, lepiej sytuacja wygląda z szybkimi pociągami.
Akurat Milano Centrale jest kiepski do przesiadek na styk, to prawdziwy moloch (24 tory) i wieczny tłok.
Przejście z jednego końca dworca na drugi zajmuje trochę czasu.
Może przydać się plan dworca :)

http://www.milanocentrale.it/en/map/
 Profil Relacje PM off
boogeyman lubi ten post.

#1220 PostWysłany: 20 Cze 2017 10:11 

Dzięki za mapkę :) Z Genui jedziemy Intercity, potem przesiadka w Regio. Więc może uda się, a jak nie to trudno, pojedziemy następnym ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość