Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#841 PostWysłany: 24 Sie 2015 07:58 

Loty: 24
Kilometry: 30 624
Krajów: 2 / 0.9%
A ja mam jakiś dziwny problem. Na początku czerwca zakupiłem bilety na trenitalia.com (z rejestracją) Wszystko przebiegło prawidłowo - zapłaciłem PayPal'em, dostałem na maila bilet z kodem PNR. Jakiś miesiąc później zalogowałem się na konto trenitalia, dalej wszystko było w porządku, mogłem sobie bilet pobrać/wydrukować. Ponieważ termin podróży się zbliża (połowa września) zalogowałem się ponownie, żeby sprawdzić czy wszystko jest w porządku. I niespodzianka. Wchodzę w dział "My Travels", znajdują moją podróż, klikam... i zamiast biletu pojawia się komunikat "The ticket has been changed" I tyle. To samo się dzieje, gdy próbuję zarządzać biletem bez logowania, podając adres email i kod PNR - ten sam komunikat. W żaden sposób nie jestem w stanie pobrać ponownie biletu.
Sprawdziłem rozkład te same numery pociągów o tych samych godzinach dalej są. Jedyna zmiana to, że w jedną stronę gdzie miałem jechać pociągiem Frecciarossa (i tak było wyświetlane i tak jest na bilecie) jest pociąg Frecciarossa 1000 (numer pociągu jest dalej ten sam). Co robić? Próbować dzwonić? Czy spróbować się dowiedzieć coś na miejscu zanim wsiądę do pociągu? Ktoś miał kiedyś takie problemy?

Poszukałem trochę o tych Frecciarossa1000 - są to nowe pociągi, które dopiero od czerwca jeżdżą po Włoszech.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#842 PostWysłany: 24 Sie 2015 09:35 

niebieski
Darek_2003 napisał(a):
A ja mam jakiś dziwny problem. Na początku czerwca zakupiłem bilety na trenitalia.com (z rejestracją) Wszystko przebiegło prawidłowo - zapłaciłem PayPal'em, dostałem na maila bilet z kodem PNR. Jakiś miesiąc później zalogowałem się na konto trenitalia, dalej wszystko było w porządku, mogłem sobie bilet pobrać/wydrukować. Ponieważ termin podróży się zbliża (połowa września) zalogowałem się ponownie, żeby sprawdzić czy wszystko jest w porządku. I niespodzianka. Wchodzę w dział "My Travels", znajdują moją podróż, klikam... i zamiast biletu pojawia się komunikat "The ticket has been changed" I tyle. To samo się dzieje, gdy próbuję zarządzać biletem bez logowania, podając adres email i kod PNR - ten sam komunikat. W żaden sposób nie jestem w stanie pobrać ponownie biletu.
Sprawdziłem rozkład te same numery pociągów o tych samych godzinach dalej są. Jedyna zmiana to, że w jedną stronę gdzie miałem jechać pociągiem Frecciarossa (i tak było wyświetlane i tak jest na bilecie) jest pociąg Frecciarossa 1000 (numer pociągu jest dalej ten sam). Co robić? Próbować dzwonić? Czy spróbować się dowiedzieć coś na miejscu zanim wsiądę do pociągu? Ktoś miał kiedyś takie problemy?

Poszukałem trochę o tych Frecciarossa1000 - są to nowe pociągi, które dopiero od czerwca jeżdżą po Włoszech.

Ja te bilety dostaję zawsze w mailu, na pdf; drukuję w obojętnym czasie.
 Profil Relacje PM off  

#843 PostWysłany: 24 Sie 2015 10:06 

No właśnie bilet ten pierwotny na mailu mam cały czas. Ale jak wcześniej logowałem się do systemu to w każdej chwili mogłem sobie go pobrać jeszcze raz. Po to założyłem konto na trenitalia.com żebym mógł właśnie to robić. I z początku tak było. A teraz, bez żadnego uprzedzenia coś takiego wyskakuje.
 Profil Relacje PM off  

#844 PostWysłany: 24 Sie 2015 11:06 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Darek_2003
olej to i drukuj tak jak masz.
nie jestem pewien ale to chyba tylko chodzi o (kosmetyczną) zmianę typu pociągu (expo albo po prostu zmiana taboru).

#845 PostWysłany: 24 Sie 2015 11:38 

Właśnie znalazłem na jakieś polskiej stronie info, że te nowe FrecciaRossa mają 8 wagonów. Jeśli tak to trochę komplikuje sprawę, bo na bilecie mam miejsca w 11 wagonie :):)
Dzwonienie sobie odpuszcze, ale postaram się zajrzeć przed odjazdem do jakieś informacji czy coś takiego na dworcu w Rzymie.
 Profil Relacje PM off  

#846 PostWysłany: 24 Sie 2015 16:00 

niebieski
Nie czekaj. Napisz może tu https://twitter.com/LeFrecce albo dzwoń tu Polrail Service ul. Dworcowa 104-108 85-010 Bydgoszcz +48 52 3325781 - official TrenItalii w PL

http://www.trenitalia.com/cms/v/index.j ... 16f90aRCRD

EDIT:
Tu jeszcze masz kilka maili:
http://www.trenitalia.com/tcom/Informaz ... -Executive
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#847 PostWysłany: 24 Sie 2015 18:03 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
widzę,że na regio można kupować bilety na tydzień przed podróża. Co jeśli wykupię bilet na wcześniejszą godzinę i nie zdążę na niego - mogę mimo wszystko jechać tym późniejszym czy trzeba kupić nowy bilet? Bardzo restrykcyjnie do tego podchodzą? z 4 latkiem w podróży różnie bywa....
 Profil Relacje PM off  

#848 PostWysłany: 25 Sie 2015 07:47 

Maciek78 napisał(a):
Nie czekaj. Napisz może tu https://twitter.com/LeFrecce albo dzwoń tu Polrail Service ul. Dworcowa 104-108 85-010 Bydgoszcz +48 52 3325781 - official TrenItalii w PL

EDIT:

Napisałem na Twitterze, nawet się odezwali i poprosili o przesłanie szczegółów w wiadomości. Zobaczymy co z tego wyjdzie. W każdym bądź razie, dzięki za podpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#849 PostWysłany: 25 Sie 2015 12:14 

niebieski
klimas napisał(a):
widzę,że na regio można kupować bilety na tydzień przed podróża. Co jeśli wykupię bilet na wcześniejszą godzinę i nie zdążę na niego - mogę mimo wszystko jechać tym późniejszym czy trzeba kupić nowy bilet? Bardzo restrykcyjnie do tego podchodzą? z 4 latkiem w podróży różnie bywa....

Kup w takim razie w dniu odjazdu w automacie - ważny jest wtedy od momentu skasowania
 Profil Relacje PM off
klimas uważa post za pomocny.

#850 PostWysłany: 25 Sie 2015 12:15 

klimas
Bilety na pociągi regio najlepiej kupić na miejscu. Najprościej i najszybciej w automatach. Płatność kartą jak i gotówką (wydają resztę). Bilet jest otwarty i dopiero po skasowaniu ważny jest do 6 godzin ( można po drodze wysiąść pozwiedzać i kontynuować podróż w ramach tych 6 godzin). Bilety kasujemy przed wejściem do pociągu na peronie.
 Profil Relacje PM off

#851 PostWysłany: 25 Sie 2015 12:23 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
jacol11 napisał(a):
... Płatność kartą jak i gotówką (wydają resztę). ...

a zdarzyło Ci się płacić za tani bilet banknotem np 50 eurowym? Też wydaje resztę w gotowce czy bon do zrealizowania w kasie? Mi raz tak wydało w Mediolanie, gdy już kasy były pozamykane i zostałem bez kasy...

#852 PostWysłany: 25 Sie 2015 12:25 

niebieski
Mi wydało w gotówce, ale monetami :lol:
 Profil Relacje PM off  

#853 PostWysłany: 25 Sie 2015 12:47 

niebieski
a czyli nie ma cisnienia - normalnie na dworzec kiedy będzie pasować, bilet kupiony w automacie i jazda. Fajna w takim razie opcja,że można wysiadać po drodze. Rozumiem,że tak czy tak kupuję na konkretną trasę - nie ma czegoś takiego jak np. "sieciówka" weekendowa - że kupuję jeden i jeżdżę cały week we wszystkie strony reginalnymi?
 Profil Relacje PM off  

#854 PostWysłany: 25 Sie 2015 13:03 

http://www.trenord.it/en/tickets/ticket-day-passes.aspx - dotyczy północnych Włoch (konkretnie Lombardii)

Ostatnio edytowany przez jacol11, 25 Sie 2015 19:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#855 PostWysłany: 25 Sie 2015 13:27 

niebieski
to znam - nie doprecyzowałem. Chodzi mi o okolice Pizy, 5terre,Lucca.
 Profil Relacje PM off  

#856 PostWysłany: 25 Sie 2015 13:41 

niebieski
Na 5Terre masz:
La Cinque Terre Card, della durata di 1, 3 o 7 giorni comprende una serie di servizi:
Fruizione gratuita del Sentiero Azzurro (Riomaggiore-Monterosso)
Illimitati viaggi in treno sulla tratta La Spezia - Levanto e viceversa
Utilizzo gratuito dei minibus all’interno dei 5 centri abitati per il trasporto di persone e bagagli (costo singola tratta EURO 1,50 a persona –senza Card)
Utilizzo gratuito del Centro di Educazione Ambientale Torre Guardiola a Riomaggiore

Ceny 1 dzień - 12e

TIPS:

– Ask for precise and detailed information at the info offices ( loated by the train stations of the towns) before to buy the card.
– If you intend to visit the 5 Terre by train and you consider to buy the card for this scope, have in mind that to cover the cost of 12 euros you mus take at least 6 trains in a day! which is a very rare situation.
– There’re dozens of wonderful paths on which the TREKKING CARD does’nt apply AND SO THE’RE COMPLETELY FREE. You may ask to local guides authorized at trekking Cinque Terre and to the local shops and restaurants.
We’ll try to keep the path sistuation updated on this page »

Czyli jest, ale się nie opłaca :lol:

Oferty regionalne:
http://www.trenitalia.com/ - obowiązkowo wersja po włosku
Klik na TRASPORTO REGIONALE i potem na oferty w regionach. Generalnie też lipa i raczej nie kalkuluje się.

Jedyny warty zainteresowania bilet jest w Lombardii
 Profil Relacje PM off

#857 PostWysłany: 26 Sie 2015 13:47 

Darek_2003 napisał(a):
Maciek78 napisał(a):

EDIT:

Napisałem na Twitterze, nawet się odezwali i poprosili o przesłanie szczegółów w wiadomości. Zobaczymy co z tego wyjdzie. W każdym bądź razie, dzięki za podpowiedź.

No i z Twittera się dowiedziałem, że najlepiej będzie jak zadzwonię. Zadzwoniłem, zgłosił się automat, który zakomunikował że wszyscy konsultanci są zajęci i żebym zostawił wiadomość w skrzynce głosowej podając nazwisko i numer telefonu. No i miła niespodzianka - po kilkunastu minutach oddzwonili. Oczywiście nie bardzo wiedzieli o co chodzi, przemiła Pani mówiąca po angielsku z baaardzo włoskim akcentem coś cały czas sprawdzała, rozmawiała z kimś po włosku i po 15 minutach stwierdziła, że oddzwoni później.Po dwóch godzinach zadzwonili ponownie i nic nie tłumaczyła, tylko stwierdziła, że: rezerwacja jest prawidłowa, numer rezerwacji pozostaje ten sam, numery i godziny pociągów też. Jeżeli chodzi o pociąg powrotny to nic się nie zmieniło, miejsca pozostają te same. Natomiast zmiana zaszła w tym pociągu porannym, który sam zauważyłem, że został zmieniony z FrecciaRossa na FrecciaRossa1000. Pani stwierdziła, że nie może mi wysłać ponownie biletu bo system tego nie umożliwia, ale może mi przedyktować nowe miejsca. Dostałem wagon 5 i nowe miejsca. Niby OK, ale niestety później jak sprawdziłem, okazało się że miejsca nie są koło siebie, wszystkie trzy miejsca są w co drugim rzędzie. Dość mocno to komplikuje sprawę, z powodu takiego, że moja córa ma 5 lat i sama raczej nie będzie siedziała. Czy ktoś kto już jeździł Frecciarossa (najlepiej na trasie Rzym- Neapol) może się wypowiedzieć jak wygląda w tych pociągach sprawa z wolnymi miejscami? Będzie można jakoś siąść razem, czy ew. się z kimś zamienić? Czy może jednak najlepiej zadzwonić jeszcze raz i to spróbować wyprostować?
 Profil Relacje PM off  

#858 PostWysłany: 26 Sie 2015 15:00 

niebieski
O ile jesteś pewien, że miejsca nie są koło siebie (ichniejszy system jest nieczytelny i kreska oddzielająca jest tak naprawdę stolikiem) to siądź już w pociągu i zamień się na miejscu. Nie będzie żadnych problemów
 Profil Relacje PM off  

#859 PostWysłany: 01 Wrz 2015 13:14 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 705 675
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Orientuje się ktoś ile w automacie powinien kosztować bilet regionalny na trasie Mediolan Centralny- Turyn oraz Bergamo-Monza? Niestety na stronie Trenitalia nie mogę znależć cen ;)

#860 PostWysłany: 01 Wrz 2015 13:17 

Ceny są na stronie. Tylko wpisz datę połączenia np na jutro.
 PM off
Legion1 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości