Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 19 Paź 2016 17:05 

niebieski
Cytuj:
Bo czytając ten wątek właśnie sobie uświadomiłam, że ja takiego papierka nie dostałam, gość przyszedł na parking, dość wnikliwie pooglądał auto z każdej strony, jeszcze był zdziwiony, że zaparkowane przodem do wyjazdu i powiedział, że wszystko ok i przekaże kolegom w biurze, żeby mi odblokowali kwotę z kk, co faktycznie po dwóch dniach miało miejsce i pobrali tylko koszt ubezpieczenia.

Wypożyczalnie niestety podchodzą do tego dość luźno. Ty musisz dopilnować, żeby na protokole zdawczym były wszystkie widoczne uszkodzenia (także zarysowania felg!) a potem uzyskać potwierdzenie, że nic nie przybyło przy odbiorze. O ile pamiętam to na rysuneczku auta lub obok dostawałem tekst typu "OK" i podpis pracownika...

Zgodnie z zasadą "mądry po szkodzie" zacząłem na to patrzeć jak zapłaciłem ~1k zł za mikroryski w aucie wypożyczonym na Islandii. Niestety cześć firm uczyniła sobie z kar za uszkodzenia dodatkowe źródło dochodu.

Cytuj:
Ściągnęli te pieniądze ponieważ mieli skan mojej karty, całkowicie bezprawnie

Walcz z nimi. Życzę Ci powodzenia i radzę jako oręż używać procedur Banku/wydawcy karty. Sam w przypadku z Islandii miałem szczęście, że Citibank zablokował pobranie większej kwoty, bo chcieli mnie obciążyć uszkodzeniami, które wcześniej były na aucie (?!). Kontakt z rzecznikiem konsumenta niewiele dał - założyć sprawę cywilną i walczyć.
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#62 PostWysłany: 19 Paź 2016 17:16 

srebrny
singielka_1976 napisał(a):
A ja mam taką prośbę do tych wszystkich mądrych, obytych, doświadczonych alf i omeg, czy ktoś z Was mógłby tutaj wrzucić skan (oczywiście bez danych osobowych) protokołu zdawczego po wynajmie?

Wprawdzie prośba nie była do mnie, ale z chęcią Ci pomogę.

Załączniki:
Scan0033.jpg
Scan0033.jpg [ 141.8 KiB | Obejrzany 11050 razy ]
 Profil Relacje PM off
yoshi lubi ten post.

#63 PostWysłany: 19 Paź 2016 17:23 

@‌Bartholomev‌
czy Ty miałeś wykupione ubezpieczenie?
 PM off  

#64 PostWysłany: 19 Paź 2016 17:42 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
A ja tylko napomknę, że kwota depozytu to nie zawsze jest górna granica odpowiedzialności (np Avis blokuje 200-300 EUR choć udział własny jest kilkukrotnie wyższy).
I tak jest w Sicily By Car - cytując za ich regulaminem:
Kod:
Car groups: A – A1 – B: damage excess € 1.200,00
Car groups: C – D – F: damage excess € 1.500,00
Car groups: H – S – S1: damage excess € 1.700,00
Minivan group V: damage excess € 2.000,00
Car groups: A – A1 – B: theft and fire excess € 1.700,00
Car groups: C – D – F: theft and fire excess € 1.900,00
Car groups: H – S – S1: theft and fire excess € 2.200,00
Minivan group V: theft and fire excess € 2.500,00

A to, ze blokują tylko 900 EUR to wyraz ich dobrej woli.
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.

#65 PostWysłany: 19 Paź 2016 17:54 

@‌Bartholomev‌
Czy w chwili kiedy oni blokowali 900 EUR po raz kolejny doszło do przekroczenia limitu na karcie chociaż o jeden cent? Bo wg mnie tutaj może być problem.
Cytuj:
or if it has not enough availability for the deposit amount to be frozen, then a maximum
penalty will apply as follows: 200 EUR

PS niepotrzebnie dywagujemy - w warunkach jest jasno napisane, że 900 EUR to kwota netto
 PM off  

#66 PostWysłany: 19 Paź 2016 18:50 

srebrny
A to ile procent wynosi VAT?
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 19 Paź 2016 19:05 

IVA 22% czyli 198 EUR
 PM off  

#68 PostWysłany: 19 Paź 2016 19:37 

srebrny
Gdyby miała wynosić 22%, to byłoby zablokowane 1098 euro, a nie 1100, jak napisał autor wątku.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 20 Paź 2016 00:50 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
@boots: Moze blokada jest w PLN a autor watku w przyblizeniu podaje kwote blokady.

Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 20 Paź 2016 11:35 

srebrny
Czytając wypowiedzi autora wątku, to faktycznie wszystko jest możliwe...;-)
Aczkolwiek nie wiem, czy w tamtym systemie podatkowym kaucja jest w ogóle opodatkowana VATem i w jakiej wysokości.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 24 Paź 2016 11:45 

Update: Dzisiaj odzyskałem już pieniądze, które miałem zablokowane na koncie, a ponieważ kartę już wcześniej zastrzegłem to nie będą mogli ściągnąć ode mnie więcej pieniędzy. Wszystko więc się dobrze skończyło. Nadal jednak ostrzegam przed Sicily By Car i ogólnie zalecam szczególną ostrożność podczas wypożyczania samochodu, sugeruję sprawdzenie opinii w internecie przed wypożyczeniem oraz odpowiednie udokumentowanie zasadniczo wszystkiego. Pozdrawiam wszystkich!

-- 24 Paź 2016 11:47 --

boots napisał(a):
Czytając wypowiedzi autora wątku, to faktycznie wszystko jest możliwe...;-)
Aczkolwiek nie wiem, czy w tamtym systemie podatkowym kaucja jest w ogóle opodatkowana VATem i w jakiej wysokości.

Wydaje mi się, że to jest właśnie kwintesencja @‌boots‌ - nie wie czy kaucja jest w ogóle opodatkowana, nie wie zasadniczo nic, ale mądrzyć się będzie i tak i obrażać innych. Mam nadzieję, że nie będę więcej zmuszony do tracenia czasu i energii na ten typ człowieka.

-- 24 Paź 2016 11:49 --

dmirstek napisał(a):
A ja tylko napomknę, że kwota depozytu to nie zawsze jest górna granica odpowiedzialności (np Avis blokuje 200-300 EUR choć udział własny jest kilkukrotnie wyższy).
I tak jest w Sicily By Car - cytując za ich regulaminem:
A to, ze blokują tylko 900 EUR to wyraz ich dobrej woli.

Ja miałem jasno w umowie napisane, że kwota za jaką odpowiadam to maksymalnie 900€ i to jest górna granica odpowiedzialności nawet w przypadku kradzieży albo dowolnego zniszczenia samochodu. Ale teraz to już nieważne. W każdym razie pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 24 Paź 2016 11:51 

srebrny
@‌Bartholomev‌
Cytuj:
a ponieważ kartę już wcześniej zastrzegłem to nie będą mogli ściągnąć ode mnie więcej pieniędzy.

Nie czytałeś całego wątku, czy nie rozumiesz odpowiedzi?
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 24 Paź 2016 11:52 

Bartholomev napisał(a):
Ci złodzieje starają się właśnie ściągnąć mi z konta absurdalną kwotę 1100€. Ostrzegam! Nie korzystajcie z usług Sicily By Car. Sicily By Car jest dostępne na Auto Europe http://www.autoeurope.pl - Sugeruję omijać szerokim łukiem. Opowiem teraz dokładnie co się stało:

Wypożyczyłem samochód na kilka dni, odebrałem go w środę (straszna kolejka) i oddałem w niedzielę. Nie miałem żadnych problemów, ani żadnego wypadku, samochód oddałem dokładnie w takim stanie w jakim go dostałem. Przy wynajmie zablokowali mi na koncie (płaciłem kartą debetową) 969€ (900€ kaucji oraz 69€ na opłatę). W niedzielę oddawałem samochód po 13 i nikogo nie było już na parkingu, zostawiłem samochód w wyznaczonym miejscu, wrzuciłem kluczyki do skrzynki i poszedłem jeszcze do biura żeby powiedzieć że to zrobiłem, Pan w biurze powiedział mi, że wszystko ok, jak dadzą znać z garażu to mi odblokują pieniądze czyli 900€ kaucji. Tego samego dnia wracałem do Polski.

W poniedziałek zobaczyłem, że zablokowali mi na karcie kolejne 1100€, czyli łącznie miałem już zablokowane na koncie ponad 2000€, co stanowiło zasadniczo wszystkie pieniądze jakie miałem. Zadzwoniłem od razu do ich biura i tam wyjątkowo niemiła kobieta powiedziała mi, że to 1100€ zostało zablokowane ze względu na uszkodzenia na samochodzie. Ja powiedziałem, że po pierwsze nie było żadnych uszkodzeń, a po drugie nie ma prawa blokować mi żadnych pieniędzy, na które się nie zgodziłem, czyli tych 900€ kaucji. Ona stwierdziła, że te 900€ jest już odblokowane, ale 1100€ to na poczet uszkodzeń i jest to 900€ plus podatek.

Długo by gadać, na początek skontaktowałem się z Europejskim Centrum Konsumenta (taki UOKiK Unii Europejskiej). Tam mi poradzili, żebym złożył do nich reklamację, poprosił o wykaz rzekomych uszkodzeń i jednocześnie powiedzieli mi, że jest to dość częsta praktyka w wypożyczalniach. Wysłałem więc reklamacje, co nie było proste, bo nie mają jakiegoś miejsca na te reklamacje, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi.

Następnie zadzwoniłem do banku, gdzie poradzili mi zablokować kartę żeby nie pobierali więcej bezprawnych opłat, co zrobiłem. Kaucja 900€ faktycznie została odblokowana, ale 1100€ nadal było zablokowane.

Skontaktowałem się z prawnikiem we Włoszech (znajomy), który poradził mi żebym skontaktował się z dostarczycielem karty i poprosił o zablokowanie tej płatności, Mastercard przekierował mnie z powrotem do mojego banku, gdzie poprosił o zablokowanie tej płatności ze względu na to, że jest to próba wyłudzenia i oszustwo. Oni przesłali moją skargę do Działu Bezpieczeństwa i obecnie czekam na odpowiedź. Sytuacja nie jest jeszcze wyjaśniona, pieniądze nadal są zablokowane i martwię się, że je stracę, ale zamieszczam tę wiadomość ku przestrodze przed Sicily By Car.

Sugeruję na przyszłość przy wynajmowaniu samochodu nie korzystać z karty debetowej, a jeśli nie ma takiej opcji to sugerowałbym korzystanie z jakiegoś innego rachunku niż ten, na który przychodzi pensja. I w takim wypadku trzeba od razu działać i nie czekać aż pieniądze faktycznie znikną z rachunku!

Poniżej zamieszczam jeszcze wiadomość od prawnika z Włoch, któremu przesłałem skan umowy i wszystkich dokumentów. To jego odpowiedź po angielsku:

1- Regarding the card blocking and so on: a debit/credit card usually has an "Issuing company" and several "bank clients", those bank clients "resell" the card to customers (that is you) and allow the "issuing company" to "leverage" on the client bank account every month. So, from a legal point of view, regarding credit/debt cards you're not your bank's client, rather the "issuing company" client. Therefore you should contact the "issuing company". Here's why; blocking a card is an extreme measure for theft and so on and works this way: since the blocking moment that card is not usable anymore in the future, BUT any previous pre authorization will go through. In your case you should call the issuing company and ask them to block any future payment to the car company, because it is an attempted fraud. IF the 1000plus euros are not a preauthorization but already a payment you should ask the issuing company to NOT charge your account because it is an attempted fraud. You should definitely call them (even if you blocked your card), explain that you don't want any payment to go through.

2- Regarding the contract. It's a big mess: a) Skan 013: the left under signature is a signature required by Italian law for consumer protection, that requires any client to specifically accept the most relevant contract conditions; in your case they made you undersign _all_ the articles and that's clearly (lots of Courts decisions on that) illicit; b) Booking pdf and skan013: your 900 euros deposit was intended to be the _ONLY_ cost you were supposed to pay in case of damage, it is clearly stated. "The car rental company will pre-authorise an additional EUR 900.00 on your credit card when you collect your vehicle. This will be automatically released if there is no theft or damage during the rental period. If there is damage to the rental vehicle, you will be liable for up to the first EUR 900.00 of costs and the standard vehicle insurance policy will cover the rest."; c) skan012 again: you clearly stated the damage, it's up to them to show the new damage, given the fact that when you dropped off the car you didn't even sign on the right saying that you "accept" their evaluation.

To summarize, i'll be honest. This is probably an attempt at scam/fraud. There are two options:

- Option A: you block any future payment, when possible. They won't get the money and won't sue you. Trust me, noone would sue someone abroad for 900 euros (that's what they are entitled to). Forget the whole story.

- Option B: we start emailing them pinpointing everything above. Asking them for proofs of the damage and menacing them. They take time answering back, the 30th of the month arrives, they take the money, you have to sue them (see above). Forget the money.

zwłaszcza wyjaśnij to

Kod:

W poniedziałek zobaczyłem, że zablokowali mi na karcie kolejne 1100€, czyli łącznie miałem już zablokowane na koncie ponad 2000€, co stanowiło zasadniczo wszystkie pieniądze jakie miałem. Zadzwoniłem od razu do ich biura i tam wyjątkowo niemiła kobieta powiedziała mi, że to 1100€ zostało zablokowane ze względu na uszkodzenia na samochodzie. Ja powiedziałem, że po pierwsze nie było żadnych uszkodzeń, a po drugie nie ma prawa blokować mi żadnych pieniędzy, na które się nie zgodziłem, czyli tych 900€ kaucji. Ona stwierdziła, że te 900€ jest już odblokowane, ale 1100€ to na poczet uszkodzeń i jest to 900€ plus podatek.

odblokowali bo: mylnie zablokowali kolejną kwotę, okazało się, iż to nie ty spowodowałeś szkodę, pomylili się i szkody nie było itp

Jak się oczernia czy zniechęca to trzeba do końca opisać DLACZEGO
 PM off  

#74 PostWysłany: 24 Paź 2016 12:09 

niebieski
Bartholomev napisał(a):
. Mam nadzieję, że nie będę więcej zmuszony do tracenia czasu i energii na ten typ człowieka.

Idealnie jakbyś to powiedział do lustra. Narobiłeś zamieszania bez sensu, obrażasz ludzi i teraz pewnie znikniesz i tyle Twojego wkładu w forum będzie. Ale najważniejsze, że kasę odzyskałeś :D

PS: ja też mam nadzieję, że... Sam wiesz :D
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 24 Paź 2016 12:11 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Skoro wyjaśnione, to zamykam. Osoby chcące ze sobą porozmawiać nawzajem jeszcze - polecam używanie PW ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości