Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#801 PostWysłany: 13 Lip 2015 01:17 

Ja kiedyś miałam taka sytuacje jadąc ze Sieny do Pizy. Wyleciała mi nazwa miejscowości przesiadkowej ale tam pociąg do Pizy czekał na ten spóźniony ze Sieny. Nie wiem czy to norma. Biletów łączonych na regio chyba nie ma?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#802 PostWysłany: 13 Lip 2015 10:02 

Anonymous napisał(a):
Biletów łączonych na regio chyba nie ma?

Czyli nie ma możliwości kupna biletu przez internet na całą trasę? Muszę kupować na każdej stacji osobno? Nie czaje...
 Profil Relacje PM off  

#803 PostWysłany: 13 Lip 2015 10:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Kupić bilet łączony na Regio można bez problemu. Pytanie, co będzie jak jeden się spóźni i trzeba dalej jechać następnym pociągiem ? Pamiętam, że jak kupowałem bilet z jedną przesiadką, to była jakaś informacja o ważności 4 h od godziny wskazanej na bilecie. Jak połączenia są częste to nie powinno być problemu.
Jeżeli chodzi o opóźnienie 10 min, to regionalne niestety łatwo mogą złapać coś takiego.
 Profil Relacje PM off  

#804 PostWysłany: 13 Lip 2015 21:02 

No właśnie...czy jeśli kupię taki łączony bilet z dwiema przesiadkami to będzie on ważny przez kilka godzin? Może ktoś wie?

Mam jeszcze jedno pytanie...czy taki bilet łączony mogę kupić na stacji Lukka w biletomacie, czy musiałbym na każdej stacji oddzielny?
 Profil Relacje PM off  

#805 PostWysłany: 13 Lip 2015 21:48 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
regionalnych sprzedają ile się da więc wątpię by przy tej samej taryfie nie mógłbyś pojechać następnym...

#806 PostWysłany: 14 Lip 2015 01:18 

niebieski
Cytuj:
Mam jeszcze jedno pytanie...czy taki bilet łączony mogę kupić na stacji Lukka w biletomacie, czy musiałbym na każdej stacji oddzielny?

Możesz w biletomacie łączony lub dwa oddzielne. Cena raczej nie wzrośnie, a przy oddzielnych raczej nie będzie żadnego terminu ważności, o którym ktoś wspominał.
 Profil Relacje PM off
krzysztof130390 uważa post za pomocny.

#807 PostWysłany: 14 Lip 2015 03:31 

Zbanowany
Bilety standartowe na poc. regio w IT są ważne od oznaczenia więc jako taki ograncznik ważości posiadają. Zasada jest bardzo prosta: do200 km - 6h, od 201km - 24h.

-- 14 Lip 2015 03:31 --

Bilety standartowe na poc. regio w IT są ważne od oznaczenia więc jako taki ograncznik ważości posiadają. Zasada jest bardzo prosta: do200 km - 6h, od 201km - 24h.
 Profil Relacje PM off
krzysztof130390 uważa post za pomocny.

#808 PostWysłany: 14 Lip 2015 09:52 

Dzięki wielkie za pomoc!
A wiecie może co z tymi przesiadkami? Jeśli mój pociąg ma opóźnienie to jest w ogóle taka opcja, że następny będzie czekać? (spotkałem się z taką sytuacją w Polsce)
 Profil Relacje PM off  

#809 PostWysłany: 14 Lip 2015 10:02 
Awatar użytkownika

niebieski
pomoc napisał(a):

To odnosi się do biletów kasowanych na miejscu, a kolega pytał się na początku o bilet łączony kupiony on-line i tutaj nie ma do końca jasności, co do terminu ważnosci (pamiętam, że jak sam kupowałem to było podane jakieś 4 h).
 Profil Relacje PM off  

#810 PostWysłany: 14 Lip 2015 11:01 

Zbanowany
No ok, tylko po co kupowac bilet online jak w kasie go dostaniesz za tyle samo?
 Profil Relacje PM off  

#811 PostWysłany: 14 Lip 2015 11:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Kolega chciał kupować online ale i mi się zdarzało kupować online na Regio z kilku powodów - np. późny przyjazd (możliwość zamknięcia kasy), spore kolejki (w Bergamo stałem parę razy po pół godziny w kasie), problem z dogadaniem się przy biletach łączonych.
Z tych powodów czasami jednak wygodnie jest kupić bilet wcześniej pomimo tej samej ceny. Pozostaje tylko problem z tą ważnoscią w przypadku opóźnienia przy przesiadkach.
 Profil Relacje PM off
krzysztof130390 lubi ten post.

#812 PostWysłany: 14 Lip 2015 12:05 

Z tego co już ustaliliśmy to taki bilet łączony Regio można kupić w biletomatach tak?
 Profil Relacje PM off  

#813 PostWysłany: 14 Lip 2015 12:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Niby można w automacie ale mi się akurat nie udało i musiałem stać pół godziny w kasie, po czym z dziesięć minut dogadywałem się z Włochem :)
 Profil Relacje PM off  

#814 PostWysłany: 14 Lip 2015 12:30 

To może lepiej kupię przez internet... boję się tylko co z tymi przesiadkami. Ale z tego co widziałem to pociągi do których się przesiadam nie startują z miast moich przesiadek więc jest szansa, że też się spóźnią ;)
 Profil Relacje PM off  

#815 PostWysłany: 14 Lip 2015 13:40 

Zbanowany
Jak będziesz wcześiej na jakiejkolwiek większej stacji - tam kup bilet. W czym może być problem z kupnem biletu w automacie jeśli interfejs jest oparty na stronie www? Są min. 4 języki do wyboru, no chyba że ktoś chce zapłacić bardzo rzadką kartą z kolumbijskiego banku albo za bilet 2e banknotem 500e. Ale to szukanie problemow na siłę.
 Profil Relacje PM off  

#816 PostWysłany: 14 Lip 2015 23:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
krzysztof130390 napisał(a):
Z tego co już ustaliliśmy to taki bilet łączony Regio można kupić w biletomatach tak?

jaki znowu bilet łączony?! 2 bilety na jednym papierze, co najwyżej.

#817 PostWysłany: 15 Lip 2015 11:33 

namteH napisał(a):
krzysztof130390 napisał(a):

jaki znowu bilet łączony?! 2 bilety na jednym papierze, co najwyżej.

ale ja mam podróż z 2 przesiadkami więc jak już to chyba 3 bilety
 Profil Relacje PM off  

#818 PostWysłany: 19 Lip 2015 13:43 

Loty: 7
Kilometry: 7 279
Krajów: 4 / 1.9%
Mam pytanie dotyczące włoskich kolei Trenitalia. Mieli fajną promocję na sobotnie przejazdy "2 bilety w cenie 1", jak wczoraj chciałem kupić bilet, to już tego nie ma. Wie ktoś coś?
 Profil Relacje PM off  

#819 PostWysłany: 19 Lip 2015 14:17 

Edwin napisał(a):
Mam pytanie dotyczące włoskich kolei Trenitalia. Mieli fajną promocję na sobotnie przejazdy "2 bilety w cenie 1", jak wczoraj chciałem kupić bilet, to już tego nie ma. Wie ktoś coś?

alez prosze: http://www.trenitalia.com/tcom-en/Offers/2x1-Special-Offer
 Profil Relacje PM off  

#820 PostWysłany: 23 Lip 2015 10:30 

mkobyszewski napisał(a):
Edwin napisał(a):

alez prosze: http://www.trenitalia.com/tcom-en/Offers/2x1-Special-Offer

Dzięki za link, choć jak wyszukuje na sobotę 2 biletów z Bolonii do Parmy, to wyskakuje mi cena 15 EUR za 2 osoby (z podanego wyżej linku), a regularna cena to ok. 7 EUR/osobę, czyli 14 EUR za 2 osoby.

Dawno nie podróżowałem pociągami po Włoszech i mam pytanie - czy taniej jest kupić przez internet, czy na stacji? No i chyba kiedyś na regionalne połaczenia można było kupić bilety 24 lub 48 godzin przed podróżą - czy teraz tez obowiązuje jakiś limit czasowy, żeby dostać tansze bilety?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc, bo zastanawiam się, czy kupować na necie, czy na miejscu.
Chcę dostać się z Bolonii do La Spezia w przyszłą sobotę rano.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości