Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#661 PostWysłany: 27 Gru 2014 15:51 

Jakie macie doświadczenia co do punktualności pociągów ? Planuję pierwszą podróż włoskimi kolejami: Bolonia -> Florencja->Bolonia. Pociąg z Florencji do Boloni ma planowany przyjazd o 7.35 (frecciarossa), wylot z Boloni o 9.30 i zastanawiam się czy to nie zbyt duże ryzyko spóźnienia.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#662 PostWysłany: 27 Gru 2014 15:59 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
Moje doświadczenia są dobre - frecce są zwykle punktualne. Oczywiście nigdy nie można przewidzieć wypadków losowych bądź innych wydarzeń typu strajk (choć w tym przypadku akurat najbardziej poszkodowani są pasażerowie kolei regionalnych).
Ale jeśli obawiasz się, że nie zdążysz to wybierz wcześniejsze lub inne połączenie/rozwiązanie.
 Profil Relacje PM off  

#663 PostWysłany: 27 Gru 2014 16:08 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 20 023
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
Mój pociąg (frecciarrosa) spóźnił się raz 1,5h. Było to w sierpniu i z tego co zrozumiałem z komunikatu opóźnienie spowodowała jakaś awaria w wyniku bardzo wysokich temperatur. Inne przejazdy czy to regionalnymi czy frecce'ami zawsze bardzo punktualne.
 Profil Relacje PM off  

#664 PostWysłany: 27 Gru 2014 18:17 

ssavyer napisał(a):
Jakie macie doświadczenia co do punktualności pociągów ? Planuję pierwszą podróż włoskimi kolejami: Bolonia -> Florencja->Bolonia. Pociąg z Florencji do Boloni ma planowany przyjazd o 7.35 (frecciarossa), wylot z Boloni o 9.30 i zastanawiam się czy to nie zbyt duże ryzyko spóźnienia.
moje przygody z frecciami były dobre do czasu. Jak sie zaczęły spóźniać to teraz nie pamietam kiedy jechałam nie spóźnionym... Ostatnio z Rzymu do Neapolu tez było ponad 30 min opóźnienia zupełnie bez większego powodu. Pociąg przyjechał spóźniony 10 minut a potem bez sensu stał na stacji mimo iż wszyscy wysiedli i wsiedli.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 PM off  

#665 PostWysłany: 27 Gru 2014 18:44 

srebrny
To że pociąg stoi bez powodu, to się z reguły tylko wydaje pasażer om, choć oczywiście dobre sterowanie ruchem to ważny element. Ale nie mogę się mentalnie przebić przez stereotyp Włocha, który podpowiada mi, że nie jechał, bo maszynista musial, stosownie wymachujac rękami, opowiedziec peronowemu, co jadł na kolację.
 Profil Relacje PM off  

#666 PostWysłany: 27 Gru 2014 23:05 

No domyślam sie ze jakiś powód jednak musiał być ale nie padły żadne komunikaty, w żadnym języku. Ot, Włochy. Uwielbiam ten kraj ale irytuje mnie czasami niemiłosiernie.

PM off  

#667 PostWysłany: 28 Gru 2014 00:31 

srebrny
A to ja się zawsze przekomarzam z moim bratem. Ja na italiani narzekam, to on na pokaz ich gloryfikuje. Mają plusy (choćby kuchnia) i miło wspominam wyjazdy do Włoch (jak do większości miejsc). Ale obiektywnie muszę stwierdzić, że nie znam drugiego kraju z tak okropnym transportem zbiorowym, a to akurat mój konik.
 Profil Relacje PM off  

#668 PostWysłany: 28 Gru 2014 02:13 

Loty: 253
Kilometry: 464 746
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
Na trasie z Rzymu do Pizy w kwietniu tego roku FrecciaBianca złapała jakieś 0,5h spóźnienia bez podanego powodu, więc nie przesadzajmy z tą punktualnością! :D

#669 PostWysłany: 28 Gru 2014 02:41 

A tak a propo , to ile kosztuje przejazd z Neapolu do Rzymu pociągim .Zamierzam na weekend polecieć wizzem.
 PM off  

#670 PostWysłany: 28 Gru 2014 03:03 

Około 12 euro
 Profil Relacje PM off  

#671 PostWysłany: 28 Gru 2014 09:44 

Od 11 euro jakimś regio do 43 albo 46 frecciami kupiony przed odjazdem, w internecie z wyprzedzeniem taniej oczywiście

PM off  

#672 PostWysłany: 28 Gru 2014 11:13 

niebieski
Z moich doświadczeń,kilkanaście przejazdów różnymi typami pociągów podczas minionych wakacji wszystko na czas.
Bilety na przejazdy pomiędzy wiekszymi miastami polecam kupować z wyprzedzeniem on line od 9EUR za odcinek.
 Profil Relacje PM off  

#673 PostWysłany: 08 Sty 2015 21:26 

Loty: 319
Kilometry: 561 739
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
A czy na trasie nicea-mediolan bilet moze sie pojawic w cenie nizszej niz 40 euro sprawdzam na stronie sncf co jakis czas. Bo np. na trasie paryz-mediolan bilety sa po 19 euro.
 Profil Relacje PM off  

#674 PostWysłany: 08 Sty 2015 21:31 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
wątpię. jak pokombinujesz to myślę, że można zejść do takiej ceny ale tam będą chyba minimum 3 przesiadki.
no i szukaj biletów na trenitalii na włoską część...

4 pociągi 3 bilety

1) (SNCF) nicea-ventigimilie (7,70 euro, regionalny, kupno na stacji, pociągi co godzinę)
2) (Trenitalia) ventigimilie - cuneo- turyn porta nova ( 12 euro, 2 pociągi regionalne z przesiadka w cuneo, często jeżdżą)
3) (Trenitalia) turyn-milano (regionalny na stacji 12 euro, jedzie 2 godziny; frecia od 9 euro jedzie godzinę, zakup przez internet z wyprzedzeniem)

tak na już, czyli samymi regionalnymi to wychodzi 32 euro.
jak sobie to wcześniej zaplanujesz to nawet bezpośrednio z ventgimilie są intercity po nawet 9 euro więc całość Cię wyniesie 16,70€ !

jako że nie mogę edytować to dodam tutaj.
z nicei do mediolanu można jeszcze taniej i bezpośrednio ale tylko raz dziennie.
przewoźnik thello http://www.thello.com oferuje bilet po nawet 15€! wyjazd jest popołudniu a przyjazd już wieczorem :arrow: departs Nice Ville at 18:09 and arrives at Milan (Centrale) at 22:50.

Ostatnio edytowany przez szymonpoznan1, 10 Sty 2015 21:28, edytowano w sumie 1 raz
Łączenie postów.
 Profil Relacje PM off
sliwa122 uważa post za pomocny.

#675 PostWysłany: 15 Sty 2015 13:16 

Loty: 76
Kilometry: 115 915
Krajów: 27 / 12.6%
Miał ktoś was problem z takim komunikatem?: Codice di errore :998 La transazione non è stata completata. Nessun addebito effettuato.

Pieniądze na koncie zablokowane, na poczcie zero wiadomości.
 Profil Relacje PM off  

#676 PostWysłany: 15 Sty 2015 14:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Wpisałeś imiona i nazwiska pasażerów? Ja coś podobnego miałem jak nie wpisałem.
 Profil Relacje PM off  

#677 PostWysłany: 19 Sty 2015 13:44 

Loty: 76
Kilometry: 115 915
Krajów: 27 / 12.6%
Przeszło bez wpisywania nr telefonu.
 Profil Relacje PM off  

#678 PostWysłany: 20 Sty 2015 18:43 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Bilety na pociąg Rzym - Cassino kupi w automacie? To sie gdzies kasuje czy konduktor chodzi i kasuje?
 Profil Relacje PM off  

#679 PostWysłany: 20 Sty 2015 19:18 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
Można kupić w automacie, choć oczywiście nie wszystkie stacje mają automaty.
Bilet zawsze należy skasować przed wejściem do pociągu (inaczej konduktor skasuje ciebie, nie bilet :) )
 Profil Relacje PM off  

#680 PostWysłany: 20 Sty 2015 19:20 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
kredka napisał(a):
Można kupić w automacie, choć oczywiście nie wszystkie stacje mają automaty.
Bilet zawsze należy skasować przed wejściem do pociągu (inaczej konduktor skasuje ciebie, nie bilet :) )

Przy drzwiach wejsciowych jest gdzies kasownik? czy na peronie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości