Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#361 PostWysłany: 22 Kwi 2013 13:06 

Loty: 267
Kilometry: 403 879
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
marcel.79 napisał(a):
Gooorcz napisał(a):
Nie można jeszcze kupić biletów na freccie i IC na drugą połowę czerwca. Czy ktoś wie na jakich zasadach są wrzutki nowej puli biletów? Mniej więcej tak jak w PolskimBusie?

Dzisiaj zaczęły pojawiać się bilety na czerwiec i lipiec. Kilka połączeń na IC i FR.

Widzę, że staniały połączenia na interesujący mnie kierunek na początek czerwca, ale na końcówkę nadal niedostępne.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#362 PostWysłany: 30 Kwi 2013 19:30 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 20 023
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
namteH napisał(a):
aniare napisał(a):
Witajcie, za półtora tygodnia lecę do Bergamo i w planie mam podróż do Werony a stamtąd do Mediolanu. Czy kupując bilet na pociąg z Werony do Mediolanu moge wysiąść np. na godzinkę na którejś z pośrednich stacji (chodzi mi o jedną z miejscowości nad jeziorem Garda tak by popodziwiać widoki:)
Będę wdzięczna za pomoc

bilety są ważne 6 godzin od momentu skasowania(w kasowniku na stacji przed wejściem do pociągu - to w przypadku biletów kupowanych na stacji. bilety nabywane przez internet na podobnej zasadzie z tym ze sa to chyba 4 godziny licząc od godziny odjazdu widocznej na bilecie)

miej na uwadze, że pociągi na tej trasie (szczególnie ten tani mediolan-wenecja) może być zapchany i opóźniony co może z jednej strony kolidować z godzinami a z drugiej powinno zapewnić brak kontroli biletów :)

Witam, mam podobny plan. Planuję przejechać z Rzymu do Mediolanu i chciałbym zrobić postoje we Florencji i Bolonii na 1-2dni. I tutaj moje pytanie: czy będzie to możliwe także we Frecciariossie? Podejrzewam, że mogą być jakieś problemy jeśli chodzi o miejscówki. Może macie do polecenia jakiś bilet lub kartę która umożliwiła by taką podróż.
Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 30 Kwi 2013 21:38 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
sherif14 napisał(a):
...
Witam, mam podobny plan. Planuję przejechać z Rzymu do Mediolanu i chciałbym zrobić postoje we Florencji i Bolonii na 1-2dni. I tutaj moje pytanie: czy będzie to możliwe także we Frecciariossie? Podejrzewam, że mogą być jakieś problemy jeśli chodzi o miejscówki. Może macie do polecenia jakiś bilet lub kartę która umożliwiła by taką podróż.
Dzięki

żadne kombinowanie Ci nie pomoże. poszukać po prostu najtańszych biletów i już.
pamiętaj, że na pociągi regionalne bilety można kupić na max 7 dni przed więc co do cen zorientuj się podając dzisiejsze daty bo na ten pociągi ceny są stałe.

#364 PostWysłany: 30 Kwi 2013 22:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Czyli nie ma możliwości przerw w podróży w Frecciariossie?
Gdzie polecacie kupować bilety: w kasie przed odjazdem czy w necie z wyprzedzeniem?
 Profil Relacje PM off  

#365 PostWysłany: 01 Maj 2013 14:22 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
sherif14 napisał(a):
Gdzie polecacie kupować bilety: w kasie przed odjazdem czy w necie z wyprzedzeniem?

W necie z wyprzedzeniem.
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 03 Maj 2013 23:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy w Trenitalii istnieją (jeśli tak to w jakim rodzaju pociągów) bilety elektroniczne, które można pokazać konduktorowi na smartfonie?
 Profil Relacje PM off  

#367 PostWysłany: 04 Maj 2013 09:55 

niebieski
Tak, we wszystkich szybkich pociągach na pewno - tych trzech na F - Freciarossa, Freciabianca ? Nie wiem, czy dobrze napisałem :P Trzeciego nie pamiętam. Jeżeli kupujesz bilet przez internet to dostajesz na maila bilet.
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 04 Maj 2013 11:45 

Zbanowany
w Intercity też można pokazać bilet na smartfonie
 Profil Relacje PM off  

#369 PostWysłany: 04 Maj 2013 13:24 
Awatar użytkownika

niebieski
kla7 napisał(a):
w Intercity też można pokazać bilet na smartfonie

a w Przewozach Regionalnych nie, musi być wydrukowane, choć i z tego i z tego kod da się zeskanować.
ale to tak w ramach offtopa :)
 Profil Relacje PM off  

#370 PostWysłany: 15 Maj 2013 02:13 

Proszę o pomoc osoby, które są obyte w kupowaniu biletów na www.trenitalia.com. Chciałbym kupić bilet rzym termini -mediolan centrale na 3 sierpinia 2013 (bilety są po 29 eur). Zarejestrowałem się i zalogowałem na powyższej stronie ale próbując zamówić bilet po jego wyborze i wyznaczeniu miejsca w pociągu wyskakuje mi błąd "Error code : 439 Reservation not available. The train is temporary unavailable". Czy to oznacza, że pomimo możliwości wyboru danego pociągu, godziny odjazdu i biletu na stronie nie można ich kupić? Na różne godziny i wcześniejsze daty też wystakuje ten błąd. Czy może ktoś z forumowiczów mi pomóc w wyjaśnieniu/rozwiązaniu tego problemu? Czy może coś źle robię czy po prostu tych biletów jeszcze nie można kupić i będą później?
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 15 Maj 2013 12:22 

Zapewne jest to chwilowy problem. Sam nie miałem przed chwilą problemu z kupnem biletu na tą konkretną datę.
 Profil Relacje PM off  

#372 PostWysłany: 16 Maj 2013 19:37 

niebieski
Jak kupię bilet w necie na regional to jest na konkretna godzine i pociąg?
Czy mogę pojechać wcześniejszym lub pożniejszym jaka jest tolerancja od tego co jest na bilecie?
Czy ta cena na regionalny co jest w necie jest taka sama w kasach?
 Profil Relacje PM off  

#373 PostWysłany: 17 Maj 2013 07:16 
Awatar użytkownika

Pytanie do bardziej zorientowanych.
Sporo podróżowałem po Italii ale 1 raz spotykam się z liniami "Metropolitano". Planuję dokładnie pobyt na południu i na stronie Trenitalii wyskakuje mi takie połączenie. O ile Regionale to pociągi osobowe, o tyle do "Metropolitano" nie mam pewności.
Może ktoś korzystał z takich połączeń???????? Wygląda mi to na linię autobusową ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji. Z góry dzięki za każde pomocne info.
Wklejam scan dla przykładu.

Image

http://imageshack.us/photo/my-images/442/111czd.jpg/
 Profil Relacje PM off  

#374 PostWysłany: 17 Maj 2013 07:34 

Z tego co wyczytałam to taka linia podmiejska pociągów trenitalii. Coś takiego jak W Rzymie z lotniska jeździ FR1.

#375 PostWysłany: 17 Maj 2013 07:49 
Awatar użytkownika

margarita888 napisał(a):
Z tego co wyczytałam to taka linia podmiejska pociągów trenitalii. Coś takiego jak W Rzymie z lotniska jeździ FR1.

Początkowo też tak myślałem. Jednak opis wskazuje, że start jest z Placu Garibaldi przy dw. centralnym więc może to wskazywać na autobus. Co gorsza od 9 czerwca (okres wakacyjny) całkowicie znikły z rozkładu. Nie ma nigdzie informacji czy będą czy nie....
 Profil Relacje PM off  

#376 PostWysłany: 17 Maj 2013 08:31 
Awatar użytkownika

A może ktoś z Was korzystał z takiej linii? :?: :?: :?:

http://www.eavcampania.it/web/
Linia z Neapolu na południe.
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 17 Maj 2013 12:37 

niebieski
mercpan napisał(a):
Jak kupię bilet w necie na regional to jest na konkretna godzine i pociąg?
Czy mogę pojechać wcześniejszym lub pożniejszym jaka jest tolerancja od tego co jest na bilecie?
Czy ta cena na regionalny co jest w necie jest taka sama w kasach?

Nikt nie kupował na regionalny przez net?
 Profil Relacje PM off  

#378 PostWysłany: 17 Maj 2013 13:35 

Kicerk napisał(a):
Zapewne jest to chwilowy problem. Sam nie miałem przed chwilą problemu z kupnem biletu na tą konkretną datę.

Dziękuję, następnego dnia udało się kupić bez problemu, tak więc mogła to być awaria po ich stronie.

marian30 napisał(a):
a propos tego błędu to uważajcie
jak pamiętam jak jak ja kupowałem bilety nawet jak tylko wrzuciłem je do koszyka i nie zapłaciłem, to jak za chwilę chciałem zrobić to samo to bilety już były niedostępne. Dopiero po kilkunstu minutach znów mogłem tanie bilety spróbować kupić

Potwierdzam, też nie kończąc rezerwacji (nawet jak błąd nie wyskakuje) a wybierając ją do koszyka to wybrany bilet w najniższej cenie zniknął na kilkanaście minut, wystarczy odczekać. :-)
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 17 Maj 2013 14:00 

Loty: 267
Kilometry: 403 879
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Jeśli ktoś poluje, to weszła pula biletów od 9E na wielu trasach do 17 września :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#380 PostWysłany: 18 Maj 2013 08:19 
Awatar użytkownika

marcel.79 napisał(a):
A może ktoś z Was korzystał z takiej linii? :?: :?: :?:

http://www.eavcampania.it/web/
Linia z Neapolu na południe.

:(
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości