Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#441 PostWysłany: 07 Gru 2013 14:58 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Cóż, wrażenia z podróży Freccia rewelacyjne. Jechałem z Boloni do Florencji i po dwóch dniach z Florencji do Rzymu. Na tym pierwszym odcinku pociąg rozpędził się do 300 km/h a prędkości praktycznie czujesz. Wagony bardzo przyjemne i wygodne. Chociaż różnicy między 2 klasą a biznes jeśli chodzi o wygodę nie widziałem wielkiej. Jedynie serwis - podczas podróży do Rzymu kawa, herbata, napoje, przekąski kilka razy nawet podczas jazdy. Były jednak przedziały 1-2 osobowe z jeszcze wygodnijeszymi fotelami, ale to chyba wyższa klasa. WiFi dostępne po wykupie dostępu np. kartą kredytową za 1 centa.

Szybko, łatwo, przyjemnie, punktualnie :)

PS. Jechałem też jedną stację osobówką we Florencji. Wrażenia jak z PKP ;)

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#442 PostWysłany: 07 Sty 2014 09:44 

Witam
ponawiam pytanie z poniższego postu, i liczę ze osoby nie mające nic do powiedzenia nie będą powielać cytowanych odpowiedzi

namteH napisał(a):
Gooorcz napisał(a):
Czy można zwrócić bilet kupiony na trenitalia przez Internet?

tak, odeślij im email z biletem...
(żart oczywiście)

jak sobie kupiłeś bilet w klasie executive to może i można ale to jakieś super economy to wątpię.
 Profil Relacje PM off  

#443 PostWysłany: 07 Sty 2014 14:21 
Awatar użytkownika

niebieski
@ Wołodia
Chyba nie przeczytałeś dokładnie wątku bo jest wszystko w nim podane jak na tacy łącznie ze stroną internetową.
 Profil Relacje PM off  

#444 PostWysłany: 18 Sty 2014 20:15 
Awatar użytkownika

Loty: 50
Kilometry: 62 439
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
W związku z tym, że mój temat poszedł do kosza; czy są jakieś reguły, aby dorwać bilety po 9e ?

#445 PostWysłany: 18 Sty 2014 20:17 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Im wcześniej tym lepiej, wejdź sobie na stronę Trenitalia i szukaj połączenia.
 Profil Relacje PM off  

#446 PostWysłany: 18 Sty 2014 20:22 
Awatar użytkownika

Loty: 50
Kilometry: 62 439
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Czyli najwyższe szanse są, jeżeli o 0:01 wejdę na stronę i będę chciał rezerwować bilety na za 5 miesięcy?

#447 PostWysłany: 18 Sty 2014 20:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Macieqx napisał(a):
Czyli najwyższe szanse są, jeżeli o 0:01 wejdę na stronę i będę chciał rezerwować bilety na za 5 miesięcy?

nie, o 04:34

wejdź na stronę o tej porze i sam sprawdź czy dali nową pulę czy nie.
przeczytaj cały temat a na pewno się więcej dowiesz.

#448 PostWysłany: 18 Sty 2014 20:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Te pociągi jeżdżą tak często, że nie trzeba się tak poświęcać ;) Przed chwilą zerknąłem i na następny weekend są bilety po 9€ na niektóre trasy. Działaj i szukaj.
 Profil Relacje PM off  

#449 PostWysłany: 21 Sty 2014 21:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Bilety internetowe na Frecciarossa są formalnie imienne. Spotkaliście się kiedyś, żeby to sprawdzano w pociagu ? To znaczy, czy można spokojnie oddać bilet komuś innemu ?
 Profil Relacje PM off  

#450 PostWysłany: 21 Sty 2014 21:13 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
maczala1 napisał(a):
Bilety internetowe na Frecciarossa są formalnie imienne. Spotkaliście się kiedyś, żeby to sprawdzano w pociagu ? To znaczy, czy można spokojnie oddać bilet komuś innemu ?

Na w moim przypadku po kilkunastu podróżach Freccia to 50% na 50% zależny na jakiego kontrolera biletów się trafi.
 Profil Relacje PM off  

#451 PostWysłany: 21 Sty 2014 21:18 
Awatar użytkownika

niebieski
A co jak kupiłem z rozpędu dwa bilety na te same dane, a będę jechał z żoną. Chyba nie powinno być problemu ?
 Profil Relacje PM off  

#452 PostWysłany: 21 Sty 2014 21:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Puszcza zakup on-line zupełnie bez podawania danych więc nie powinno być problemu.
 Profil Relacje PM off  

#453 PostWysłany: 21 Sty 2014 23:36 
Awatar użytkownika

maczala1 napisał(a):
A co jak kupiłem z rozpędu dwa bilety na te same dane, a będę jechał z żoną. Chyba nie powinno być problemu ?

Nie będzie, bo jedziecie razem, a Twoje nazwisko widnieje na biletach jako "pasażera głównego". W polskich kolejach jest podobnie, że kilka biletów prezentuje jedna osoba na swoje nazwisko, jak grupa jedzie razem.

A Twoja żona prawdopodobnie nosi to samo nazwisko co Ty. Tak na 98%.

Image
 Profil Relacje PM off  

#454 PostWysłany: 22 Sty 2014 00:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Nazwisko żony takie samo więc myślę, że w razie kontroli, da się wytłumaczyć. Inna sprawa, że w moim przypadku nigdy nie kazali pokazywać ID. Ktoś jeszcze miał kontrolę dokumentów we frecci ?
 Profil Relacje PM off  

#455 PostWysłany: 30 Sty 2014 13:02 

niebieski
20 podstron... :roll:

Przepraszam, jeśli coś takiego już było, ale zależy mi na czasie.

Czy kupując na Trenitalia.com prepaidem na okaziciela muszę się później na stacji czy w pociągu "legitymować" tą kartą? A jeżeli tak, to czy taki prepaid na okaziciela przejdzie?

P.S. Jak było to proszę na PW o podanie linku, a post proszę usunąć. Z góry dziękuję!
 Profil Relacje PM off  

#456 PostWysłany: 30 Sty 2014 13:15 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
jak to na okaziciela? przecież tam się zawsze imię i nazwisko podaje i po to trzeba mieć dowód.

#457 PostWysłany: 30 Sty 2014 13:18 

niebieski
namteH napisał(a):
jak to na okaziciela? przecież tam się zawsze imię i nazwisko podaje i po to trzeba mieć dowód.

Nie wiem. Nie kupowałem biletów na Trenitalia. Nie wiem czy są imienne. Dlatego pytam jak jest.
 Profil Relacje PM off  

#458 PostWysłany: 30 Sty 2014 13:45 

Loty: 508
Kilometry: 784 735
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
jechalem 25.1.2014 Frecciarosą na trasie Neapol - Rzym i Intercity w drodze powrotnej. kontrolerzy zerkali tylko na bilety, dowodow tozsamosci nie chcieli. Oba bilety kupowane na trenitalia.it

#459 PostWysłany: 30 Sty 2014 15:05 

niebieski
Dobra, już kupione. Dzięki.

Tylko mały zonk :D Off Top:
Kupiłem bilet Zurych - Mediolan OW. Byłem przekonany, że kupując na Trenitalia dostaję bilet do wydrukowania w domu. A tu dostałem jedynie maila z danymi do zalogowaniu się w terminalu na dworcu i tam wydrukowanie właściwego biletu. Takie terminale dostępne jedynie na terenie Włoch...

Teraz, albo muszę uśmiechnąć się do któregoś z Userów będącego w najbliższym czasie we Włoszech, aby mi wydrukował bilet, albo samemu lecieć na dodatkowy trip do Italii...
 Profil Relacje PM off  

#460 PostWysłany: 30 Sty 2014 15:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
cheesy napisał(a):
Dobra, już kupione. Dzięki.

Tylko mały zonk :D Off Top:
Kupiłem bilet Zurych - Mediolan OW. Byłem przekonany, że kupując na Trenitalia dostaję bilet do wydrukowania w domu. A tu dostałem jedynie maila z danymi do zalogowaniu się w terminalu na dworcu i tam wydrukowanie właściwego biletu. Takie terminale dostępne jedynie na terenie Włoch...

Teraz, albo muszę uśmiechnąć się do któregoś z Userów będącego w najbliższym czasie we Włoszech, aby mi wydrukował bilet, albo samemu lecieć na dodatkowy trip do Italii...

może napisz do nich i zobaczymy co Ci odpiszą bo sytuacja dość komiczna.
i tak na przyszłość: rzuciłem okiem i bilety w takich samych cenach są na SBB...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 1 gość