Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
#521 PostWysłany: 21 Maj 2014 12:23 

kupiłam bilet w internecie i dostałam potwierdzenie zwyklym mailem bez zalacznika, czy wystarczy wydrukowac tresc maila?

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#522 PostWysłany: 27 Maj 2014 12:56 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
Informacja z zeszłego tygodnia, czyli druga połowa Maja 2014.
Najtańsze bilety na trasie Rzym-Neapol-Rzym kupiliśmy na dworcu kolejowym. My kupowaliśmy każdorazowo jeden dzień przed podróżą. W Rzymie w regularnej kasie biletowej, w Neapolu w biletomacie na dworcu. Regionale - cena 11,20 EUR za osobę, czas jazdy ok 2,5 - 3 godziny. Uważajcie jednak na dworcu w Neapolu, bo kręci się tam cała masa "pomagaczy" i lepiej trzymajcie przy sobie bagaże i gotówkę. Są okropnie namolni.

Ciekawostką było, iż na rozkładzie pociąg miał być z peronu 13, jednak na wyświetlaczu na dworcu informacja z numerem platformy pojawiła się dopiero po minucie od planowanego odjazdu. Wtedy cały tłum ludzi z tobołami pognał na peron 19, bo tam był podstawiony pociąg. I nie dla wszystkich starczyło miejsc siedzących.

Przy nas były dwa przypadki osób bez biletów, które twierdziły, że je zgubiły. Jeden koleś kupił normalnie bilet u konduktora po zwykłej cenie, zaś dziewczyna nie miała pieniędzy i dostała karę 100 EUR. Oboje to byli Włosi. Z Rzymu do Neapolu konduktor pojawił się jeszcze na przedmieściach Rzymu zaraz po odjeździe pociągu. Na trasie powrotnej nie było ani jednej kontroli. Pociąg taki sobie, ale dość czysty i siedzenia wygodne, wagony przelotowe, mniejsze niż te w Polsce. I wszyscy jarają w toaletach, więc trzeba poczekać, aby tam się dostać ;)

#523 PostWysłany: 10 Cze 2014 23:43 

a ja odpowiem na swoje pytanie ;)

wystarczy wydrukowac lub przedstawic na urzadzeniu przenosnym numer rezerwacji (ale moze lepiej wydrukowac cala tresc maila)

ja kupilam bilet przez internet korzystając z promocji 2x1 (obowiazuje na kursy w soboty)

#524 PostWysłany: 23 Cze 2014 02:16 

Dawno mnie już tam nie było, ale strona Trenitalia podpowiedziała, że kasy biletowe czynne są do 20:30
Automat jest (a przynajmniej był) na wprost wejścia i po lewej stronie. Czasami też są do niego kolejki, ale zazwyczaj wszystko idzie sprawnie. Można płacić kartą i banknotami.

Znalazłam zdjęcie, widać na nim biletomat: http://www.ecodibergamo.it/stories/Cron ... ligatorio/
 Profil Relacje PM off  

#525 PostWysłany: 23 Cze 2014 07:47 
Awatar użytkownika

Loty: 555
Kilometry: 823 993
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Biletomat jest po lewej stronie przy filarze tuż koło kas. Ja płaciłem kartą walutowa mbanku. Można płacić też monetami i banknotami. Przy wejściu na peron jest kasownik. Inne są na trenord a inne na trenitalia. Bilety są na konkretną godzinę odjazdu. W pociągu do Tirano kontrola była 2x
 Profil Relacje PM off  

#526 PostWysłany: 24 Cze 2014 10:01 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Podłącze się pośrednio do tematu.
Znalazłem promocję we włoskich kolejach "2 bilety za 1 na soboty": http://www.trenitalia.com/cms/v/index.j ... 16f90aRCRD
Oczywiście liczba biletów jest ograniczona na dany pociąg, ale przy żadnej konfiguracji połączeń nie mogę znaleźć promocyjnych cen.
Interesują mnie połączenia z Pizy z krótsze i dłuższe dystanse, np: Lucca, La Spezia, Florencja, Mediolan, Bergamo, Bologna.
 Profil Relacje PM off  

#527 PostWysłany: 24 Cze 2014 10:48 

Intchy napisał(a):
Znalazłem promocję we włoskich kolejach "2 bilety za 1 na soboty": http://www.trenitalia.com/cms/v/index.j ... 16f90aRCRD
Oczywiście liczba biletów jest ograniczona na dany pociąg, ale przy żadnej konfiguracji połączeń nie mogę znaleźć promocyjnych cen.
Interesują mnie połączenia z Pizy z krótsze i dłuższe dystanse, np: Lucca, La Spezia, Florencja, Mediolan, Bergamo, Bologna.

Na krótszych dystansach w większości przypadków kursują pociągi Reggio (regional trains), a tych pociągów promocja nie dotyczy.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#528 PostWysłany: 01 Lip 2014 17:48 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 18 007
Krajów: 8 / 3.7%
Zbanowany
witam
wybieram sie w sierpniu do Wloch i bede podrozowal pociagami.w zwiazku z tym moje pytanie czy w wekendy sa jakies promocyjne ceny na bilety kolei regionalnych tak ajk w Polsce np 2 w cenie 1?interesuje mnie podroz na trasie florencja -piza i florencja -bolonia .co wybrac polaczenie kolejowe czy autobusowe.z gory dziekuje za wszelkie sugestie :)pzdr

#529 PostWysłany: 01 Lip 2014 18:11 
Awatar użytkownika

topaz102 napisał(a):
witam
wybieram sie w sierpniu do Wloch i bede podrozowal pociagami.w zwiazku z tym moje pytanie czy w wekendy sa jakies promocyjne ceny na bilety kolei regionalnych tak ajk w Polsce np 2 w cenie 1?interesuje mnie podroz na trasie florencja -piza i florencja -bolonia .co wybrac polaczenie kolejowe czy autobusowe.z gory dziekuje za wszelkie sugestie :)pzdr

W sobotę jest taka 2x1 promocja (Sabato Italiano): http://www.trenitalia.com/cms/v/index.j ... 16f90aRCRD

PS: Nie jestem Polakiem, i jeszcze uczę się polskiego
 Profil Relacje PM off  

#530 PostWysłany: 01 Lip 2014 22:17 

OCCASVS napisał(a):
topaz102 napisał(a):
witam

W sobotę jest taka 2x1 promocja (Sabato Italiano): http://www.trenitalia.com/cms/v/index.j ... 16f90aRCRD

Przypominam tylko, że ta promocja nie dotyczy pociągów regionalnych, a o takie pytał topaz102... Informacyjnie - między Pizą a Florencją kursują tylko pociągi regionalne. Ze swojej strony mogę też polecić połączenie autobusowe Terravision Piza - Florencja - koszt 5 Euro/osoba przy kupnie online lub na pokładzie Ryanair (jeśli lecisz do Pisy tą linią), lub 6 Euro/osoba u kierowcy. Pociąg pomiędzy tymi miastami to wydatek 8 Euro/osoba. Co do pociągów Florencja - Bolonia - tam możesz próbować łapać się na sobotnią promocję opisaną przez Occasvs'a dla pociągów Intercity, sprawdź sobie ceny i rozkład na http://www.trenitalia.com/ dla soboty i pozostałych dni tygodnia przy czym możesz sprawdzać tylko ceny i rozkład na tydzień do przodu.
 Profil Relacje PM off  

#531 PostWysłany: 02 Lip 2014 14:20 

Witam!
Mam kupione bilety trenitalia on line, bilety sa imiennie a jedzie ze mna ktos inny niz poczatkowo zakladalem i moke pytanie jak zmienic dane biletu albo czy oni zwracaja na to uwage ?
 Profil Relacje PM off  

#532 PostWysłany: 02 Lip 2014 14:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Zmienić nazwiska się nie da ale ja bym tym się nie martwił. W zwykłych pociągach nikt tego nie sprawdza. W szybkich frecciarosach słyszałem wprawdzie o takiej możliwosci ale osobiście nikt nigdy nie sprawdzał mi dokumentów.
 Profil Relacje PM off  

#533 PostWysłany: 02 Lip 2014 16:15 

niebieski
Ta promocja 2x1 dotyczy przejazdów odbywających się w soboty czy biletów które kupiło się w sobotę ale są na inny dzień?
 Profil Relacje PM off  

#534 PostWysłany: 02 Lip 2014 16:58 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
kanapek napisał(a):
Ta promocja 2x1 dotyczy przejazdów odbywających się w soboty czy biletów które kupiło się w sobotę ale są na inny dzień?

przejazd w sobotę.

#535 PostWysłany: 03 Lip 2014 11:52 

Loty: 82
Kilometry: 97 797
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
[url]http://www.trenord.it/en/tickets/ticket-day-passes.aspx
[/url]

czy ktoś z was korzystał ?

czy dobrze rozumiem że jest to na wszystkie pociągi regionalne i również na transport publiczny we wszystkich miastach ?
 Profil Relacje PM off  

#536 PostWysłany: 13 Lip 2014 16:27 

Intchy napisał(a):

Hej !! Błagam o pomoc, pokrótce opisując mieszkam w Pizie, jestem opiekunką dzieci przez 3 miesiące i mam 3 sierpnia samolot z Bolonii a nie mogę znaleźć żadnego połączenia, cokolwiek mi się znajduje kosztuje 30 euro!! Czy ktoś ogarnął temat połączenia między Pizą a Bolonią? Samolot mam o 8 rano więc wyjechać muszę wiadomo wcześniej
pomocy, ten trenitalia.com mnie nie słucha :(
 Profil Relacje PM off  

#537 PostWysłany: 13 Lip 2014 16:46 

srebrny
To jest dość upierdliwa strona. Długo trwało, zanim ją okiełznałem. Ale wciąż nie potrafię zrobić tak, żeby pokazała mi połączenie regionalne na odcinku, gdzie można pokazać pociągiem wyższej kategorii (np. Venezia - Brescia). Da się zrobić tylko "strzały" lub wszystkie; nie da się samych regionalnych. Trzeba składać. Wielu innych rzeczy też nie potrafi i trzeba się nauczyć kombinować. Co gorsza, większość tych pociągów nie wyświetla się na wyszukiwarce DB.
Więc jak chcesz taniej, spróbuj sobie złożyć połączenie i kupić bilet na regionalne w automacie. No chyba że ktoś tu posiadł wiedzę tajemną, do której ja nie dotarłem.
 Profil Relacje PM off  

#538 PostWysłany: 13 Lip 2014 17:13 

obibok napisał(a):
To jest dość upierdliwa strona. Długo trwało, zanim ją okiełznałem. Ale wciąż nie potrafię zrobić tak, żeby pokazała mi połączenie regionalne na odcinku, gdzie można pokazać pociągiem wyższej kategorii (np. Venezia - Brescia). Da się zrobić tylko "strzały" lub wszystkie; nie da się samych regionalnych. Trzeba składać. Wielu innych rzeczy też nie potrafi i trzeba się nauczyć kombinować. Co gorsza, większość tych pociągów nie wyświetla się na wyszukiwarce DB.
Więc jak chcesz taniej, spróbuj sobie złożyć połączenie i kupić bilet na regionalne w automacie. No chyba że ktoś tu posiadł wiedzę tajemną, do której ja nie dotarłem.

Mało co zrozumiałam, hehe mam iść na stację?
 Profil Relacje PM off  

#539 PostWysłany: 13 Lip 2014 19:33 

srebrny
karloszka napisał(a):
Mało co zrozumiałam, hehe mam iść na stację?

Myślę że tak. Albo czekać, aż wypowie się tu ktoś mądrzejszy ode mnie.
 Profil Relacje PM off  

#540 PostWysłany: 13 Lip 2014 20:00 

karloszka napisał(a):
Hej !! Błagam o pomoc, pokrótce opisując mieszkam w Pizie, jestem opiekunką dzieci przez 3 miesiące i mam 3 sierpnia samolot z Bolonii a nie mogę znaleźć żadnego połączenia, cokolwiek mi się znajduje kosztuje 30 euro!! Czy ktoś ogarnął temat połączenia między Pizą a Bolonią? Samolot mam o 8 rano więc wyjechać muszę wiadomo wcześniej
pomocy, ten trenitalia.com mnie nie słucha :(

Z tego co się zorientowałem szukając połączeń po Włoszech to na pociągi Regonale nie kupisz biletu wcześniej niż 7 dni przed, dlatego nie znajdziesz cen na za miesiąc. Z Pisy do Bergamo można dojechać przez Florencję z przesiadką. Do Bolonii nie dojedziesz na tak wcześnie rano, pozostaje przejazd dzień wcześniej. Znajdź połączenie za tydzień o 21:32 z przesiadką we Florencji w Bolonii pociąg jest przed północą za 14,65. Tak samo będzie jechał 2 sierpnia.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 3 gości