Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
#541 PostWysłany: 13 Lip 2014 20:28 

srebrny
rafal1976 napisał(a):
Z tego co się zorientowałem szukając połączeń po Włoszech to na pociągi Regonale nie kupisz biletu wcześniej niż 7 dni przed, dlatego nie znajdziesz cen na za miesiąc.

Zgadza się, jeśli chodzi o ceny. Ale też, w wielu sytuacjach strona w ogóle tych pociągów nie pokazuje.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#542 PostWysłany: 13 Lip 2014 20:40 

rafal1976 napisał(a):
karloszka napisał(a):
Hej !! Błagam o pomoc, pokrótce opisując mieszkam w Pizie, jestem opiekunką dzieci przez 3 miesiące i mam 3 sierpnia samolot z Bolonii a nie mogę znaleźć żadnego połączenia, cokolwiek mi się znajduje kosztuje 30 euro!! Czy ktoś ogarnął temat połączenia między Pizą a Bolonią? Samolot mam o 8 rano więc wyjechać muszę wiadomo wcześniej
pomocy, ten trenitalia.com mnie nie słucha :(

Z tego co się zorientowałem szukając połączeń po Włoszech to na pociągi Regonale nie kupisz biletu wcześniej niż 7 dni przed, dlatego nie znajdziesz cen na za miesiąc. Z Pisy do Bergamo można dojechać przez Florencję z przesiadką. Do Bolonii nie dojedziesz na tak wcześnie rano, pozostaje przejazd dzień wcześniej. Znajdź połączenie za tydzień o 21:32 z przesiadką we Florencji w Bolonii pociąg jest przed północą za 14,65. Tak samo będzie jechał 2 sierpnia.

Masz na myśli pociągową przesiadkę?
A jakby w to "wmieszać" tego busa Terravision, który jedzie z Pizy do FLORENCE S.M NOVELLA STATION za 5 euro to byłoby coś do skombinowania?
A tak już btw , z tego co wiem to problem wynika z tego, że trzeba przejechać przez góry i nie jest on taki bezpośredni bez utrudnień, a do Milanu jest lepsze połączenie?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#543 PostWysłany: 14 Lip 2014 11:45 

manchild napisał(a):
http://www.trenord.it/en/tickets/ticket-day-passes.aspx

czy ktoś z was korzystał ?

czy dobrze rozumiem że jest to na wszystkie pociągi regionalne i również na transport publiczny we wszystkich miastach ?

Ja już korzystałem. Bilet można kupić np. w automatach Trenord, które są na stacji w Bergamo. Działa we wszystkich regionale, także w pierwszej klasie, wszelkiego typu komunikacjach miejskich. Bilet jest też ważny w funikularach i kolejkach publicznych - lista tutaj -
http://www.trasporti.regione.lombardia.it/shared/ccurl/693/714/Faq_IOviaggio_OvunqueL_rev140324.pdf
Wjechać na tym bilecie można np. na Pizzo d'Erna koło Lecco. Rewelacyjne widoki ze szczytu.
A czy się opłaca kupić bilet, to każdy musi sam przeliczyć.
 Profil Relacje PM off  

#544 PostWysłany: 14 Lip 2014 11:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Żółta_zieleń napisał(a):
Wjechać na tym bilecie można np. na Pizzo d'Erna koło Lecco. Rewelacyjne widoki ze szczytu.
A czy się opłaca kupić bilet, to każdy musi sam przeliczyć.

Szkoda, że o tym tygodniowym bilecie za 41€ nie wiedziałem wcześniej, można było pewnie troszkę zaoszczędzić.
A widoki na Piani d'Erna naprawdę fantastyczne :)

tydzien-w-polnocnych-wloszech-jezioro-como-final-le-turyn,209,48371
 Profil Relacje PM off  

#545 PostWysłany: 14 Lip 2014 12:25 

@ maczala1
Dziękuję za waszą relację. Czytałem ją przed wyjazdem i była dla mnie pewną inspiracją co do wyboru miejsc do odwiedzenia. Cztery dni w Lombardii, jeden dzień Bergamo, jeden Lecco+masyw Resegone z wjazdem na Piani d'erna, kolejny dzień Varenna (trochę inny kierunek spaceru - źródło Fiumelatte) oraz wypad pociągiem w stronę Colico, Marbegno - też niezłe widoki. Ostatni dzień Mediolan wraz z pożegnalnym spacerem po Bergamo. Możliwe, że jak się zbiorę to napiszę osobną relację.

A co do tego biletu na całą Lomabardię, to każdy musi sam przeliczyć czy się opłaca. Jeśli ktoś jedzie na tydzień do Lombardii to niemalże pewne, że się opłaci. Jak krócej to niekoniecznie. Bilety na pociągi regionalne są stosunkowe tanie, a z komunikacji miejskiej często nie ma sensu korzystać, bo na piechotę jest ciekawiej/taniej. Ale już np. wjazd kolejką na Piani d'Erna kosztuje 9-10€. Same widoki z kolejki są warte tej ceny.
 Profil Relacje PM off  

#546 PostWysłany: 14 Lip 2014 12:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Żółta_zieleń napisał(a):
A co do tego biletu na całą Lomabardię, to każdy musi sam przeliczyć czy się opłaca. Jeśli ktoś jedzie na tydzień do Lombardii to niemalże pewne, że się opłaci. Jak krócej to niekoniecznie. Bilety na pociągi regionalne są stosunkowe tanie, a z komunikacji miejskiej często nie ma sensu korzystać, bo na piechotę jest ciekawiej/taniej. Ale już np. wjazd kolejką na Piani d'Erna kosztuje 9-10€. Same widoki z kolejki są warte tej ceny.

Do tego doczytałem się, że bilet obejmuje również Malpensa Express, a tylko to kosztuje już 12 €, oczywiście jak ktoś potrzebuje (my akurat jechaliśmy).

@Żółta_zieleń, wysłałem pw
 Profil Relacje PM off  

#547 PostWysłany: 14 Lip 2014 21:45 

maczala1 napisał(a):
Do tego doczytałem się, że bilet obejmuje również Malpensa Express

Niestety nie obejmuje. Z włoskiego za dobry nie jestem ale z pliku który podałem wcześnie wynika, że nie można na tym bilecie jechać do/z lotniska. Można tylko do innych stacji na trasie. Lepiej to widać w tabelce, do której jest odnośnik w pkt. 22 - http://www.trasporti.regione.lombardia.it/shared/ccurl/1023/377/IOVIAGGIO_Prospetto_Malpensa%20Express_rev140324_completo.pdf

Można jechać pociągiem Malpensa Express, ale nie można zaczynać lub kończyć podróży na lotnisku. Tak więc dojazd na lotnisko z tym biletem raczej odpada.
 Profil Relacje PM off  

#548 PostWysłany: 14 Lip 2014 23:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Żółta_zieleń napisał(a):
Można jechać pociągiem Malpensa Express, ale nie można zaczynać lub kończyć podróży na lotnisku. Tak więc dojazd na lotnisko z tym biletem raczej odpada.

A to wynika jednak, że w moim przypadku niewiele byśmy zyskali na tym bilecie tygodniowym.
 Profil Relacje PM off  

#549 PostWysłany: 15 Lip 2014 00:02 

Hej,

Rezerwowałem trzy przejazdy pociągiem dla dwóch osób, dodawałem dodawałem, myślałem, że imię i nazwisko wystarczy wprowadzić tylko na ostatnim bilecie.

Zapłaciłem łącznie za wszystko. Czy orientuje się ktoś może, czy mogą być jakieś problemy, że na dwóch trasach jest brak imienia i nazwiska? Czy jest to wymagane? System mnie przepuścił... czy może przed przejazdem trzeba się udać z tym gdzieś?
 Profil Relacje PM off  

#550 PostWysłany: 15 Lip 2014 12:33 

Zbanowany
Zapewne nie raz będę leciała do Milano Bergamo i w związku z tym mam pytanie. Czy cena w pociągu regionalnym na trasę Bergamo - Milano Centrale zawsze kosztuje 5 euro ? Nie ma tańszej opcji ?
 Profil Relacje PM off  

#551 PostWysłany: 15 Lip 2014 12:38 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 42 / 19.6%
Waniliacynamon napisał(a):
Zapewne nie raz będę leciała do Milano Bergamo i w związku z tym mam pytanie. Czy cena w pociągu regionalnym na trasę Bergamo - Milano Centrale zawsze kosztuje 5 euro ? Nie ma tańszej opcji ?

Nie lepiej jechać busem z przed lotniska za 4€ Orio Shuttle

Przepraszam za OT

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#552 PostWysłany: 16 Lip 2014 16:19 

maczala1 napisał(a):
Zmienić nazwiska się nie da ale ja bym tym się nie martwił. W zwykłych pociągach nikt tego nie sprawdza. W szybkich frecciarosach słyszałem wprawdzie o takiej możliwosci ale osobiście nikt nigdy nie sprawdzał mi dokumentów.

Na trasie Bolonia - Florencja jedziemy Frecciargento, natomiast z powrotem Florencja - Bolonia - Rimini mam Frecciarossa. Troche sie stresujemy że może to być problem. Coś mi sie obiło o uszy że w tych automatach na dworcu jest taka opcja ale to raczej nie oficjalna informacja :<
 Profil Relacje PM off  

#553 PostWysłany: 16 Lip 2014 21:17 

Witam

Kupiłem bilety na pociąg Frecciarossa z Florencji do Bolonii oraz na Frecciargento z Wenecji do Florencji na stronie http://www.trenitalia.com/.
Zapłaciłem kartę debetową. Nie zakładałem konta.
Dostałem pdf z biletem, ale pod tym adresem http://forum.gazeta.pl/forum/w,206,1360 ... POMOC.html znalazłem info, że jeszcze gdzieś muszę wejść i dostanę kod pnr. Tymczasem na tym pdf mam już jakiś kod pnr. Czy od tamtego czasu coś się zmieniło? Czy mam już wszystko co potrzebuję do przejazdu (nie licząc dokumentu tożsamości).

PS. Rozumiem, że tych biletów nie muszę już kasować? Wiem, że były już takie pytania, ale nie wiem czy nic się nie zmieniło.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#554 PostWysłany: 16 Lip 2014 21:25 

Loty: 134
Kilometry: 230 859
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
Czytałam cały wątek i wiem, że nic nie wiem :)
Chcę się dostać z Mediolanu do Genui i po z powrotem Genua-Mediolan. trenitalia.com - IC
Potrzebuję pomocy:
1. Bilety dla 4 osób a z tego co widzę jak będę zamawiać 2+2 cena jest korzystniejsza, robił ktoś tak?
2. Poza tym nie mogę wybrać miejsc i jest napisane 'limited seats' czy to znaczy, że będziemy porozrzucani po całym pociągu?
3. Czy mogę wsiąść we wcześniejszy/późniejszy pociąg?

#555 PostWysłany: 17 Lip 2014 01:07 

jekyll napisał(a):
Chcę się dostać z Mediolanu do Genui i po z powrotem Genua-Mediolan. trenitalia.com - IC
Potrzebuję pomocy:
1. Bilety dla 4 osób a z tego co widzę jak będę zamawiać 2+2 cena jest korzystniejsza, robił ktoś tak?
2. Poza tym nie mogę wybrać miejsc i jest napisane 'limited seats' czy to znaczy, że będziemy porozrzucani po całym pociągu?
3. Czy mogę wsiąść we wcześniejszy/późniejszy pociąg?

Do 1. Zakładam, że zostały w systemie 2 najtańsze bilety za 9€ w taryfie SUPER ECONOMY, kolejne są w wyższych cenach. Możesz sprawdzić ile jest biletów w najniższej cenie, dokładając po jednym i aktualizując koszyk. Np. jeżeli w systemie są 2 bilety za 9€, a kolejne za 19€, to wybierając 2+2 zapłacisz 18+38=56, a jeżeli kupisz na raz 4, to każdy bilet zostanie policzony po 19€ [19x4=76].
Sprawdź, może są 3 bilety w najniższej taryfie - wtedy kupisz 3+1 i wyjdzie jeszcze taniej.
Chyba, że planujesz jazdę w sobotę i zamierzasz kupować w ofercie "2x1 Special Offer" - wtedy 19,5€ za 2 bilety. Jak już dodasz do koszyka 2 bilety i wybierzesz sobie miejsca, wtedy w kolejnym kroku, pod ceną, kliknij "Add travel solution" i wybierz kolejne 2 bilety, również za 19,5€, które dodadzą się do koszyka.
Do 2. Pod cenami na połączenie musisz zaznaczyć "Select seat"; w kolejnym kroku wybierzesz miejsca.
Załącznik:
Select seat.png
Select seat.png [ 15.7 KiB | Obejrzany 1485 razy ]
Do 3. Na bilecie elektronicznym [drukowanym] będzie napisane na jaki pociąg został wydany bilet i w innych pociągach nie będzie on honorowany.

Do zombie: Jeżeli Twój bilet posiada "ticket code/pnr" to jest ok; biletu nie musisz już kasować.
Dodatkowo dla pewności możesz jeszcze swoją rezerwację sprawdzić tutaj.
 Profil Relacje PM off  

#556 PostWysłany: 17 Lip 2014 11:24 

srebrny
Nobody wielkie dzięki :)
Rzeczywiście dzisiaj mogłam wybrać miejsca ale jak chciałam zapłacić to kartą i wybrałam opcję to przeszło mi z powrotem do wyszukiwania i podało komunikat, że żadna z tych dat nie jest możliwa :?:
Czy można tam gdzieś napisać czy te bilety są czy nie są zarezerwowane :roll:
Edit: Wcześniej bilety były sprzedane a teraz się znowu pojawiły :| Co ja mam zrobić? zarezerwować je od nowa?

#557 PostWysłany: 17 Lip 2014 12:53 

jekyll napisał(a):
Rzeczywiście dzisiaj mogłam wybrać miejsca ale jak chciałam zapłacić to kartą i wybrałam opcję to przeszło mi z powrotem do wyszukiwania i podało komunikat, że żadna z tych dat nie jest możliwa :?:
Czy można tam gdzieś napisać czy te bilety są czy nie są zarezerwowane :roll:
Edit: Wcześniej bilety były sprzedane a teraz się znowu pojawiły :| Co ja mam zrobić? zarezerwować je od nowa?
Bilety zostały opłacone? Tzn. podałaś nr karty, a na maila przyszło potwierdzenie, czy tak jak piszesz wcześniej do płatności w ogóle nie doszło?
Bilety, które nie zostały opłacone, nie zostały zarezerwowane. Wyczyść ciasteczka przed kupnem i wszystko powinno się udać.
 Profil Relacje PM off  

#558 PostWysłany: 17 Lip 2014 13:03 

srebrny
Nobody dzięki jeszcze raz :)
Nie do płatności w ogóle nie doszło :x
Może komuś się przyda, oczywiście o żadną datę nie chodziło ;)
Wyskakiwał mi błąd 'Error code :291 Any one of the data entered is not valid '
bo wpisywałam nazwiska, telefony i te wszystkie dane
Nie robić tego! Jeśli zamawiacie bez logowania to wpisać tylko na końcu imię, nazwisko i mail bez telefonu czyli dane z tzw gwiazdką*

#559 PostWysłany: 24 Lip 2014 17:54 

Może było wcześniej ale dodam własne spostrzeżenie: jechałem 4 osobową rodziną z Ventimiglia (koło Monaco) do Mediolanu. Jak wpisywałem od razu 4 bilety to wyskakiwała mi cena 19 albo 29 Eu albo brak. Jak wpisalem 2 bilety to kupiłem najtaniej czyli po 9 Eu każdy. Pomyślałem, ze najwyżej każdy rodzic będzie z 1 dzieckiem. W wagonie okazało się, że i tak miejsca są obok siebie w tym samym przedziale. Pozdro.
 Profil Relacje PM off  

#560 PostWysłany: 25 Lip 2014 12:56 

Zbanowany
Witam,

W listopadzie planuję tydzień spędzić na północy Włoch, czyli Piza, Parma, Bologna, Emilia Reggina, Mediolan i jakieś okoliczne miasteczka. Wiec moje pytanie jest takie, jak kupić łączony bilet na kolej, by było korzystniej ? Ktoś próbował w ten sposób podróżować ? Spodziewam się, że w każdym mieście spędzę noc czy 2 noce.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości