Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#1581 PostWysłany: 09 Wrz 2023 21:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Bilety z appki czy tam na mailu pokazujesz kontrolerowi w pociągu, mając fizycznie bilet w ręce trzeba go kasować w zielonych kasownikach na dworcach lub jeśli dworzec ma bramki otwieranie biletem to takie przejście jest też kasowaniem.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#1582 PostWysłany: 09 Wrz 2023 23:30 
Awatar użytkownika

Loty: 379
Kilometry: 561 459
Krajów: 71 / 33.2%
HON fly4free
Jechałem w tym roku 2 razy. Nic nigdzie nie kasowałem. Bilety były kontrolowane w pociągu.
 Profil Relacje PM off  

#1583 PostWysłany: 18 Wrz 2023 12:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Na stacjach oraz w pociągach pojawiła się informacja, że kupione przez internet bilety na trasę bez wyboru konkretnego pociągu - czyli te, które w przypadku zakupu w automacie w wersji papierowej trzeba skasować i są ważne określoną ilość czasu od skasowania - również należy aktywować. Kasowniki mają zainstalowane czytniki kodów QR.
tarman lubi ten post.

#1584 PostWysłany: 18 Wrz 2023 17:03 

Loty: 46
Kilometry: 73 674
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Na Sycylii kupowałam bilet z Marshalli do Trapani w kasie. Bilet jak paragon z kodem QR i był biletem czasowym (kupowałam na konkretny pociąg za 10 min), ważnym od momentu kupna przez chyba 4h . Bilety nie trzeba było katować, upewniłam się u 3 osób .
 Profil Relacje PM off  

#1585 PostWysłany: 18 Wrz 2023 17:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem, jak z biletami kupowanymi w kasie, ale te kupione w automacie trzeba kasować. Jest o tym informacja na bilecie + bilet ma specjalne pole, gdzie kasownik nabija nazwę stacji, datę i godzinę.

#1586 PostWysłany: 27 Wrz 2023 10:09 

srebrny
Ostatnio chciałem kupić w aplikacji Trenitalii bilet na pociąg regionalny po zmianach opisanych kilka postów wcześniej (tzw. check-in). Na połączenie, które mnie interesowało (pociąg przyspieszony) nie było już dostępnej sprzedaży biletów. To zakupiłem bilet na następny dostępny skład. Oczywiście od razu obudziła się typowa dla mnie ciekawość do klikania i sprawdzania różnych opcji.
I tutaj zaczęły się dziać cuda. W opcjach biletu przez menadżer rezerwacji zmieniłem godzinę odjazdu na ten pociąg w którym nie było już miejsc. Co więcej bez żadnego problemu zrobiłem też check-in na to wyprzedane połączenie. Na stacji wsiadłem do pociągu, który w środku okazał się być...całkowicie pusty. Za mną do konduktora podeszła grupa osób z pytaniem czy mogą jechać o tej godzinie pomimo tego, że na ten pociąg nie można było kupić biletów. Pozwolił im, a oni prawie całowali go po rękach z radości. Ten sam rytuał powtarzał się przy kolejnych postojach.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
wersus79 uważa post za pomocny.

#1587 PostWysłany: 10 Paź 2023 10:20 

W Treviso miałem ostatnio taką sytuację, że kasownik na peronie nie działał. Pociąg już stał, nie było czasu biec i szukać innej maszynki. Podbiegłem do konduktora i powiedziałem że kasownik jest popsuty i nie mam skasowanego biletu, a ten tylko machnął ręką i kazał wsiadać. W trakcie jazdy nikt biletów nie sprawdzał.
 Profil Relacje PM off  

#1588 PostWysłany: 10 Paź 2023 10:23 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 18.7%
Kiedyś była zasada, że można wpisać długopisem stację, datę i godzinę wsiadania
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#1589 PostWysłany: 10 Paź 2023 10:49 

srebrny
@Marcin_88 Kiedyś miałem podobnie we Florencji, ale u mnie przynajmniej pracownik kolei pofatygował się, żeby napisać mi na bilecie odpowiednią adnotację
 Profil Relacje PM off  

#1590 PostWysłany: 10 Paź 2023 13:02 

srebrny
Dopisywanie stacji wyjazdu, daty i godziny to coś z czym zetknąłem się wiele razy.
Zresztą jeszcze w okolicach początku wakacji np. w Brescii czy Iseo część automatów sprzedających bilety drukowała je w formacie, który "nie wchodził" do kasowników i ich ręczne "ostemplowanie" było jedynym rozwiązaniem - informowali o tym kasjerzy i konduktorzy.
 Profil Relacje PM off  

#1591 PostWysłany: 11 Paź 2023 14:38 
Awatar użytkownika

Loty: 48
Kilometry: 47 050
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
Info z ostatniej chwili ,a więc bilet na pociąg dalekobieżny nie wymaga aktywowania wystarczy bilet ściągnięty na telefon (konduktor sprawdził mi bilet na trasie Brindissi-Mediolan ),natomiast w pociągach regionalnych u mnie np (Brindissi -lecce)bilet należy aktywować przed wejściem do pociągu w kasowniki zielonym na stacji ,swoją drogą jechałem nocnym pociągiem IC i na 12 h miałem tylko raz kontrol .Ps: wagony bezprzedziałowe strasznie nie wygodne
 Profil Relacje PM off  

#1592 PostWysłany: 19 Paź 2023 17:27 

Loty: 74
Kilometry: 95 761
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Czy ktoś wie jaką prędkość osiąga "Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa." na trasie Brescia - Mediolan?
 Profil Relacje PM off  

#1593 PostWysłany: 19 Paź 2023 18:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

.

Załączniki:
orm.PNG
orm.PNG [ 304.79 KiB | Obejrzany 1985 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1594 PostWysłany: 19 Paź 2023 19:07 
Awatar użytkownika

Loty: 48
Kilometry: 47 050
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
Kochani jutro strajk 24 godzinny we Włoszech
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 8&sfnsn=mo
 Profil Relacje PM off  

#1595 PostWysłany: 28 Lut 2024 10:10 
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 438 114
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Marcin Bartoszewski napisał(a):
Czy istnieją jakieś bilety na kolej regionalną w emilia-romagna ?
Chodzi dokładnie o objazdówkę po wielu małych miasteczkach, region jest rewelacyjnie skomunikowany ale taki bilet na 1-2 może 3 dni byłby fajny.

Odkopię posta z przeszłości, bo nie znalazłem na forum*, a właśnie wróciłem :) Niestety nie na cały region Emilia-Romagna, ale na okolice Forlì, Ceseny, Rimini i Ravenny (czyli tam, gdzie funkcjonuje firma Start Romagna).
Można kupić bilet na 3 (25€) lub 7 dni (50€). W cenie wszystkie przejazdy autobusowe, Metromare i kolej regionalna na takich trasach. https://www.startromagna.it/en/tourism/rail-smartpass/
Załącznik:
Rail-SmartPass-mappa-2021.png
Rail-SmartPass-mappa-2021.png [ 437.12 KiB | Obejrzany 1715 razy ]

Można kupić w aplikacji MooneyGo. Co ciekawe na 5 przejazdów pociągami, ani razu nie było sprawdzania biletów (a wydaje mi się, że 2 lata temu w okolicach Bergamo, to zawsze sprawdzali...).

* a jednak znalazłem sprzed tygodnia, ale nie było w dziale Transport ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#1596 PostWysłany: 12 Mar 2024 20:36 

Cześć. Czy mając bilet ITALIA IN TOUR 5 mogę jeździć pociągami na przykład na trasie Bergamo-Mediolan oznaczonymi w Google jako "RE2" (na czerwono) lub "R14" (na zielono)? Jak rozpoznać, które z połączeń są regionalne na ten bilet?
 Profil Relacje PM off  

#1597 PostWysłany: 13 Mar 2024 00:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

W Lombardii operuje Trenord, tam ten bilet nie obowiązuje.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1598 PostWysłany: 13 Mar 2024 00:34 

srebrny
@dmirstek Ten bilet zaczyna się robić jak Regiokarnet Polregio w Polsce, coraz więcej w nim ograniczeń. Lombardii o ile dobrze pamiętam nie było wcześniej w spisie wykluczeń i ten bilet obowiązywał w pociągach regionalnych obsługiwanych przez Trenitalię np. relacji Mediolan - Turyn albo Mediolan - Genua.
 Profil Relacje PM off  

#1599 PostWysłany: 19 Mar 2024 14:26 

Dzień dobry. mam juz zaiste włoski mętlik w głowie a ostatnie posty namieszały mi jeszcze bardziej.

Kupuje bilecik na pociąg z jedną przesiadką (Piza - Siena, więc chyba regionalne ). Dostaję na maila bilecik i potwierdzenie. Jak rozumiem- imienne bilety internetowe na konkretny dzien i pociąg również podlegają "skasowaniu" na czytniku kodów?
Po drugie - na czym polega ta "odprawa o ktorej piszą na stronach Omio?
Po trzecie - skoro mam przesiadkę - czy to będą dwa osobne bilety?
Po czwarte - na regionalne mozna kupic wczesniej czy tylko 7 dni przez datą odjazdu?
Po piąte - znalazłam jeszcze ofertę Marinobusa czy Flixbusa, cenowo taka sama prawie jak pociąg, tylko bez przesiadek. Jechalibyście?
 Profil Relacje PM off  

#1600 PostWysłany: 19 Mar 2024 15:17 

srebrny
@Gossja
1) Biletów kupionych przez Internet nie odbijasz czytniku kodów. Przychodzisz na peron i wsiadasz do pociągu. Kasowaniu w automatach podlegają bilety papierowe.
2) Odprawa polega na tym, że maksymalnie na pięć minut przed odjazdem musisz potwierdzić systemowi biletowemu, że będziesz jechać konkretnym pociągiem. Od tego momentu biletu nie można już oddać/zamienić.
3) Nie, to jest jeden bilet na dwa pociągi regionalne we wspólnej taryfie. Niestety nie da się zrobić przy przesiadce check-in na inny pociąg niż zaproponowany przez system.
4) Bilety można kupować wcześniej tylko to nie ma żadnego sensu. W pociągach regionalnych (oznaczone R, RV i RE) cena jest stała. Lepiej kupować tuż przed podróżą.
5) Jeżeli cena i czas przejazdu są dobre to jedź autobusem. Siedzenia będą wtedy wygodniejsze.
 Profil Relacje PM off
Gossja lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości