Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Paź 2016 21:38 

Ci złodzieje starają się właśnie ściągnąć mi z konta absurdalną kwotę 1100€. Ostrzegam! Nie korzystajcie z usług Sicily By Car. Sicily By Car jest dostępne na Auto Europe http://www.autoeurope.pl - Sugeruję omijać szerokim łukiem. Opowiem teraz dokładnie co się stało:

Wypożyczyłem samochód na kilka dni, odebrałem go w środę (straszna kolejka) i oddałem w niedzielę. Nie miałem żadnych problemów, ani żadnego wypadku, samochód oddałem dokładnie w takim stanie w jakim go dostałem. Przy wynajmie zablokowali mi na koncie (płaciłem kartą debetową) 969€ (900€ kaucji oraz 69€ na opłatę). W niedzielę oddawałem samochód po 13 i nikogo nie było już na parkingu, zostawiłem samochód w wyznaczonym miejscu, wrzuciłem kluczyki do skrzynki i poszedłem jeszcze do biura żeby powiedzieć że to zrobiłem, Pan w biurze powiedział mi, że wszystko ok, jak dadzą znać z garażu to mi odblokują pieniądze czyli 900€ kaucji. Tego samego dnia wracałem do Polski.

W poniedziałek zobaczyłem, że zablokowali mi na karcie kolejne 1100€, czyli łącznie miałem już zablokowane na koncie ponad 2000€, co stanowiło zasadniczo wszystkie pieniądze jakie miałem. Zadzwoniłem od razu do ich biura i tam wyjątkowo niemiła kobieta powiedziała mi, że to 1100€ zostało zablokowane ze względu na uszkodzenia na samochodzie. Ja powiedziałem, że po pierwsze nie było żadnych uszkodzeń, a po drugie nie ma prawa blokować mi żadnych pieniędzy, na które się nie zgodziłem, czyli tych 900€ kaucji. Ona stwierdziła, że te 900€ jest już odblokowane, ale 1100€ to na poczet uszkodzeń i jest to 900€ plus podatek.

Długo by gadać, na początek skontaktowałem się z Europejskim Centrum Konsumenta (taki UOKiK Unii Europejskiej). Tam mi poradzili, żebym złożył do nich reklamację, poprosił o wykaz rzekomych uszkodzeń i jednocześnie powiedzieli mi, że jest to dość częsta praktyka w wypożyczalniach. Wysłałem więc reklamacje, co nie było proste, bo nie mają jakiegoś miejsca na te reklamacje, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi.

Następnie zadzwoniłem do banku, gdzie poradzili mi zablokować kartę żeby nie pobierali więcej bezprawnych opłat, co zrobiłem. Kaucja 900€ faktycznie została odblokowana, ale 1100€ nadal było zablokowane.

Skontaktowałem się z prawnikiem we Włoszech (znajomy), który poradził mi żebym skontaktował się z dostarczycielem karty i poprosił o zablokowanie tej płatności, Mastercard przekierował mnie z powrotem do mojego banku, gdzie poprosił o zablokowanie tej płatności ze względu na to, że jest to próba wyłudzenia i oszustwo. Oni przesłali moją skargę do Działu Bezpieczeństwa i obecnie czekam na odpowiedź. Sytuacja nie jest jeszcze wyjaśniona, pieniądze nadal są zablokowane i martwię się, że je stracę, ale zamieszczam tę wiadomość ku przestrodze przed Sicily By Car.

Sugeruję na przyszłość przy wynajmowaniu samochodu nie korzystać z karty debetowej, a jeśli nie ma takiej opcji to sugerowałbym korzystanie z jakiegoś innego rachunku niż ten, na który przychodzi pensja. I w takim wypadku trzeba od razu działać i nie czekać aż pieniądze faktycznie znikną z rachunku!

Poniżej zamieszczam jeszcze wiadomość od prawnika z Włoch, któremu przesłałem skan umowy i wszystkich dokumentów. To jego odpowiedź po angielsku:

1- Regarding the card blocking and so on: a debit/credit card usually has an "Issuing company" and several "bank clients", those bank clients "resell" the card to customers (that is you) and allow the "issuing company" to "leverage" on the client bank account every month. So, from a legal point of view, regarding credit/debt cards you're not your bank's client, rather the "issuing company" client. Therefore you should contact the "issuing company". Here's why; blocking a card is an extreme measure for theft and so on and works this way: since the blocking moment that card is not usable anymore in the future, BUT any previous pre authorization will go through. In your case you should call the issuing company and ask them to block any future payment to the car company, because it is an attempted fraud. IF the 1000plus euros are not a preauthorization but already a payment you should ask the issuing company to NOT charge your account because it is an attempted fraud. You should definitely call them (even if you blocked your card), explain that you don't want any payment to go through.

2- Regarding the contract. It's a big mess: a) Skan 013: the left under signature is a signature required by Italian law for consumer protection, that requires any client to specifically accept the most relevant contract conditions; in your case they made you undersign _all_ the articles and that's clearly (lots of Courts decisions on that) illicit; b) Booking pdf and skan013: your 900 euros deposit was intended to be the _ONLY_ cost you were supposed to pay in case of damage, it is clearly stated. "The car rental company will pre-authorise an additional EUR 900.00 on your credit card when you collect your vehicle. This will be automatically released if there is no theft or damage during the rental period. If there is damage to the rental vehicle, you will be liable for up to the first EUR 900.00 of costs and the standard vehicle insurance policy will cover the rest."; c) skan012 again: you clearly stated the damage, it's up to them to show the new damage, given the fact that when you dropped off the car you didn't even sign on the right saying that you "accept" their evaluation.

To summarize, i'll be honest. This is probably an attempt at scam/fraud. There are two options:

- Option A: you block any future payment, when possible. They won't get the money and won't sue you. Trust me, noone would sue someone abroad for 900 euros (that's what they are entitled to). Forget the whole story.

- Option B: we start emailing them pinpointing everything above. Asking them for proofs of the damage and menacing them. They take time answering back, the 30th of the month arrives, they take the money, you have to sue them (see above). Forget the money.
 Profil Relacje PM off
wzieli lubi ten post.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 18 Paź 2016 21:44 

Współczuję sytuacji....ale mam takie pytanie: czy zrobiłeś zdjęcia auta przed oddaniem?
 PM off  

#3 PostWysłany: 18 Paź 2016 21:48 

Zdjęć niestety nie zrobiłem, ale miałem kartę z zaznaczonymi wszystkimi uszkodzeniami pojazdu, którą cały czas mam. Wysłałem ją temu prawnikowi i on zwrócił uwagę na to, że to do nich powinno należeć wykazanie uszkodzeń przed zablokowaniem pieniędzy, czego dotychczas nie zrobili i w ogóle nie odpowiadają na wiadomości.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Paź 2016 21:51 

srebrny
Masz protokół zdania auta?

Ostatnio edytowany przez boots, 18 Paź 2016 21:52, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Paź 2016 21:52 

Loty: 183
Kilometry: 269 599
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
też współczuje ale co roku są takie wpisy np.
maras1 napisał(a):
Złodzieje Uwaga na firmę Sicily by Car !!!! Włoska wypożyczalnia samochodów.

Przy wypełnianiu umowy musisz udostępnić kartę kredytową z której pobierają pieniądze i blokują około 1000 euro na ewntualne szkody. Skopiowali moja Kartę kredytową, i dokładnie po 6 miesiącach UKRADLI MI Z KONTA 61 EURO. Na wakacjach byłem w 24.03.2015 a kolejne pieniądze ukradli mi 24.09.2015. Na szczęście w dzień transakcji zauważyłem sytuację i zablokowałem kartę. Poczytajcie również na zagranicznych forach, ludziom kradną po 4 -5 razy po małych kwotach.

Dajesz kartę do skopiowania i mają wszystko co potrzebują. Zalecam blokowanie karty niezwłocznie po powrocie do kraju i wymiany na nową, to wiele nie kosztuje a jesteś spokojniejszy.
Sicily by Car To Złodzieje!!!!

i
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Paź 2016 21:53 

srebrny
Internet jest pełen bzdur i oszczerstw.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Paź 2016 21:55 

niebieski
oczywiście , są negatywy na Avisy , budgety, ale Sicilia ma wyjątkowo zła opinie
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Paź 2016 21:58 

srebrny
Najwidoczniej taki target klientów...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Paź 2016 22:00 

No tak, tak ale trzeba podbijać i informować o złodziejach. Ja już wypisuję wszędzie gdzie się da.

Poza tym mam wciąż nadzieję, że uda się zablokować tę płatność, bo jeszcze mi nie zeszła z konta, tylko jest jako kwota zablokowana, dzwoniłem już do Mastercard i do banku, żeby zablokowali tę płatność i nie ściągali jej z konta, ponieważ to próba wyłudzenia pieniędzy.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Paź 2016 22:03 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
A ja 2 razy u nich brałem auto i 2 razy bez problemu.
W jakim mieście oddawałeś?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Paź 2016 22:03 

srebrny
A jeśli auto ma uszkodzenia ponad te które miałeś zaznaczone?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Paź 2016 22:07 

Oddawałem w Rzymie. Auto nie miało żadnych dodatkowych uszkodzeń ponad te, które miałem zaznaczone. Chciałbym też zwrócić uwagę na odpowiedź od prawnika włoskiego, gdzie wymienia wiele nieprawidłowości związanych z umową i całą procedurą. W ogóle nielegalne jest pobieranie dodatkowych pieniędzy ponad kaucję, brak odpowiedzi na reklamację i brak odpowiedzi na prośbę o wysłanie zdjęć nowych uszkodzeń też powinien dać do myślenia, nie sądzicie?

Ostatnio edytowany przez Zeus, 18 Paź 2016 22:41, edytowano w sumie 1 raz
dubel
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 18 Paź 2016 22:11 

srebrny
Cytuj:
Auto nie miało żadnych dodatkowych uszkodzeń ponad te, które miałem zaznaczone.

Jak zamierzasz to udowodnić, jeśli oni zdjęciami lub protokołem wykażą coś przeciwnego?
 Profil Relacje PM off
Sordo uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 18 Paź 2016 22:17 

Ja też mam protokół, a oni na prośbę o przesłanie zdjęć z uszkodzeniami nie dali żadnej odpowiedzi. Poza tym, tak jak pisałem. Zwróć uwagę na odpowiedź od prawnika włoskiego. Na wszystkie nieprawidłowości związane z tą transakcją i umową.

Poza tym protokół z uszkodzeniami ja też muszę przyjąć, to jest obustronna procedura, oni powinni zgłosić uszkodzenia w momencie kiedy oddawałem samochód, a ja powinienem podpisać protokół podczas oddawania pojazdu, do tego nie doszło. Poza tym po co ja się męczę żeby to wytłumaczyć. Masz powyżej opinię prawnika, który po obejrzeniu umowy jasno stwierdza, że jest to najprawdopodobniej próba oszustwa i wyłudzenia pieniędzy.

-- 18 Paź 2016 22:20 --

Poza tym, nie dojdzie do udowadniania czegokolwiek, albo uda mi się zablokować te pieniądze tak, żeby oni nie ściągnęli ich z konta, wówczas wygrywam albo nie uda mi się, ściągną pieniądze z konta i mogę pożegnać 1100€, wówczas przegrywam. Mogę próbować wówczas zgłaszać sprawę do Europejskiego Centrum Konsumenta i składać reklamację w moim banku, ale nie wiem czy to coś da.

W każdym razie piszę ten post, żeby ostrzec na przyszłość, żeby nie korzystać z usług tej firmy i znaleźć może taką, na którą nie narzekają tysiące osób w internecie nazywając ich po prostu oszustami!
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 18 Paź 2016 22:23 

srebrny
Cytuj:
Ja też mam protokół

Protokołu zdania nie masz.
Cytuj:
Poza tym protokół z uszkodzeniami ja też muszę przyjąć, to jest obustronna procedura, oni powinni zgłosić uszkodzenia w momencie kiedy oddawałem samochód, a ja powinienem podpisać protokół podczas oddawania pojazdu, do tego nie doszło

Nie, nie musisz. To Twoje prawo, ale nie obowiązek.
Cytuj:
W każdym razie piszę ten post, żeby ostrzec na przyszłość, żeby nie korzystać z usług tej firmy

Ależ korzystać można, tylko z głową, a nie beztrosko...
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.

#16 PostWysłany: 18 Paź 2016 22:35 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
boots jak zwykle broni oszustow.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 18 Paź 2016 22:37 

Ale lepiej nie korzystać, jest dużo innych wypożyczalni samochodów i to takich, o których cały internet nie mówi, że są oszustami. Moja beztroska polegała chyba tylko na tym, że nie zgooglowałem wcześniej tej firmy, bo wówczas bym tam w życiu nie wypożyczał samochodu. I tak, można wypożyczać z tej firmy, tylko trzeba pamiętać, żeby pilnować się na każdym kroku i dokumentować wszystko w każdy możliwy sposób, bo inaczej cię oszukają. Poza tym, że oszukują i starają się wyłudzać pieniądze niezgodnie z prawem i umową, którą podpisaliśmy to jest to świetna firma. Tylko ten drobny szczegół, że to złodzieje.

Moja beztroska mogła też polegać na tym, że podpisując umowę myślałem, że będą się trzymać tej umowy i nie będą jej łamać, to jest nie będą pobierali ani grosza ponad 900€ kaucji, co zrobili. Cóż za beztroski człowiek ze mnie, nieprawdaż? Myślał głupek, że wypożyczalnia nie złamie umowy, a może według ciebie to nie umowa, tylko uprzejmość i mogą wypisywać tam co chcą?

Sprowadza się to do tego, oni ewidentnie złamali umowę, teraz zablokowali mi pieniądze, których według umowy nie powinni blokować na koncie i twierdzą, że są nowe uszkodzenia, na pytanie gdzie są te nowe uszkodzenia i czy mogliby to jakoś udowodnić nic nie odpowiadają, na maile nie odpisują. Nawet jakbym miał zdjęcia to w obecnej sytuacji nic by nie pomogły, najwyżej później w sądzie jakbym ich już pozwał.

A ty ze mną dyskutujesz. Po co w ogóle ze mną dyskutujesz? Jak chcesz u nich wypożyczać to proszę bardzo, ja opisuję sytuację i wolę wypożyczać w miejscu gdzie nie będę myślał na każdym kroku, czy mnie orżną jak wrócę do domu czy nie, jak ty po tym co napisałem nadal chciałbyś u nich wypożyczać to nie będę cię zatrzymywał.

Ostatnio edytowany przez Zeus, 18 Paź 2016 22:42, edytowano w sumie 1 raz
dubel
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 18 Paź 2016 22:38 

niebieski
no a co ma do tego opinia prawnika który reprezentuje Twoją stronę ??
sytuacja patowa, Ty kontra oni, słowa kontra słowa bo jakimiś poważnymi dowodami nie dysponujecie, to że Twój prawnik znalazł kilka nieprawidłowości o niczym nie świadczy
sąd włoski raczej wydałby wyrok po myśli ich
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 18 Paź 2016 22:42 

srebrny
@Bartholomev
Cytuj:
A ty ze mną dyskutujesz. Po co w ogóle ze mną dyskutujesz?

Bo jesteśmy na forum dyskusyjnym?

@‌Kian‌
Cytuj:
boots jak zwykle broni oszustow.

Jesteś taki odważny, żeby pomawiać innych o popełnianie przestępstw, bo forum jest anonimowe?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 18 Paź 2016 22:43 

art77 napisał(a):
no a co ma do tego opinia prawnika który reprezentuje Twoją stronę ??
sytuacja patowa, Ty kontra oni, słowa kontra słowa bo jakimiś poważnymi dowodami nie dysponujecie, to że Twój prawnik znalazł kilka nieprawidłowości o niczym nie świadczy
sąd włoski raczej wydałby wyrok po myśli ich

Opinia prawnika ma na celu tylko potwierdzenie moich słów. Wymienia on wszystkie uchybienia umowy i błędy w niej, nie wiem dlaczego uważasz, że sąd włoski wydałby raczej wyrok po ich myśli.

Sytuacja jest faktycznie patowa i sprowadza się do tego czy uda im się ściągnąć kasę czy nie. Jeśli ściągną to pieniądze zasadniczo przepadły i nic z tym raczej nie zrobię, bo procesować się we Włoszech raczej nie mam możliwości, a jeśli nie ściągną to też nic nie będą z tym dalej robili z podobnych powodów.

Prawnik mi raczej pomógł w sensie dalszych działań i doradzenia żebym skontaktował się z dostawcą karty i zablokował tę płatność, nie wiem jeszcze czy to się udało, ale jak się sytuacja rozwiąże to dam znać.

-- 18 Paź 2016 22:46 --

boots napisał(a):
Cytuj:
Bo jesteśmy na forum dyskusyjnym?

I tym się zajmujesz? Dyskutujesz z każdym na tym forum? Bo nie rozumiem po co bronisz tych oszustów. Tak jak mówiłem, ja tylko opisuję sytuację, jeśli uważasz, że po moim opisie dobrym pomysłem jest wypożyczenie samochodu z Sicily By Car to proszę bardzo, droga wolna. Post mój raczej jest skierowany do tych osób, które nie będą miały ochoty na tego typu problemy z sugestią, żeby wybrały inną wypożyczalnię.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości